HWSW Informatikai Kerekasztal: Canon DSLR topik - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Canon DSLR topik

#1401 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 14. 07:34

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. ápr. 13., szerda - 23:09

imho Nikkor 400 F2.8
7000$ körül van...

Az jó, de dög nehéz. Bár ha annyi pénzem lenne, már serpát is fogadhatnék hozzá. :D
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1402 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 14. 09:51

Sigma 18-50 f2.8, KIT obi helyett :D

http://www.jasonlivi...m/sigma-review/

#1403 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 17. 18:56

Máshol is kérdeztem, de rátok is számítok:

Feltettem a photoshop cs trial verzióját, hadd ismerkedjek.
Viszont gondom van (megint) a színterekkel.

Valaki beírná nekem, hogy milyen beállításokat használ?
1. working space alatt
2. color management policies alatt

Megköszönném.

#1404 Felhasználó inaktív   GP#2 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 18. 07:21

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 17., vasárnap - 18:56

1. working space alatt

Megköszönném.

Hali!

Én ezeket a beállításokat használom:

Working Spaces
RGB: Adobe RGB (1998)
CMYK: U.S. Web Coated (SWOP) v2
Gray: Dot Gain 20%
Spot: Dot Gain 20%

Ezekből az adobe RGB a lényeg szerintem. Azért javasolják az sRGB-vel szemben, mert kicsit gazdagabb színválasztékkal dolgozhatsz a photoshopon belül. Fontos, hogy amikor netes felhasználásra szeretnél egy képet menteni, előtte konvertáld át sRGB-be, mert a legtöbb böngésző tudtommal nem tudja kezelni rendesen az adobe RGB színpalettát, és elég fakó színekkel jeleníti meg a képet. Ugyanez vonatkozik elég sok képnézegetőre is. De ha már itt tartunk, én is kérdeznék: tudja valaki, hogy hogy lehetne esetleg megoldani, hogy pl az Irfanview mégis kezelje?

A color management policies alatt meg ezeket állítottam be:
RGB: Convert to Working RGB (ezzel kérdés nélkül átállítja adobe RGB-re, feltéve, ha ezt állítottad be fent)
CMYK: Preserve Embedded Profiles
Gray: Off
Profile Mismatching: Ask When Opening bepipálva

Az elég fontos még, hogy amikor lemented az elkészült képet, akkor az ICC Profile be legyen pipálva, különben nem sokat ér az egész küzdés. Én általában a psd fájlokat hagyom adobe RGB-ben, viszont amit késznek nyilvánítok, és jpg-ként lementek, az már szigorúan megy sRGB-be, nehogy elfeledkezzek róla. (Régen sokat szívtam a kérdéssel, nem értettem, hogy hogy van az, hogy PS-ban gyönyörű szép színei vannak a képnek, mindenhol máshol meg olyan fakó, még úgy is, hogy akár nagyon megnöveltem a színtelítettséget)

#1405 Felhasználó inaktív   GoLAN 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 07:32

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 17., vasárnap - 19:56

1. working space alatt

Megköszönném.

Na, ha ebbe most részletesen belemegyünk, akkor hirtelen off topic lesz a fórum. Röviden:
1. Ha SWOP-ot használsz, akkor fogalmad sincs mit jelent, sürgősen felejtsd el.
2. Állítsd "Europe Prepress Default"-ra, ugyan lehetne ezt még finomhangolni, de ezzel legalább nem csinálsz olyan baromságot, mint a SWOP-al.

#1406 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 08:28

Köszi a hozzászólásokat.
Alapvetően a helyzet az (és tényleg bocs az off-topicért, remélem még belefér), hogy színkalbrált monitoron csinálom a képeket, és eleve gyári színprofillal is érkezett. Nálam is hasonló volt a probléma, mint amit GP fentebb leírt, hogy fakóak lettek a színek a jpg mentés után. Jól értem-e, hogy úgy célszerű, hogy azokat a beállításokat állítom be, amit GP javasolt, abban dolgozom, amíg jpeg nem lesz a képből, de a jpg-be mentés előtt konvertálom sRGB-re?

Mert jelenleg nálam úgy van megoldva, hogy working space-nek az a színprofil van megadva, ami a monitor színkalibrációjakor mentődött el, és a policies-nél pedig az van beállítva, hogy mindig konvertáljon erre. Ezzel milyen hibát követtem el?

Megmondom őszintén ehhez a ps-hez tényleg nem értek, korábban más programmal dolgoztam, ami ennél egyszerűbb volt. Na mondjuk ezért is nem vettem meg, csak a tryout változat van fent.

