idézet:
Ezt írta WiZARD:
nemtom nálam egy Eizo CRT nem számít az ócska, retek kategóriába...
de nem akarok vitázni, tartsd meg a crtdet, én meg élvezem a tft-t[/quote]
Oké vegyél TFT... én majd akkor veszem meg, ha kiforrott lesz ez a technológi, és nem kerül ennyibe. Addig tökéletes jó a LG 795FT CRT moncsim...![]()
TFT vs. CRT ...avagy miért TFT?
Elküldve: 2003. 06. 10. 17:21
Elküldve: 2003. 06. 10. 17:37
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Oké vegyél TFT... én majd akkor veszem meg, ha kiforrott lesz ez a technológi, és nem kerül ennyibe. Addig tökéletes jó a LG 795FT CRT moncsim...[/quote]
nem veszek, majd 1 éve megvan, azóta sincs semmi olyan amire elcserélném, ami lényegesen többet tudna mint az enyim, vagy lényegesen jobb lenne. (nem sok gyors 18.1-est láttam eddig, és a mai gyors 17esek látószöge is sokkal gyengébb mint az enyémé)
mindenre lehet várni, mindig mindenből lesz jobb.
386 után 483 utána meg pentium, p2, p3, k7, p4... de ha sose veszem meg, mert azt mondom hogy x86 - 32 bit nem eléggé kiforrott akkor valahogy nem lenne gépem...
[ 2003. június 10.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:09
Balageeee kolléga áttételesen megkért, hogy foglaljak állást a témában, mert kiváncsi a véleményemre (mint mindig
A tény hogy színmélységben, kontrasztban és a kép nyugodtságában egyelőre nem találtam hozzá foghatót. Pedig nekem sem szar a mostani CRTm (Sony flatron képcsöves MAG moncsi).
Amit Balageeee (most 4db e vagy kevesebb? fenetuggyamár) barátom mond, hogy az ára sok, abban teljesen egyetértek vele. MAgánemberként ma még biztosan sokan nem tudják megvenni, de cégek és burzsuj embereknek nyugodtan tudom ajánlani. Kicsit több pénz rááldozásával (lsd. csúcsmodellek) akár még játszani és filmet is lehet rajta nézni.
További jó veszekedést mindenkinek, maradok további tisztelettel:
PodMAN
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:14
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Hát a szinvonal tényleg megmaradhat, de amikor már töbször is leírom ,hogy mi van, úggy írsz rá dolgokat, mintha el sem olvasnád. Ebből adódóan ingerült állapotba kerültem. Amúgy bocsi!
Na szóval akkor energiamegmaradás egy TV készülékben.
Mondjuk egy picit vázlatos lesz, mert másra is fordítódik energia, de a legtöbb arre a részre fog, amit mindjárt leírok.
Először is a katódsugárcső lényege, hogy pár KV-os nagyfeszültséggel az elektronokat vákumban nagy sebességre gyorsítják, és ezek az elektronok egy foszforporral bevont felületre érkeznek(ez it a képernyő). Az előállított nagyfeszültség enegiája mozgási energiává fog átalakulni, ami magána az elektronnak a mozgási energiája lesz(nem mind, vanak veszteségek!). A folytatáshoz el kell még mondani valamit: Az atomoknál vagy molekulák elektronpályáikhoz meghatározott energiatartalmak tartoznak.
Tehát egy elektron alap állapotban, alap(vegyérték) szinten van. Mivel a következő szint a a tiltott szint ezért olyan energiát kell közölnünk az elektronnal, hogy ezt túllépve a vezetési sávba lépjen.
Na tehát... ha a felgyorsított elektronok, amit a három ágyú kilő és találkozik a képernyő belső felén található foszfor réteggel, akkor annak az anyagnak az elktronjai, a gyorsan becsapódó elektonok kinetikus energiájuk miatt, kitérnek eredeti energiaszintjükről, és egész addig ott maradnak, amíg az energiaközlés tart. Ezt hívják generálódásnak. Amikor ez a közlés megszünik, akkor a foszfor elektronjai ismét visszaugranak eredeti helyükre, és energia szabadul fel (ez a rekonbináció). Egyes anyagok ezt az energiát elektromágneses sugárzás formájában látható tartományban adják le. Az ilyen anyagokat nevezik fényporoknak, és a fény előállításának folyamatát pedig lumineszensziának nevezik. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy nem a teljes energia alakul át fénnyé, hanem KIS veszteséghő keletkezik.
A másik hőveszteség az elektrongyorsításkor keletkezik(ez a nagyobb), illetve egy ismét kisebbnek mondható hőveszteség megfigyelhető az alkatrészeken is.
