HWSW Informatikai Kerekasztal: Hálózat építés a gyakorlatban - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hálózat építés a gyakorlatban

#1941 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:12

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 21:49

és hol legyen az a hely?
Hol kell 3 ajánlólevél?
Nagyker vagy kisker kell? nagykerhez kell válalkozás.

Budapesten megfelelő lenne.
Vállalkozás is ráfogható, de tapasztaltuk, hogy van nagyker ahol elfogadták, van ahol nem a tevékenységi körünket.
Nem ebből élünk, de néha kérnek olyan dolgokat amire nem illik nemet mondani :( és igaz hogy keservesen is, de tényleg meg tudjuk oldani ha akarjuk.

Egy előnye van az ilyen dolgoknak, gyűlnek a tapasztalatok :)

Szerkesztette: BigKoko 2006. 03. 11. 22:12 -kor

#1942 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:19

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:12

Budapesten megfelelő lenne.
Vállalkozás is ráfogható, de tapasztaltuk, hogy van nagyker ahol elfogadták, van ahol nem a tevékenységi körünket.
Nem ebből élünk, de néha kérnek olyan dolgokat amire nem illik nemet mondani :( és igaz hogy keservesen is, de tényleg meg tudjuk oldani ha akarjuk.

Egy előnye van az ilyen dolgoknak, gyűlnek a tapasztalatok :)

Agenda
Cordines (családias)

#1943 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:58

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 23:02

Ok tiszta sor, az hogy csak fali kábelre rakható a fali aljzat meg egy köteg komolyabb szerelési anyag.
Azonban az a helyi "vidéki" állapotot mutatja hogy, itt nincs kiépített kábelcsatorna meg semmi egyéb,  hanem egyik helységben fúrás a plafonon, kábel felküld padlásra, célhelyen újabb lyukon lelógatva, azonnal belecsattintva az eszközökbe:)
Még mindig a falit ajánljátok  :think:
Ha rendes falai aljzatot rakok akkor már pazarló voltam, és a szomszéd Pistike olcsóbban csinálta volna meg 200Ft-al.

A fali = fixen szerelve (akár falon belül, akár falon kívül).
Ha csak úgy lóg a kábel akkor persze patch kábelből csináld.  De ha csak úgy lóg a kábel hogyan ill. minek tennél rá fali aljzatot?  Szóval gépből megy be switchbe a kábel közvetlenül, patch kábel a hozzá való dugókkal, azt annyi.
Ha spórólni akarsz, veszel hajlékonyabb fali kábelt meg hozzá fali dugókat azt még olcsóbban kijössz.

#1944 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 11. 22:59

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 23:19

Agenda
Cordines (családias)

Agendaage inkább  :cool:

#1945 Felhasználó inaktív   ec-1752 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 11:36

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 5., vasárnap - 23:09

Ha kábelsorrendet felcserélitek, akkor nem kell újrakötni, csak odébbdugni a modult...

És hogy néz ki, ha a méretre vágott, bekötött kábeleket össze-vissza dugdossák?

#1946 Felhasználó inaktív   ec-1752 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 11:47

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 23:02

Pl. ez esetben amikor meghallották hogy telefonos net lesz, mint megtudtam gyorsan cimbivel kihúzattak egy telefonos kábelt. Mert én kb. 100Ft-os méterenkénti árról példáztam,  a Pistike meg jó olcsón mondta méterét de azt se tudja miről van szó, mert csak annyit fogott fel hogy telefon...  :omg:
Persze ADSL van és a routert kell a géppel összekötni de ez már apróság  :eek:

Végülis, ha a szokásos négyerű fali telefonvezeték van behúzva és nagyon lókoszt megoldás kell, akkor meg lehet próbálni a hálókártyát 10Mbit-re fixen beállítva használni, hiszen az internethez ez a sebesség is elég.  Persze tisztább, kellemesebb érzés, ha utp kábelt húzol be...

