HWSW Informatikai Kerekasztal: Mi a különbség a Switch és a Hub között?? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Mi a különbség a Switch és a Hub között??

#1 Felhasználó inaktív   Alvin 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 07. 31. 22:43

Re all

A kérdés adott, nameg melyiket tudnátok ajánlani(8 portos hub vagy switch-ben gondolkodom...). A hálókarik 100-as utp szal a /10 nem volna lényeg...

Előre is kösz
Védd a fákat, egyél hódot!

#2 Felhasználó inaktív   Szoltid 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 07. 31. 22:57

Hát ha jól tudom akkor:
A hub folyamatosan küdi az adatot ninden 1-es kimenetre (ezért lassabb)
A switch meg figyeli hogy melyikre van kötve gép (bekapscsolva) és cak a arra küld (ezért gyorsabb)
kicsit drágább a switch de azt vegyél!

üdv

#3 Felhasználó inaktív   FleetCommand 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 07. 31. 23:12

idézet:
Ezt írta Alvin:
Re all

A kérdés adott, nameg melyiket tudnátok ajánlani(8 portos hub vagy switch-ben gondolkodom...). A hálókarik 100-as utp szal a /10 nem volna lényeg...

Előre is kösz
[/quote]

A gyors lényeg... A switch belső sebessége jóval nagyobb 100 MBitnél, így minden egyes portra 100 MBites sebességet biztosít, ráadásul nem küldi ki mindenhova az adatokat, ezért nincs felesleges terhelés. Ellenben a hub teljes sávszélessége 100 MBit, és az összes port ezen osztozik (azaz 10 port egyidejű működése esetén portonként már csak 10 MBit jut), vmint minden adatot kiküld minenhova...
Személy szerint 3Com... Viszonylag drága, de megéri (www.apostol.hu <- nem reklám, csak tájékozódás, de itt rengeteg hálózati cuccot találsz - értelemszerűen miután letöltötted az árjegyzéket :) )

Na de erről már egyszer volt itt szó:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=16&t=000667"]https://www.hwsw.hu/...c&f=16&t=000667[/url]

FleetCommand

------------
OFF: Státusz: az AaliyahOnline-on a fórumban van róla szó... Valaki talált néhány viccet Aaliyah-ról (nyugodj békében). Egyáltalán nem viccesek!! Ezért kérlek titeket, ha valaki ilyet látna, amikor éppen nem a HWSW-t böngészi, azonnal szóljon a webmasternek (ha fórumról van szó) hogy távolítsa el, esetleg nekem írja meg: molnihun@netscape.net
Konfig: AMD Phenom II X4 955, Gigabyte 970A-UD3, Corsair Dominator DDR3 8-8-8-24 8 GiB (2x4), Gigabyte Radeon GV-R9270XOC-2GD 2 GiB DDR5, NEC MultiSync EA222WMe monitor, Samsung SH-222AL/RSMS DVD-író, Thermaltake Armor A60 ház, FSP Aurum 600W táp, Logitech C510 webcam, Windows 10 Pro en_US x64, WASD V2 billentyűzet (Cherry MX Green), SteelSeries Rival 300 egér, SteelSeries Siberia V2 White headset

#4 Felhasználó inaktív   TTN 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 05:31

idézet:
Ezt írta Szoltid:
Hát ha jól tudom akkor:
A hub folyamatosan küdi az adatot ninden 1-es kimenetre (ezért lassabb)
A switch meg figyeli hogy melyikre van kötve gép (bekapscsolva) és cak a arra küld (ezért gyorsabb)
kicsit drágább a switch de azt vegyél!

üdv
[/quote]

A HUB gyakorlatilag egy multiportos repeater (jelismetlo). Ha valamelyik portjara erkezik valami azt gondolkodas nelkul tovabbkuldi minden egyes portjara. Azaz egy folyamatban levo barmilyen adatforgalom a HUB-al letrehozott halozatot mindenhol terheli attol fuggetlenul hogy mas gepek nem hasznaljak. Ha CAT-5-rol van szo (UTP) akkor half duplex ami elerheto rajta (pl egy 10mbites HUB oda, vagy vissza 10mbit, de mindig csak egy iranyban - ezert half duplex).
A switch mar bonyolutabb szerkezet. Bekapcsolas utan elso kurben ugy viselkedik mint egy HUB. Ha erkezik egy csomag, kikuldi minden egyes portjara, es figyel hogy mi tortenik. A switch egy memoriaval es processzorral megaldott szerkezet (ezert dragabb is). A bekapcsolas utan az adatforgalmat figyelve "megtanulja" hogy melyik host melyik portjara van kapcsolva. Minden portjahoz hozzarendel egy MAC listat a ra kapcsolodo eszkozokhoz. Igy minden csomag csak arra a portra fog kimenni, amelyiken a celallomas talalhato (adott forgalom nem lathato mas portra kapcsolt allomasokrol). A switch, komolyabb szerkezet leven mar ful duplex atvitelt tamogat, ami azt jelenti hogy egy idoben kepes kezeli az oda/vissza forgalmat (adott portjan egyszerre tudsz le es fel tolteni pl 10mbites savszeleseggel)

