UTP kábel jelerősítés
#1 Guest_atic_*
Elküldve: 2001. 01. 16. 21:50
#2 Guest_AzErdos[TM]_*
Elküldve: 2001. 01. 16. 22:49
Nos az UTP halozat szabvanyositott maximalis hossza 100 meter 100MBps sebessegen, ezt athagni nem nagyon lehet mivel ez a jelatvitel sebessegebol adodik...
10MBps-en 150-200 meterig jo tudomasom szerint itt mar a jelveszteseg jatszik be.
50 Ohmos BNC-n pedig 185 ill. 300 metert lehet elerni...
Ugyhogy IMHO nem nagyon megoldhato a problemad CSAK UTP hasznalataval... esetleg ha hajlando vagy a 10megabites koaxra... ill. valami mas technologia...
Ha hujeseget irtam javitsatok!!
------------------
-------------------------
* AzErdos *
-------------------------
#3 Guest_Zsaner_*
Elküldve: 2001. 01. 16. 23:01
Ez az aktív eszköz lehet akár egy HUB, vagy Switch is.
Fontos: egy szegmensen max. két aktív eszköz lehet.
Ez a te esetedben pont elég is.
Zsanér
#4 Guest_Zsaner_*
Elküldve: 2001. 01. 16. 23:07
A dolog szépséghibája, hogy a HUB-nak tápfeszültség kell, ha ez nem megolgható, akkor marad a 10Base2 (vékony koax), de szerintem ide kell egy Repeater.
Ha ez sem megoldható, akkor 10Base5 (vastag koax).
Ha a dolog nem költségérzékeny (és kivitelezhető), akkor üvegszál.
Tényleg, mire kellene?
Zsanér
#5 Guest_Zsaner_*
Elküldve: 2001. 01. 16. 23:13
Az UTP kábelt többnyire 1000ft-es (305m) dobon árulják, és ha jól emléxem olyan 15e +áfa egy dob. A legolcsóbb HUB-ok olyan 6e körül vannak.
Zsanér
#6 Guest_saldi_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 00:32
10base2 -> 200 meter (50 ohmos sima koax)
10base5 -> 500 meter (vastagethernet, vagy locsoloslaggg

10 baseT -> 100 meter.
maximalis szegmenshossz 2.5 km aktiv eszkozok kozbeiktatasaval.
Ezt az IEEE 802.3 szabvany szabja meg igy. Elivleg az eszkozoknek tudni kell. Ez alapjan a vastagethernet jo lehet, de elegge maceras, mert vampircsatlakozo kell, meg csak 2.5 meternkent lehet racsatlakozni, aui -val megaldott halokartya kell... Mellesleg szerintem kapni se lehet...
De azert hajra

#7 Guest_zegab_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 01:23
idézet:
Eredetileg saldi írta:
MA vizsgaztam szghalokbol,
10base2 -> 200 meter (50 ohmos sima koax)
[/quote]
Es atmentel? A szabvany szerint akkor is 185 meter, ahogy fentebb is olvashatod.(ezt most epito jellegu kritikanak fogd fel)
AUI-s kartyat eleg olcson lehet venni hasznaltan, de a vastag koaxhoz is kell transceiver, ami 4,5+fa. Inkabb az a gaz, hogy vastag koaxkabelt ha egyeltalan talalsz kb. az optikaival egy arban leszjo egy kicsit olcsobb.
Viszont ha nem gigas fajlokat akartok masolgatni, eleg koltsegkimelo megoldas ket analog vagy isdn modemet direktbe (berelt vonali uzemmod) osszekotni, ha a sebesseg nem gond. (Quakezni azert lehet rajta).
Fogalmam sincs, hogy a telefonkabel milyen hosszu lehet, de 300m-t valoszinuleg kibir.
Arra figyelj, hogyha kulteren huzod, erdemes egy aceldrothoz rogziteni, mivel egy ilyen epuletbe valo kabel eleg serulekeny tud lenni.
vannak egyebkent direkt utp jelerositok (repeaterek), de ezeknek is kell a konnektor.
meg konverterek, pl. 10tx -> 10Fl, de eleg borsos aruk van. (20-30+fa/darab).
Es az egy szegmensen max. két aktív eszköz lehet azt jelenti, hogy van egy ado meg egy vevo, a tobbi egyseg addig csondben elvan magaval. Ez automatikus, te annyi eszkozt raksz egy szegmensre, amennyit a lelkivilagod megenged egy adott alkalmazasnal.
#8 Guest_saldi_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 12:23
Kulonben meg nem tudom atmentem -e, penteken kiderul

