idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem értem mire gondolsz, miért dobná a kártyák teljesítményét egy Motion blur? Hol itt az összefüggés[/quote]
Mert ha bizonyos képeket "kitalálna" a kártya (mint blur), akkor kevesebb valós FPS-t kéne leadni. Vagy rossz a gondolatmenet?
Miért is kell nekünk olyan sok FPS??????
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:26
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:27
idézet:
Ezt írta Wyco:
Irtad, hogy tudomásod szerint nincs HW-s MB. Mire én megkérdeztem, hogy ha nincs, akkor miert nem vezetik be?
Kéretik nem leorrolni engem: szierntem mint laikus ha tudnának egy normális HW-s MB-t bevezetni az megdobhatná a kártyák teljesitményét, mert pl eseteg valami külön process lehetne, vagy ilyesmi. De ez az én gondolatmenetem csak.[/quote]
Laikusként még sokmindenre rákérdezhetnél, hogy miért nincs... Azért nincs, mert nem is nagyon lehet. A motion-blur-hoz több fázis kell, azaz több kép, tehát ígyis-úgyis ki kell számolni a képeket. Ezen már nem nagyon lehet pluszban gyorsítani. (Kivéve, ha pl. állóképen csak pár dolog mozog, de az ritka.) Az össze-átlagoláson lehet HW-esen gyorsítani, és valószínűleg teszik is, az nem túl nagy kunszt se így, se úgy.
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:28
upd: 4 mozgásfázis számolása a T-buffer-el lehetséges (4 VSA-chip volt a Voodoo 5500-on)
[ 2004. március 20.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:32
Boba: osszekevered az eszkozt a metodussal. Amit LY vazolt ott, az nem mas, mint egy, kizarolag az emlitett kartyan fellelheto hwbol megvalositott funkcio, amelyet fel lehet hasznalni a MB tamogatasara is.
Magyaran ez nem hw-es mb, csak egy lehetoseg, amely - ertelemszeruen - a hw vmely meglevo kepesseget mozgositana egy amugy sw-alapu effekthez. Ez igy teljesen altalanos, ez tortenik minden olyan esetben, amikorvmi meg nincs hwbol a kartyakban, de mar elerheto swbol.
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:34
idézet:
Ezt írta Boba:
Elvben T-bufferel és Accumulation bufferrel meglehet oldani a motion blur-t. Ezt jósolta Laa-Yosh.[/quote]
Hát igen, végülis a korábbi képkockákat felesleges újra kiszámolni. De nem hiszem, hogy nagy kunszt egy külön pár képkockát elmenteni egy átmeneti bufferbe, és mindíg összemosni (lehetőleg súlyozással) az utolsó párat.
Mondjuk, igazán jó motion-blur-hoz az adott pillanat utáni képkockákat is "bele kell(ene) átlagolni a közösbe". De ez egy nehezebb ügy...![]()
idézet:
Ezt írta Wyco:
Mert ha bizonyos képeket "kitalálna" a kártya (mint blur), akkor kevesebb valós FPS-t kéne leadni. Vagy rossz a gondolatmenet?[/quote]
? :confused: Es? AAzt nem kellene kiszamlonia? Azt nem kellene texturaznia? Azt nem kellene arnyekolnia?
Te is keversz vmit: nem a kep kirajzolasa a feladat - az eloallitasa. Ha mar a bufferben van, utana mar nem nagy kunszt kitolni a kepernyore...
idézet:
Ezt írta T2k:
Wyco: szamtalan mas dolgot is lehetne, de csak mostanaban erkeztunk el oda, hogy eroben elegge felkeszultek mar a VPUk ilyesfajta feladatokra - es meg mindig gyenegek..
[/quote]
Okay![]()
Csodabogár vagyok. Egy ismerősöm azt mondta, hogy a hinduk szerint aki most bogár, az előző életében egysejtű volt. Ha ilyen tempóban fejlődök tovább, legközelebb már minden bizonnyal valami istenség leszek :D [Saját...]
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:36
Egyvalamit kérdeznék még... T-buffer és Accumulation buffer van más jelenlegi VGA karikban, és ha igen, csak ezek megléte kellene egyfajta Sw-s MB-hez?