Még egy kérdés: ha az első gondolatmenetem helyes, azaz adobe rgb színprofil, majd jpg mentés előtt konvertálás sRGB-re, akkor hogyan is kell ezt a konverziót megcsinálni? Egyszer mintha láttam volna valahol, de beírnátok? Köszi még egyszer!

#1407 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 08:29

Ja, azt elfelejtettem beírni, hogy a színkalibráció után szépen, láthatóan megnőtt a ps-ben a látható árnyalatterjedelem. Főleg a sötét részeken. Ennek az okát nem tudom, mindenesetre így van.

#1408 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 09:49

azt hol lehet beállítani hogy automatikusan konvertáljon más profilba, és abba mentsen?
(eddig mindig manuálisan/batchben oldottam meg)
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1409 Felhasználó inaktív   zen.thai 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 11:10

Sziasztok!

Egy kérdés: 550EX flest néztem ki a 300d-hez, és azt mondták, hogy az nem jó a KissRebel-hez. Szerintem ez hülyeség. Vagy tényleg nem műxik 300d-vel..? :rolleyes:

#1410 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 11:24

Idézet: zen.thai - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 11:10

Sziasztok!

Egy kérdés: 550EX flest néztem ki a 300d-hez, és azt mondták, hogy az nem jó a KissRebel-hez. Szerintem ez hülyeség. Vagy tényleg nem műxik 300d-vel..? :rolleyes:

tökéletesen müxik vele.
viszont nem tudom hogy kapsz-e még 550ex-et, lehet hogy már csak 580ex van.. de az is jó vele.
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#1411 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 17:22

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 9:29

Ja, azt elfelejtettem beírni, hogy a színkalibráció után szépen, láthatóan megnőtt a ps-ben a látható árnyalatterjedelem. Főleg a sötét részeken. Ennek az okát nem tudom, mindenesetre így van.

Nem tudom pontosan itt mire gondolsz, de az AdobeRGB az egy bővebb színtér, mint az sRGB, lehet erről van szó.

#1412 Felhasználó inaktív   GP#2 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 18:43

Idézet: GoLAN - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 7:32

1. Ha SWOP-ot használsz, akkor fogalmad sincs mit jelent, sürgősen felejtsd el.
2. Állítsd "Europe Prepress Default"-ra, ugyan lehetne ezt még finomhangolni, de ezzel legalább nem csinálsz olyan baromságot, mint a SWOP-al.

Hali!

Először is elnézést a további offolásért, de hátha másokat is érdekel a téma. (Lugosi kolléga említette, hogy máshol is felvetette a kérdést, esetleg menjünk át oda, ha ott kevésbé off).

Sajnos valóban nem vagyok tisztában vele, hogy mi is a SWOP. Eddig azért nem zavart, mert a CMYK-re nemigazán volt szükségem, úgyhogy így hagytam. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ezeket a beállításokat úgy láttam én is másnál, kivéve persze ezt a CMYK dolgot, ott valami DigCam 98 CMYK volt beállítva, de mivel nálam ez nem jelent meg a listán, ezért nem is választhattam. Annyit tudok a dologról, hogy a printer saját profilját (ha minden igaz, akkor ez egy icm kiterjesztésű fájl) kéne használni az optimális eredményért.

Ha már itt tartunk, szeretném megkérdezni, hogy ki hogy vág neki a digitális képei kinyomtatásának? (mármint laborban) Átkonvertálgatjátok a képeket CMYK-be, vagy maradnak sRGB, adobeRGB módban? Igazából nem profi felhasználásra gondolok, sima 10x15 képeket szoktam "előhivatni". Nekem nem túl jó tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban, még olyan is előfordult, hogy egy képből (ugyanakkor) két darabot kértem, és legnagyobb meglepetésemre színárnyalatokban két teljesen különböző képet kaptam. Persze biztos nem a legjobb helyre vittem. Szóval mit javasoltok, hol érdemes próbálkozni a későbbiekben?

WiZARD kérdésére sajnos nem tudom a választ, de engem is nagyon érdekel, hogy ez megoldható-e (mármint hogy automatikusan konvertáljon más profilba, és abban mentsen)

Lugosi kérdésére a válasz (hogy hogy kell manuálisan konvertálni): Image menü/Mode/Convert to Profile majd itt a Destination Space-t kell átállítani a kívántra.

#1413 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 19:55

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 8:49

azt hol lehet beállítani hogy automatikusan konvertáljon más profilba, és abba mentsen?
(eddig mindig manuálisan/batchben oldottam meg)

Én úgy értettem az automatikus konvertálást (remélem jól), hogy a policies-nél az RGB-re azt választottam ki, hogy convert to destination vagy mi a szösz).

