TFT vs. CRT ...avagy miért TFT?
Elküldve: 2003. 05. 20. 10:44
idézet:
Ezt írta kisg@bo:
a TFT-ről hallottam valami olyasmit, hogy érdemes a legnagyobb fényerejűt venni, mert idővel romlik ez a tulajdonsága...[/quote]
Ez igaz, de ha olvastad a többi témában, akkor ott az is le van írva, hogy a legtöbben igen alacsony fényerőn használják a TFT-t és ezért nem zavarja őket, ha teszem azt 2 év múlva csak 60% a max. fényerő.![]()
Elküldve: 2003. 05. 20. 11:14
idézet:
Ezt írta Inquisitor:
Ez igaz, de ha olvastad a többi témában, akkor ott az is le van írva, hogy a legtöbben igen alacsony fényerőn használják a TFT-t és ezért nem zavarja őket, ha teszem azt 2 év múlva csak 60% a max. fényerő.[/quote]
aha, és Te pl. ugye 2 évre veszed a monitort?? mert az egy dolog hogy a 15" crt moncsit ( 2x+fa ) 2-3 év után kikukázod, de a tft közel 100e ára mellet már meggondolandó nem?
nálam 3.5 éve húzza az igát egy samsung 550b 15" crt, és ha szerencsém van még 20 évig kibirja...ha akkor kifexik, akkor elmondhatom évente 2 ropit költöttem monitorra...
Elküldve: 2003. 05. 20. 11:33
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2003. 05. 20. 11:36
ennek meg nagyon sokat kell fejlodnie az alsobb regiokban... persze ki mire hasznalja.
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:05
idézet:
Ezt írta arn:
egyket szazezerig en tuti ctrt vennek. mongy grafikaval (is) foglalkozom... az olcsobb tftken nagyon fake szinek vannak. dragabbakat nem lattam, de egy olcsobb tftert olyan crtt kapsz, ami elore koszon...
ennek meg nagyon sokat kell fejlodnie az alsobb regiokban... persze ki mire hasznalja.[/quote]
idézet:
ami elore koszon... [/quote]
remélhetőleg nem kínaiul...![]()
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:06
idézet:
Ezt írta arn:
egyket szazezerig en tuti ctrt vennek. mongy grafikaval (is) foglalkozom... az olcsobb tftken nagyon fake szinek vannak. dragabbakat nem lattam, de egy olcsobb tftert olyan crtt kapsz, ami elore koszon...
ennek meg nagyon sokat kell fejlodnie az alsobb regiokban... persze ki mire hasznalja.[/quote]
En is grafikaval foglalkozom, es TFT -t hasznalok... A szineket eleg turhetoen be lehet loni, de masnem neha meg szoktam nezni a TV -n, mivel a crt -k altalaba fakobbak.
Evvel valamelyest szamolni kell, de pl. a 22es iiyama is hosszutavon farasztotta a szemem, igy nekem megerte a TFT -re valtas... Igaz tenyleg neha at kell lokonom valamilyen crt -s cuccra a dolgot, hogy lassam, mennyivel kell elenkebbre vennem a szineket...
[ 2003. május 20.: Vertigo szerkesztette a hozzászólást ]
ASUS iZ77, i7, Noctua C14, Corsair 16GB, GTX 660Ti, 26"+60" LCD, Intel320 SSD+Hitachi HDDs, Corsair 650W, X-Fi, Z-5500...
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:30
idézet:
Ezt írta kisg@bo:
aha, és Te pl. ugye 2 évre veszed a monitort?? mert az egy dolog hogy a 15" crt moncsit ( 2x+fa ) 2-3 év után kikukázod, de a tft közel 100e ára mellet már meggondolandó nem?[/quote]
fánycső halványul el, amit cserélni lehet, (és kell is benne)
érdemes szétnézni adatlapokon, meg szokták adni, hogy ezek kb hány óra üzemidővel bírnak. DE amit megadnak hogy x óra, akkor nem X óra után hal meg, hanem X óra után csökken egy megadott szint alá a fényereje. nagy tft topicban erről is van szó
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:31
idézet:
Ezt írta Bujdy:
Viszont ha nincs DVI kimenet a VGA-mon, akkor buktam az élességből, mi?[/quote]
még dvi nélkül is fényévekkel élesebb mint egy CRT.
érdemes DVI-set venni, mert későbbiekben sose lehet tudni mikor lesz olyan videókártya, ma már szinte minden videókarin van.
