High Definition Quality with Windows Media Video 9
Elküldve: 2003. 09. 20. 13:11
most modemről csak ennyit:
nekem (minőségben) jobban bejött az xvid nagyfelbontású (1024*768+) anyagokhoz. ezek viszont nem filmek, hanem renderelvények, de van bennük zaj

May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2003. 09. 24. 05:50

idézet:
n/a, elolvastam a doom9-es mpeg4 roundupot, amit SFIJ volt oly szives
ajanlani (egyebirant ittvagyok eleg regen, csak figyeltem csondben, utobbi
idoben meg, hm, net nem jellemzo... ezt is offline irom, shr majd eljuttatja
a rendeltetesi helyere jol. tehat -> )
nekem mondjuk a roundup teljesebol nem igazan az jott le, h a divx3 lenne a
legjobbabbabb, de ez most nem is lenyeg.
inkabb kicsit eljatszadoztam itt a codecekkel, mert egyreszt mindig is erdekeltek
a tomoritok (bar a videok erosen kiestek eleddig figyelmem FOVjabol)
es hat ezt a kort lejatszottam parszor kulonbozo hangtomorgetokkel is
(mp3 variansok, vbr-lame, mpc, ogg, kb. ilyen sorrendben) es most kerultem
szembe epp aktualis tevekenysegem soran a videocodecekkel, szoval...
lenyeg, hogy fraktalokbol szamoltatok animokat, meghozza flame fraktalokbol
(lesz sztem majd mas is) - es eppen kapora jott a tema a nagy felbontasra
alkalmas codecekkel. a kepek szepek, reszletdusak (mar amelyik es amikor)
ecet ra'. kb. 1000 frames darabokat szamoltatok ki 1024x768 korul, es azt
tomorgetem be vdubbal. meg probalkozok nagyobbakkal is, ma egy joo kis
1280x960-ast nyomtam be joparszor, szeeep sok zajjal (szemcses a hatter
meg az egesz is kisse, ez ilyen kep(sor)) - es az osszegyult tapasztalataim
szeretnem megosztani barkivel, akit erdekel
szoval folvillanyozott, h itt vki fontebb irta, h divX-szel tud wm9-vero
minoseget csinalni, csak arra nem emlekeztem, h ilyen komolytalanul adta
elode azert vettem a batorsagot, es eloszor divX5.05-tel probalkoztam.
filmeknel biztos nem jon elo ilyensmi, de nekem a szep eles, vonalas
videoban nekiallt elhagyni feher pixeleket az ures fekete hatteren
mar tobbszor probalkoztam vele, kulonbozo beallitasokkal, de ugy latszik,
hajlamos erre, mert tobb tesztanyagnal is elofordult vele.
na, ekkor tertem at XviD-re, ami ezt nem csinalta. csak ugy alapon,
ahogy a defaultot adja (ugyanis fogalmam sincs, mik azok a vhq meg b-frame
es hasonlo dolgok - tenyleg, pl. mi a francz az a b-frame? :confused: )
es igy tomoritettem le - lett, amilyen, mondjuk hasznalhato.
de a fejemben itt motoszkalt, hala a topicnak, vajh milyen lehet a
winmedia9-es video? be is szereztem a codecet (a winmediaplayer 9-tol Isten
ovja a baranykakat...) es hat probalkoztam vele. eredmeny: majdnem a
padlora estem, annyival szebb volt...
nyug6atlan termeszetemnek es m$ iranti 0 bizalmamnak nem hagyott nyugtot
a dolognak ezen kimenetele, es probalgattam XviD-et a sokfele beallitasaval
ravenni jobb minosegu video eloallitasara. a codec a gordian knot epp
aktualis pakkjabol szarmazik, 2003 majus 14-ei, ilyenek.
szoval ezen beallitottam vegul is az alabbi dolgokat:
ja, a lenyeg: quality based vbr-t hasznaltam, nem volt konkret celmeret
vagy bitrate ugyanis.
tehat (ami mas lett, mint default):