UI.  az offtopic táblát kivettem, mert szerintem ez teljesen ontopic itt

#1947 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:00

Idézet: pgyafi - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:59

Agendaage inkább  :cool:

Beszéltem már az Agendával, de sajnos csak Draka meg Belden kábelt tartanak raktáron.
Dugónál valami konkrét márka?

#1948 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:03

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 11., szombat - 22:02

Ok tiszta sor, az hogy csak fali kábelre rakható a fali aljzat meg egy köteg komolyabb szerelési anyag.
Azonban az a helyi "vidéki" állapotot mutatja hogy, itt nincs kiépített kábelcsatorna meg semmi egyéb,  hanem egyik helységben fúrás a plafonon, kábel felküld padlásra, célhelyen újabb lyukon lelógatva, azonnal belecsattintva az eszközökbe:)
Még mindig a falit ajánljátok  :think:
Ha rendes falai aljzatot rakok akkor már pazarló voltam, és a szomszéd Pistike olcsóbban csinálta volna meg 200Ft-al.

kezdem elveszteni a fonalat :(
Ez most a két épület közti project?

Bocs de az az érzésem hogy kevered a kábeleket. Előre is bocs ha én látom rosszul.
van:
1. tömör eres kábel = fali kábel
2. sodrott eres = path=lengő

van:
A. UTP: a sodrott ereket 1 külső műanyag boritás veszi körül.
B. FTP: a sodrott ereket 1 alufólia veszi körül valamint fut még 1 szineteletlen ér ezt veszi körül a külső műanyag borítás.
C. STP na azzal ugyse fogsz dolgozni.

valamint Cat5 Cat5e Cat6 (jelenleg ezek vannak elterjedve)

Low cost:
épületen belül:
'THE BEST'
UTP fali kábelre közvetlen rányomod a dugót (tudom,tudom gány de ha ügyesen csinálos semmi gond nem lesz vele) és elfelejted az aljzatokat.

'BETTER' UTP path kábelre közvetlenül dugó és semmi aljzat.

épületen kívül:
'THE BEST' rövid távra (10m) beltéri FTP fali kábel, felfüggesztéseknél kötélszív és imádkozás.

'BETTER' FTP fali kábel + 2mm 'bovden' drótkötél (20Ft/m) + méterenként kábelkötegelő (1-2 Ft/ db)

a drótkötelet és az FTP-t "nagyon ajánlott" villámvédelembe bekötni vagy legalább leföldelni.

Kültérre UTP-t tilos, akkor csináltassa meg azzal akivel akarja, de akkor mindent ne csak a feszítést.

#1949 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 13:12

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 13:00

Beszéltem már az Agendával, de sajnos csak Draka meg Belden kábelt tartanak raktáron.
Dugónál valami konkrét márka?

Agenda ok
IKO-Szigma: kábel,dugó,soho elemek raktáron
Cordines: kábel,dugó, soho raktáron, egyéb 0-1 nap alatt megvan. Ha akarod adnak 57métert is! (ha nem szólj elintézem)
Gamma-Globitz-Debrecen: kábel (kicsit drágább), dugó (iszonyat olcsó futár szállítás)

#1950 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2006. 03. 12. 14:16

Idézet: ec-1752 - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 11:36

Nem mindig kell odébbdugdosni, csak a telefonos részét, másrészt feltalálták a függőleges gyűrűs panelt is. Azzal egyszer meg lehet cisnálni szépre, de utána jobb nem hozzányúlni :-) Viszont a telefonmellékelt 1 odébbdugással át lehet pakolni a cég túlvégébe...

Jahogy modulra értetted. Azt meg végképp csak egyszer kell odébbkötni. Mondjuk én nem használom, de 20-40 végpontonként lenne 1-1 fordítás, miért lenne ez baj? Ez csak az átadásig van mozgatva...

Szerkesztette: Jahno 2006. 03. 12. 14:17 -kor

Make love not Wor.

