HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik

#101 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 01. 29. 09:59

idézet:
Ezt írta donphobos:

ilyenkor lő valamivel alá- és fölé is a normál fénymérésnek.
[/quote]

Van ilyen módja, expozíció sorozatnak nevezi a doksi. Egy expozícióból három képet készít a gép, egy a "normál", gép által jónak tartott expozícióval, egyet-egyet pedig egy-egy értékkel alul, illetve túlexponálva.
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#102 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 01. 30. 16:51

Tudom, már volt szó hátizsákokról meg fotóstáskákról, de most megint felhoznám a témát. Jövő héten megyek síelni és kéne vmi biztonságos, jól kipárnázott táska, ami nem zavar mozgás közben. Talán egy fotós hátizsák lenne a legmegfelelőbb. Igaz ritkán szoktam esni, de ha esetleg mégis, akkor ne törjön szét a gép.
Gondoltam rá, hogy siklás közben szédszedve biztonságosabb, mert nem törhet a objektív és a gép csatlakozása. :confused:
Nem kell viszont túl nagy tatyó, mert az meg zavar.

Nem egyszerű a dolog és csak pár napom maradt beszerezni.
A váz és két objektív kell, hogy beleférjen.

Vihetnék egy Pentex Optio S gépet is, de akkor fájna a szívem, hogy minek vettem 300D-t? :D

[ 2004. január 30.: BoGyesz szerkesztette a hozzászólást ]

#103 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 01. 11:04

Üdv!

Makro állásban hogyan lehet elérni, hogy ne vakuzzon a drága? Ne engedjem fölpattanni? :D Meg úgy egyébként mire jó a makro mód? Az objektív ugyanannyit tud pl. p állásban is, nem?
Thx!

#104 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 01. 17:49

Ha makróba rakod, akkor autómatán működik, tehát a vakut is maga fogja kinyitni.

#105 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 01. 18:08

Én is így gondoltam :).

Akkor visszatérek az objektíves témára:
milyen , max. br. 100 000 ft-os makroobjektívet tudtok ajánlani?
Tudom, hogy ilyen nincs :D, de mégis; kompromisszumképes vagyok (csak sajna nem az ár terén...)

#106 Felhasználó inaktív   BoGyesz 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 02. 07:33

Talán olcsóbban kijössz egy közgyűrűvel vagy közgyűrű sorral.

#107 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 02. 09:54

idézet:
Ezt írta BoGyesz:
Ha makróba rakod, akkor autómatán működik, tehát a vakut is maga fogja kinyitni.[/quote]

Nekem ugyan még nincs meg a 300D, de EOS500 tapasztalata alapján mondom: Kinyitja ugyan a vakut, de ha a lenyomott gomb mellett visszacsukod a vakut, akkor újraszámol mindent, és nem fog vakuzni.

ZooLee

#108 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 02. 19:58

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Nekem ugyan még nincs meg a 300D, de EOS500 tapasztalata alapján mondom: Kinyitja ugyan a vakut, de ha a lenyomott gomb mellett visszacsukod a vakut, akkor újraszámol mindent, és nem fog vakuzni.

ZooLee
[/quote]

Tényleg, ez nálam is működik ;)
Viszont továbbra sem értem, mire jó a makró mód...

#109 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 03. 08:10

idézet:
Ezt írta AEomega:

Tényleg, ez nálam is működik ;)
Viszont továbbra sem értem, mire jó a makró mód...
[/quote]

Digitális géppel is vehetsz egy analóg kollégák számára készült könyvet, többet fogsz belőle tudni, mint az én félresikerült magyarázataimból :)

Szóval makró módban rendkívül kicsi a mélységélesség, de (akár) annyira, hogy ha egy pókot hosszában fényképezel, akkor már a potroha életlen lesz, viszont a feje totál éles. (Ne mutasd meg a nagyinak, mer' szívrohamot kap :) ) Macro módban akkor se használj AF módot, ha egyébként lehetne, mert az automatika nem biztos, hogy oda fókuszál, ahová szeretnéd. Használj viszont állványt. Nehéz géppel/objektívvel könnyebb makrózni, kisebb a bemozdulás esélye.

