idézet:
Ezt írta GabiWong:
azt olvastam hogy 100m ig gond nékül megy,
de azt is ovlastam valahol fórumban hogy talán 20 méter után jelveszteség van ?
[/quote]
Ennek ellenére ezt kérdezted:
idézet:
Ezt írta GabiWong:
mien hosszú lehet a patch kábel (hány méterenként kell erősítő árnyékolt kábel esetén)?
[/quote]
Válaszolni csak a feltett kérdésre lehet, ha nem írod le, akkor miért reklamálsz?
Véletlenül írtad az árnyékolt kábelt? Vagy vannak további feltételeid is, amiket malyd holnap közölsz?
UTP Patch kábel milyen hosszú lehet?
Elküldve: 2003. 07. 13. 08:23
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 13. 08:26
árnyékolt kábelt azért irtam mert arra mondták, hogy hoszabb lehet.
[ 2003. július 13.: GabiWong szerkesztette a hozzászólást ]
kame hame ha
Elküldve: 2003. 07. 13. 08:37
A sodrott vezeték ad annyi védelmet, amennyi átlagos környezetben (ahol számítógépet használsz), biztosítja a hibátlan átvitelt. Különben nem lenne szabvány.
Ha Te a szobádban hegesztesz, vagy gépműhelyben munkaidőben akarsz lanpartyt rendezni, akkor lehet, hogy árnyékolt kábelre lesz szükséged.
A jelveszteség is nagyon jól hangzó szó, csak tudni kéne, mit jelent, hol számít.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 13. 08:42
egyébként köszi a segítséget.
kame hame ha
Elküldve: 2003. 07. 13. 10:15
Elküldve: 2003. 07. 14. 23:02
Elküldve: 2003. 07. 15. 07:04
idézet:
Ezt írta kisbetu:
A sordott érpáras ethernet szabvány szerint 100 métert átvisz. Pont. Átviszi, vagyis működik.
A sodrott vezeték ad annyi védelmet, amennyi átlagos környezetben (ahol számítógépet használsz), biztosítja a hibátlan átvitelt. Különben nem lenne szabvány.
Ha Te a szobádban hegesztesz, vagy gépműhelyben munkaidőben akarsz lanpartyt rendezni, akkor lehet, hogy árnyékolt kábelre lesz szükséged.
A jelveszteség is nagyon jól hangzó szó, csak tudni kéne, mit jelent, hol számít.[/quote]
No azért ez nem ilyen egyszerű. A szabvány megkülönböztet úgynevezett (basic) link-et és channel-t. Legegyszerűbben így lehetne megfogalmazni: a link a két aljzat közti távolság, a channel a kábelek és csatlakozók összessége. A channel hossza lehet max. 100 méter, tehát falikábel+patchkábelek. Ezen belül a falikábel nem lehet hosszabb 90 méternél, a patchkábelek így max. 10 méter hosszúak lehetnek. Na most kezd bonyolódni a dolog: ha csökkentem a falikábel hosszát, növelhetem a patchkábelekét, de nem arányosan. Itt kell visszakanyarodni tehát a kétféle kábel közti különbséghez: a patchkábel impedanciája nagyobb, mert ugyebár sodort szálakból áll, ergo kevesebbet lehet felhasználni belőle, szám szerint max. 27 métert (89 láB). Tehát máris bukik a 40-50 méteres távolság - persze ha szigorúan a szabvány szerint járunk el. Viszont a falikábel meg nem patch-elésre van kitalálva, azaz ha sokat mozgatják, akkor megtörhet, illetve kontakthibás lehet a dugóknál. Ezért ha mindenképpen spórolni akar valaki, akkor legalább olyan patchdugót használjon, ami kifejezetten falikábelhez készült, annak ugyanis mások a tüskéi. Tudom ajánlani a Panduit ilyen termékeit.
Az UTP-ről: a legtöbben ezt használják, hiszen az érpárak sodrása (Unshielded Twisted Pair) többek között arra van kitalálva, hogy kis háttérzajú környezetben ne okozzon gondot az adatátvitel. Az árnyékolásról meg csak annyit: vagy csináld jól, vagy sehogyNem egy "árnyékolt" hálózatot láttam már megfeküdni a földhurkok és kapacitáskülönbségek miatt.
A jelveszteségről akár oldalakat is lehetne írni, itt talán csak annyit, hogy rossz minőségű kábelen, vagy nem előírásszerű kábelezésen megnövekszik a CRC hibák, ismételt jelcsomagok száma, vagy akár a hálózati eszközök vissza is vehetik az átviteli sebességet mondjuk 10Mbps-re a sok zavar miatt.
Üdv,
Netszaki
Elküldve: 2003. 07. 15. 08:10
Elküldve: 2003. 07. 15. 18:48
idézet:
Ezt írta Jahno:
No, még kezdjük elmesélni a 3/2/1-es szabályot, vagy hogy eszközönként is változhat az ajánlás, hogy switch+hub közé mekkora illik...[/quote]
És utána etalonként lehet mutogatni (=linkelni) a topikot.
Köszönöm. Ennyi!
Elküldve: 2003. 07. 18. 20:12
Elküldve: 2003. 07. 19. 07:51
idézet:
Ezt írta attesz:
Netszaki: engem inkább a gyakorlat érdekel, most ilyen meg olyan szabványok miatt nemhinném, hogy érdemes ezekkel foglalkozni. Szumma: az eddigiek alapjan 100m patch (lengő) kábel elviselhető. Egyébként nálunk a max 50m lesz.[/quote]
Tulajdonképpen igen. A szabványt azért említettem, mert egyrészt néha nem árt tisztában lenni vele, másrészt meg valaki már felhozta
Egyébként kényszerből már én is használtam kb. 70 méter patchkábelt...

Súgó
A téma zárva.