HWSW Informatikai Kerekasztal: High Definition Quality with Windows Media Video 9 - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (11 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

High Definition Quality with Windows Media Video 9

#121 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 19. 00:53

idézet:
Ezt írta Mumia:

Ez hasraütés, vagy hol olvastad? Nem várom el, honnét veszed, hogy elvárom? Kiváncsi vagyok.

De elméletileg lehetséges lenne, lévén a kártya annyit csinál, hogy beállítja a vevőfejet, minden egyéb szoftveresen történik. Az mpeg2 dekódolás ugyanazzal a codeccel megy, mint amivel a media player jácca le a videókat. A kártyának csak a bitrate különbözne, lévén az nem foglalkozik azzal, hogy mi megy az adatfolyamban. Kérdés, hogy elbír e akkora bitratet, vagy tökmind1 neki, hogy mekkora. Mert akkor lehetséges lehet. Megfelelő szoftverrel.

[ 2003. július 18.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Bocs, nem akartalak megbantani az "elvarod" megjegyzessel.
Pontositok, jelen pillanatban (a mostani driver-rel) nem tudja. Hogy hardware-esen van-e korlatja azt nem tudom.
De mire itt HDTV-s muholdas adasok lesznek (kiveve a fent emlitettet) mar reg nem ez a kartya fog duruzsolni a gepedben :) Ez Europa :))

[ 2003. július 19.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]

#122 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 01:01

idézet:
Ezt írta waker:

Na jó, egészen pontosan a következők ismertek az ATI szerint:

egy kis kötelező olvasmány az ATI-tól (Radeon chip "rejtett képességei"): [url="http://"http://mirror.ati.com/developer/atirdv.pdf"]http://mirror.ati.co...oper/atirdv.pdf[/url]
A Radeon chippek 2 fajta De-interlacing technikát is ismernek hardveresen:

idézet:

This is where ATI’s RADEON™ new adaptive
de-interlacing hardware comes into play. It searches
for motion by looking for artifacts such as feathering.
It then optimally selects bob or weave on a per-pixel
basis, depending on whether or not motion is detected
for each pixel. This algorithm eliminates both the
twitter and feathering artifact while maintaining
high-quality vertical resolution.

[ 2003. július 19.: waker szerkesztette a hozzászólást ]
[/quote]

Nem egeszen ertem, hogy mikent jon az ide, hogy egy Radeon mit tud?? A de-interlacing-et meg foleg nem ertem, hogy miert emeled ki. :)
De ha mar annyire erre a dokumentumra akarsz hivatkozni, akkor magad is lathatod, hogy osszesen ket HDTV (1280x720 es 1920x1080) es ket SDTV (640x480 es 704x480) felbontas van.

#123 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 19. 06:48

idézet:
Ezt írta max-pain:

Bocs, nem akartalak megbantani az "elvarod" megjegyzessel.
Pontositok, jelen pillanatban (a mostani driver-rel) nem tudja. Hogy hardware-esen van-e korlatja azt nem tudom.
De mire itt HDTV-s muholdas adasok lesznek (kiveve a fent emlitettet) mar reg nem ez a kartya fog duruzsolni a gepedben :) Ez Europa :))

[/quote]

Miféle megbántás? :eek: ááá
Amúgy semmi okom lecserélni a kártyát, ez nem processzor, vagy videókártya, hogy félévente cserélni kelljen. Így miért is ne maradhatna egészen addig míg át nem térünk a HDTV-re :p

#124 Felhasználó inaktív   waker 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 07. 20. 15:33

idézet:
Ezt írta max-pain:

Nem egeszen ertem, hogy mikent jon az ide, hogy egy Radeon mit tud?? A de-interlacing-et meg foleg nem ertem, hogy miert emeled ki. :)
De ha mar annyire erre a dokumentumra akarsz hivatkozni, akkor magad is lathatod, hogy osszesen ket HDTV (1280x720 es 1920x1080) es ket SDTV (640x480 es 704x480) felbontas van.

