HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1301 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 27. 09:56

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 9:14

Hi!

Ha valaki tud lérem segítsen.
A bajom a következő:

Adott egy Prodax utp süllyeszett fali aljzat Az utp csati pöcke felfele néz, ha bedugom. Ebben az állapotában a kábelek színe balról jobbra, az aljzattal szemben nézve, beépített aljzat esetén :BB BF NN NF KF KK ZZ ZF
A bekötési útmutató alapján az ''A'' sor szerint ez ennek a bekötésnek felel meg.
Van egy ''B'' sor is, mely úgy van rajzolva, hogy
8 (BB) 7 (BF) 6 (ZZ) 3 (ZF) 5 (KF) 4 (KK) 2 (NN) 1 (NF)

Ezt a vill. szerelők megcsinálták, ez a színsor szerint még ment is nekik, a többi viszont rám maradt.Szereztem egy szakadásvizsgálót, melyen a ledek 1-8 ig KIT szerűen futnak.Ha jól tudom, hogy ha jöl kötném be a dugór, akkor a jeladó 1-8 ig vilan föl, és ugyanígy villan fel a jelfogó ledjei is. Na ez nem alar összejönni.

A kérdésem, hogy hogyan kellene a kábelre rákrimpleni a dugót az adott aljzat bekötés mellett????
Ha valaki tud, kérem segítsen.
Előre is köszönet.

Üdv
Zsolt

1. F@szom a villszerelőkbe, és főként a megrendelőbe,  :reklamacio: "mer úgy óccsóbb", aztán meg mégiscsak kell valami hozzáértő.
2. Természetesen az RJ45 dugóba szabványosan kell bekötni az ereket, a Prodax aljzat érintkezőin már ugyanúgy jelenik meg.
A-s, vagy B-s, tetszés szerint.
zf,z,nf,k,kf,n,bf,b vagy nf,n,zf,k,kf,z,bf,b (amennyiben a pöcök lefele van, mert így szoktuk, és így áll kézre szereléskor.)
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1302 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 10:04

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 9:14

Hi!

Ha valaki tud lérem segítsen.
A bajom a következő:

Adott egy Prodax utp süllyeszett fali aljzat Az utp csati pöcke felfele néz, ha bedugom. Ebben az állapotában a kábelek színe balról jobbra, az aljzattal szemben nézve, beépített aljzat esetén :BB BF NN NF KF KK ZZ ZF
A bekötési útmutató alapján az ''A'' sor szerint ez ennek a bekötésnek felel meg.
Van egy ''B'' sor is, mely úgy van rajzolva, hogy
8 (BB) 7 (BF) 6 (ZZ) 3 (ZF) 5 (KF) 4 (KK) 2 (NN) 1 (NF)

Ezt a vill. szerelők megcsinálták, ez a színsor szerint még ment is nekik, a többi viszont rám maradt.Szereztem egy szakadásvizsgálót, melyen a ledek 1-8 ig KIT szerűen futnak.Ha jól tudom, hogy ha jöl kötném be a dugór, akkor a jeladó 1-8 ig vilan föl, és ugyanígy villan fel a jelfogó ledjei is. Na ez nem alar összejönni.

A kérdésem, hogy hogyan kellene a kábelre rákrimpleni a dugót az adott aljzat bekötés mellett????
Ha valaki tud, kérem segítsen.
Előre is köszönet.

Üdv
Zsolt

Jól értem ugyi, hogy te a kábelt akarod megcsinálni?

Ezesetben switch/hub és gép közé egyenesen kötött kábel kell, (vagyis mindkét vége úgy, ahogy csozsi írta, valamelyiket, de egyformát), ha gép gép közé, akkor pedig egyik vége ilyen másik vége olyan....

Az tudod, hogy hogyan kell krimpelni?
And as we wind on down the road
Our shadows taller than our soul.

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1303 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 11. 27. 10:37

Hi!
Csozi
  A vill szerelők elvállalták a munkát, az aljzatoknál bekötötték a kábelt. Amikor meg mondtam, hogy a  másik végénél, a szekrénybe is nem ártana a bekötéseket megcsinálni, akkor a vezeték végét leblankolták, és összesodorták! Nem gyengeáramosak voltak, a gyengeáramos brigád el van veszve, és jövő karácsony meg kicsit messze van. Ha látnád a cuccot, akkor a pénzkérdés nem merülne benned fel. [OFF] A sexulis beállítottságod meg a magánügyed. [ON] Köszi a sorrendet, megnézem. Tuti, hogy én vagyok a Láma, na de anyám hasában nem tanítotak ilyet.

