UTP kábelen melyik ereket használja a 10/100 net, és mehet-e még rajta 12V?
Elküldve: 2003. 08. 31. 15:58
Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva. Arra gondoltam, hogy az UTP kábeleken 2 eret elhasználok arra, hogy a gépek a tápfeszüket kiadják rajta. Egy relé pedig akkor lesz csak bekapcsolva, ha legalább egy gép kiadja a tápfeszt az UTP kábelen...
Áll így ez a dolog?
Köszi!
Elküldve: 2003. 08. 31. 16:23
3-6
a hasznalt erparok
letezik Power-in-UTP? szabvany ami tudtommal 48V-ot (vagy 24-et? :confused

brrr... nekem is kodos a dolog de az erkiosztas legalabb jo ;]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2
Elküldve: 2003. 08. 31. 17:51
idézet:
Ezt írta calibra:
1,2,3,4, ugye? Vihetek a maradék ereken 12V-ot?
Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva. Arra gondoltam, hogy az UTP kábeleken 2 eret elhasználok arra, hogy a gépek a tápfeszüket kiadják rajta. Egy relé pedig akkor lesz csak bekapcsolva, ha legalább egy gép kiadja a tápfeszt az UTP kábelen...
Áll így ez a dolog?
Köszi![/quote]
megteheted
a bekötésre figyelj, mert ahogy AzErdos is irta 1-2 3-6 os ereken megy 10/100
Elküldve: 2003. 09. 01. 14:02
idézet:
Ezt írta McDouglas:
Gigabit is ugyanazokon az ereken megy.[/quote]
Milyen ugyanazokon? En is ugy tudom, hogy felhasznalja mind a negy erparat es meg igy is csak nehezen megoldhato a gigabit.
Elküldve: 2003. 09. 01. 14:11
idézet:
Ezt írta calibra:
1,2,3,4, ugye? Vihetek a maradék ereken 12V-ot?
Áll így ez a dolog?
Köszi![/quote]Esetleg egy wol-os hálókártya a netmegosztó gépbe, és amikor valaki netezni akar akkor rákattint az ikonra az asztalon (ami egy működő wol-os progira mutat megfelelő paraméterezéssel) vár egy kicsit és netezhet. A szerver meg figyelne és ha nem volt aktivitás x ideig akkor nyom egy shutdown-t magának.
Elküldve: 2003. 09. 02. 10:29
[ 2003. szeptember 02.: Attila23 szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 03. 00:24
idézet:
Ezt írta Sard:
Milyen ugyanazokon? En is ugy tudom, hogy felhasznalja mind a negy erparat es meg igy is csak nehezen megoldhato a gigabit.[/quote]
Ugyanazokon az ereken mint a 10/100 mbit, termeszetesen. A nehezen megoldhatosag pedig nem a mi problemank (hanem azoke, akik a szabvanyt terveztek, 100m-ig nincs vele gond jo eszkozokkel.
Elküldve: 2003. 09. 03. 09:16
idézet:
Ezt írta McDouglas:
Ugyanazokon az ereken mint a 10/100 mbit, termeszetesen. A nehezen megoldhatosag pedig nem a mi problemank (hanem azoke, akik a szabvanyt terveztek, 100m-ig nincs vele gond jo eszkozokkel.[/quote]
inkabb ne terjeszd a hulyeseget
"100BASE-TX uses two pairs: one for transmit, one for receive. The next step up in speed, 1000BASE-T also
uses a symbol rate of 125 Mbaud, but it uses all four pairs for the link and a more sophisticated five-level
coding scheme. In addition, 1000BASE-T sends and receives simultaneously on each pair. Combining 5-level
coding and 4 pairs allows 1000BASE-T to send one byte in parallel at each signal pulse. 4 (pairs) X 125
Msymbols/second X 2 bits/symbol = 1Gbps."
Elküldve: 2003. 09. 03. 12:46
idézet:
Ezt írta croft:
inkabb ne terjeszd a hulyeseget
"100BASE-TX uses two pairs: one for transmit, one for receive. The next step up in speed, 1000BASE-T also
uses a symbol rate of 125 Mbaud, but it uses all four pairs for the link and a more sophisticated five-level
coding scheme. In addition, 1000BASE-T sends and receives simultaneously on each pair. Combining 5-level
coding and 4 pairs allows 1000BASE-T to send one byte in parallel at each signal pulse. 4 (pairs) X 125
Msymbols/second X 2 bits/symbol = 1Gbps."[/quote]
[ 2003. szeptember 03.: McDouglas szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 09. 03. 21:48
idézet:
Ezt írta calibra:
...Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva...
Köszi![/quote]
és erre egy router (17 bruttó) mennyivel alkalmasabb. igénytelen, zajtalan, és nem zabálja a villanyt.
Elküldve: 2003. 09. 15. 15:53
idézet:
Ezt írta calibra:
De nem tud annyit, mint egy linuxos server![/quote]
en is a wake on lanra szavazok, erre valo, es ugyanannyi ido alatt allna fel a gep mintha a tapfeszt kapcsolnad vele be. sot talan (ezt sose probaltam) ha belovod hogy be birjon sleepelni a gep linux alatt talan meg abbol is felebreszti a WOL.
Elküldve: 2003. 09. 16. 12:33
EIA/TIA 568 B standard: 1-2 sárga-sárgafehér, 3-6 zöld-zöldfehér érpár
A 4-5 érpár mindig kék (kékfehér párral), a 7-8 pedig barna (barnafehér párral) az RJ-45-ös csatolón. A 4-5 érpár telefonra jó, bár nem használt, a 7-8 érpár pedig kifejezetten (mondjuk sok más miatt, pl. későbbi szabványok bevezetései miatt esetleg) tápfesz átvitelére alkalmas. Úgy tudom, max 40 V a max, de bizti tud többet is. Vigyázz a megkevert bekötéssel! A 4-5 a régi RJ-11 miatt maradt meg!
Elküldve: 2003. 09. 23. 22:03
Elküldve: 2003. 09. 23. 22:08
3-4 érpár oké normal cable, 5-6 7-8 short circuit distance 2m ekkora a kábel is, short circuit? rövidzárba vannak azok az erek? nem mértem meg kártyán össze vannak-e kötve. ja mindez akkor ha a két gép crossoverrel össze van kötve, ha ki van huzva kábel akkor persze minden pár open cabel
Elküldve: 2003. 09. 23. 22:15
idézet:
Ezt írta sültkolbász:
na és akkor ha nekem integrált gigabites lanom van és mind a négy érpárt hasznáéja akkor és azt rá se dughatom a céges 100 as hálózatra ahol pl telcsi is azon megy meg minden? vagy azok a feszkok pl vonali feszültség(telcsihez) csak akkor megy rajt ha vhol ugy konfigutrálják azt az aljzatot? mert munkahelyen srác ha kell egy uj aljzat mindig eltünik, visszajön aztán probálja[/quote]
rádughatod, mert a normális struktúrált hálózat, és a rendszergarázda külön kábelezi a telefont a pctől a rendezőben / rack szekrényben.
tehát a ma használt szabvány szerint egyszerre csak az egyik van jelen egy adott kábelen.
Elküldve: 2003. 09. 23. 22:16
idézet:
Ezt írta sültkolbász:
... ja mindez akkor ha a két gép crossoverrel össze van kötve, ha ki van huzva kábel akkor persze minden pár open cabel[/quote]
magyarán a másik gép hálókártyáján van a huncutság.
Elküldve: 2003. 09. 23. 22:26
csak ugy érdekes lett a dolog mert minden müködik.