Ahogy ígértem, jelentkezem TN vs. (?

LG 1710B vs. Samsung 193P, avagy
fényerő: 250 cd/m2 vs. 250 cd/m2
kontraszt: 500:1 vs. 1000:1
látószög: 160/140 vs. 178/178 fok
válaszidő: 16 vs. 25 ms
színek: 16,2 millió

ár: kb. 90K+áfa vs. kb. 140K+áfa

A VGA szerepét egy Sapphire 9600XT töltötte be, az analógra dugtuk az LG-t, a digitálisra pedig a Samsungot. Őszintén szólva azért döntöttem így, mert az LG-nek a képe nekem jobban tetszett analógon (kb. 2 hónapig használtam így, előtte DVI-jal használtam 10 hónapig). Mind2 monitoron a fényerő/kontrasztot 100/100 %-ra állítottam.
Három dolgot vizsgáltunk meg:
1. színhűség (vagymi, ezt egy fényképen nehéz visszaadni)
2. látószög
3. válaszidő
1. Színhűség

NAGYBAN: >> KÉP1 << / >> KÉP2 << / >> KÉP3 << / >> KÉP4 <<
Mit is látunk?

A harmadik és negyedik képen szemtanúi lehetünk az LG fentről lefelé világosodásának, a kép tetején még sötétszürke a sáv, lent pedig már világos. Ugyanez a Samsungon végig tökéletesen egyszínű, és ki kell emelni, hogy amíg a Samsungon a szürke tényleg szürke, addig az LG-n volt egy kis lilás beütése.

Betekintési szög

NAGYBAN: >> KÉP <<
Itt mit látunk? Elég egyértelmű, hogy az LG-nek esélye sincs a Samsung ellen, a gyenge betekintési szög a TN panelek sajátossága, ha kicsit oldalról vagy alulról/felülről nézzük a monitort, akkor elszíneződik/besötétül/belilul/stb. márkától és típustól függően a kép. Az LG először sötétedik, majd amolyan inverzbe megy át a képe. Ezzel szemben a Samsung képe teljesen lentről nézve is tökéletes, ezen a képen nem teljesen látszik, de itthon már jól körbenéztem.

Válaszidő

NAGYBAN: >> KÉP <<
Ezt a képet a lényeg észrevételéhez mindenképpen teljes méretében kell megnézni, sőt, ki kell nagyítani. A PVA panelek egyik gyengéje (és a TN-ek egyetlen erőssége) a válaszidő, ebben egyértelműen az LG nyer. Ahhoz, hogy lássuk a különbséget a kép jobb oldalán azt a piros ruhás emberkét kell kinagyítanunk. A fényképezőgép elég jól elkapta mindkét monitoron az utánhúzást, ami ugye szellemkép formájában jelenik meg. Ami a perdöntő a TN javára az az, hogy míg az LG képén az eredeti után csak egy pirosruhás emberke szellemképe látható, addig a Samsungon kettő!
Ezek után mindenki maga döntse el, hogy melyik számára a szimpatikusabb. A képeken amúgy jól látható, hogy mennyi különbség van egy 17-es és egy 19-es TFT méretei között.
Az összehasonlítás sajnos sántít, mert ugye egy olcsóbb 17-es TFT lett összehasonlítva egy középárkategóriás 19-essel (vannak 240-ért is S-IPS-es Eizo meg NEC moncsik is), de most csak erre futotta. TFT-ket nem szoktam tesztelni, szal nem megkövezni.

Szerkesztette: fLeSs 2005. 01. 16. 00:37 -kor