Sziasztok!
Időszakosan követem a topicot (és nagyon hálás vagyok Zsozsónak a sok tanács miatt), az elmúlt egy évben több barátomnak és saját magamnak is vettem laptopot (a barátaim ilyen szempontból analfabéták, úgyhogy én telepítettem, stb... őket, így pár napig, talán egy hétig is nálam voltak, teszteltem, vizsgáltam). Hátha valakinek segít, leírom a gyakorlati tapasztalatokat:
ECS A535:
Konfig: Mobile Athlon 1400+, 256MB, 14TFT, 40GB, combo drive, 4 USB 2.0, S-Video, 8 cellás Akku, lan, wlan, modem, nincs PCMCIA kártyahely!
Tavaly ilyenkor ez volt a legjobb vétel, 4 ismerősöm is ilyet vett, azóta használják megelégedéssel, 1 év alatt semmilyen hiba nem fordult elő (tudom, hogy ez nem reprezentatív minta

). Átlagos célra tökéletes, ha jól emlékszem SIS a chipset, megfelelő a sebessége. A külalak nekem különösen tetszett, az asszonyteszter 4-est adott rá (5-ös skálán), a műanyagok és az illesztések nagyon jó minőségűek.A TV kimenet átlagos, a kijelző láthatósága megfelelő, bár a minősége az általam látottaktól kicsit elmarad. Gyors képváltáskor kicsit csíkoz a kép (nem tudom ez mitől van), olyan, mintha "interlaced" lenne egy pillanatra, de sem filmnézéskor, sem egyéb esetben nem lehet észrevenni, csak ha direkt ezt figyeli az ember. Melegedni nem nagyon melegszik, hagja átlagos, nekem picit hangos (10-es skálán, ahol a 10 a leghangosabb laptop kb.4-es). Ez annyit jelent, hogy filmnézés közben is hallani a hangját. A ventillátor 2 fokozatú, az új bios sokat segített rajta, a halk üzemmódban hosszan is elviselhető (de nem tökéletes). Internet, Word közben nem kapcsol be a 2-es fokozat (kikapcsolni soha nem tud, alapon mindig megy a venti). Mivel mobil proc., a Power Now megy, általában 600MHz-n szaladgál. A nagyobb akkuval (kisebbel nem is próbáltam) az üzemidő 1 óra 10 perc - DVD nézés és kb 1,5 óra irodai munka. Wlan átlagon felüli térerejű, nagyon jól használható, bár csak "b"-s. A lan vezérlő gigabites. Beépített hangszóró igen halk, max. hangerőn sem élvezhető a film. Dícséretes a 2 év gari, az akkura is!
Clevo D27ES
Konfig: asztali cel 2.0 (128k), 256M, 14TFT, Sis650, 20GB, combo drive, 2USB, S-Video, Firewire, lan, modem, beépített floppy, 1x PCMCIA
Nemrég vettünk ilyet a notebook.hu-n igaz csak 1 év garival, de a barátomnak fontos volt a beépített floppy és az ár sem volt másodlagos. Külalkra átlagos, nekem nem igazán jött be, szerintem nem találták el az ezüst és a sötétszürke megfelelő arányát. A műanyag kicsit olcsónak tűnik, néha sorjás a széle, de semmi tragédia (végül is az ár-érték aránya nagyon jó). Maga a gép picit robosztus, design-ja az elmúlt 1-2 évet idézi. A kijelző átlagos, bár az előbb említett "interlaced" effektus nincs, kontrasztja átlagos, filmnézésre megfelelő. Tudása, használhatósága jó, akkuról DVD nézéskor kb. 1óra 20 percet megy. Irodai használatnál kb 1óra 40-45 perc (Biosban cpu 50%-on beállítva-egyébbel nem próbáltam). TV kimenet átlagos, jó, hogy a biosban kiválasztható az over vagy underscan és az szépen működik is. Overscan módban S-videon az én 16:9-es Thomson TV-men megfelelő képe volt, nem lehetett különbséget tenni a szintén s-vid csatlakozású