Saen: a nagyobb árnyalatterjedelmet úgy értettem, hogy volt a monitorom alap színprofilja, és mikor ahelyett (vagy tkp akármelyik másik helyett) a kalibráció utánit használtam, és megnyitottam azt a képet, amit reményeim szerint ide a fórumba is berakok a példa kedvéért, akkor ott a virág szárai között a sötét részeken sokkal több részlet látható még (több virág szára).

GP: köszi a konvertálást.

Lehet, hogy valamiben most nagy hülyeséget írtam, akkor bocs, amúgy nem áll szándékomban. Nagyon fáradt vagyok most, remélem a képet még megoldom hogy betegye ide.  :think:

u.i.: nem oldom meg, mert 158k, és a fórum csak 50-et enged, azt írja, és most remélem nem haragszotok meg, de még ahhoz is totál le vagyok pistulva hogy a ps-t elindítsam. Amúgy se túl jó kép :)
No holnap jövök.

#1414 Felhasználó inaktív   eszpe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 18. 20:55

Idézet: zen.thai - Dátum: 2005. ápr. 18., hétfő - 11:10

Sziasztok!

Működik. Ha érdekel 550ex magyar manual JPG-ben, jelezz. :)
"A cinikus ember az, aki mindennek ismeri az árát, de semminek nem ismeri az értékét" - Oscar Wilde

#1415 Felhasználó inaktív   mtubi 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 15:38

Sziasztok!
Egy Fuji S7000-es boldog tulaja vagyok kb. 1 éve.
Elégedett vagyok vele, de persze, mint minden ember -> mindig jobbat szeretne.
Nagyon sokat szemeztem a Canon EOS 300D-vel...és lám kijött a 350D.
Egy ismerősöm anyukája amerikában van és lehet, hogy megkérhetném, hogy hozzon be nekem egy 350D-t...
A cserélhető obi-k kicsit aggasztanak (sokba kerülnek), tudom, hogy ezzel még nincs vége, sokat kell még rá költeni.
Szeretek fotózni, nagyjából van is pénzem a gépre, persze sokmindenre tudnék költeni.
Ezalatt az egy év alatt kb. 1500 képet csináltam, nagyon sok szépet is. Elötte kb. 2000-2500 képet az apám (Oly C2020-al) gépével csináltam, vagyis nem első gép lenne, van már fogalmam a fotózásról, persze nem Targa, Donphobos és Thrawn szintjén vagyok... :p
Szerintetek érdemes 350D-t venni, jó gép? Jobb lett mint az elődje? -> kisebb méretű a CMOS-de újabb + nagyobb megapixel, amik ütik egymást (talán a tech. újítások kivédik...)
Vagyis...Ajánljátok?

#1416 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 15:44

1 nagy baja van a 350dnek. a kis méret, ami a kezelhetőség/ergonomia rovására ment...

#1417 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 18:39

Maximálisan egyetértek Wizarddal, amit ezzel az amúgy jó géppel műveltek, az gyalázat. Nézd csak meg >>itt<< az összehasonlító képeket, hogy összement a 300D-hez képest. Ha láttál már 300D-t, esetleg a kezedben is volt, nyilvánvaló lesz a baklövés.
A "Size & design changes compared to the EOS 300D" felirat alatti képekről mozgasd az egeret oda-vissza. Döbbenet. Vagy csak én túlzom el. :think:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#1418 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2005. 04. 19. 19:29

Nehéz eldönteni, hogy megéri-e a többletköltéséget a 350D a 300D-vel szemben. Sok mindenben jobb, de több szempontból is visszalépés lett a fent ecsetelt okok miatt.
Mindenesetre én megvárom a Nikon "ajánlatát" mielőtt döntenék, a hónap végél fellebbentik a fátylat :)
Persze, akinek sűrgős a vétel, az nem vár még 2-3 hónapot, mire kis hazánkba eljutnak a Nikon belépő szintű gépei.

#1419 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 19:30

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. ápr. 19., kedd - 19:39

A "Size & design changes compared to the EOS 300D" felirat alatti képekről mozgasd az egeret oda-vissza. Döbbenet. Vagy csak én túlzom el. :think:

Izlések, pofonok és kézméret függvénye. Nekem hosszú ujjaim vannak, eszembe sem jutna ilyen mini gépet venni.

#1420 Felhasználó inaktív   Georgo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 19. 19:41

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 19., kedd - 19:30

Izlések, pofonok és kézméret függvénye. Nekem hosszú ujjaim vannak, eszembe sem jutna ilyen mini gépet venni.

Nekem is! Hejj, akkora lapát kezem van mint állat. Múltkor elmentem az Edigitalba, hogy "felpróbáljam" a gépet, de nem volt készleten. Kérdeztem, mikor kapnak megint, mondták hogy jön, de az mind le van foglalva. Ez legalább 3 hete volt, lassan elnézek megint :D

Téma megosztása:

• (165 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 69
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.