A fény kibocsátás után a fény elnyelődik és az energia tovább alakul át, de nem feltétlen hővé... Na erről ennyit.
Tehát mégyszer mondom a felvett teljesítménynek csak egy kisebb része disszipálódik el, és véletlenül sem az egész.
Tehát amit fűt a CRT moncsi az csak egy kisebb veszteség.
Mellesleg tudom ,hogy mennyi 100W hőteljesítmény, és ha még ennek is csak egy 50% -nál kisebb részét fűtöd el, akkor nem tudom, hogy mit akarsz a légkondi többlet fogyasztásával. Ráadásul ma írtam neked, hogy a hőmérős vizsgálat mennyi pluszz fokot okozott a szobában.[/quote]
Most ezt tényleg nem tudom, hogyan reagáljam le ugy, hogy az itt senkinek ne sértse a szépérzékét...
Hidd mán el, hogy a végén mindből hő lesz!!!
Azzal, ha azt hiszed, hogy a neten rákerestél hogyan müködik a TV, és ide leirtad, attól itt mindenki hanyatt fog esni, akkor nagyon tévedsz. Hiába irtad le a müködési elvet, ha a feltételezésed alapjaiban hibás.
Bemegy a 100W, ennek egy (marha nagy) részét egyböl hövé disszipálják az alkatrészek, egy(nagyon kis) részéböl elektromágneses sugárzás lesz, a maradékból meg fény. Ez a legutóbbi a "haszon". Az utolsó 2, ha elnyelödik, akkor is hö lesz belöle, csak nem a monitort melegiti, hanem azt a tárgyat, amiben elnyelödik.
Most vagy bennem van marha nagy hiba, hogy ez csak nekem ilyen 1értelmü, vagy a Müegyetemen rosszul tanitják a fizikát, vagy nemtudom...
Egyébként ez már annyira OFF, hogy jobb lenne abbahagyni sztem, ugyhogy részemröl lezártnak tekintem ezt a vitát, legfeljebb privátban vagyok hajlandó tovább folytatni...
[ 2003. június 10.: Nagypapa szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:18
idézet:
Ezt írta PodMAN:
a Viewsonic ott helyben meggyőzött hogy az addig negatív tapasztalataim ellenére tényleg lehet jó TFTt is csinálni. Az ominózus darabnak ha jól emlékszem 16ms-es volt az utánvilágítása vagy hogy a rossebbe híjjákja. Sajnos ez a darab egy kicsit módosabb haveromé volt, a 17' TFT ára erősen húzott a 400k felé ami számomra egyelőre elérhetetlenné teszi a dolgot. [/quote]
az a 400K az egy drága helyen is a legdrágább 17es viewsonic 173K (de van olyan viewsonic 17es, szintén 16 ms, ami csak 145K). csúnyán nagyot mondott a haverod...
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:22
idézet:
Ezt írta WiZARD:
az a 400K az egy drága helyen is a legdrágább 17es viewsonic 173K (de van olyan viewsonic 17es, szintén 16 ms, ami csak 145K). csúnyán nagyot mondott a haverod...[/quote]
Erre nem tudok mit mondani, nekem ezt mondta. Bár az is lehet hogy amiatt volt akkor több, mert ez 1 éve volt kb.
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:23
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:37
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:47
idézet:
Ezt írta Boba:
...engem egyetlen dolog győzött meg arról, hogy Crt-t kell vennem... nemvolt annyi pénzem, hogy jó 19-21-es Crt-t vegyek. Ennyi.[/quote]
Ezt gondold at megegyszer!![]()
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:55
igazad van... elírtam.
Nem Crt-re nemvotl pénzem hanem Tft-re nah...
[ 2003. június 10.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 10. 18:57
[ 2003. június 10.: Boba szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 10. 19:14
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Most ezt tényleg nem tudom, hogyan reagáljam le ugy, hogy az itt senkinek ne sértse a szépérzékét...
Hidd mán el, hogy a végén mindből hő lesz!!!
Azzal, ha azt hiszed, hogy a neten rákerestél hogyan müködik a TV, és ide leirtad, attól itt mindenki hanyatt fog esni, akkor nagyon tévedsz. Hiába irtad le a müködési elvet, ha a feltételezésed alapjaiban hibás.
Bemegy a 100W, ennek egy (marha nagy) részét egyböl hövé disszipálják az alkatrészek, egy(nagyon kis) részéböl elektromágneses sugárzás lesz, a maradékból meg fény. Ez a legutóbbi a "haszon". Az utolsó 2, ha elnyelödik, akkor is hö lesz belöle, csak nem a monitort melegiti, hanem azt a tárgyat, amiben elnyelödik.
