idézet:
Ezt írta Etele [aki néha Draco]:
Van az úgy....
Egyébként én ilyen esetben beírom a varázsszót: [url="http://"http://www.google.co.hu..."]www.google.co.hu...[/url][/quote]
nem fogod elhinnide én meg a magyar altavizslával próbáltam
![]()
egyéb ötlet?![]()
![]()
![]()
Asztali TFT-k
Elküldve: 2003. 12. 07. 01:59
Elküldve: 2003. 12. 07. 08:58
idézet:
Ezt írta melon.:
Nem értem, hogy miért jó levenni a kontrasztot. Annak IMHO 100-on kell állnia, hogy minden színárnyalat a lehető legjobban elkülönüljön. A fényerőt nyugodtan állítgassa mindenki szíve-szeme szerint, de a kontraszttal a képi látványt romboljátok, ráadásul a crt-khez képest azért el van maradva majd minden tft ha a kontrasztot veszzük alapul.
Ha tévednék javítsatok ki nyugodtan, de én még kezdő koromban is úgy tanultam a kézi kalibrálás első lépéseit, hogy kontraszt maximumra, fényerő meg annyira le, hogy a két legsötétebb szürkefokozat még elkülönüljön egymástól és a fekete háttértől.[/quote]
Odáig oké, hogy ha rakom felfelé a kontrasztot, akkor egyre nagyobba különbség pl a fekete és a sötétszürke között. Viszont egy bizonyos érték felett, már a világoszürke és a fehér között kezd eltűnni a különbség. 80 felett meg már szinte minden fehér. 30-35-ön szerintem tökéletes a kontrasztja ennek a monitornak, a világos és a sötét részek is jól kivehetőek. Most jöttem rá, hogy a crt-m hogy elsumákolta az információt a sötét részekről. Én úgy állítottam, hogy a fényerőt addg viszem le, amíg a fekete a lehető legsötétebb lesz, és még egy kicsit alá. Utánna kontrasztot addig rakom fel, hogy a legsötétebb szürke alig, de elkülönüljön a feketétől. És nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.
Elküldve: 2003. 12. 07. 09:52
idézet:
Ezt írta saen:
Az aláírásomban látható Sony pl tudja, de szerintem az összes több bemenetes monitor ilyen.[/quote]
Az Acer Al1721 is tudja, menüben lehet választani az INPUT típusát (digital-analog).
Nálam a fényerő 30-on a kontraszt 40-en van, ha nagyon kell ezt felrakom 50-re, de a felett engem már zavar.
Valaki javasolta itt a Cleartype bekapcsolását, hát nekem meg pont az jön be hogy vékonyak a betűk![]()
Elküldve: 2003. 12. 07. 10:45
idézet:
Ezt írta Gudella:
Odáig oké, hogy ha rakom felfelé a kontrasztot, akkor egyre nagyobba különbség pl a fekete és a sötétszürke között. Viszont egy bizonyos érték felett, már a világoszürke és a fehér között kezd eltűnni a különbség. 80 felett meg már szinte minden fehér. 30-35-ön szerintem tökéletes a kontrasztja ennek a monitornak, a világos és a sötét részek is jól kivehetőek. Most jöttem rá, hogy a crt-m hogy elsumákolta az információt a sötét részekről. Én úgy állítottam, hogy a fényerőt addg viszem le, amíg a fekete a lehető legsötétebb lesz, és még egy kicsit alá. Utánna kontrasztot addig rakom fel, hogy a legsötétebb szürke alig, de elkülönüljön a feketétől. És nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.[/quote]
Gratula a monitorhoz !
Nekem S-18 van. A fenyerõ az 25 nekem, igaz kicsit több ideje használom, illetve sok a természetes fény a szobában.
A kontraszttal igazad van, 35-40 körül OK.
Netezés, szövegszerkesztés, görgetés közben azért zavaró a válaszidõ, mert ott pontosan a maximális, azaz fekete-fehér átmenetrõl van szó. De meg lehet szokni, én amúgy ArchiCad-ezni használom fõleg, de abban már jó ideje színes hátteret használok, mert a fehér nagyon fárasztja a szemet.
Játékban OK, most vittem végig a Halo-t, meg nemrég a Max Payne-t, semmi gond nem volt.
P.S. Mondjuk egy profi kalibrálásra kiváncsi volnék, eddig legprofibb a Sony 21"-es CRT moncsié volt, adtak egy kis színes matricát, amit a képernyõre kellett tenni, beállítani a teremvilágítás jellemzõit (halogén, izzó, fluoreszcens, stb), majd kontrasztot, stb, de legjobban az tetszett, amikor a matrica színeit kellett eltalálni, meg mindenféle különbözõ tónusú-színû kis négyzetekkel teli képbõl kellett a találót kiválasztani. Tpasztalati módszer, de kiválóan bevált.
[ 2003. december 07.: Hubert szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 07. 13:09
idézet:
Ezt írta Hubert:
Netezés, szövegszerkesztés, görgetés közben azért zavaró a válaszidõ, mert ott pontosan a maximális, azaz fekete-fehér átmenetrõl van szó. [/quote]
Az a baj, hogy én úgy szoktam oldalakat átfutni, hogy a gördítősávot egyenletesen lassan húzom lefelé, az egérgombot nyomvatartva, megállás nélkül. Erről most le kell szoknom. Némelyik animáció, amiben éles határok, körvonalak vannak, villognak. Pl a PH-n az ugrálos meg a tapsols Smileyk.
Elküldve: 2003. 12. 07. 17:31
Esetleg tudod, hogy mekkora frekvenciájú a háttérvilágítása? Mennyire neonfény hatású, ha világos(vagy teljesen fehér) képet nézel rajta? Mert a szemem nemnagyon szereti a neonfényt, főleg aminek nem több kHz-es a frekije... de remélem az EIZOnál erre is odafigyeltek.
Előre is kösz!