Kroozo
  Van krimpelő fogom, szakadásvizsgálóm kölcsönben. Előtte néhányat próbáltam krimpleni. Nem vagyok műszki alfabéte, csak a hálózati kérdésekkel eddig még nem foglalkoztam. Krimpeléssel nincs gond, csak azok a fránya színek. Most az új házban szeretném rendesen megcsinálni. Ez azt jelenti, hogy a garázsban van 4 szekrény összeépítve, melyet a vill szerelők normálisan összeraktak. Az alsóba jön be minden féle hálózat és kábel. Alulról a másodikban van a kábeltv, a legfelsőben meg vagy negyven biztosíték FI relé. A felülről a másodikba jönnek be az UTP kábelek.
Eddig az ADSL modem a gépe mellett volt a routerrel. Összesen 8 x2 UTP aljzat van a házban (1-1 telefon és net) Vettem egy SMC 8 portos fémházas switchet.
Amit akarnék: Modem ki a szekrénybe, modembe beköt az adsl. Modemből át a net az ASUS WL-500 g Deluxba. Innen át 1 kábellel a Switchbe, ahonnan 7 fele szétmegy a házban a net,  nyolcadik végpont meg a routerbe megy. Innentől minden végpontnál volna net. Ha jól tudom, nekem mnindehova egyenes kötés kell.
A gond ott kezdődött, hogy kibontotam a fali aljzatot, és megnéztem a kötését.
Egy próbát csináltam. A kábeltesztelenő a nyolc led folyamatosan(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) , egymás után villan fel, de a végpontján, ahol elleőrzöm, ott meg nem (1, 2, 4, 5, 3, 6, 7, 8.
Jól tudom, hogy mind a két végen sorrendben kellene a ledeknek felvillannia?
Amit akarok: a fali aljzatba kötött kábel másik végét krimpelni.

#1304 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:02

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 10:37

A vill szerelők elvállalták a munkát, az aljzatoknál bekötötték a kábelt. Amikor meg mondtam, hogy   a  másik végénél, a

szekrénybe is nem ártana a bekötéseket megcsinálni, akkor a vezeték végét leblankolták, és összesodorták! Nem

Topik olvasgatása, párszor én is beraktam a színeket, meg a sorrendet.

Villanyszerelőket meg jogosan ugatja kolléga, azok csak gányolni tudnak, az aljzatoknál sem biztos, hogy okés minden. Aljzatba dugjál egy sima patchkábelt, aztán multiméterrel mérd sorba hozzá, hogy egyáltalán beváta-e kellőképpen azt a rezet, meg milyen sorrendben.

Felvillogásokat nem értem, mert kábelnak két vége van, ezek közt mér a teszter, olyan nem nagyon rémlik, hogy egyik végén sorban van, másik végén meg nem :-o

Villanyszerelőknek meg azért az annyukat, mert tépik a kábelt, nem kötnek szabályosan, meg úgy általában basszájba módszerrel gyorsan csinálnak fél melót, aztán eltűnnek. Utána meg engem találnak meg, és biza ezt szétbontani elölről elkezdeni tovább tart, mint ha elejétől én csinálom meg rendesen. Oszt akkor lehet vitatkozni az árakon, de legalább működni fog.
Make love not Wor.

#1305 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:04

No.

Ad1) jólértem, hogy

(net)---(modem)----(asus wireless)---(switch)---(végpontok) Vagy van még egy router, ami szintén a switchen lógna? :think:

Ad2) Igen, sorba kell kötni, és valóban egyenes kábelek kellenek neked (ugyan a switch és a router közé elvileg kereszt kellene, de valószínű a switched tud auto mdi/mdi-xet (bár az Asus nem....)

Ezesetben a kábel végét az a sorrend szerint kell krimpelni, vagyis zf,z,nf,k,kf,n,bf,b

Amit írtál az alapján egyszerűen eltoltad a krimpelést, mert ha csak rossz sorrendet választottál volna, akkor max 3,6,1,4,5,2,7,8 vagy ilyesmi villogás lehetne, harmadiknak semmiképp nem jön 4es :)

Még egy kérdés? A kábel az fali, vagy lengő (Vagyis a benne lévő erek egy szál rézből vannak, vagy pedig sodortak?) Első esetben nem biztos, hogy jó a dugód, mert a sima dugó úgy krimpelődik, hogy a kés keresztülszúródik a dróton, ez viszont egy szál réznél nem megy....

Egyébiránt ha rám hallgatsz, veszel falicsatikat, és azokat szereled fel a falra... Kényelmesebb és szebb is...

“It is often said that before you die your life passes before your eyes. It is in fact true. It's called living.”

#1306 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:06

Idézet: Jahno - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 11:02

Topik olvasgatása, párszor én is beraktam a színeket, meg a sorrendet.

Villanyszerelőket meg jogosan ugatja kolléga, azok csak gányolni tudnak, az aljzatoknál sem biztos, hogy okés minden. Aljzatba dugjál egy sima patchkábelt, aztán multiméterrel mérd sorba hozzá, hogy egyáltalán beváta-e kellőképpen azt a rezet, meg milyen sorrendben.