#1951 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 20:00

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 13:03

kezdem elveszteni a fonalat :(
Ez most a két épület közti project?

Hali!

Nem olvastam vissza, de talán tisztában voltam a kábelek felépítésével.
Ennek ellenére nagyon szépen összefoglaltad a dolgokat.

A példát amit írtam az a helyi, viszonyokat mutatja.  :p 
Nem vagyok hálózati szagember, meg a helyi lehetőségek is korlátozottak.
Eddig az volt, ha mindenáron kikönyörögték a gépek összekötését, akkor elmentem a helyi kisboltba azt összerakattam az adott hosszúságú kábelt, vagy ha nem volt lehetséges, akkor behúzás után rádobtam a dugókat. Azért én, mert legalább el tudtam mondani, hogy mit keresnek :)
Sajnos elmondható hogy, a vége felé már ez se volt az igazi, a kisbolt szerintem vagy rossz dugókat hozott, vagy nem a kábelnek nem megfelelőt, mert elég rossz volt a működési arány. Tehát semmi komoly. mindig más fajta, más felépítésű kábel volt, a dugók meg mindig beleszórva egy ládába, és ami kézbeakadt azt rakták fel  :omg:
Ennél az utolsó, (az előző ilyen kérés 6 hónapja volt) két épületes összekötésnél azonban már gondolva hogy, nem lesz jó az eddigi eljárás, próbáltam utánajárni a dolgoknak.  :think:
Ha meg rászánom magam, akkor vennék egy dobkábelt, egy rendes fogót meg dugókat, és elfogy amikor elfogy. Persze a helyi viszonyokat ismeritek már :down:

Szerkesztette: BigKoko 2006. 03. 12. 20:02 -kor

#1952 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 20:38

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 20:00

Hali!

Nem olvastam vissza, de talán tisztában voltam a kábelek felépítésével.
Ennek ellenére nagyon szépen összefoglaltad a dolgokat.

A példát amit írtam az a helyi, viszonyokat mutatja.  :p 
Nem vagyok hálózati szagember, meg a helyi lehetőségek is korlátozottak.
Eddig az volt, ha mindenáron kikönyörögték a gépek összekötését, akkor elmentem a helyi kisboltba azt összerakattam az adott hosszúságú kábelt, vagy ha nem volt lehetséges, akkor behúzás után rádobtam a dugókat. Azért én, mert legalább el tudtam mondani, hogy mit keresnek :)
Sajnos elmondható hogy, a vége felé már ez se volt az igazi, a kisbolt szerintem vagy rossz dugókat hozott, vagy nem a kábelnek nem megfelelőt, mert elég rossz volt a működési arány. Tehát semmi komoly. mindig más fajta, más felépítésű kábel volt, a dugók meg mindig beleszórva egy ládába, és ami kézbeakadt azt rakták fel  :omg:
Ennél az utolsó, (az előző ilyen kérés 6 hónapja volt) két épületes összekötésnél azonban már gondolva hogy, nem lesz jó az eddigi eljárás, próbáltam utánajárni a dolgoknak.  :think:
Ha meg rászánom magam, akkor vennék egy dobkábelt, egy rendes fogót meg dugókat, és elfogy amikor elfogy. Persze a helyi viszonyokat ismeritek már   :down:

Indulásnak ha nem csinász napmintnap hálózatot az alábbiak kellenek (ugy 10-20-30.000-ból kijön)
inkább vegyél 3 100m-es dobot. UTP fali, UTP path, FTP fali.
100m teló kábel 1000 Ft
50 db teló dugó 5 Ft
50-100 dugó fehér/színes 14-16 Ft
50-100 törésgátló gumi 9-15 Ft
1 db betűző szerszám 600-3000 Ft
1 db UTP/FTP/telefon fogó 2-4000
1 db oldalvágó 500-1000
1 db fémtokos japánkés (tapétavágó) 200-500

opciók:
Alap kábelteszter 2-3000 (ha jól csinálod nem feltétlen fontos induláshoz)
Néhány fali aljzat
Néhány legyártott path kábel (én inkább megcsinálnám a helyedben ezzel is tanulhatsz)

#1953 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 12. 23:59

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 20:38

Alap kábelteszter 2-3000 (ha jól csinálod nem feltétlen fontos induláshoz)

Alap kábelteszterből ennyiért nekem is jöhetne, mert amiket én nézegetek azon erősen verik a 20ezrest, aztán csak simán szakadásvizsgálnak.