[/quote]

3+3+4x3= 18, akár hogy is számolom, ennyi DTV formátum ismert (ld. a táblázatot).
Annyiban igazat adok neked, hogy nem voltam elég pontos, ezért most helyesbítek: több formátum van, mint felbontás a HDTV esetében. Én pedig a formátumról beszélek.

Amúgy meg azért a Radeon chippet hoztam fel példának, mert az a HDTV stream dekódolását hardveresen is tudja (szoftver is kell hozzá), mellesleg ez már egy létező alternatíva, viszonylag olcsó is.

Remélem így már érthető.

[ 2003. július 20.: waker szerkesztette a hozzászólást ]
A legkorszerűbb védelmi rendszerek is csődöt mondanak, amikor Mariska néni takarítás közben a seprűnyéllel kikapcsolja a főkapcsolót... (Murphy alapján)

#125 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 21. 12:24

idézet:
Ezt írta Mumia:
Ez hasraütés, vagy hol olvastad? Nem várom el, honnét veszed, hogy elvárom? Kiváncsi vagyok.[ 2003. július 18.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ][/quote]

A Sky2 kartyak ha jol tudom maximalisan 20 Mbit/s-ot tamogatnak, a HDTV adasok MPEG2 jelfolyama 30 Mbit/s = nem fog menni.

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#126 Felhasználó inaktív   stepboy 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 17:19

Hello!

Tudtommal az AH a földisugárzású DVB-t fogja tesztelni, de a kiépítés is csak jövőre kezdődik meg Budapest környékén.

Szerintem a Blue Ray Disc-nek a wm9-nél több esélye lesz az elterjedés terén, mert azt elsősorban házivideózásra fejlesztették (az írható DVD-k leváltására és egységesítésére), nem pedig a "gyári" DVD-k leváltására (az túl gyors lenne, hiszen a DVD alig néhány éve jelent meg és csak most kezd igazán elterjedni).

Ha pedig az emberek HDTV műsort akarnak nézni a nappaliban, ahhoz elsősorban egy nagyfelbontású TV kell, és jelenleg az a leges-legdrágább, emellett; a Blue Ray Disc és az M$ féle DVD miatt még egy új lejátszót is kell venni (akkor má nem mindegy, h vki BRD-s vagy M$ féle lejátszót vesz?).

Csak ennyit akartam. Üdv.: stepboy

Ui.: A Blue Ray Disc mögött ott áll a Sony, tehát mindenképpen több az esélye az otthoni piacon.

#127 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 17:27

idézet:
Ezt írta Krinyo:

A Sky2 kartyak ha jol tudom maximalisan 20 Mbit/s-ot tamogatnak, a HDTV adasok MPEG2 jelfolyama 30 Mbit/s = nem fog menni.

Krinyo
[/quote]

A HDTV maximalis jelfolyama 19.39 Mbit/s lehet! Nem tudom honnan vettetek ezt a 30 Mbit/s-os erteket... (Raadasul meg a hirekben is feltunt...)

A D-Theater (D-VHS) hasznal 28.2 Mbit/s-es jelfolyamot HDTV felbontashoz. (Meg talan a Blue-Ray...)

[ 2003. július 23.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]

#128 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 17:43

Double post :)

#129 Felhasználó inaktív   shabba 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 23. 17:50

idézet:
Ezt írta Krinyo:

Krinyo
[/quote]

Én a neten többször láttam már HDTV stream videokat, sokat le is szedtem kiváncsiságból, volt köztük sok fajta TV csatorna műsora, de eddig mind 15Mbps-es volt. Felbontásra voltak különbségek volt ami 1920x1080 volt ami 1280x720, volt interlace-es meg progressiv. Hangra is volt AC3 5.1-es meg sima stereo. A 30Mbps-et én sokallom bár lehetséges, de tuti nem ez az általánosan használt. Szerintem kevered a Blue-rayel ott van valami 36mbps-es max jelfolyam.

#130 Felhasználó inaktív   Fábris 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 25. 11:12

QUOTE]Ezt írta max-pain:

A HDTV maximalis jelfolyama 19.39 Mbit/s lehet! Nem tudom honnan vettetek ezt a 30 Mbit/s-os erteket... (Raadasul meg a hirekben is feltunt...)