Most vagy bennem van marha nagy hiba, hogy ez csak nekem ilyen 1értelmü, vagy a Müegyetemen rosszul tanitják a fizikát, vagy nemtudom...
Egyébként ez már annyira OFF, hogy jobb lenne abbahagyni sztem, ugyhogy részemröl lezártnak tekintem ezt a vitát, legfeljebb privátban vagyok hajlandó tovább folytatni...
[ 2003. június 10.: Nagypapa szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
A vitát abba lehet hagyni, de akkor nem kellene elmondani a te álláspontodat... Ha csak privátba akarod folytatni, akkor ne így fejezd be, hogy leírod amit akarsz, aztán a többi le van szarva.
Leírtam egy hagyományos TV működési elvét, azért mert te kérted, hogy írjam le, mert nem állt össze a kép nálad, hogy jön össze az energiamegmaradás. Ettől nem kell hanyattesni, (ahogy te fogalmaztad) ez nem csoda...
A másik pedig az, hogy amíg nem tudod, hogy mit honnét veszek a TV-ről, addig ne írjál hülyeségeket.
Attól, hogy te BME-s fizikát tanulsz még nem jelent semmit. Az, hogy tanulod, és érted is, az két különböző dolog. A másik meg, hogy a BME-n fizikából nem tanítanak a TV-kről, az is bizti. (Esetleg elméleteket) De ha már itt tartunk, én is tanultam felsőoktatási fizikát. És még sok más tantárgyat, ahol sugárzásokról és egyéb dolgokról szó esett.
Én tudom mire gondolsz a hővel kapcsolatban, de nem lövöm le a poént, keresgéljél még a műegyetemi jegyzeteidben.
Aztán, ha megtaláltad, akkor olvass el legalább egy könyvet a TV-k ről is.
Amit megint leírtál a wattokkal kapcsolatban az megint marhaság! Amúgy szereltél már TV-t? Szettél már szét ilyet, és tudod, hogy mi mit csinál a dobozon belül?
...
Elküldve: 2003. 06. 10. 20:44
És ez jó neked? Kapod a sugárzást, oszt milyen ideges vagy. Én ülök a TFT előtt és nyugodt vagyok, pedig holnap szigorlatozok.
A wattokkal kapcsolatban konzisztens voltam. Végig azt állítottam, hogy 30 Watt egy 15" TFT, 130 Watt egy 17" CRT, és így 100 Watt a különbség, ami klímázva 130-140 Watt össz energiapazarlás. Ezt én továbbra is fenntartom, lehet, hogy a Te CRT-d, csak 112 Wattot fogyaszt, de szvsz a lényegen nem változtat.
Én azt állítom, hogy irodai munkához jobban megéri egy 15" TFT-t venni, mint egy 17" CRT-t, aki játszani akar, az meg oldja meg. Hogy miért? Ergonómia, helytakarékosság, fogyasztás (környezetvédelem), egészségvédelem.
Lehet, hogy egy-egy tényező nem indokolná a TFT-t, de így együtt nagyon is jó választássá teszik.
Amikor én vettem a TFT-t akkor már nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, valahogy voltak akik 20-asával vitték az ilyen monitorokat, internet kávézókba, bankokba, akárhova. Ezért nem is csökkenek az árak hónapok óta, sőt még vmelyik HWSW-s hír szerint árat is emeltek a Koreaiak.
Részemről a vitát(?) lezártnak tekintem.
Elküldve: 2003. 06. 10. 20:55
idézet:
Ezt írta Attila23:
És ez jó neked? Kapod a sugárzást, oszt milyen ideges vagy. Én ülök a TFT előtt és nyugodt vagyok, pedig holnap szigorlatozok.[/quote]
lol
ez 100 pontos volt
![]()
![]()
![]()
![]()
amúgy amit a hő miatt a klímával elbux, azt télen a fűtéssel behozod
[ 2003. június 10.: WiZARD szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 06. 10. 21:20
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Oké vegyél TFT... én majd akkor veszem meg, ha kiforrott lesz ez a technológi, és nem kerül ennyibe. Addig tökéletes jó a LG 795FT CRT moncsim...[/quote]
Neked tökéletes![]()
Elküldve: 2003. 06. 11. 08:40
idézet:
Ezt írta Gianni27:
Neked tökéletes[/quote]
Valaki a pénzt szórja feleslegesen, valaki megelégszik egy olcsóbb, de jó CRT-vel...
Elküldve: 2003. 06. 11. 08:54
idézet:
Ezt írta Attila23:
Szóval nemcsak hővé alakul, hanem elektromágneses sugárzássá, meg pörögnek az elektronok. Aha.