Érdemes még egy erősebb, meg egy precíziósabb oldalvágót használni, ezeknek úgy 2-3ezer pénz darabja, ha UTP-t blankolok akkor speciális blankolócucc, ez olyan 12ezer pénz, aztán aljzatszerelésekhez egy komplett Felo csavarhúzókészlet 12ezresért.

Aztán itt kezd elszabadulni a pokol, de én csak ma délután lenyomtam egy csomag UTP és telefondugót, szóval más a helyzet, de amit kollégával használok fogót, azt sikeresen kivonták a forgalomból, aztán helyettesítő darabként hiába próbáljuk ki már a hamradik variációt, az sajna nem áll kézre. Szerszám nekünk olyan, mint műkorcsolyásnak a cipő, azt is lábra szabják, így iszonyat sokat költünk rá.

Aztán egy jobb racsnis fogó, ami nem ívben sajtolja a dugót, nem gyengíti el a pöckét, meg nem kell teljes 50 kilómmal a padlón rátámaszkodni, hanem szép laza egykezes, akkor az egyből 6ezer, de inkább 10ezer felett kezdődik.

Betűzőszerszám kábelkihúzókampóját rohadtul utálom, tehát egy telefonos/műszerész laposfogó is illik, vagy esetmeg mindjárt hajlított.

Aztán ha ereket is kell keresni, hogy merre megy, akkor 20ezer felett egy érpárkereső cucc is... Nekem 3 hete vasárnap vagy 2 órás plusz melót megspóolt volna, ha a teszterem pld. kábelsorrendet is mutat. Ez van :-/
Make love not Wor.

#1954 Felhasználó inaktív   BigKoko 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 00:07

100m-es dob az új információ  :respect: 
Anno ledekkel meg 9V-os elemmel csináltam egy egyszerű szál szakadás ellenőrzőt.
Jelenleg egy Jahno által leírt olcsó fogóm van de utálom, azt biztos le fogom cserélni
  :grrr:

Szerkesztette: BigKoko 2006. 03. 13. 00:08 -kor

#1955 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 00:15

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 0:07

Jelenleg egy Jahno által leírt olcsó fogóm van de utálom, azt biztos le fogom cserélni

Fogók minőségi sorrendben:

Vacak:

Kép
Kép

Egész határeset, jók is vannak belőle:

Kép

Egész jó:

Kép

Ez már igen jó:

Kép

A még legjobbat már nem találom sehol...

100 méteres dobnál arra is figyelj, hogy 100 méter patch az kb. 10ezer felett van, 300 méter fali meg zsintén ugyanannyi. Patchet én kínai készregyártva veszem, legjobb.
Make love not Wor.

#1956 Felhasználó inaktív   csozsi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 01:25

Idézet: ec-1752 - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 11:36

Na igen. Ez a legfontosbb szempont, mert üvegajtó van azon a rothadt rack-szekrényen....
Több olyan 400-500 végpontos hálózattal rendelkező cégem van, ahol a helyi rencergarázda matyót hímzett a patchkábelekből.
Le kellett volna fényképezni.
Azt ugyanis kihagyták, hogy:
1. a kutya sem látja rajtuk, és a hálózatszerelőkön kívül, mert
2. vagy három ajtó mögött, vagy olyan magas szintű belépési korlát mögött van, hogy oda csak 5-10 ember léphet be.
3. amikor elkészültek, az irodaház(ak)ban költözködés lett, és mivel a szerelőtől azonnali munkát kívántak, de gyorsan, az első kábeleket még kifűzögette, de amelyik megszorult, azt otthagyta, és rakott be újat, szabadon lengőben.
"Ha már minden kisérleted csődöt mond, olvasd el a használati utasítást" (Murphy)
"Úgy vezess, mintha te jönnél szemben is."
"semmi sem olyan állandó, mint az ideiglenes megoldások"