A D-Theater (D-VHS) hasznal 28.2 Mbit/s-es jelfolyamot HDTV felbontashoz. (Meg talan a Blue-Ray...)

[/QUOTE]

Ez igy van, nem véletlen, hogy a HDTV max. 19Mbit lehet, mert ennyire képes az amerikai 8VSB-s továbbítás.
Bár ekkora felbontáshoz szerintem kicsit kevés a bitrate.(éljenek a látható makroblokkok...)
A DVD-nek is 9.8Mbit a maximuma, pedig az csak 720*576 PAL esetében, az 1080i HDTV felbontás meg azért kb.5* annyi adatot tartalmaz. (feltéve,Ha YUV 4:2:0-ben jön a HDTV stream és nem YUV 4:2:2-ben)
Az európai COFDM továbbításnál a maximum ha jól tudom 30Mbit is lehet. Az amcsik jól megszívatták magukat.
Bár az is igaz, én is szivesebben nézném a kis bitrate-es HDTV adásokat, mint inkább a kis bitrate-ű SVCD-s felbontású műsorokat, amik Európában vannak. Még egy 15"-os monitoron is botrányos a minőségük.
Európában még a DVD minőséget közelítő TV adás is ritka...

#131 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 25. 21:37

idézet:
Ezt írta Fábris:
QUOTE]
Európában még a DVD minőséget közelítő TV adás is ritka...
[/quote]

Azért van jónéhány, csak nem az ingyenes, adókat ill a fos magyar UPC-t kell alapul venni. Külfölfi paytv-k között sok van, ami DVD minőségben ad. AC3 hang is előfurdol 1-2 adónál.

#132 Felhasználó inaktív   Socket 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 07. 26. 13:46

Antennamikrója kinek van? :confused:

[ 2003. július 26.: Socket370 szerkesztette a hozzászólást ]
http://tet-halo.ning.com/
TeT háló-Tanulást segítő technológiák.
Pedagógus mentor rendszer.

#133 Felhasználó inaktív   PPeter 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 09. 12:26

Itt van nálam a Terminator 2 eXtreme Edition DVD kiadása, amelynek ugyebár a második lemezén a film Windows Media Video 9-es változata található, HDTV felbontásban (ebből van az egyik előzetes is a Microsoft oldalán). Egyelőre nem tudom lejátszani, mert a mocskos Media Player a fájlok megnyitásakor elvárja a netes kapcsolatot (ha nincs net elérés, akkor visszautasítja az állományok lejátszását) és a kapcsolódás után kijelenti, hogy Európában nincs jogom lejátszási licencet kapni ehhez az anyaghoz. Most próbálom valami proxy beállítással átverni, hogy megkapjam az engedélyt, ami egyébként sikeres kapcsolódás és azonosítás után is mindössze öt napra szól, utána meg kell újítani a további lejátszás(ok)hoz. Más lejátszók nem tudják értelmezni a kódolt fájlokat, a Graphedit is kiakad tőlük. Mekkora genyaság ez, emberek! :(
Az egyes számú lemezen normál DVD-Video formában van a film speciális változata (sajnos a HDTV felbontású anyag a sima moziverziót tartalmazza, ez is mekkora baromság) és kerek-perec ki kell jelentenem, hogy ilyen szépen kódolt MPEG-2 anyaggal én még életemben nem találkoztam, főleg nem NTSC kiadvány esetén. A rendezői kommentár egyszerűen hihetetlen, ábrák és jelek mutogatják a forgatás során alkalmazott trükköket, hol kezdődött a festett háttér, hol voltak bábok, hol voltak makettek, számos helyen meg lehet szakítani a lejátszást és az adot részhez tartozó werket is meg lehet nézni, szóval bá-mu-la-tos! Az egyik szemem sír, a másik meg üveg, mert azt a rohadék HDTV felbontású változatot úgy tűnik csak nyögvenyelősen tudom csak megnézni majd. Hát így jártunk, a Windows Media Video 9 egy újabb regionális megkötést akar a nyakunkba varrni a degenerált DVD-Video régiók után... :( :( :(