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:33
idézet:
Ezt írta kisg@bo:
aha, és Te pl. ugye 2 évre veszed a monitort?? mert az egy dolog hogy a 15" crt moncsit ( 2x+fa ) 2-3 év után kikukázod, de a tft közel 100e ára mellet már meggondolandó nem?
nálam 3.5 éve húzza az igát egy samsung 550b 15" crt, és ha szerencsém van még 20 évig kibirja...ha akkor kifexik, akkor elmondhatom évente 2 ropit költöttem monitorra...[/quote]
Nem tudom, hogy olyanról hallottál e, hogy a TFT-kben ki lehet cserélni a világító csöveket. Ezt mondjuk a 3 éves gari végén eljátszod, és megint tökéletes a TFT-d. Mondjuk jelentősége semmi mert nekem is ali van rajta fényerő.
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:33
idézet:
Ezt írta WiZARD:
fánycső halványul el, amit cserélni lehet, (és kell is benne)
érdemes szétnézni adatlapokon, meg szokták adni, hogy ezek kb hány óra üzemidővel bírnak. DE amit megadnak hogy x óra, akkor nem X óra után hal meg, hanem X óra után csökken egy megadott szint alá a fényereje. nagy tft topicban erről is van szó[/quote]
Megelőztél!![]()
Elküldve: 2003. 05. 20. 12:47
idézet:
Ezt írta Vertigo:
En is grafikaval foglalkozom, es TFT -t hasznalok... A szineket eleg turhetoen be lehet loni, de masnem neha meg szoktam nezni a TV -n, mivel a crt -k altalaba fakobbak.
Evvel valamelyest szamolni kell, de pl. a 22es iiyama is hosszutavon farasztotta a szemem, igy nekem megerte a TFT -re valtas... Igaz tenyleg neha at kell lokonom valamilyen crt -s cuccra a dolgot, hogy lassam, mennyivel kell elenkebbre vennem a szineket...
[ 2003. május 20.: Vertigo szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
de ha 22es iiyamat hasznaltal, akkor gondolom nem 100e forintos tftt vettel (amikrol beszeltem...).![]()
Elküldve: 2003. 05. 20. 13:06
idézet:
Ezt írta arn:
de ha 22es iiyamat hasznaltal, akkor gondolom nem 100e forintos tftt vettel (amikrol beszeltem...).[/quote]
Az alairasban szereplo TFT -t szervaltam be... Igen ez mar nem 100e -es (habar relative olcso), de messze nem az elit kategoria! 22es iiyama -n nehanyszor dolgoztam (kiprobaltam, mert 1x mar akartam TFT -t venni, de t.kom tele lett a magyar piaccal, es gondoltam akkor veszek egy 22 -es iiyama -t), de sajna be kellett latnom, az is farasztja a szemem... Amugy egy mag xj-810 -rol csereltem erre...
u.i.
mondjuk hozza kell fuznom azt is, hogy a regi moncsimnal szebb szinu, es jobb kepgeometriaju crt moncsi "trinitron csikok" nelkul nincsen, es retusnal ez nekem kizaro ok
[ 2003. május 20.: Vertigo szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 05. 20. 13:34
idézet:
Ezt írta Dj.Kakukk:
![]()
Miről beszélünk ???
[ 2003. május 19.: Dj.Kakukk szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
iiyama AS4314UT nettó kisker ára: 121.000 (de lehet alkudni is)
Elküldve: 2003. 05. 20. 13:36
idézet:
Ezt írta Tibisz:
Nem tudom, hogy olyanról hallottál e, hogy a TFT-kben ki lehet cserélni a világító csöveket. Ezt mondjuk a 3 éves gari végén eljátszod, és megint tökéletes a TFT-d. Mondjuk jelentősége semmi mert nekem is ali van rajta fényerő.[/quote]
jó hogy mondod, ezt is tudom, akkor csőcsere, ennyi. Bár Én még ott tartok hogy késleltetési idők, ami tft kinéztem az a lg 1510s, van aki dicséri...
Elküldve: 2003. 05. 20. 13:40
idézet:
Ezt írta Vertigo:
Az alairasban szereplo TFT -t szervaltam be... Igen ez mar nem 100e -es (habar relative olcso), de messze nem az elit kategoria! 22es iiyama -n nehanyszor dolgoztam (kiprobaltam, mert 1x mar akartam TFT -t venni, de t.kom tele lett a magyar piaccal, es gondoltam akkor veszek egy 22 -es iiyama -t), de sajna be kellett latnom, az is farasztja a szemem... Amugy egy mag xj-810 -rol csereltem erre...
u.i.
mondjuk hozza kell fuznom azt is, hogy a regi moncsimnal szebb szinu, es jobb kepgeometriaju crt moncsi "trinitron csikok" nelkul nincsen, es retusnal ez nekem kizaro ok
[ 2003. május 20.: Vertigo szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
mongy ha a "trinitron csikokat" kizarod... akkor nem volt vmi nagy a monitorvalasztek.![]()
Elküldve: 2003. 05. 20. 13:40
idézet:
Ezt írta WiZARD:
még dvi nélkül is fényévekkel élesebb mint egy CRT.