- motion search precision: 6 (ultra high)
- quantization: MPEG
- fourCC: DX50 (csak mert az xvid codec mar nem bir 1280x960-at folyamatosan lejatszani nalam)
- VHQ: 1
- lumi masking, chroma motion, DX50 VOP-compatibibility enabled
- maximum B-frames: 3 (csak mert 2-3 javasoltak, de gozom nincs, mi ez...)
- debug fulon chroma optimizer szinten enabled.
es ezekkel a beallitasokkal sikerult hasonlo meret mellett hasonlo minoseget
elerni, mint wm9 codeckel. persze az eredmeny mas, pl. a mai zajos videon
egeszen maskepp viselkednek, alacsony bitrate mellett (6-6.5Mbps 1280x960
meretnel) a wm9 szetkeni a "hatterebb" reszeket, az XviD ellenben zajosabb,
de reszletesebb kepet ad. ja, persze postprocessingrol szo nincs ekkora
felbontas mellett, szegeny 1.76-on tekert palominomnak igy is hatareset
lejatszani, foleg foljebb, 10 Mbps korul (ahol mar mindkettovel egesz nezheto
a kep) (ja, es 30fps-re allitottam be, mert csak...) csinaltam megnagyobbat,
28 Mbps-est is, de azt mar csak a linuxos mplayer viszi roccenetlenul ezzel a
procogoval, annyi baj legyen...
szoval szerencsere megtalaltam az XviD megfelelo beallitasait, mar csak azt
nem tudom, h amit viszont mencoderrel keszitettem korabban, az miert lett
szurkebb, mint az osszes tobbi :confused: pedig ez lenne az egyetlen baja,
meg az, h nem sikerult quality vbr-t talalni benne, kenytelen voltam 2 menetben
hozzaigazittatni a tobbihez a meretet...
ja, meg 1 aprosag - probaltam wm9-nek is legqualitybb modjat, de oian
borzalmasan lassu volt, hogy meg nekem is fajt, pedig altalaban a "mindent
a minosegert!" a jelszavam... azert az a ~0.4fps nem gyenge...
qpelnek a doom9-es tesztelo emberke szt vmi baja van xvidben, de ezt
en megusztam, ugyanis azzal mar tul lassu volt a dekodolas, es kihagytam =)
ja, es gondolom mindennek koze nincs ahhoz, ahogyan filmekkel viselkednek
a codecek, foleg egesz mas felbontasokban... ejh, na mindegy!
ennyit mara ebbol a szetszort iromanybol...
[/quote]
(közben rájöttem, hogy vonalasrajz-jellegű dolgokhoz meg egyáltalán nem jó a wmv9, hanem az xvid sokkal jobbabb!)
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2003. 09. 30. 22:23
idézet:
Ezt írta WiZARD:
volt...
[url="http://"https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=21532"]https://www.hwsw.hu/hir.php3?id=21532[/url][/quote]
Hey WiZARD, tudod, hogy az "idióta" linked egy kissé vírusos helyre mutat (legalábbis az AntiVir Guard legfrissebb verziója szerint)???
Elküldve: 2003. 12. 29. 01:04
Próbálkoztam mindennel, hogy elérjem a HDTV adást, de még az árokír sem segít. Minden tökéletesen műküdik, 1 gond, hogy nem tudok használható mpeg2 decoder-t találni, minddel 99% a prociterhelés és szaggat a hang meg kihagy.
Nem tud valaki valami jó DXVA kompatibilis mpeg2 decoder-t? Állítólag az intervideo-s az az, de az hol leledzik, mert már 65 féle windvd-t telepítettem de egy sem telepített filtert :confused:
Eddig csak elecard mpeg2 decoderrel sikerült működésbe hoznom, de csak half horizontal + vertical resolution-ban, megy, ha az egyiket felteszem már akad, így viszont eléggé kiábrándító "csak" 960x540 a felbontás