Mivel a 300D-re jó bármelyik EOS EF/AF objektív, ezért elballagsz egy pár fotós boltba, ahol használt cuccokat is árulnak (ha nem vagy pesti, akkor is rá kell szánni azt az egy napot legalább) és bogarászol. ha szerencséd van, kifoghatsz nagyon jó dolgokat. Én pl. egy 70-300-as Sigma AF Macro objektívet vettem 40e (!!!) Ft-ért, annyi a hibája, hogy egy ponton nem bírja az AF motor áthajtani, kézzel rá kell segíteni. Egyéb tekintetben tökéletes. Na ezzel lehet egy pók szőrős lábát fényképezni. (azokat az apróságokat ugye nem felejted el, azért, hogy kapásból felszorzod 1,6-al az objektív alapértékeit, és szem előtt tartod, hogy egy zoom objektívvel makrózni sok-sok fény kell, vagy körvaku.

Viszont én is kérdeznék: Az 500-ashoz van nekem olyan kiegészítő akksi tartóm, amivel 4 sima ceruza elemről/akksiról működik a gép, nem kell a drága elemet venni hozz ill. spec akksit. és van rajta egy kézfej-pánt is. Honnan tudhatnám meg, hogy ezt a cuccot tudom-e használni valamelyik új D-hez? főleg a 300D érdekelne, de esetleg a 10D is.

ZooLee

#110 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 03. 09:48

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Viszont én is kérdeznék: Az 500-ashoz van nekem olyan kiegészítő akksi tartóm, amivel 4 sima ceruza elemről/akksiról működik a gép, nem kell a drága elemet venni hozz ill. spec akksit. és van rajta egy kézfej-pánt is. Honnan tudhatnám meg, hogy ezt a cuccot tudom-e használni valamelyik új D-hez? főleg a 300D érdekelne, de esetleg a 10D is.

ZooLee
[/quote]

az EOS-10D és gondolom, hogy az EOS-300D is a Canon BP-511 akksiját használja. ez valami 7,4V feszültségű és 1100mAh-s kapacitású Li-Ion akksi. nem akkora, mint két ceruza elem, tehát nehéz helyettesíteni. itthon valami 27e Ft egy darab, kinn 10 rugó körül van az ára. viszont, ha megnézed Wizard aláírását, akkor ott lesz egy akkumulátoros link, amin lehet rendelni utángyártott akksit (csak annyival "gyengébb" elvileg, hogy nagyob a kapacitása :) )

szerintem óvatosan próbálkozz ilyen kísérletezéssel, mert nem biztos, hogy az AA-akksik bírják a strapát. ha túlterheled őket, akkor felmelegedhetnek vagy ki is pukkanhatnak (savat köpve mondjuk a szembe, ami igen kellemetlen). meg nem biztos, hogy a sima kis AA-akksi megfelelően egyenletes áramot adna a gépnek. én nem vagyok elektromos szakember, de ezen el kellene gondolkodni. kérdezz utána mindenképpen!

remélem, hogy segítettem!
üdv!
.
.
.

#111 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 03. 19:44

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Digitális géppel is vehetsz egy analóg kollégák számára készült könyvet, többet fogsz belőle tudni, mint az én félresikerült magyarázataimból :)

Szóval makró módban rendkívül kicsi a mélységélesség, de (akár) annyira, hogy ha egy pókot hosszában fényképezel, akkor már a potroha életlen lesz, viszont a feje totál éles.[/quote]

Ezt azért tudtam, de p-be pl oda nyomja a fókuszt, ahova mondom, és ált. a legnagyobb rekeszt állítja be (ha nem, akkor 2 tekerés)

idézet:
(Ne mutasd meg a nagyinak, mer' szívrohamot kap :) ) Macro módban akkor se használj AF módot, ha egyébként lehetne, mert az automatika nem biztos, hogy oda fókuszál, ahová szeretnéd. Használj viszont állványt.[/quote]

Egy földön mászkáló rovarhoz nehéz lenne az én kis egyszerű állványommal odamenni... :(

idézet:
Nehéz géppel/objektívvel könnyebb makrózni, kisebb a bemozdulás esélye.

