Hálózat építés a gyakorlatban
Elküldve: 2005. 02. 21. 18:10
Van kábelem, dugóm, fogom, csak azt nem tudom, hogy hogyan kell lenni a kábel szálainak, ha két gépet akarok összekötni az alaplapi hálókártyáikon, switch és router nélkül, csak a kábellel, valaki összeszámozná nekem, hogy hogyan kellenek lenni a szálaknak?
Thx
Elküldve: 2005. 02. 21. 18:14
Idézet: marci3pecs - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 17:10
Van kábelem, dugóm, fogom, csak azt nem tudom, hogy hogyan kell lenni a kábel szálainak, ha két gépet akarok összekötni az alaplapi hálókártyáikon, switch és router nélkül, csak a kábellel, valaki összeszámozná nekem, hogy hogyan kellenek lenni a szálaknak?
Thx
1.kereső...
2. tessék
sárgafehér zöldfehér
sárga zöld
zöldfehér sárgafehér
kék kék
kékfehér kékfehér
zöld sárga
barnafehér barnafehér
barna barna
"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."
Elküldve: 2005. 02. 21. 18:38
Idézet: VKP - Dátum: 2005. febr. 21., hétfő - 18:14
2. tessék
sárgafehér zöldfehér
sárga zöld
zöldfehér sárgafehér
kék kék
kékfehér kékfehér
zöld sárga
barnafehér barnafehér
barna barna
Köszönöm.
Elküldve: 2005. 02. 24. 22:04
naszóval nekem vagyon egy adsl modemem ami rá vagyon nyomva egy régi sima 5 portos KTI 10Tbase hubra... mikoron jött a fatávos figura egyből rányomta egy egyenes??? (ez a crosskábel????) utp kábellel a hubra és lőn mind a 4 gépen akár párhuzamosan net... a helyi lan xp-n, sima ip címekkel, alhálozati maszkkal és munkacsoporttal konfigolt... ezen állításomon felbuzdulva egy srác beszerzett egy svicset (merhogy hub már nem kapható), h megossza szintén 3 gépje között a netet >> és nem működött... szóval hubbal igen sviccsel már nem, vagy nálam történtek csodák? elvileg mindetn úgy csinált ahogy én...
egy másik netes fórumon már felvetettük ezt a problémát de az alábbi postot kaptam ezzel kapcsolatban
>>>>persze... meg ahogy Te azt elképzelted, hogy egy mezei rókaszar HUBal meg lehet osztani egy ADSL vagy Kábelnet kapcsolatot... hahaha... közlöm veled hogy tudd, ilyet nem lehet csinálni... azért van ADSL/Cable ROUTER, hogy megoszhasd a netedet... a Switch és a HUB csak hálózati megosztásra van... deha játszani is akar az ember, akkor lagolás elkerülése érdekében érdemes +2ezret költeni egy switchre...<<<
nem tudom mi az a laggolás, de 3 géppel simán multiztunk egyet... + van egy távoli astallal vezérelt 7/24-es noventis p3 letöltőgépem)
szóval várnék valami építő jellegű tanácsot, hozzászólást... mert asszem ez az én saram...
- A jóga egy baromság, inkább gyógyszerezd magad.
Elküldve: 2005. 02. 24. 22:08
Idézet: avman - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 22:04
Szolgáltató kérdése, van aki HUBon meg switchen keresztül is enged csatlakozni több gépet, de ilyenkor nincs köztük belsőháló, és nem megosztásról beszélünk, hanem mindegyik kap külső publikus IP-t.
Router akkor kell (bár ez ma már mindenfelé ajánlott) ha csak egy kapcsolatot engedélyez a szolgáltató, de azt több gépre el szeretnéd osztani.
HUB akkor lagol, ha csontra ki van terhelve, pld. 2-3 gépen másolgatnak egymás közt, és közben játszotok. Akkor előfordul.
Az "elvileg mindent úgy csinált" az elég homályos string, szerintem vegyetek routert és fussatok neki mégeccer.
Elküldve: 2005. 02. 24. 22:12
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 23:08
namost ez annyit tesz h kiosztotta egy munkacsoportban az ip címeket az alhálózati maszkban...
esetleg nem lehetésges h a helyi kapcsolat tűzfala bezavarhat? mert nálam le van lőve... nála meg nem tudom... :confused:
Elküldve: 2005. 02. 24. 22:17
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 23:08
nagy kérés lenne, ha lámabarát módon kifejtenéd ez a nincs köztök belső háló mit takar?
hanem mindegyik kap külső publikus IP-t. >> azonos ip-vel van fent szerény vizsgálataim szerint a 4 gép, egyszer megnéztem a wigvamnál (+párszor előfordult h a letöltőgép fent volt pölö az usteam-en és a távoli astalos gépről nem tdtam felmenni a, mert kíirta sorrx 503)
Elküldve: 2005. 02. 24. 22:44

A csatlakozo neve (pl. DSUB-9, IDC-8, stb) erdekelne, esetleg, ha valakinek van gyari, szerelt kabele, akkor az is:)
Szerkesztette: NEUROFiRE 2005. 02. 24. 23:18 -kor
Elküldve: 2005. 02. 24. 23:48
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 22:08
Lehet köztük belső háló is simán, ha a hálókártyáknak megfelelő ip címeket adsz...
