Elküldve: 2005. 03. 03. 00:03
Elég későn kerültem oda, hogy beüzemeljem a monitort, de pár dolgot azért sikerült kipróbálni. Azt azonban tudni kell, hogy ez az első LCD-m és előtte nem is dolgoztam ilyenen, csak CRT-n. Először is az első bekapcsoláskor egy kicsit megijedtem, mert egy világos pixel éktelenkedett a fekete képernyő 2/3-ánál középen. Ez csak rövid ideig látszott, mert boot-olás közben eltűnt... Azóta sem tudom, hogy mi volt az, mert fekete és világos hátteren egyelőre nem vettem észre ott és máshol pixel hibát. A CRT-hez képest nagyon éles a kép (DVI-n) és eléggé világos is, így kapásból levettem 30/80-re a fényerőt és a kontrasztot. Ezen értékeknél viszont a játékoknál és filmeknél sokkal sötétebbnek tűnik a kép, mint CRT-n, így jócskán utána kell állítani a fényerőt (60 körülire). Jópár filmbe is belenéztem, ahol viszont rögtön feltűnt 1-2 változás. Először is az, hogy sok film nagyon fakó vagy a színei olyan furcsák. Másrészt eléggé látni a pixeleket. Ez valahogy eddig nem tűnt fel CRT-n és nem is jutott eszembe, hogy nézzem. Mondjuk ez betudható a rossz forrásanyagnak és a tömörítésnek is, meg annak is, hogy nagyobb lett a képernyő méret és a felbontás is, nameg hogy szokni kell az LCD-t. Eddig 17"-os (igazából 16") CRT-n 1024x768-at néztem, most meg 19"-os LCD-n 1280x1024-et. Mind filmeknél, mind FPS játékoknál 1-2 furcsa és szembeötlő dolgot felírtam magamnak, amit majd összevetek a CRT-vel, ugyanis még meglesz egy darabig.
Egyelőre ennyi. Holnap majd rákötöm a CRT-t is a gépre és párhuzamosan fogom nézni a kettőt.