Manapsag switchelt halokat erdemes epiteni. A HUB-al kiepitett halozat atvitel szempontjabol ugy mukodik mint egy koax halozat. Ha van forgalom barmely allomasrol az a tobbi allomas elol "veszi" el az atviteli kozeget, mig a switch minden portjan kepes ezt kulon-kulon kezelni.

TTN

#5 Felhasználó inaktív   Red 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 09:01

idézet:
Ezt írta TTN:

Ha erkezik egy csomag, kikuldi minden egyes portjara, es figyel hogy mi tortenik.

TTN
[/quote]

kivéve azt a portot ahol beérkezik a keret. :)

#6 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 09:14

csupan arra kell vigyazni hogy tapasztalatom szerint 2 fele switch letezik:
- olcso -> 10 Mbitet at tud rakni 100as halora es forditva (asszem ezt nevezik n-way kepesnek)
- draga -> rendelkezik ARP cache-el amivel IP cimbol MAC cimet tud csinalni es ahogy elottem fe lett vazolva, nem kuld foloslegesen csomagot ki. EZEK a valod switchek.
Altalaban 1024 vagy 4096+ MAC megjegyzesere kepesek, es neha programozhatoak.

Mellesleg nem latok kapcsolatot a hub-half es a switch-full duplex kozott. Tudtommal ez a szabvany szerint mukodik. Ertem 10Mbit -by default- half dup, mig a 100Mbit az full duplex.
Ezen kivul half-duplex eseten mukodik a collision erzekeles, full-duplex eseten pedig nincs, mivel szuksegtelen.
Cisconak vannak 10/100as hubjai (Fasthub) ami rohogve kezeli es keveri igeny szerint a full duplexet a halffal es a 10-et a 100-al.
A switchek (Catalyst) viszont elegge komoly belsovel rendelkeznek -> ARP cache (meg a tobbi nyalanksag, pl. VLANok)

Igeny szerint kikeresem az idepasszolo Cisco doksikat. (foleg ha valamit elrontottam :D )
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#7 Felhasználó inaktív   Red 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 09:37

>draga -> rendelkezik ARP cache-el amivel IP cimbol MAC cimet tud csinalni es ahogy elottem fe lett vazolva, nem kuld foloslegesen csomagot ki. EZEK a valod switchek.

amikor beerkezik egy keret a switch-be akkor a kapcsolo tablajaba feljegyzi vagy frissiti ha mar szerepel benne, hogy milyen MAC cimu gep van a porton ahonann jott a cucc. utanna a tabla alapjan donti el, hogy melyik portra kell azt kikuldeni (a keret cel mezojebol derul ki). ha viszont a tabla ures akkor mindegyik portra kinyomja majd a valasz alapjan frissiti azt.
termeszetesen ha van bejegyzes a tablaban akkor csak arra a portra tovabbitja a keretet, kiveve ha nem szorasos uzenet (cim mezo 255.255.255.255)

#8 Felhasználó inaktív   TTN 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 10:51

idézet:
Ezt írta AzErdos[TM]:
- olcso -> 10 Mbitet at tud rakni 100as halora es forditva (asszem ezt nevezik n-way kepesnek)
- draga -> rendelkezik ARP cache-el amivel IP cimbol MAC cimet tud csinalni es ahogy elottem fe lett vazolva, nem kuld foloslegesen csomagot ki. EZEK a valod switchek.

Mellesleg nem latok kapcsolatot a hub-half es a switch-full duplex kozott. Tudtommal ez a szabvany szerint mukodik. Ertem 10Mbit -by default- half dup, mig a 100Mbit az full duplex.
Ezen kivul half-duplex eseten mukodik a collision erzekeles, full-duplex eseten pedig nincs, mivel szuksegtelen.
Cisconak vannak 10/100as hubjai (Fasthub) ami rohogve kezeli es keveri igeny szerint a full duplexet a halffal es a 10-et a 100-al.
A switchek (Catalyst) viszont elegge komoly belsovel rendelkeznek -> ARP cache (meg a tobbi nyalanksag, pl. VLANok)

Igeny szerint kikeresem az idepasszolo Cisco doksikat. (foleg ha valamit elrontottam :D )
[/quote]