[ 2003. december 29.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 29. 01:18

Kiábrándító az egésznek az értelme megkérdőjelezhető így. Persze így is nagyságrendekkel jobb a minősége mint a rendes adásoknak, de ha fele ekkora lenne a felbontás ugyanekkora bitrate-vel akkor még jobb lenne a kép imho. És még brutál célhardver sem kell akkor a lejátszáshoz (persze tudom erről szól az egész, hogy új hardver kelljen hozzá)
[url="http://"http://mumia.uw.hu/hdtv.tif"]Egy kép, hogy miről beszélek (3.5MB, de nem akartam tömöríteni, hogy lásson ilyen az adás minősége, ezzel semmit nem csináltam)[/url]
PS: Késő van már, bocs a siralmas fogalmazás miatt

Elküldve: 2003. 12. 29. 15:16
idézet:
Ezt írta Mumia:
Ha senki sem válaszol kénytelen leszek új témát nyitni
Amúgy sem igazán passzol ebbe.[/quote]
Regebben (szeptember korul) a DVBViewer forumaban irtak arrol, hogy mi kell a HDTV adas folyamatos es hibatlan vetelehez.
Itt keress:
[url="http://"http://www.dvbviewer.com/forum"]http://www.dvbviewer.com/forum[/url]
Elküldve: 2003. 12. 29. 17:20
Valaki hasonló problémával kűzdött mint én, erre jött nagy mellénnyel a házigazda, hogy vegye meg a full fizetős Dvbviewert, mert azzal már jó lesz. Megvette, de a probléma maradt, onnantól kezdve meg nem érkezett neki több válasz. Máshol meg azt írták, hogy DXVA kompatibilis mpeg2 codec kell hozzá. Példaként volt valami sonic cinemaster, meg az intervideo-féle, de egyiket sem sikerált beszereznem.
Mind1 most már megy, ha fél felbontást állítok be az Elecard-ban akkor ~50% a proci terhelés és így már nincs baj a hanggal, és a capture is megy. Progdvb-vel. Ennyit a dvbviewerről

Elküldve: 2003. 12. 29. 17:24

Elküldve: 2003. 12. 29. 17:36

Itt a hivatalos közlemény:
idézet:
EURO1080: first European High Definition Channel
As from January 1st, Euro1080 will be the first High Definition TV channel to start broadcasting in Europe. Euro1080 is brand new, and will broadcast, via satellite, a high-quality content to households and theatres. The European dimension of the station will eliminate all language barriers, with a program consisting of sport, music, shows and cultural venues. Highlights will include the European and the World Soccer Championships, the Olympic Summer or Winter Games, etc. The first program is scheduled for January 1st 2004 at 11 am: the New Year's Concert from Vienna.
High Definition Television (HDTV), which Euro1080 will be broadcasting, guarantees a superior audio-visual quality viewing, unquestionably superior to anything previously known. It offers more lines, more pixels and more colours. EURO1080 will be sending out in 1080 50i, wherein 1080 refers to the number of lines on the screen (as opposed to 625 Standard Definition), 50 to the number of images/sec. (Standard 24 in theatres, 25 on TV), and i stands for interlace.
Worldwide, the trend for HDTV is set. In the USA, 2.5 million HD sets will be sold in 2003 (source: American Consumer Electronics Association), and sales are expected to grow ever more rapidly. Japan is even further ahead with over 6 million households watching HD television - an extraordinary situation, but logical considering that all major Japanese broadcasters are sending out in HD. Many well-known TV stations, throughout the world, are also broadcasting in High Definition. Amongst them are NBC, Channel 7 Australia, NHK Japan, Korean BS, China CTV, TV Globo Brasil, etc.
Europe, however, is substantially a virgin market regarding HD. Technology to produce HDTV is ready and available. The equipment - HD receiver, dish and HD display - is flexible, convenient, reliable, and becomes more affordable by the day. Broadcasters, production houses and event companies are becoming aware of High Definition's strength and have more and more of their productions recorded in HD. The consumer is clearly ready, and increasingly demands high-quality entertainment experiences, as the staggering market penetration of DVD has proven.
Right now, the only link missing to allow HD growth is a TV channel to broadcast programs. Euro1080 will be providing this. On January 1st, Euro1080 is starting the first HDTV channel in Europe, launching 2 channels:
* The Main Channel, with a 4 hours' daily program in carrousel, consisting of live and delayed live content, distributed to European households and to small venues (sports bars, hotel chains, airports, etc). The Main Channel will broadcast free-to-air via satellite, with a footprint between Norway, Portugal and Greece, covering more than 30 countries.
* The second Euro1080 channel, the Event Channel, will distribute to theatres. Event programs, either live or delayed live, are sent out to "Event Cinemas", theatres equipped with electronic projection and 5.1 surround sound systems. Content ranges from big events to specific regional programming.
Euro1080 will co-produce with public broadcasters, production houses and record companies, and exchange programs with other HDTV channels worldwide and will acquire rights from major right owners for big events like the European and the World Soccer Championships, the Olympic Summer or Winter Games.
Euro1080 will be the first contact most Europeans will have with HDTV, a revolution in itself. But the fact that Europe will finally catch up on HDTV developments is bound to speed up other evolutions, too. Hardware companies will feel the need to innovate and launch their products on the European market. Internationally, the impact of HDTV will also get heavier, since it is present on all continents but Africa.
[/quote]
Elküldve: 2003. 12. 29. 17:41
Milyen kártya kell hozzá, meg ilyesmi?
Elküldve: 2003. 12. 29. 17:53