Mivel a 300D-re jó bármelyik EOS EF/AF objektív, ezért elballagsz egy pár fotós boltba, ahol használt cuccokat is árulnak (ha nem vagy pesti, akkor is rá kell szánni azt az egy napot legalább) és bogarászol. ha szerencséd van, kifoghatsz nagyon jó dolgokat. Én pl. egy 70-300-as Sigma AF Macro objektívet vettem 40e (!!!) Ft-ért, annyi a hibája, hogy egy ponton nem bírja az AF motor áthajtani, kézzel rá kell segíteni. Egyéb tekintetben tökéletes. Na ezzel lehet egy pók szőrős lábát fényképezni. (azokat az apróságokat ugye nem felejted el, azért, hogy kapásból felszorzod 1,6-al az objektív alapértékeit, és szem előtt tartod, hogy egy zoom objektívvel makrózni sok-sok fény kell, vagy körvaku.[/quote]

Nem feltétlenül szeretnék én zoomobjektívet, egy fix gyújtótávú is nagyon megtenné (pl. az 50mm-es [*1,6=80], kár, hogy 140 000 ft).

És mégegy kérdés: a nagyítás mértékét hogyan befojásolja az 1.6-os tényező? pl. 1:2 -->1: (2:1.6)=1:1.25?

Egyébként kösz a választ!

[ 2004. február 03.: AEomega szerkesztette a hozzászólást ]

#112 Felhasználó inaktív   steven7 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 03. 23:20

Halihó!

Megvan a hackelt firmaware a 300D-hez.

[url="http://"http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9099560&w=0"]Bővebb információ itt![/url]

Bátrak feltölthetik és használhatják a Cf (Custom Functions) beállításokat !!!

#113 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 12:05

idézet:
Ezt írta donphobos:

az EOS-10D és gondolom, hogy az EOS-300D is a Canon BP-511 akksiját használja. ez valami 7,4V feszültségű és 1100mAh-s kapacitású Li-Ion akksi. nem akkora, mint két ceruza elem, tehát nehéz helyettesíteni. itthon valami 27e Ft egy darab, kinn 10 rugó körül van az ára. viszont, ha megnézed Wizard aláírását, akkor ott lesz egy akkumulátoros link, amin lehet rendelni utángyártott akksit (csak annyival "gyengébb" elvileg, hogy nagyob a kapacitása :) )

szerintem óvatosan próbálkozz ilyen kísérletezéssel, mert nem biztos, hogy az AA-akksik bírják a strapát. ha túlterheled őket, akkor felmelegedhetnek vagy ki is pukkanhatnak (savat köpve mondjuk a szembe, ami igen kellemetlen). meg nem biztos, hogy a sima kis AA-akksi megfelelően egyenletes áramot adna a gépnek. én nem vagyok elektromos szakember, de ezen el kellene gondolkodni. kérdezz utána mindenképpen!

remélem, hogy segítettem!
üdv!
[/quote]

Valamit félreértettél: ez, ami nekem az 500-ason van eredeti gyári Canon cucc, tehát gond nem lehet vele. Nem az akksi helyére kerül, hanem a készülék alatt van, mint egy külső gyors motor a sorozatfényképezéshez, és 4 db ceruza elem/akksival megy. Már akérdés az, hogy a régi analóg EOS gépek ugyanezt a 7,2V-os akksit használják-e, vagy más típust.

ZooLee

#114 Felhasználó inaktív   Avicularia 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 14:50

idézet:
Ezt írta ZooLee:

Szóval makró módban rendkívül kicsi a mélységélesség, de (akár) annyira, hogy ha egy pókot hosszában fényképezel, akkor már a potroha életlen lesz, viszont a feje totál éles. (Ne mutasd meg a nagyinak, mer' szívrohamot kap :) )

ZooLee
[/quote]

Itt a pók amit irtál,bár ez a kép Minolta A1-el készült :)

Kép
HP Pavilion DV-5 1160eh

#115 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 20:17

idézet:
Ezt írta AEomega:

Nem feltétlenül szeretnék én zoomobjektívet, egy fix gyújtótávú is nagyon megtenné (pl. az 50mm-es [*1,6=80], kár, hogy 140 000 ft).
[/quote]

Azért az 1.8-as fényerejű 50mm-es objektív pl 40k bruttó ami nem vészes és elég jó állítólag, csak ott nincs usm motor.