Van osszefugges, ha a mezei user HUB-t vesz akkor az biza half minden esetben mert ha mar annyit kolt ra hogy managelhetot vesz akkor egy surmo allat es inkabb koltse a penzet switch-re. Kicsit szakmaibb szinten. Ha mostanaban haloepitesre adja valaki a fejet es nem a legmaszatabb cuccokbol dolgozik, akkor mindenkepp erdemes switchelt networkot kesziteni. A picaon levo, otthoni felhasznalasra meg arban elfoadhato HUB-ok kozott olyan nem letezik ami kepes lenne fullduplex atvitelre. De valjuk be nem lenne egy szerencses eset, hiszen broadcastolva minden porton menne az adat, ami a halozat totalis hasznalhatatlansagahoz vezetne ...
A savszelessegtol viszont nem fugg a full/half duplex. 10Mbites halo is lehet full duplex.

#9 Felhasználó inaktív   TTN 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 10:56

idézet:
Ezt írta AzErdos[TM]:

[/quote]

:)) CNA-t en is megjartam, max idezgetunk egymasnak :)

#10 Felhasználó inaktív   Red 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 01. 10:59

idézet:
Ezt írta TTN:

:)) CNA-t en is megjartam, max idezgetunk egymasnak :)
[/quote]

:D

#11 Felhasználó inaktív   Fungo 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 02. 07:55

idézet:
Ezt írta AzErdos[TM]:
- draga -> rendelkezik ARP cache-el amivel IP cimbol MAC cimet tud csinalni es ahogy elottem fe lett vazolva, nem kuld foloslegesen csomagot ki.
[/quote]
Es ha megnezed egy switchben az ARP cache-t meglepodve latod, hogy csak a gateway IP es MAC cime van benne. Ugyanis a Switch layer 2-n mukodik (ne hozzuk be a router-switch meg a layer 4 switch-eket most) es cseszik magasrol az IP cimre. Ha a host nem tudja a masik gep MAC cimet, kuld szepen egy broadcast-ot, a switch meg megjegyzi, hogy hol van a masik gep. Ha a Cisco switch-nel a MAC cimekre vagy kivancsi, akkor a CAM (Content Adressable Memory) tablaban nezd meg, ne is probalkozz az ARP tablaval :) A routereknel mar van ertelme az ARP tablat lesni (de ugye itt mar layer 3-nal jarunk)

#12 Felhasználó inaktív   TTN 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 02. 08:47

idézet:
Ezt írta Fungo:

Es ha megnezed egy switchben az ARP cache-t meglepodve latod, hogy csak a gateway IP es MAC cime van benne. Ugyanis a Switch layer 2-n mukodik (ne hozzuk be a router-switch meg a layer 4 switch-eket most) es cseszik magasrol az IP cimre. Ha a host nem tudja a masik gep MAC cimet, kuld szepen egy broadcast-ot, a switch meg megjegyzi, hogy hol van a masik gep. Ha a Cisco switch-nel a MAC cimekre vagy kivancsi, akkor a CAM (Content Adressable Memory) tablaban nezd meg, ne is probalkozz az ARP tablaval :) A routereknel mar van ertelme az ARP tablat lesni (de ugye itt mar layer 3-nal jarunk)
[/quote]

Ez teljesen ok, bar a host ARP/RARP dolgai nem szolnak bele a switch eletebe. Ha a switch meg nem "tudja" hogy melyik porjan keresse a cimzettet addig minden portra kimegy :) Hogy ezt a switch belso lelkivilaga adott esetben hogy oldja meg az egyedul a switch aratol fugg (mert ugye ettol fugg hogy milyen hw kerul bele esetleg a layer2-rol atlepnek-e layer3-ra)

#13 Felhasználó inaktív   Alvin 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 08. 04. 05:48

Re

Kössze a sok infót! Én speciel kinéztem magamnak egy 8 portos switchet 20000 ft-ért a mikland-ban kti vagy linksys... Vélemények??(gondolom ez az olcsóbb switch)
Védd a fákat, egyél hódot!

#14 Felhasználó inaktív   Charles 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 14:13

idézet:
Ezt írta Alvin:
Re

Kössze a sok infót! Én speciel kinéztem magamnak egy 8 portos switchet 20000 ft-ért a mikland-ban kti vagy linksys... Vélemények??(gondolom ez az olcsóbb switch)
[/quote]

KTI-SOHO 8 as switchet 2 éve használok és nem rég óta 24/7-ben megy gond nélkül persze. Jó, király, ilyesmi.

Van egy 5ös KTI switch is az is jó, 8assal egybekötve.

Szerintem Linksys se rossz, szóval döntsön az ára!

Üdv!
"Azt szeretném ha az én gépem... Penge képek, élethű hang és tökéletesen gyors 3-D. AMD Nekem is!" :D

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó