HWSW Informatikai Kerekasztal: UTP kábelen melyik ereket használja a 10/100 net, és mehet-e még rajta 12V? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

UTP kábelen melyik ereket használja a 10/100 net, és mehet-e még rajta 12V?

#1 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 08. 31. 15:58

1,2,3,4, ugye? Vihetek a maradék ereken 12V-ot?

Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva. Arra gondoltam, hogy az UTP kábeleken 2 eret elhasználok arra, hogy a gépek a tápfeszüket kiadják rajta. Egy relé pedig akkor lesz csak bekapcsolva, ha legalább egy gép kiadja a tápfeszt az UTP kábelen...

Áll így ez a dolog?

Köszi!

#2 Felhasználó inaktív   AzErdos[TM] 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 31. 16:23

1-2
3-6
a hasznalt erparok
letezik Power-in-UTP? szabvany ami tudtommal 48V-ot (vagy 24-et? :confused :) kinal, tehat a 12V 100% belefer. Na most hogy hogyan kuldi... dunno. Egyes halokartyakon nincsenek bekotve az 'extra' erek, tehat azokat a 100MBit nem hasznalja.. 1GBit az viszont igen, de gondolom jol sejtem hogy ez a veszely nem fenyeget :D :D

brrr... nekem is kodos a dolog de az erkiosztas legalabb jo ;]
AzErdos[TM]
--------------------------------
"Those who desire to give up freedom in order to gain security, will not have, nor do they deserve, either one." -- Benjamin Franklin
Kedvenc szamom: 45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

#3 Felhasználó inaktív   pgyafi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 08. 31. 17:51

idézet:
Ezt írta calibra:

Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva. Arra gondoltam, hogy az UTP kábeleken 2 eret elhasználok arra, hogy a gépek a tápfeszüket kiadják rajta. Egy relé pedig akkor lesz csak bekapcsolva, ha legalább egy gép kiadja a tápfeszt az UTP kábelen...

Áll így ez a dolog?

Köszi!
[/quote]

megteheted
a bekötésre figyelj, mert ahogy AzErdos is irta 1-2 3-6 os ereken megy 10/100

#4 Felhasználó inaktív   McDouglas 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 09. 01. 13:24

Gigabit is ugyanazokon az ereken megy.

#5 Felhasználó inaktív   Sard 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 01. 14:02

idézet:
Ezt írta McDouglas:
Gigabit is ugyanazokon az ereken megy.[/quote]

Milyen ugyanazokon? En is ugy tudom, hogy felhasznalja mind a negy erparat es meg igy is csak nehezen megoldhato a gigabit.

#6 Felhasználó inaktív   Sipi- 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 01. 14:11

idézet:
Ezt írta calibra:

Áll így ez a dolog?

Köszi!
[/quote]Esetleg egy wol-os hálókártya a netmegosztó gépbe, és amikor valaki netezni akar akkor rákattint az ikonra az asztalon (ami egy működő wol-os progira mutat megfelelő paraméterezéssel) vár egy kicsit és netezhet. A szerver meg figyelne és ha nem volt aktivitás x ideig akkor nyom egy shutdown-t magának.

#7 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 01. 14:54

Köszi mindenki!

1,2,3,6-ot akartam én is...

#8 Felhasználó inaktív   Attila23 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 02. 10:29

Telefonvonalat is lehet vezetni UTP-n az Ethernet mellett, az a 48 V. Nálunk tökéletesen működik.

[ 2003. szeptember 02.: Attila23 szerkesztette a hozzászólást ]

#9 Felhasználó inaktív   McDouglas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 03. 00:24

idézet:
Ezt írta Sard:

Milyen ugyanazokon? En is ugy tudom, hogy felhasznalja mind a negy erparat es meg igy is csak nehezen megoldhato a gigabit.
[/quote]

Ugyanazokon az ereken mint a 10/100 mbit, termeszetesen. A nehezen megoldhatosag pedig nem a mi problemank (hanem azoke, akik a szabvanyt terveztek ;), 100m-ig nincs vele gond jo eszkozokkel.

#10 Felhasználó inaktív   croft 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 03. 09:16

idézet:
Ezt írta McDouglas:

Ugyanazokon az ereken mint a 10/100 mbit, termeszetesen. A nehezen megoldhatosag pedig nem a mi problemank (hanem azoke, akik a szabvanyt terveztek ;), 100m-ig nincs vele gond jo eszkozokkel.
[/quote]

inkabb ne terjeszd a hulyeseget
"100BASE-TX uses two pairs: one for transmit, one for receive. The next step up in speed, 1000BASE-T also
uses a symbol rate of 125 Mbaud, but it uses all four pairs for the link and a more sophisticated five-level
coding scheme. In addition, 1000BASE-T sends and receives simultaneously on each pair. Combining 5-level
coding and 4 pairs allows 1000BASE-T to send one byte in parallel at each signal pulse. 4 (pairs) X 125
Msymbols/second X 2 bits/symbol = 1Gbps."