Philips DVDR75-ös íróm és a laptop képe között. Teljesítményről nem írok, mert a 2.0 celeron olyan, amilyen, de egy áltlagos felhasználásra bőven több, mint sok. Venti 2 (3) fokozatú, van kikapcsolt állapota (ezért a 3-as), kb 5-10 percig bírja csönben, azután jön a hang. Hátra és oldara fúj ki, nem is kis erővel (és hangerővel). Hangja kis fokozaton kb. 5-ös, maximumon 7-es. Ez azt jelenti, hogy a kis fokozatot is hallani, átlagos (irodai) zaj mellett is. Dícséretére legyen mondva, hogy a nagy fokozat igen ritkán kapcsol be (csak prime 95 esetén sikerült előcsalnom). Ami viszont nagyon tetszett, az a NAGY MÉRETŰ (6-os) firewire kivezetés. Laptopon eddig csak kicsit láttam, és aki gyakorló videokamerás, tudja, hogy 6-6, 6-4 kábelek dögivel vannak a boltokban, 4-4 csak aranyárban és nagyon ritkán. Ráadásul tápot igénylő eszközök is ráköthetők. Egyebekben átlagos gép, nem nagy igényű és nem vájtfülű felhasználónak nagyon jó. És a beépített hangszóró hangereje igen nagy (kell is a venti hagja miatt

). Ajándék táska is plussz jó pont!
Fujitsu-Siemens AMILO L-x7300
Konfig: Celeron M 340 (1,5 GHZ), 256M, 15TFT, VIA chipset, 40GB, combo drive, 4 USB 2.0, S-Video, lan, wlan, modem, 1x PCMCIA
Sokan óvtak a FuSi-tól (nem véletlenül), de egyik barátom beleszeretett - főleg az árába, és vettünk egy ilyet neki.
Kidolgozása átlagos, nem tűnik rossznak, a műanyagok nekem tetszenek, sorja nincs. Az ezüst megfelelő, de biztosan fog kopni. Karcsúnak tűnik a gép, és az előzőeknél könnyebbnek is (bár nem mértem meg). Szóval az első benyomás jó. Kijelzője nem egy bajnok, bár 15-ös, fátyolos képet az és van rata 1 subpixel hiba is - bár ez egyéni és nem zavaró. Nem az igazi a kontraszt, a fekete az előzőekhez képest sokkal szürkébb, filmeken látszik igazás, hogy nem erre találták ki ezt a kijelzőt. Elég nagy az utánhúzása, de ez soha sem volt zavaró - csak azért jegyzem meg, hogy az előzőeknél nagyobb.
Hagja bekapcsoláskor csalódást okozott, nem ezt vártam egy Banias magos celerontól. Ezt azonban hamar eloszlatta, bootolás után a venti kikapcsolt és ez így is maradt sokáig. Telepítés után (megjegyzem a leghasználhatóbb telepítő cd-je volt, nem vacakolt sokat és nem kellett 4-5x újraindítani), kb 1 óra internetezés után wlan-on sem kapcsolt be a ventillátor (ami egyébként 2 fokozatú), Teljes csendben ment a gép, bár az alja meleg volt. Itt jegyzem meg, hogy a levegőt NEM alulról szívja, így ölben is úgy használható, hogy nem kell nézni, hogy mikor takarja le az ember a szellőzőnyílásokat - nagy pozitívum! Ha bekapcsol a venti, zaja kb. 3-as (10-es skálán, 10 a leghangosabb), maxot csak prime 95-el értem el, ekkor azonban nem nőtt a hangerő jelentősen csak kb. 5-ig. Akkuról DVD-vel kb 2óra 10 perc, internet, word, stb: 3 óra. Ez igen impozáns, tekintettel az árára. TV kimenet átlagos, lehet, hogy a VIA chipset miatt, de képe a SIS-nél kicsit homályosabb, de ez csak a desktop esetén vehető észre, filmnél nem. Wlan jó térerejő, de az ECS-től elmarad. Bár a minőségéről a gépnek én sem hallottam jókat (Uniwill), az első tapasztalatom meglepően jó, remélem a meghibásodás elkerüli a barátomat (mindenki ezt reméli).