Elküldve: 2005. 02. 24. 23:53
Idézet: avman - Dátum: 2005. febr. 24., csütörtök - 22:04
Switch-csel is mennie kell a dolognak, még jobb is mint a HUB, mert az csak half-duplex.
Azonban tényleg szolgáltató válogatja, hogy hányszor enged be egy db logint, van amelyik csak egyszer és ha mégegyszer csatlakozni akarsz, akkor "Rossz felhasználónév vagy jelszó" hibaüzit kapsz általában.
De így is meg lehet osztani, csak ahhoz már valamelyik gépnek NAT-olnia kell.
Elküldve: 2005. 02. 25. 00:19
Idézet: seby - Dátum: 2005. febr. 25., péntek - 0:53
ájvé... van egy kis gond
ps: a 21. század igazi sámánjai a rencergarázdák és egyéb ilyesmi állatfajták
Elküldve: 2005. 02. 25. 00:26
Idézet: avman - Dátum: 2005. febr. 25., péntek - 0:19
Sokkal több eséllyel, mint a vindóz megosztással, meg mindenféle 2 hálókártyás proxys cuccokkal az eccer száz.
Elküldve: 2005. 02. 25. 16:23
Elküldve: 2005. 02. 25. 20:42
Idézet: harman - Dátum: 2005. febr. 25., péntek - 16:23
Internet szempontjából nem lesz lassabb, elvi szinten ilyenkor a két gép egy hálózati szegmensbe esik, szóval hálózatnak tekinthető, max. nem kötelező használni.
Neked wireless ADSL router kell, LinkSys-ből 20ezer pénz. Ha ragaszkodol ahhoz, hogy ne legyen egy szegmensben a két gép, akkor Vigor az tud totál 2 külön hálót, kicsit drágábban.
Elküldve: 2005. 02. 28. 15:15
Én is szertnék egy vad dolgot kérdezni: Ha van 2 munkacsoportom, akkor A munkacsoport gépéről (feltételezve hogy nem tallózok) hogyan tudom pl // -el elérni a B munkacsort valamely gépét. Tehát lehet e keresztbe címezni munkacsoportok között?
Előre is köszi
Elküldve: 2005. 02. 28. 15:25
Idézet: Zsul - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 15:15
Ha IPcímileg egy szegmensben vannak, akkor \\ipszám és már műxik is.
Elküldve: 2005. 03. 01. 08:10
Idézet: Jahno - Dátum: 2005. febr. 28., hétfő - 15:25
Bocs azt elfelejtettem mondani, hogy az ip címek mondjuk A esetében 10.1.2.1 B esetében pedig 10.1.3.1 ilyenkor is megy simán, vagy ilyenkor már gáz van?
Elküldve: 2005. 03. 01. 09:42
Idézet: Zsul - Dátum: 2005. márc. 1., kedd - 8:10
Milyen eszköz van a két háló között?
Elküldve: 2005. 03. 01. 10:43
Egy kicsit talán komolyabb témába kérném a segítségeteket.
Egy hálózat kiépítése a célom. Az adott eszközök egy adsl modem, cisco 1700, catalyst 2950.
A kérdésem az lenne, hogy ezeket hogyan lehet összehozni, de főleg a modemet és a routert, lehet alapkérdés, de nekem kicsit új. És szeretnék még ebbe ahálóba betenni egy switchet, ami egy másik hálózat(ha az előbbi A, akkor ez B) kiszolgálását végzi. S a B-ről látom az A-t, de vissza nem működhet, hanem csak ely megosztott file-t, vagy particiót lásson. Ezt gondolom a router beprogramozásával ill. átprogramozásával VLAN-ra meg lehet oldani.
Szóval ha valaki tudna segíteni és szánna rám némi időt, azt nagyon meg tudnám köszönni.
Ha tudtok jó linkeket, ahol biztos megoldásra találok azt szívesen fogadnám.
Kerestgéltem már, a hardverelemek leírása megvan, de szeretnék tanácsokat kérni, mivel egy szakdolgozathoz lesz.
Köszönöm figyelmeteket!
Elküldve: 2005. 03. 01. 11:46
adott egy Wlan kapcsolat, amivel semmi gondom sincs, Wlan PCI hálókártya etc.
adott ezen a gépen egy integrált hálókártya, amivel megosztanám az elérést egy másik gép felé
1. a két gépet összekötve kábellal, IP cím ütközést eredményez
2. kézzel konfigurálva már nem ütközik, de adatátvitel gyakorlatilag nincs
ha viszont mindkét esetben az alaplapi hálókártyán bepipálom a "megosztom a hálózatot", onnan a Wlan-on sem jön át semmi, de a routerral a kapcsolat továbbra is tökéletes
a szomorú az, hogy hétvégén reinstall volt, na azóta vagyok vesszőfutáson - előtte szó és gond nélkül automatikusan ment minden
mit próbáljak még, van valakinek ötlete ??

Súgó
A téma zárva.