No akkor egy kis megemlékezés a Pctv Pro vs. wdm-driver tapasztalataimról.
Oprendszer: most lehet, hogy sokan megköveznek, de az XP-vel tele a t*k*m. Lehet, hogy csak nekem lassú meg nekem csinál olyan trükköket, hogy a tálcáról eltünteti a futó progi ikonját, meg... stb.
Igy a próba alapja a W2k Sp3 volt, de természetesen szvsz akinek jó az Xp, az alatt is menni fog, gondolom.
Szóval:
Pctv pro az alap (az utolsó, amit még vfw-s driverrel árultak, Temic tuneres). Driver: 5.11-es pinnacle.
Windvr2 és 3.
Itt ajánlották a topicban.
Kipróbáltam mindkettőt.
Kezelése jó, az automata felvételt megcsinálja rendesen.
Saját profillal próbáltam, ami ebben az esetben 640*480-as felbontást jelent (én speciel ragaszkodom a 4:3-as képarányhoz, ezért, és ez volt az egyetlen ilyen arányú felbontás, amit engedett), 25fps-sel természetesen.
A képminőség jó, Vdubmoddal utólag átkódolva is.
Igaz, az 1.4.13-as Vdubmod nem eszi meg a Windvr mpegjét, csak az 1.5.1.1-es.
Csak a resize szűrőt beiktatva 384*288-ba kb 45 fps-sel kódolt, 576*432-be olyan 28 fps-sel a Vdubmod.
Egy probléma van a Windvr-ekkel:
a hang nem sztereó!
Márpedig nekem ez a mániám, hamár a Pro tudja.
Akár manuálisra van állitva, akár automatára.
Lehet, hogy én vagyok béna, nem tudom.
Az OSD kiirja, hogy sztereó, de a hang nem az, sem a tv-é, sem a felvételé.
Még egy érdekes dolog: ha megy a felvétel, akkor nálam a képen átlósan csikok vannak. Ez a felvételen nincs rajta szerencsére, illetve a tv-képen sem.
Iuvcr:
Be lehet rajta állitani, hogy sztereó legyen (infot itt kaptam a topicban, köszi érte). De bekapcsoláskor nem az, kézzel kell beinditani. Automata felvételnél viszont beállitható a sztereó és az is lesz a felvétel.
Kikapcsolja a gépet is, ez előny számomra.
A legnagyobb hátrány viszont, hogy (mint már itt szó volt róla sokszor), hogy a hang nem tartja a beállitott értéket, utólag kell resample-zni.
Ez nagyon nem jó.
Ilyen probléma nálam ME alatt az Avi_io-val (természetesen vfw-s driverrel) soha nem volt.
A hangot egy primitiv kis progival teszem át mp3-ba, ami mindig kiirja, hogy a freki nem stimmel, kódoljam át.
Tudom, ott van az Iulab oldalán az audioteszt, ami bebizonyitja, hogy a hangkártya nem tartja pontosan a frekit. Elhiszem. De akkor az Avi_io-val miért tartotta??

No és akkor a végére a slusszpoén, mind sztereó, mind hangkártya "samplerate-ugrálás" szempontjából:
VirtualVcr 2.6.9:
Bármely avi-kodek használható (mjpeg, huffyv, divx, stb), akár 768*576 méretben is.
Automatán megcsinálja a felvételt, ki is kapcsolja önmagát, a gépet ugyan nem, de ez a legkisebb baj.
A hang itt sem sztereó. Alapból. De egy kis trükkel (hasonlatosan ahhoz, amit az Avi_io-nál alkalmaztam), az lesz!!
A módszer a következő:
- először is a felvételi beállitásokat meg kell csinálni és elmenteni, természetesen, aztán:
- Vvcr bekapcsol
-
settings/devices
- alul a
device settings-nél kiválasztani a
video crossbar-t és klikk a
prop-ra
- a következő ablakban jobb oldalon kiválasztani az
1. Audio Decoder Out-ot
- a bal oldalon kiválasztani az
5. AESDigital In-t
- alkalmaz - OK
- visszajön az előbbi ablak. Itt viszont
mégse-t kell nyomni!!!
- és igy az előbb sztereóra váltott hang úgy is marad.
- aztán klikk a
Start capture-ra és mehet a felvétel, sztereóban!
Tény, egy kicsit "bonyolult", de anno az Avi_io-val is csak hasonlóképp lehetett kicsiholni a sztereót.
Ez a Vvcr hibája (az Avi_io-nál más volt a gond), mert a Video crossbar beállitásait nem menti el.
Automata felvételek készitéséhez, a fenti módszerrel ajánlott a Ghostmouse. Kipróbáltan működik.

És még egy lényeges dolog.
A Vvcr-rel készitett felvétel hangjának frekijére nem panaszkodik a kódoló-progi, szemben az Iuvcr-ével!!
Nos kb ennyi a mai termés.
Aki akarja, használja az info-kat egészséggel, iletve, ha van hozzáfűznivaló, szivesen veszem.
Most pedig megyek és legyalulom az XP-t és megy fel helyette a W2K.
OFF
Ja és nyert a Bmw, illetve Montoya!!

ON.
[ 2003. augusztus 03.: yogibear szerkesztette a hozzászólást ]