#1957 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 07:11

Idézet: BigKoko - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 0:07

100m-es dob az új információ  :respect: 
Anno ledekkel meg 9V-os elemmel csináltam egy egyszerű szál szakadás ellenőrzőt.
  :grrr:

100m-es agendánál van, Gammánál ugy tudom van, Cordinesnél vagy nállam akár méterrre is.
A 2-3 ezres szakadásvizsgálót most vettem, ma-holnap megnézem mit tud. a 20-as már érelkötést is mutat, de még ez is csak szakadásra nézi a kábelt; valamint tud koax-BNC,usb,firewire,teló.

#1958 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 07:18

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 12., vasárnap - 23:59

Alap kábelteszterből ennyiért nekem is jöhetne, mert amiket én nézegetek azon erősen verik a 20ezrest, aztán csak simán szakadásvizsgálnak.

Érdemes még egy erősebb, meg egy precíziósabb oldalvágót használni, ezeknek úgy 2-3ezer pénz darabja, ha UTP-t blankolok akkor speciális blankolócucc, ez olyan 12ezer pénz, aztán aljzatszerelésekhez egy komplett Felo csavarhúzókészlet 12ezresért.

ok, megnézem mit is tud pontosan.

Természetesen nekem sem csak ezek a szerszámok vannak, amit írtam csak a legalapabb.
Iszonyatosan csalódtam a drága csavarhúzókban,fogókban. A gamma által árult ár/teljesítmény viszony egész jó, legfeljebb nem 5 csavarhúzót veszek hanem 20-at ;)

Biztos bennem van a hiba, utálom az UTP/koax blankolófogókat. Tapétavágó és érzék.

#1959 Felhasználó inaktív   PcCave 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 07:24

Idézet: Jahno - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 0:15

Egész jó:

Ez már igen jó:

A még legjobbat már nem találom sehol...

Egész jó: az tényleg

Ez már igen: háááát

Legjobb: Gammánál láttam, de megnézem a haverom boltjába megvan-e még.

Kínai path: ha dolgozol vele nap mint nap akkor természetesen jobb készen megvenni, de ha van kis időd (nem neked :) ) akkor nagyon jó tanulómunkának is. Nyugodt körülmények közt legyárt jópárat és közben kézügyességet is szeren, nomeg tanul az esetleges hibákból.

#1960 Felhasználó inaktív   Jahno 

• vérképkeretezés occsón
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 13. 09:08

Idézet: PcCave - Dátum: 2006. márc. 13., hétfő - 7:18

Iszonyatosan csalódtam a drága csavarhúzókban,fogókban. A gamma által árult ár/teljesítmény viszony egész jó, legfeljebb nem 5 csavarhúzót veszek hanem 20-at ;)

Ezért kell a tapasztaltra hallgatni, fogóból Truper, csavarnyúzókészletből Felo, bitekből FeloBosch... Most néztem, hogy a Bosch fejem és a PH2-es Felo csavarhúzóm máig bírja, aztán most lett 6 éves. Azt nálam sejthetitek, hogy hány gépet tolt össze.

Külön bitkészletből alkalmi jelleggel nagyon jó a KStools cucc, de csavarhúzója alig 10 komplett gépig van hitelesítve, akkor már kopik.

Utálom ha valami nem áll kézre, vagy elkopik, de legdrágábbal is be lehet szopni simán.
Make love not Wor.

Téma megosztása:

• (127 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.