Elküldve: 2003. 12. 07. 20:24
idézet:
Ezt írta Gudella:
Odáig oké, hogy ha rakom felfelé a kontrasztot, akkor egyre nagyobba különbség pl a fekete és a sötétszürke között. Viszont egy bizonyos érték felett, már a világoszürke és a fehér között kezd eltűnni a különbség. 80 felett meg már szinte minden fehér. 30-35-ön szerintem tökéletes a kontrasztja ennek a monitornak, a világos és a sötét részek is jól kivehetőek. Most jöttem rá, hogy a crt-m hogy elsumákolta az információt a sötét részekről. Én úgy állítottam, hogy a fényerőt addg viszem le, amíg a fekete a lehető legsötétebb lesz, és még egy kicsit alá. Utánna kontrasztot addig rakom fel, hogy a legsötétebb szürke alig, de elkülönüljön a feketétől. És nagyon elégedett vagyok az eredménnyel.[/quote]
Értem. Nekem K-19-em van, ott nem lehet állítani kontrasztot DVI jelforrásnál, viszont tökéletesen beáll úgy, hogy a sötét és világos oldalon egyforma lépcsőzetességgel különül el a végpontoktól. Azaz a 0% és 1% között nagyjából olyan különbség látható mint a 99% és 100% között. Érdekes, hogy ez az egyensúly a fényerő növelésével sem borul fel (kb. két hónapja van meg, és nullán használom) hanem olyan mintha egy az egyben a fénycső fényerejét növelném. Ezért nem is nagyon fájlalom a kontraszt beállítási lehetőség hiányát. A színhőmérséklet beállítást már annál inkább, ezt szoftverből kell megoldanom.
Egyébként én is nagyon elégedett vagyok az enyémmel, szinte fájdalmasan elkülönül minden árnyalat, egyszerűen öröm vele dolgozni![]()
Elküldve: 2003. 12. 07. 20:39

Elküldve: 2003. 12. 07. 21:08
Nos kb. 3 hónapja elhatároztam ,hogy veszek TFT-t minden nap figyelmesen olvasgattam a forumokat, teszteket. Két versenyző maradt csak talpon LG1710b ,meg Hq17s, mivel a haver vett egy lg-t én a Hyundai Q17s melett döntöttem (THX YANY). Kb.2 napja érkezett meg és azóta nyösztetem. Qrva jó!! Mivel Gama-ra kell leginkább a hardware-s Blur

