Idézet: mzso - Dátum: 2008. márc. 26., szerda - 18:59
A legújabb aoTuv os vorbis encodert hogy kell használni foobarral? Nekem nem megy.
Hello!
Leírom úgyhogy a kezdők is értsék, nem veszlek kezdőnek csak másnak is jól jöhet.
File-->Preferences (Ctrl+P)-->Converter-->Add New
Encoder: Külső Vorbis encoder helye
Extension: ogg
Parameters: -q # -a "%artist%" -t "%titlr%" -l "%album%" -d "%y" -N "%tracknumber%" -G "%m" %s -o %d
#: A quality beállítás. -2től 10-ig van skálázva, de 3-tól érdemes használni max. 7-ig.
Format: lossy
Encoder name: (nálam ez) Ogg Vorbis aoTuV b5.5 [20080330]
Bitrate: Átlag bitratet célszerű ideírni (nálam 112)
Setting: Milyen beállítással kódol nálam ez Q3.
Igazából ennyi.
Kódoltam már így flac-ből, wavpack-ból, ape-ből hibamentesen természeresen a wav-ből is lehet csak jobban szeretek losslessból kódolni, mert nem kell a tageket megírnom minden fájlhoz külön.
Még annyit, hogy a transcode tehát veszteségesből veszteségmentesbe vagy egy újabb veszteséges kódolásba nem szabad elkövetni, mert a minőség csak romlik, nem javul.
Tehát, ha 128kbpses mp3ainkat le szeretnénk cserélni, mert nem elég jó minőségűek, akkor le töltesz egy újat, vagy egy veszteségmentest és abból kódolsz.
Idézet: mzso - Dátum: 2008. márc. 29., szombat - 13:57
Nem használja senki ezt az encoder-t?
Az embereket annyira nem érdekli, hogy mit, milyen minőségben tölt le. Csak miután megvilágosodik benne, hogy vmi hibádzik a minőségben.
Ilyenkor két tábor alakul ki, aki egyfajta utálatból felhagy a veszteséges tömörítőkkel, és felváltja őket a veszteségmentesekkel.
Egy kisebb részük meg elkezd más codecekkel kísérletezni.
Napokban felelltem egy
hangmintát a hydrogenaudio fórumán, ami elég jó minőségi tesztekhez.
Leteszteltem lame 3.97, lame 3.98 beta 8, és lame 4.0 alpha verzíókkal hátha javult. Kicsit csodálkoztam mikor az átlag 112 kbpses(-q 3) Vorbis (Szigorúan aoTuV legújabb, a
rarewares.org-ról) minőségben veri az átlag 240 kbpses (--preset extreme) mp3at. (Szerintem pop,rock, metal,rap, stb. zenékhez elégendő egy -q 3-tól 5-ig, klasszikushoz meg tesztelni érdemes (-q 3-tól 7-ig) ABXeléssel, foobar tartalmaz ilyet.
Megvan az eredeti wav-ed, vagy veszteségmentes fájlod, lekódolsz belőle egy -q n értékkel majd foobarban megnyitod az eredetit meg a tömörítettet, kijelölöd mindkettőt majd Utils-->ABX two tracks (Use dspt bepipálhatod, ha nem hazsnálsz különféle equalizereket). Ha az eredetit nyitottad meg és jelölted ki a kettő közül előszőr, akkor az lesz az A, a B meg a tömörített. Hallgasd meg egymás után mindkettőt, ha már úgy érzed különbséget tudsz tenni köztük, akkor hallgasd meg az X-et utána állípítsd meg, hogy melyiket hallottad a megfelelő gombra kattintva. Pl. X is A, Y is B majd next trial és a Y-t hallgatod. 5nél többször kell meghallgatni, tehát minimum 10-ből kell eldönteni, hogy melyiket halhattad.
Mindig eredetit hasonlíts tömörítettel!!!
P.S.: Mivel az mp3 támogatottabb, tehát több az mp3as lejátszó mint a vorbist is támogató hordozható lejátszó, így én olyat vettem ami ogg vorbist is támogat, így a hordozhatósággal sincs gondom.
Szerkesztette: Mardel 2008. 04. 24. 14:41 -kor