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:37
idézet:
Ezt írta Mumia:
Aha, szóval azt szeretnéd, ha átvernének[/quote]
Máskor nem szoktak ?
De: mondjuk T2k-nak igaza van az AA -val kapcs itt utánad, de az én elgondolásom abban volt hogy ha lenne HW MB és megfelelő minőségben tudna kitalálni képet akkor engem nem zavarna hogy átvágnak, hiszen az eredmény jo lenne. (Kvázi ha 20 fps helyett igy lehet 23-t csinálni, amibol 3 kamu de szép akkor nem zavar).
De asszem felfogtam amit irtatok![]()
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:37
[ 2004. március 20.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:39
idézet:
Ezt írta Boba:
Ahogy a 3dfx-es motion blur dolgozik az asszem azt csinálja, hogy kiszámol 4 mozgásfázist (99/10es cikkben 4 fázis volt említve.) viszont azt 1 képben jeleníti meg. Mintha egyszerre lenne 4 karakter a képernyődön... Érdekes lehet.
upd: 4 mozgásfázis számolása a T-buffer-el lehetséges (4 VSA-chip volt a Voodoo 5500-on)
[ 2004. március 20.: Boba szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
nem ezt hivatott leváltani a TBR? (csak azokat a képeket számolja ki, ami látszik is! KYRO I-II?) (de ez is szépen feledésbe merül...)
valaki javítson ki, ha már rosszul emléxem...![]()
Balatoni ingatlanok, Veszprémi ingatlanok
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:46
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:50
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:50
Elküldve: 2004. 03. 20. 22:51
idézet:
Ezt írta Boba:
Inkább legyen magasabb az fps, és akkor majd a szemünk összerakja nekünk a motion blur-t[/quote]
Az tul egyszerű lenne![]()
Elküldve: 2004. 03. 20. 23:27
Te bezzeg nem vállalod !!!
Gerinc az ablakban...
/Ne szóljatok bele. Tudja, miről van szó./
Elküldve: 2004. 03. 20. 23:34
idézet:
Ezt írta Mumia:
ÉS akkor nem kellenének ilyen kitételek, hogy ne szóljatok bele.
[/quote]
![]()
Elküldve: 2004. 03. 21. 01:52
Az előző X képkockát elhalványítva kirakni NEM elegendő a tisztes MB-hez. Ez a bemozdulás ugyanis a valós filmes kameráknál nem az előző pár képkocka történéseiből keletkezik, hanem csak és kizárólag az aktuális kép elkészítése (az adott lencsenyitás) alatt történő mozgást tartalmazza. Temporális aliasingnak is nevezik ezt a témakört egyébként, hiszen két diszkrét mintavételezés közötti változásokról van szó - és ebből következően a számítógépes grafikában megszokott túlmintavételezés jelent itt is megoldást. Azaz nem egyszer kell leszámolni az aktuális képkockát, hanem többször... de ez még túl egyszerű megoldás, hiszen a több diszkrét minta ugyanúgy el fog különülni a kész képen. Korrekt eredményhez tehát meg kell kicsit kavarni a mintavételezést, és az egyes pixelekhez a mintákat nem X db. külön időpontból kell venni, hanem két pillanat közötti sávból, kvázi-random (stochasztikus) eloszlással.
Szóval röviden, a motion blur plusz teljesítményt igényel, és simán elképzelhető a 60fps-ről 30-ra, de méginkább 15-re lassulás...
Vannak egyébként olyan filmek, amelyeknél nagyon rövid lencsenyitási idővel dolgoznak néha, és emiatt a szaggató 3D-s játékokhoz hasonló lesz a kép. Az egyik legjobb példa a Gladiátor, amit biztos sokan láttak már - az elején az ütközet, és pár küzdelem az arénában ilyen, kicsit stroboszkóp-szerű.
Azonban lényegesebb kérdés egyelőre, hogy van-e egyáltalán szükség egy játékban motion blur alkalmazására. FPS játékokban szerintem inkább a gyorsaság a fontos, a többinél kicsit több helye van a vitának...

Súgó
A téma zárva.