Bye.
Elküldve: 2003. 12. 07. 22:24

Másoknak?
Elküldve: 2003. 12. 07. 23:05
idézet:
Ezt írta Kory:
Acer AL1721 : teljes kikapcsolás után (kék led) elveszíti a kontraszt és a fényerő beállításokat (visszaáll 60-60 -ra)
Másoknak?[/quote]
Nekem nem csinál ilyet, marad ahogy volt.
Elküldve: 2003. 12. 07. 23:22
idézet:
Ezt írta mzj:
Nekem nem csinál ilyet, marad ahogy volt.[/quote]
Kösz, mindenesetre fura. Ja és még valami, ha sárgán világít az ugyebár standby, viszont a könyv nem ír az áramfelvételről, csak off állapotról (1,5w). Na most vajon standbyban mennyit fogyaszthat, mert akkor hagyom azon (alap kikapcsolás), mert akkor tartja a beállításokat.
Elküldve: 2003. 12. 07. 23:23

[ 2003. december 07.: Lufinyul szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2003. 12. 08. 00:36
idézet:
Ezt írta Lufinyul:
[url="http://"http://www.viewsoniceurope.com/UK/Products/LCDProf/VP171b.htm"]Viewsonic VP171b[/url] TFT-vel volt vkinek tapasztalata? Megoszthatná velem
[ 2003. december 07.: Lufinyul szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
nagyon jó
Elküldve: 2003. 12. 08. 07:06
Elküldve: 2003. 12. 08. 09:27
idézet:
Ezt írta Lufinyul:
[url="http://"http://www.viewsoniceurope.com/UK/Products/LCDProf/VP171b.htm"]Viewsonic VP171b[/url] TFT-vel volt vkinek tapasztalata? Megoszthatná velem
[ 2003. december 07.: Lufinyul szerkesztette a hozzászólást ][/quote]
Csak rövid ideig volt alkalmam szemlélni a képét, az alapján elmondhatom, hogy szép kontrasztos, és egyenletes színeket ad vissza, a ph teszt szerint pedig nagyon gyors is. Én legelőször egy ilyet szerettem volna, de visszatartott az ára. Kívülről pedig az egyik legszebb számomra!
Elküldve: 2003. 12. 08. 09:28
idézet:
Ezt írta melon.:
Csak rövid ideig volt alkalmam szemlélni a képét, az alapján elmondhatom, hogy szép kontrasztos, és egyenletes színeket ad vissza, a ph teszt szerint pedig nagyon gyors is. Én legelőször egy ilyet szerettem volna, de visszatartott az ára. Kívülről pedig az egyik legszebb számomra![/quote]
Köszi az infókat!
Elküldve: 2003. 12. 08. 18:22
Elküldve: 2003. 12. 08. 18:30
Ma elhatároztam, hogy mégsem várok jövő évig, ahogy azt eredetileg terveztem, és meglepem magam egy tft-vel.
Még mindig nem sikerült eldöntenem, hogy 17 vagy 19 colos lesz-e belőle. Az előbbinél a Hyundai Q17S, (esetleg Acer AL1731), utóbbi esetén valószínű a Neovo S-19 vagy E-19 lesz a befutó.
Mivel nem vagyok egy türelmes alkat, jó eséllyel az dönti el majd el a dolgot, hogy mire akadok rá a leggyorsabban, egyszerűbben. (Mondjuk kedd estig, nem később.) A gépbolton látom, hogy a Neovokat nem lesz gond beszerezni, viszont bármit is veszek meg akarom élőben szemlélni minimum azt, de lehetőleg a konkurenciáját is.
Tudna valaki konkrét tanácsot adni, hogy hol tudnám megnézni, kicsit kipróbálni élőben a fenti monitorokat (még1x: Hyundai Q17S, Acer AL1731, Neovo S-19, Neovo E-19). Természetesen szívesen meghallgatom ha bárkinek alternatív javaslata van. De ne csak egy jól hangzó típusnevet, please, be is lehessen szerezni, raktárról lehetőleg.
2 fontos funkciót szolgál majd ki a monitor, egyrészről irodai alkalmazás, másrészről filmnézés, egyformán fontosak. (A film kicsivel fontosabb talán.

Érdekelne a véleményetek, hogy mennyire "súlyos" az utánhúzás jó minőségű xvid ripek esetén? Mekkora a különbség a kisebb és a nagyobb tftk között?
Nem bánnám továbbá, ha lenne valami elforgatható modell, ez a legnagyobb bajom a Neovoval...
[ 2003. december 08.: vismaior szerkesztette a hozzászólást ]
[ 2003. december 08.: vismaior szerkesztette a hozzászólást ]