érdemes DVI-set venni, mert későbbiekben sose lehet tudni mikor lesz olyan videókártya, ma már szinte minden videókarin van.[/quote]
De ha nem DVI-set veszel a hétköznapi használatban alig látod a különbséget (illetve egyáltalán nem). Én napi 10 órában nem DVI-s LCD-t használok de semmi bajom vele. Ha tervezed a beruházást egy másik VGA kártyába akkor DVI, ha nem akkor maradhat a VGA is.
Elküldve: 2003. 05. 20. 14:02
idézet:
Ezt írta zerggg:
De ha nem DVI-set veszel a hétköznapi használatban alig látod a különbséget (illetve egyáltalán nem). Én napi 10 órában nem DVI-s LCD-t használok de semmi bajom vele. Ha tervezed a beruházást egy másik VGA kártyába akkor DVI, ha nem akkor maradhat a VGA is.[/quote]
Ez egy igen jó hír, mert szoftverfejlesztéshez elég a 16 megás Matrox is...
Elküldve: 2003. 05. 20. 14:02
idézet:
Ezt írta kisg@bo:
jó hogy mondod, ezt is tudom, akkor csőcsere, ennyi. Bár Én még ott tartok hogy késleltetési idők, ami tft kinéztem az a lg 1510s, van aki dicséri...[/quote]
személyesen is láttam, de kicsit soknak tünt az utánhúzása.
Elküldve: 2003. 05. 20. 14:19
idézet:
Ezt írta Gianni27:
Az Iiyamát én nem ajánlanám, főleg, hogy nincs rajta DVI (csak ezzel igazán tűéles a kép), csak 20 ms-s (ez még nem baj, mert ez is teljesen jó bármilyen játékhoz), és a tesztek szerint egy kicsit kékes a képe.
Jelenleg a 2 legjobb TFT, amit itthon is kapni:
1: Acer AL732 (DVI, 16 ms, 115+fa)
2: LG 1710b (DVI, 16 ms, 122+fa)
Nekem az utóbbi van, és nagyon elégedett vagyok vele, gyönyörű éles, tiszta kép, tökéletes geometria (nincs az a CRT, ami akárcsak megközelítené), 16 ms-os, semmi utánhúzása nincsen, bármilyen játékra tökéletes. Az hogy nem sugároz, villódzik az magától értetődik.
1-2 kisebb negatívum: max 75 Hz, de (ez csak V-Sync bekapcsolása esetén gond, mert ez ugye max 75 FPS-t jelent, ami momdjuk bármire bőven elég, Q3-ban én v-sync off-al simán fix 125 FPS-el nyomom, és tökéletes így is.
A színek egy picit másmilyenek mint CRT-n, főleg a fekete egy picit világosabb, viszont szerencsére a sötét árnylatokat nagyon szépen elkülöníti, ill tud 16 millió színt, ditherelésnek normál használat közben nincs nyoma.
Szóval ha nem DTP-zel otthonra jobb és egészségesebb bármilyen CRT-nél.
Ezek 17-es TFT-k, ami CRT-ben 19-esnek felel meg. A 19-20-as TFT-ket pedig felesleges megvenni nevetséges áruk, és elavultabb technológiájuk miatt.
[ 2003. május 19.: Gianni27 szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Szia Gianni27!
A ?sem a kovetkezo, mindenhol azt latom hogy az LG 25 ms-es, te hol olvastad hogy 16 ???
Igazabol szeretnek mostanaban (1-2 heten belul) TFT moncsit venni, es nem tudom eldonteni mi legyen...
TObbek kozott az LG-n is gondolkozom, de esetleg viewsonic VE700, vagy VX700 vagy ..???
Szoval en is eleg sokat jaccom , plane fps-ekkel es a kerdesem hogy q3 ban nem talalkoztal semmi utanhuzassal ?
Esetleg meg annyi, hogy battlefieldel nem jaccol veletlenul ?, mert most az a nagy kedvenc es elegge el lennek kenodve ha nem jol futananak ezek a jatekok ...

Súgó
A téma zárva.