valamennyire azért értettem, bár elolvastam 3x is
tehát akkor az egész lényege az, hogy a kisebb "filmkocka" miatt a film és az utolsó lencsetag távolságát kell elvariálni?
mivel a lencsetag mindenképpen adott helyen van (a bajonettzár és az objektívek szabványos mérete miatt), ezért egyedül a "filmet" lehet mozgatni. ha azt akarom, hogy a fénykúp (gúla) a megfelelő helyen messe, akkor eltolom a filmet és egyből ugyanazt a látószöget kapom. mivel eltolom, ezért bejön az 1,6x szorzó. jól írtam?
a látószög fordítottam arányos a gyújtótávolsággal, ugye? minél nagyobb a fókusztávolság, annál kisebb a látószög? mármint ez egyértelmű, de van még valami együttható is vagy csak sima fordított arány?
ha tehát így van, akkor az összes objektív úgy viselkedik, mintha a gyújtótávolságot megszoroznám 1,6-al, de nem veszítek fényerőt? vagyis a bemozdulás iránti hajlandóságuk megnő és ezért rövidebb záridőket kell használnom?
mert akkor egyértelműen IS optikára fogok gyűjteni, hogy kézből lőhessek mindenre. bár akkor nem csak a fókuszban lesz 1,6x szorzó, hanem az árban is 2,2x-es
a zajról (hogy én is mondjak valamit és ne csak kérdezzek
az egésznek egyébként az az oka, hogy a digitális érzékelés miatt a túlvezérlést nem bírja az érzékelő. mivel valami kis egyenetlenség mindig van az érzékelő kis "sejtjei" között, így az erősítés miatt a kicsit zajosabb pontok beégnek és akkor ott lesz egy fehér pöttyöd.
remélem, hogy okosakat írtam, hirtelen ennyi jut az eszembe a zajról. főleg a dpreview review-ból szedtem össze az infót, tehát sajnos nem saját bölcsesség
a lényeg tehát az, hogy jelen esetben indokolt az IS objektív, ugye?

Súgó
A téma zárva.