A Windvd-vel is 90-95% a terhelés visszajátszáskor.
Elküldve: 2003. 12. 30. 00:02
idézet:
Ezt írta Mumia:
Január 1. től állítólag az "igazi" adás is elkezdődik, napi 4 óra műsoridővel. Egyelőre FTA-ként, de azt mondják a rossz nyelvek, hogy május-tól már kódolt lesz minden új műsor. Így az olimpia is
[/quote]
Jol le van maradva Europa.
It mar jo ideje vannak HDTV-adok.
Raadasul ami most elindul nalatok, az is csak csumpi esemenyeket fog adni egyelore, ha jol ertem.
Film meg mindig semmi?
Total gaz ez a sz@rozas, komolyan.
Elküldve: 2003. 12. 30. 01:01
Én ennek is örülök, és reménykedek, hogy az idei (nálam már 2004 van

Egyesek azt mondják más fórumokon, hogy már az újévi koncert is kódolva lesz, de remélem csak puffogtatnak a levegőbe

[ 2003. december 30.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 30. 09:38
Szerintem meg az olimpia is kodolatlanul fog menni, napi 4 oraert szerinted mennyire lenne gyumolcsozo penzt erni? Pont az ellenkezo hatast valtana ki.

Krinyo
Elküldve: 2003. 12. 30. 10:32
A kódolthoz, ahogy írják nem is lehet otthonra dekódert kapni, mert csak ilyen "event cinema" -knak teszik elérhetővé akik szerződést kötnek velük.
A másik meg FTA, arról nincs semmi több info, arról sem, hogy melyik fogja közvetíteni, és melyik mit.
Azt hogy kódolt lesz, azt különböző fórumokon írják, de azt nem hogy ezt honnét veszik, pedig egyesek egész konkrét dolgokat vélnek tudni. Mint pl azt, hogy májusig kódolatlan lesz, és onnantól kezdve csak az új műsorokat kódolják, de az ismétlések még kódolatlanok lesznek.
Ahogy olvasom, az újévi koncertet is az Event channel fogja közvetíteni, ami csak azoknak az un. event cinema knak elérhető.
[ 2003. december 30.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 30. 10:41
idézet:
The newsletter Satcoms Insider reports that HD set-top boxes will start appearing in electrical stores towards the end of the year priced at around €500-550, dependent on local taxes, from manufacturers like Thomson, Pioneer and Panasonic. It is also understood that talks are taking place with Humax. A smart card will be included in every box, valued at €100 which will be Euro1080's total fee for the service.
[/quote]
Elküldve: 2003. 12. 30. 10:59
idézet:
Ezt írta T2k:
Jol le van maradva Europa.
It mar jo ideje vannak HDTV-adok.
Raadasul ami most elindul nalatok, az is csak csumpi esemenyeket fog adni egyelore, ha jol ertem.
Film meg mindig semmi?
Total gaz ez a sz@rozas, komolyan.[/quote]
Az igaz, hogy amcsiba úgy van meghatározva, hogy 2005-től (nem tudom a pontos évszámot) csak olyan tv-t adhatnak el ami képes a HDTV jeleket kódolni? :confused:
Én is várom már, vagy 2 éve nézegetem az Antennahungária honlapját,hogy hü+nahát, de komolyan nekem tőlük van dekóderem az antennamikró-hoz 2 és fél éve amikor lekodoltak mindent, mondták, hogy minőségi lesz meg minden aztán 18 csatornával szuttyogunk.
[ 2003. december 30.: Socket szerkesztette a hozzászólást ]