ASUS A2500H
Konfig: aztali P4 2666, 256M, SIS 650, 15TFT, 40 GB, combo drive, 5 USB 2.0, 1 firewire, S-video, 2 x PCMCIA, lan, modem,
kb. 10 hónapja az Auchan áruházban vettem egy "akcióban", valószínűleg tévesen árazva, mert akkori listaára mindenhol 130-140e Ft-al több volt. Így viszont nagyon megérte, temérdek kiegészítő és szoftver járt hozzá: igényes gyöngyvászon táska (nem csak a laptop fér bele, hanem minden kiegészítő is), ASUS optikai notebook egér, ASUS 6in1 USB-s kártyaolvasó, XPHome, sok videovágó, szerkesztő szoftver. Külalakja asszonynál 4/5, nekem nagyon tetszett. Igen robosztus, szerintem kifejezetten izléses, színeket jól eltalálták, minősége az anyagoknak kiváló. Ez volt az első olyan gép, melyet operációs rendszerrel vettem (előtelepítve), így csak néztem, hogy néhány adat bekérése után, kb 6-7 perc alatt felállt a rendszer, driverek, szoftverek telepítve. Hoppá! Kijelzője az általam eddig látott legszebb, nagy kontrasztú, bár láthatósági szöge nem túl nagy. Utánhúzása minimális. Az újabb meglepetés a hangja (bár eredetileg a gépet egy barátomnak szántam, gyorsan vettem egy másik (ugyanilyet) magamnak is (szerencsére aznap visszamentem, így még tartott az "akció"), mert az nincs. Kicsit szkeptikus voltam az asztali p4 miatt de látva a hűtési rendszerét mindent megértettem. Hiába ASUSéknál nem csapták össze a hűtést. Gyakorlatilag a fél gép alján heatpipe-os hatalmas rézborda van, 2 ventivel, melyek eleve halkak és fokozatmentes(!) hőfokszabályozással rendelkeznek. Alap munkánál hangja nincs (proci 798 MHz-n), túráztatva (video kódolás, prime95) is meglepően halk marad kb 3-as szintig kúszik fel. Feleségem tud mellette aludni, pedig vájt füle van. Akkus üzemideje DVD-nézéssel kb. 1 óra 20 perc, irodai munkánál 1 óra 40 perc. Nagyon pozitívnak tartom, hogy bár nincs speedstep (mégiscsak asztali proci), a kijelző alatt található kölön gombbal lehet választani akkus üzemben 3, hálózatiban 2 előre beállított profil között (mely az felhasználó által megváltoztatható). Beállítható a proci órajele és a kijelző fényerőssége és az egyéb energiagazdálkodási opciók. Negatívum az előzőekhez képest nagyobb súly (feltehetően a robosztus hűtés miatt), és a wlan hiánya (opcionális, az enyémben nincs). Bár tegnap kaptam egy ígéretet a magyarországi ASUS szervíztől, hogy beszerzik. PCMCIA-val megy, de nem az igazi: kilóg, hibernálás után nem talál hálózatit, stb... Szóval azóta ASUS-fan fagyok. És a proci teljesítménye impozáns, filmet szoktam vágni rajta, meg vagyok elégedve vele. És adtak hozzá 4-4 es firewire kábelt, amit kincsként őrzök (és használok).
Remélem segítettem néhány emberen, ez már kikívánkozott belőlem, bár a leírtak nagyon szubjektívek és "sebességteszteket" nem tartalmaznak - mindegyik gépet átlagos irodai munkával teszteltem, látható sebességkülönbség nem volt. Ezúton szeretném Zsozsónak megköszönni azt a segítséget, amit ad a notebookra vágyó és azzal már rendelkező embereknek (így nekem is).