Könyvet meg ajánlanék a tisztelt forumtársaknak, mert amint látom rengeteg embernek van rengeteg homályos rész. Szóval a National Geographicnak van Fotóiskola sorozata, amiben négy rész jelent meg eddig. Az "alapkönyv" a tippek és trükkök címet viseli, ez már önmagában elég és 4500huf, hasznos lehet még a digitális képekről szóló változat is 3500huf-ért és itt még photoshop trükkök is vannak. Érdemes elolvasni mindenkinek, mert rengeteget lehet tanulni belőlük.

#116 Felhasználó inaktív   Heckler2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 20:27

idézet:
Ezt írta saen:
Könyvet meg ajánlanék a tisztelt forumtársaknak, mert amint látom rengeteg embernek van rengeteg homályos rész. Szóval a National Geographicnak van Fotóiskola sorozata, amiben négy rész jelent meg eddig. Az "alapkönyv" a tippek és trükkök címet viseli, ez már önmagában elég és 4500huf, hasznos lehet még a digitális képekről szóló változat is 3500huf-ért és itt még photoshop trükkök is vannak. Érdemes elolvasni mindenkinek, mert rengeteget lehet tanulni belőlük.[/quote]

Valóban jó könyvek, csak gyorsan végük van, ha az ember elkezdi olvasni őket ;)
Nekem a természetfotózásról szóló, és a digitális fotós van meg, és... jó :) Az tippek trükköset nem vettem meg, egyrészt mert 4500 Ft, amiért elég vékony ;), másrészt mert szerintem az abban leírt dolgokkal tisztában vagyok.

#117 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 20:38

idézet:
Ezt írta Heckler2:

Valóban jó könyvek, csak gyorsan végük van, ha az ember elkezdi olvasni őket ;)
Nekem a természetfotózásról szóló, és a digitális fotós van meg, és... jó :) Az tippek trükköset nem vettem meg, egyrészt mert 4500 Ft, amiért elég vékony ;), másrészt mert szerintem az abban leírt dolgokkal tisztában vagyok.
[/quote]

Az alapkönyv tényleg azoknak kell akik most ismerkednek a dolgokkal. Nekem meg van az összes, még a portrés is szuper, de a természetes nem jön be annyira.

#118 Felhasználó inaktív   Heckler2 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 04. 20:43

idézet:
Ezt írta saen:

Az alapkönyv tényleg azoknak kell akik most ismerkednek a dolgokkal. Nekem meg van az összes, még a portrés is szuper, de a természetes nem jön be annyira.
[/quote]

A természetes és a digites is szerintem hasonló... nem abból kell mindent megtanulni, de amit az ember összeszed, de nem használja "naponta", az kiesik... viszont a könyvek olvasása közben többször csodálkoztam rá valamire, hogy: "Jé, tényleg..."
Szóval valamilyen tekintetben inspirálóak. Meg azért lehet belőlük tanulni is rendesen, pláne ha valaki csak most ismerkedik a dologgal, legyen az maga a fényképezés, a digitális "technika", vagy az SLR gépek.

#119 Felhasználó inaktív   ZooLee 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 05. 08:06

Avicularia: Nocsak, a kis házikedvenc? Szoktad vinni séteálni szöges nyakörvvel? Brrr.
De mint fotó nagyon jó!

AEomega:

Én pedig nem makró objektívet kerestem, hanem nagy zoomobjektívet, az csak extra volt, hogy makró is van benne. Tehát ne egy spec dolgot keress, hanem nézz meg mindent. És nem kell kapásból a félprofi cuccok között nézelődni.

ZooLee

#120 Felhasználó inaktív   AEomega 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 02. 06. 19:29

Mindenképpen új obit szeretnék, én már csak ilyen vagyok. Mivel mindenképpen makrózni szeretnék (főleg az ízeltlábúak érdekelnek), ezért szeretnék egy makróra kihegyezett objektívet szerezni. Kinéztem egy újabbat:
"Sigma 50mm f2.8 EX Macro 1:1 Lens"
Kép
Ára 250$ körül van kint, nemtom Mo-n mennyibe fáj...

A különféle zoomoktól azért idegenkedem, mert max gyújtótávuknál már általában használhatatlan a rekeszük.

Üdv ;)

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.