#11 Felhasználó inaktív   McDouglas 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 03. 12:46

Valoban, nem tudom mire gondolhattam amikor ezt irtam ^_^

idézet:
Ezt írta croft:

inkabb ne terjeszd a hulyeseget
"100BASE-TX uses two pairs: one for transmit, one for receive. The next step up in speed, 1000BASE-T also
uses a symbol rate of 125 Mbaud, but it uses all four pairs for the link and a more sophisticated five-level
coding scheme. In addition, 1000BASE-T sends and receives simultaneously on each pair. Combining 5-level
coding and 4 pairs allows 1000BASE-T to send one byte in parallel at each signal pulse. 4 (pairs) X 125
Msymbols/second X 2 bits/symbol = 1Gbps."
[/quote]

[ 2003. szeptember 03.: McDouglas szerkesztette a hozzászólást ]

#12 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 09. 03. 21:48

idézet:
Ezt írta calibra:
...Szóval egy netmegosztó szervert akarok üzemeltetni, és nem akarom, hogy akkor is menjen, ha nincs egy gép sem bekapcsolva...
Köszi!
[/quote]
és erre egy router (17 bruttó) mennyivel alkalmasabb. igénytelen, zajtalan, és nem zabálja a villanyt.

#13 Felhasználó inaktív   calibra 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 06. 10:28

De nem tud annyit, mint egy linuxos server!

#14 Felhasználó inaktív   diab303 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 15. 15:53

idézet:
Ezt írta calibra:
De nem tud annyit, mint egy linuxos server![/quote]
en is a wake on lanra szavazok, erre valo, es ugyanannyi ido alatt allna fel a gep mintha a tapfeszt kapcsolnad vele be. sot talan (ezt sose probaltam) ha belovod hogy be birjon sleepelni a gep linux alatt talan meg abbol is felebreszti a WOL.

#15 Felhasználó inaktív   Tank 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 16. 12:33

EIA/TIA 568 A standard: 1-2 zöld-zöldfehér, 3-6 sárga-sárgafehér
EIA/TIA 568 B standard: 1-2 sárga-sárgafehér, 3-6 zöld-zöldfehér érpár
A 4-5 érpár mindig kék (kékfehér párral), a 7-8 pedig barna (barnafehér párral) az RJ-45-ös csatolón. A 4-5 érpár telefonra jó, bár nem használt, a 7-8 érpár pedig kifejezetten (mondjuk sok más miatt, pl. későbbi szabványok bevezetései miatt esetleg) tápfesz átvitelére alkalmas. Úgy tudom, max 40 V a max, de bizti tud többet is. Vigyázz a megkevert bekötéssel! A 4-5 a régi RJ-11 miatt maradt meg!
strc prst skrc krk

#16 Felhasználó inaktív   sültkolbász 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 23. 22:03

na és akkor ha nekem integrált gigabites lanom van és mind a négy érpárt hasznáéja akkor és azt rá se dughatom a céges 100 as hálózatra ahol pl telcsi is azon megy meg minden? vagy azok a feszkok pl vonali feszültség(telcsihez) csak akkor megy rajt ha vhol ugy konfigutrálják azt az aljzatot? mert munkahelyen srác ha kell egy uj aljzat mindig eltünik, visszajön aztán probálja

#17 Felhasználó inaktív   sültkolbász 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 23. 22:08

ja meg mellesleg nálam az asus p4c800 integrált gigabit lanjának az a virtual cabel tester-e azt mondja hogy 1-2
3-4 érpár oké normal cable, 5-6 7-8 short circuit distance 2m ekkora a kábel is, short circuit? rövidzárba vannak azok az erek? nem mértem meg kártyán össze vannak-e kötve. ja mindez akkor ha a két gép crossoverrel össze van kötve, ha ki van huzva kábel akkor persze minden pár open cabel

#18 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 23. 22:15

idézet:
Ezt írta sültkolbász:
na és akkor ha nekem integrált gigabites lanom van és mind a négy érpárt hasznáéja akkor és azt rá se dughatom a céges 100 as hálózatra ahol pl telcsi is azon megy meg minden? vagy azok a feszkok pl vonali feszültség(telcsihez) csak akkor megy rajt ha vhol ugy konfigutrálják azt az aljzatot? mert munkahelyen srác ha kell egy uj aljzat mindig eltünik, visszajön aztán probálja[/quote]
rádughatod, mert a normális struktúrált hálózat, és a rendszergarázda külön kábelezi a telefont a pctől a rendezőben / rack szekrényben.
tehát a ma használt szabvány szerint egyszerre csak az egyik van jelen egy adott kábelen.

#19 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 09. 23. 22:16

idézet:
Ezt írta sültkolbász:
... ja mindez akkor ha a két gép crossoverrel össze van kötve, ha ki van huzva kábel akkor persze minden pár open cabel[/quote]
magyarán a másik gép hálókártyáján van a huncutság.

#20 Felhasználó inaktív   sültkolbász 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 09. 23. 22:26

na igen de így is tökéletes az adatforgalom, kihuzva nincs rövidrezárva összedugva igen, tiszta uj a hálokártya, de egy másikon is ez az eredmény, de végül is lehet is jó sztem mert ha 1-2 ok 3-4 ok 5-6 short circuit ugyse használja csak a 6-ost de az 5-öst semmire ugyhogy az a rövidzár nem zavar 7-8 at meg egyáltalán nem,gondolom a gigabites hálókártya meg nem lepődik meg ezen rövidzárak érzékelésén és átvált 100-ra....
csak ugy érdekes lett a dolog mert minden müködik.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó