idézet:
Ezt írta Mumia:
Kizárt, csak pr duma szvsz. Valami apróságban talán emlékeztethet a motion compra, és ezért csúfolják annak.
Egy igazi mocomp hardver 100ezres$ tétel.[/quote]
Ja, bocs, írják a linkelt doksiban, hogy a tökéletes megoldáshoz szuperkopjuter kell. Én nem ennyire fejlettre gondoltam.Csak mint pl. a Philips Natural Motion-je. (Doksit nem tudok róla.) Az is elég jól megcsinálja. Ez egy chipes, bár szép nagy chip. De már 2 éves, talán ma már kisebben is menne. Szóval kíváncsi lennék, hogy a Radeonokban mi is van.
upd: mondjuk ez a Philips chip többet is csinál (új képkockák beillesztése frissítés-duplázás céljából). Nekünk már elég lenne a fenti doksiban írt block-matching-es deinterlacing, és az még beleférhet a Radeonba is.
[ 2004. január 10.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
.::HDTV::.
Elküldve: 2004. 01. 10. 12:00
Elküldve: 2004. 01. 10. 12:18
idézet:
Ja, bocs, írják a linkelt doksiban, hogy a tökéletes megoldáshoz szuperkopjuter kell.[/quote]
Sokmindenre irtak ezt, vegul kiderult, hogy celhardverrel konnyen megoldhato.Lasd a legujabb Sigma chip Windows Media 9 tamogatasa...
Krinyo
Elküldve: 2004. 01. 10. 12:27
idézet:
Ezt írta Krinyo:
Sokmindenre irtak ezt, vegul kiderult, hogy celhardverrel konnyen megoldhato.Lasd a legujabb Sigma chip Windows Media 9 tamogatasa...[/quote]
Hát igen, a block-matching-es megoldásra is azt írják, 1-2 nagy panel kell hozzá. Ehhez képes a Philipsnek van egy chipes megoldása (aminek ez csak egy része). Valahogy el kell adni a terméket...
[ 2004. január 10.: Victor szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 10. 12:30
idézet:
Ezt írta Victor:
Hát igen, a block-matching-es megoldásra is azt írják, 1-2 nagy panel kell hozzá. Ehhez képes a Philipsnek van egy chipes megoldása (aminek ez csak egy része). Valahogy el kell adni a terméket...
[ 2004. január 10.: Victor szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
De az az írás 4 éves, csak a technika miatt linkeltem. Valszeg ma már nem akkora a hardver.
Elküldve: 2004. 01. 10. 12:32
idézet:
Ezt írta Victor:
upd: mondjuk ez a Philips chip többet is csinál (új képkockák beillesztése frissítés-duplázás céljából). Nekünk már elég lenne a fenti doksiban írt block-matching-es deinterlacing, és az még beleférhet a Radeonba is.
[/quote]
Mondjuk szerintem az sem elvetendő, sőt az még jobb, ha az 1080 50i-ből nem 1080 25p-t hanem 1080 50p-t csinál.
Ezt is próbáltam szoftveresen, de csak 720-as videóval. Sőt azokat a felvételeket amiben gyors mozgás van mindig 50p-re alakítom 50i-ről.
[ 2004. január 10.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 10. 16:43
Nem ezzel kapcsolatos, de már nagyon kellene.
Olyan program kellene ami a dv kameráról fölvet anyagot úgy tudja tömöriteni, hogy belerakja a dátumot -a felvétel készültének a dátumát- vagy ami mellé rakja srt, sub vagy akármilyen szövegfájlba.
Azthiszem megthetem, hogy offolok a saját topikomba, mert én hiába segítek akárkinek, engem már bocsánat le sem szarnak.
Socket
Elküldve: 2004. 01. 10. 17:19
Krinyo
Elküldve: 2004. 01. 10. 21:17
Javitsatok ki ha tevednek.
[ 2004. január 10.: max-pain szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 10. 21:29
idézet:
Ezt írta max-pain:
Altalaban 50/60i eseten ez 50/60 olyan field-et jelent amiknek kozuk sincs egymashoz (tehat mindegyik kulonbozo frame-ekbol szarmazik), ezert nem lehet beloluk tokeletes progressive kepet eloallitani semmilyen deinterlace eljarassal.