És ez jó neked? Kapod a sugárzást, oszt milyen ideges vagy. Én ülök a TFT előtt és nyugodt vagyok, pedig holnap szigorlatozok.
A wattokkal kapcsolatban konzisztens voltam. Végig azt állítottam, hogy 30 Watt egy 15" TFT, 130 Watt egy 17" CRT, és így 100 Watt a különbség, ami klímázva 130-140 Watt össz energiapazarlás. Ezt én továbbra is fenntartom, lehet, hogy a Te CRT-d, csak 112 Wattot fogyaszt, de szvsz a lényegen nem változtat.
Én azt állítom, hogy irodai munkához jobban megéri egy 15" TFT-t venni, mint egy 17" CRT-t, aki játszani akar, az meg oldja meg. Hogy miért? Ergonómia, helytakarékosság, fogyasztás (környezetvédelem), egészségvédelem.
Lehet, hogy egy-egy tényező nem indokolná a TFT-t, de így együtt nagyon is jó választássá teszik.
Amikor én vettem a TFT-t akkor már nagyobb volt a kereslet, mint a kínálat, valahogy voltak akik 20-asával vitték az ilyen monitorokat, internet kávézókba, bankokba, akárhova. Ezért nem is csökkenek az árak hónapok óta, sőt még vmelyik HWSW-s hír szerint árat is emeltek a Koreaiak.
Részemről a vitát(?) lezártnak tekintem.[/quote]
A vitát lezárhatjuk...
Senki nem állította, hogy a TFT nem lenne jobb irodai munkára. A többihez, meg annyit, hogy olvasgasd el a 2, és 3-as oldalt, és akkor majd kihúzogathatod az általad felírt előnyök többségét.
Ja és még a wattokról annyit, hogy szerintem konzuntáljál Nagypapával, és utánna tényleg adjatok be valami kérelmet annak a tudományos megálapításotoknak előterjesztésére, hogy egy 100W-os monitor a légkondin +100W-os töblet fogyasztás okoz...
Amúgy sok sikert a szigorlathoz!
Elküldve: 2003. 06. 11. 09:00
idézet:
Ezt írta Balageeee:
Valaki a pénzt szórja feleslegesen, valaki megelégszik egy olcsóbb, de jó CRT-vel...[/quote]
muhaha, ez jó volt...
Tudod, van akinek az egészsége egy cseppet fontosabb 20-40 ezer forint megspóolásánál, arról nem is beszélve, hogy egy jó TFT nagyságrendekkel szebb képet produkál.
Amúgy 17-es TFT-t 19-es CRT-vel kell összevetni. Tehát 100-120 ezer vs. 80-90 ezer (ennyi ugye egy jómínőségű Diamontronos 19-es CRT, ami persze simán torzít(hat), ill. lehet gyönyörű homályos képe) a többi hátrány pedig adott.
Elküldve: 2003. 06. 11. 09:28
idézet:
Ezt írta Gianni27:
muhaha, ez jó volt...
Tudod, van akinek az egészsége egy cseppet fontosabb 20-40 ezer forint megspóolásánál, arról nem is beszélve, hogy egy jó TFT nagyságrendekkel szebb képet produkál.
Amúgy 17-es TFT-t 19-es CRT-vel kell összevetni. Tehát 100-120 ezer vs. 80-90 ezer (ennyi ugye egy jómínőségű Diamontronos 19-es CRT, ami persze simán torzít(hat), ill. lehet gyönyörű homályos képe) a többi hátrány pedig adott.[/quote]
Hülyeségeidre nincs mit írni....![]()
Elküldve: 2003. 06. 11. 09:33
Az a 100 W nem olyan fontos, mert monitor mellett ott a táp, a procihűtő, alaplapi, videókártya hűtőborda, esetleg egy erősítő, meg az ablakon bejövő hő.
És a topic nem erről szólt.
Apropó szellemkép: CRT-nél is van ilyen (ajánlom a sok fekete hátteret tartalmazó filmeket), TFT-t még nem néztem ilyen szempont alapján, így véleményt sem tudok alkotni a különbségről.
Nem tudom felvetette-e már valaki ( nem olvastam végig a topicot), de mennyi a TFT-k világításának élettartama? Ha jól tudom erről külön fényforrás gondoskodik.
Megoldható-e ennek a cseréje (pl szabványos fénycső), vagy dobható ki az egész egyben. Van különbség ilyen szempontból noname és márkás TFT között?
[ 2003. június 11.: Gali szerkesztette a hozzászólást ]

Súgó
A téma zárva.