#134 Felhasználó inaktív   SFIJ 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 09. 15:18

Nem tudom hányan olvastátok a doom9 [url="http://"http://www.doom9.org/index.html?/codecs-103-1.htm"]idei nagy mpeg4 roundup-járt[/url] Nos kicsit meglepő, de bezony még ma is a DivX3 SBC produkálja a legrészletgazdagabb képet azonos bitráta esetén. Az xvid is egész ígéretes. A WM9 szép harmónikus képet ad, igaz az képinformáció nagyárú pusztítása árán. Hosszú olvasmány, alapos teszt de megéri átrágnotok magatokat rajta.
νιψονανωμηματαμημωνανοψιν

What do stars do? They shine.(Yvaine)

#135 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 13. 01:46

idézet:
Ezt írta Mumia:
Na megnéztem a linkeket, de egyikből sem derült ki, számomra, hogy akkor most a Skystar2-m képes megjeleníteni a 1080 és a feletti HDTV adásokat is vagy nem. Sőt azt sem találtam, hogy egyáltalán hol van valami elérhető tesztadás :confused:[/quote]

Mumia vagy akit meg erdekel!!!

Megy a HDTV adas!!!

ASTRA 1H, 19.2° East
Frequency 12168 MHz
Polarisation vertical
Symbol rate 27.5 MSymbols/sec
FEC 3/4
Video PID: 308
Audio PID: 256
Service PID: 21100

[url="http://"http://www.dvbviewer.com/forum/index.php?showtopic=2280&st=0"]http://www.dvbviewer...topic=2280&st=0[/url]
[url="http://"http://www.dvbviewer.com/forum/index.php?showtopic=2037&st=0"]http://www.dvbviewer...topic=2037&st=0[/url]

Ja, es megkovezhetsz, mert ugy nez ki, hogy mar a 4.22-es driver-rel is megy (SkyStar 2-vel), szoval baromsagokat mondtam feljebb ezzel kapcsolatban.

1920x1088-as felbontasu, 50Hz-es es valtosoros. A jelfolyam talan 15Mbit/s, de ez egyaltalan nem biztos (szerintem nem annyi).

[ 2003. szeptember 13.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]

#136 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 15. 08:21

Elarulom, hogy a jo minosegu HDTV adas akar 36 mbit/s-os jelfolyam is lehet. :) Azt nem mondtam, hogy nem lehet kevesebb, de 30 mbit/s SZOKOTT LENNI.

Milyen csatorna? Vagy tesztadas?

Krinyo
72792 óra, 6649 anyag, 11 376 878 karakter (6772 A4-es oldal) = az én HWSW-m

#137 Felhasználó inaktív   max-pain 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 16. 00:31

idézet:
Ezt írta Krinyo:
Elarulom, hogy a jo minosegu HDTV adas akar 36 mbit/s-os jelfolyam is lehet. :) Azt nem mondtam, hogy nem lehet kevesebb, de 30 mbit/s SZOKOTT LENNI.[/quote]

Hat erdekes... Amiket en olvastam a HDTV specifikaciokrol (az USA-ban hasznalatosrol) mindenutt 19.4 Mbit/s-os maximalis jelfolyam szerepelt. Az avsforum-on se talalkoztam ennel nagyobb bitrate-tel (bar eleg nagy az a forum), es szoktak is ott emliteni, hogy peldaul egy D-Theater filmnek (28.2 Mbit/s) jobb a kepminosege mint egy HDTV-s filmnek.

idézet:

Milyen csatorna? Vagy tesztadas?

Krinyo
[/quote]

Csak tesztadas. Amikor en belekukkantottam valami komolyzenei "koncert" ment rajta.

[ 2003. szeptember 16.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]

#138 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 16. 16:41

hm ,nekem nem működik ez a hdtv. Dvbviewerrel, nincs hang, és a kép is szar, artifactos. Progdvb-vel, meg akad mint a szégyen.

#139 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 18. 17:17

Senki sem mond semmit?

#140 Felhasználó inaktív   Krinyo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 19. 14:43

Senki sem tud semmit?