Javitsatok ki ha tevednek.
[/quote]
Csak a mozgó részek különböznek, a 2 fielden, vagyis ha nincs, vagy minimális a mozgás, akkor tökéletes progresszív kép lesz belőle, akkor is ha 50p-t gyártasz, ha mozgás van, akkor már valóban csak félinformáció van, (minél gyorsabb a mozgás annál "gyengébb" a végeredmény) de gyors mozgásnál a szem úgysem képes annyira megfigyelni a részleteket (és egy jó interpolációval nem is annyira feltűnő. Ha kimerevíted a képet, akkor már természetesen meglátszik). Viszont azt észreveszed menet közben is, hogy 25fps a film vagy 50fps. (és slow motion-nál is hasznos) Úgyhogy valamit valamiért. Kár, hogy nem nagyon van, olyan cucc, (egyáltalán van?) ami ezt a módszert használja deinterlace -hez.
Elküldve: 2004. 01. 10. 22:49
idézet:
Biztos, hogy senki sem ismer ilyen programot, én hosszasan kerestem google-val, mindenfélét, de ilyen nincs, vagy nem találtam [/quote]
Ezt vitassuk meg itt: [url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=15&t=004091"]https://www.hwsw.hu/...c&f=15&t=004091[/url]
Köszönöm.
[ 2004. január 10.: Socket szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 01. 11. 00:28
idézet:
Ezt írta Mumia:
Csak a mozgó részek különböznek, a 2 fielden, vagyis ha nincs, vagy minimális a mozgás, akkor tökéletes progresszív kép lesz belőle[/quote]
En inkabb azt mondanam, hogy lassu mozgasnal gyakorlatilag nem latszik az eredeti progressive kephez kepest a kulonbeseg, de ettol ugyanaz meg nem lesz. Allokeprol meg szerintem kar beszelni TV-nel![]()
Elküldve: 2004. 01. 11. 11:00
idézet:
Ezt írta max-pain:
En inkabb azt mondanam, hogy lassu mozgasnal gyakorlatilag nem latszik az eredeti progressive kephez kepest a kulonbeseg, de ettol ugyanaz meg nem lesz. Allokeprol meg szerintem kar beszelni TV-nel[/quote]
Hát ezzel nem értek egyet, ha nem mozdul el a kamera, akkor a 2 fielden ugyanarról a dologról készült kép van, 20ms eltéréssel. Ez esetben pedig igen nehéz lényegi különbségről beszélni.
De ha szerinted ez a módszer nem jó, akkor mi a jó?
Mert van ez a lehetőség, ami szerintem a legjobb, mert 1: Nem veszíted el az 50fps-t. 2: Nem dobsz el semmi információt.
Két fieldből 2 progresszív kockát csinálsz, és információt nem dobsz el, csak ahol hiányos (mozgásnál) interpolációval pótolod.
25p-re alakításnál viszont információ többlet van, ha nincs mozgás akkor itt sincs gond, simán előáll az 1 progresszív kocka a 2 field egyesítéséből. Viszont ha mozgás van, akkor van 2 különböző dologról készült képed (ugye itt a 20ms idő alatt 10-20 akár több képkockányi elmozdulás is lehet) amiből neked 1 kép kellene 1 adott dologról, itt az egyetlen jó módszer a mocomp, arra hogy abból 1 normális progresszív kép legyen, minden egyéb csak félmegoldás (ugye fűrészfogas élek, vibráló feliratok, dupla él amit Victor említett korábban). És ráadásul ekkor a mozgás 50%-át eldobod, azaz 25fps-lesz, a másik módszer 50fps-ével szemben. Ahol mozgásnál a képkockák kevesebbb képi, de több mozgási információt hordoznak. De utóbbi akkor is látszik, ha nem merevíted ki a képet, és vizsgálgatod, hogy áhá, itt ez interpolált, és kevesebb a felbontás a mozgó részen.
[ 2004. január 11.: Mumia szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.