#9 Guest_nyunyu_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 12:54
idézet:
Eredetileg saldi írta:
Tannenbaum : Halozatok konyv legujabb kiadas, 307 oldal. Nezd csak meg. Kivancsi lennek a te infod honnan van.
[/quote]
Tanenbaum!
Nemetul lenne 2 N-nel. (tannenbaum =fenyofa)
A ket adatrol meg annyit, hogy a kabel atviteli jellemzoi miatt 200m korulig mukodik. (10Base2)
Biztos ami biztos _kisebb_ korlatot raktak az IEEE 802.3-ba, hogy 100%-osan mukodjon, ne legyen szivas az esetleges gyengebb kabelekkel.
De ez tenyleg a szabvany, allitolag mukodik tovabb is, mivel jobb minosegu kabelre kevesebb zaj adodik, egyes kartyak meg jobban birjak a gyenge jeleket.
De erre nem celszeru alapozni...
(Hehe, 4-es lettem szgh-bol, meg decemberben)
#10 Guest_zegab_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 14:51
idézet:
Eredetileg saldi írta:
Tannenbaum : Halozatok konyv legujabb kiadas, 307 oldal. Nezd csak meg. Kivancsi lennek a te infod honnan van.
Kulonben meg nem tudom atmentem -e, penteken kiderul
[/quote]
Tenyleg. Mondjuk nem ez az elso eset, hogy pontatlan informaciot talalok AST konyveiben, de pont ezert szeretem, sokkal emeszthetobb a szaraz technikai leirasoknal.
Nekem nincs iden szghm, talan majd jovore![]()
#12 Guest_Vuk_*
Elküldve: 2001. 01. 17. 22:10
Az optikai kábel biztos jó (azt nem tudom hány méterig) De az meg elég drága.
Hát kb ennyit tudok az adatok nem biztos hogy pontosak de a nagyságrendek jók.
------------------
Vuk
#13 Guest_Energy_*
Elküldve: 2001. 01. 18. 06:51
#14 Guest_nyunyu_*
Elküldve: 2001. 01. 18. 14:48

110m? Lehet, de a szabvany szerint a 185m-nek is mukodnie kene...
#15 Guest_Szabcsi_*
Elküldve: 2001. 01. 18. 15:21
Egy media converterrel meg lehet oldani a 10Base-T és 10Base-FL átalakítást (modjuk D-Link DE-856 kb 40e) és 2 fiber kábellel összekötni a két gépet.
#16 Guest_NEUROFiRE_*
Elküldve: 2001. 02. 10. 18:08
idézet:
Ha nem túlságosan költségérzékeny a dolog...
[/quote]
Érdekes, a legtöbben így kezdik a mondókájukat
Ha a két gép között nincs semmi (optikai )akadály, akkor érdemes megpróbálkozni a lézeres adatátvitellel. Esetleg megfelelően fókuszált infravörös átvitel is szóba jöhet, bár ekkora távolságon az már nem az igazi...
Egy normálisan elkészített lézeres adatátviteli hálózat megfelelő viszonyok esetén ( pl. nincs köd, nincs optikai akadály a két gép között ) akár 200MHz-es sávszélességet biztosíthat 5-6km-es hatótávolság mellett, ami több, mint elég.
Az összköltség kb. 20-30kFt.
Vezetékes megoldás:
LDR modemek. Ezek speciális, kishatótávolságú modemek ( kis hatótávolság=pár száz méter-> néhány km )
Kimondottan ilyen feladatokra tervezték őket. Nem nagyon terjedtek el ( Mo-n még nem láttam ), szabványosítás=0, de viszonylag olcsók.
Ha vágod a vezetékes átviteltechnikát, akkor akár házilag is tervezhetsz valami ilyesmit, neten is valószínűleg van pár építési leírás.
Használhatod átvitelre a 28MHz-es sávot, ami nem engedélyköteles, de erre lassű ( max. 1200-2400 baud ), vagy a 2.4GHz-es sávot is, ami szintén nem engedélyköteles.
Egyébként mire kéne?
[Ezt a hozzászólást NEUROFiRE szerkesztette (2001. Február 10.).]