Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 6., hétfő - 16:24
Az indexen egy srác csinált összehasolító tesztet 10D és 20D között.
Itt van
Valami olyasmit is
írt, hogy élesítés is van a képen, bár utána azt mondta, hogy nincs.
Lényeg, tiszta homály minden kép, még lerekeszelve is!
Azt mondta, azért, mert 100%-os crop, és ez normális.
Ha nekem ilyen képeket csinál egy SLR, akkor nem akarok kompaktról váltani :Đ
Ugye, hogy szarok a képek, hiába 100% crop.

Kevés ismeretem van a Canon világban, de annyit tudok, hogy az alap, default beállítás szerint a canon a képeket 0 élesítéssel menti raw-ban. Ehhez képest az 1-es fokozat már tartalmaz élesítést, azt hiszem 5-ig (majd megmondjátok). Ez döntés kérdése, de mivel raw, kevés a jelentősége - ilyenkor az ember általában a raw konverziós szoftverben állítja be, pl a nikon világban ezt úgy hívják hogy nikon capture control. Gondolom megvan a canonos megfelelője. Utómunkára (is) szánt képeknél ez a fontos, hogy a fényképezőgép a lehető legkevesebbet alakítson a képen. Ha akarod, akkor alakít - beállítod mondjuk a 3-as élesítést, a lényeg, hogy a raw file használata miatt valójában nem élesít, csak hozzárendel egy paramétert a file-hoz. Jpg-ben természetesen élesít.
A kompaktoknál ez azért nincs így, mert jellemzően az azzal készült képeket nem vetik alá semmilyen utófeldolgozásnak, még raw->jpg konverziónak sem, mert azt is a gép csinálja. DSlr-rel fotózni valakinek a nagyon találó leírása szerint olyan (raw-ban), mintha te hívnád elő a filmet, nagyobb a szabadság. Hidd el, meg fogod szeretni. Ha nem, még mindig fotózhatsz jpg-ben (és is szeretem).