Felvillogásokat nem értem, mert kábelnak két vége van, ezek közt mér a teszter, olyan nem nagyon rémlik, hogy egyik végén sorban van, másik végén meg nem :-o

Villanyszerelőknek meg azért az annyukat, mert tépik a kábelt, nem kötnek szabályosan, meg úgy általában basszájba módszerrel gyorsan csinálnak fél melót, aztán eltűnnek. Utána meg engem találnak meg, és biza ezt szétbontani elölről elkezdeni tovább tart, mint ha elejétől én csinálom meg rendesen. Oszt akkor lehet vitatkozni az árakon, de legalább működni fog.

A nagyon egyszerű métereken csak be van kötve 8x2 led, és ha nem egyenes, akkor összevissza villog, mint a karácsonyfa... :)

#1307 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:10

A kábel egy ere egy szál rézből áll.
A teljes hálózat:
(net)---(modem)----(asus wireless)---(switch)---(végpontokon meg gépek, másik eszköz nincs.

Lehet, hogy nem jó utp-t húztak be?

#1308 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:38

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 11:10

A kábel egy ere egy szál rézből áll.
A teljes hálózat:
(net)---(modem)----(asus wireless)---(switch)---(végpontokon meg gépek, másik eszköz nincs.

Lehet, hogy nem jó utp-t húztak be?

De, jót húztak be, falba az való, csak erre nem lehet minden dugót rátenni.

Nézd meg, neked valószínű olyan van, amiben a kések egy darab két heggyel rendelkező valamik, amik szálirányban vannak, ennek kell keresztülmennie a dróton. Csak nem tud, mert tömör.

Vagy olyan dugót veszel amiben -- asszem -- három fog van erenként, és ezek ollóba fogják a szálakat, vagy teszel fel a falra a szobákban is aljzatokat. Én ez utóbbit javasolnám, tisztább, szárazabb biztonságosabb érzés :)

#1309 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 11:53

A szobákban a Prodax fali aljzat van.
A dugó a rack szekrényben kellene, azt a switchbe akarom bedugni.

#1310 Felhasználó inaktív   kroozo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:09

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 11:53

A szobákban a Prodax fali aljzat van.
A dugó a rack szekrényben kellene, azt a switchbe akarom bedugni.

Ja, értem, hogy fordítva :omg:

Izé, akkor meg tegyél fel egy patch panelt, az is szebb úgy...

Amit a dugókra írtam az ettől természetesen még áll :)

#1311 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:09

Szétcincáltam egy utp dugót.
Itt az érintkezők olyan "lapok"  aminek a kábel felöli aljában egy V kimarása van, a másik irányban teljesen sík (mit egy fog sematikus sík rajza)
Nem jó dugót vettem volna?
Inkább lefényképezem.
Na ja, csak hogy a francba tudok képet beilleszteni?

#1312 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:12

A patch panel olyasmi lenne, hogy abba csak besorolom a vezetékeket, majd azt összekötöm 1-1 kábellel a switchel?

#1313 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:15

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 11:12

A patch panel olyasmi lenne, hogy abba csak besorolom a vezetékeket, majd azt összekötöm 1-1 kábellel a switchel?

Így van. A patch panelban aljzatok vannak, amikbe betűzöd a falikábeleket és az aljzatokból egyesével lengőkábellel viszed ahova akarod.

Egyébként meg CSATLAKOZÓS TOPIC
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#1314 Felhasználó inaktív   Zsolt7 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:18

A bekötés patch panellel tényleg egyszerűbb lenne, de az gyakorlatilag a dugókat váltaná ki. A dugó esetembe egyszerűbb lenne. Másrészt a szekrényem nem rackszekrény, hanem valamilyen vill szerelői fémszekrény (gyári), aminek a hátulján lévő belső fém lapra tudok csavarozni.

#1315 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:23

Akkor menj el boltba és vegyél fali kábelra való RJ-45-ös dugót. (merugye a kábel az UTP és nem a dugó...)

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#1316 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:32

Szóval, ITT KAPSZ DUGÓT

#1317 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:32

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 13:09

Szétcincáltam egy utp dugót.
Itt az érintkezők olyan "lapok"  aminek a kábel felöli aljában egy V kimarása van, a másik irányban teljesen sík (mit egy fog sematikus sík rajza)
Nem jó dugót vettem volna?
Inkább lefényképezem.
Na ja, csak hogy a francba tudok képet beilleszteni?

bizony, amit vettél az a patch (amikor egy ér több vékony szálból van összesodorva)  kábelre való, fali kábelre nem ajánlott felrakni

#1318 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:34

Idézet: Zsolt7 - Dátum: 2005. nov. 27., vasárnap - 13:18

A bekötés patch panellel tényleg egyszerűbb lenne, de az gyakorlatilag a dugókat váltaná ki.

Nem, az a gányolást váltaná ki.
Majd gondolj erre, mikor a "hol megy a net - hol nem megy a net"  esete kerül elő.

Több féle patch panel van, van aminek rendes doboza is van.

#1319 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:35

patch kábelre dugó:

Csatolt fájl:

#1320 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 11. 27. 12:35

fali és patch kábelre dugó:

Csatolt fájl:

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 64
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.