HWSW Informatikai Kerekasztal: Hogyan kell BIOS-t frissíteni? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hogyan kell BIOS-t frissíteni? Értékeld a témát: -----

#1 Guest_yorkee_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2001. 01. 15. 23:57

Ha valaki érdemben tud és akar nekem segíteni ebben a problémában azt szívesen fogadom. Letöltöttem a megfelelő drivert de nem merem elkezdeni. Köszi előre is a segítséget.

#2 Guest_Thocy a ZAGY_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 01:03

háát... szóval ha letöltötted az új BIOS-t (amiről 5x megnézted, hogy biztosan a te alaplapdhoz való-e [egy fajtán belül is lehetnek eltérő verziók!]), és megvan hozzá a frissítő program is, amit a gyártó web-helyén ajánlanak hozzá, akkor a mellékelt útmutatóban benne kell(ene), hogy legyen minden részletesen.

Ha ennek áttanulmányozása során még mindig vannak kételyeid, akkor szerintem szólj egy ismerősödnek, aki már csinált ilyet (tudom, hogy ez nem a legprofibb tanács, de ELŐSZÖR jobb, ha nem egyedül vágsz neki - mondjuk én is egyedül csináltam egy elborult pillanatomban és nem lett baj Kép)

Ha bővebbem érdekel, írj és meglátjuk mire megyünk! ;-)

#3 Guest_Pitbull_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 01:12

Leghelyesebb ha az alaplapi leírás szerint jársz el.

Ez pl Soltek SL 75K** (KJ,KV,KAV) familia esetében így néz ki

1. Format a: /c/u/s - renszerlemez létrehozása
2. Awdflash és a bios ****.bin file másolása a lemezre.
3. Boot floppyról.
4. Awdflash.exe /sn/py/cc/r

Kapcsolók jelentése
> SN nem készít másolatot az eredeti biosról
> PY programozza az EEPROM-ot
> CC clear CMOS
> R reset

Az újraindítás után CMOS CHECKSUM ERROR hibaüzenettel fogad, de nem esünk kétségbe, belépünk a bios setupba és LOAD FAIL SAFE DEFAULTS opciót választunk. Előfordul hogy nincs ilyen akkor azt ami van, a lényeg hogy a Bios default legyen letöltve. SAVE and EXIT. Gép újra bootol és minden ok.

Biztonsági Intézkedésként a biosfrissítés előtt.

1. Formázzunk még egy lemezt rendszerrel és másoljuk rá a Awdflash.exe-t.
2. Boot floppyról
3. Awdflash.exe de nem adunk neki bios filet.
Az Awdflash felajánlja az eredeti bios file elmenteset. Mentsük el pl regi.bin neven
Nem adunk meg új bios filet ezért hibaüzenettel kilép az Awdflash anélkül hogy bármit is írt volna az EEPROM-ba.

Most már van egy másolatunk az erdeti biosrol.

csináljunk egy AUTOEXEC.BAT-ot ami ennyit tartalmazzon.

Awdflash.exe regi.bin /sn/py/cc/r

Most van egy bios visszaállító lemezünk ami bootolás után automatikusan visszaírja a régi biost.

Ezt akkor használjuk ha vmi gáz van az új biossal vagy rosszul írtuk be biost vagy éppen Csernobil évforduló miatt kedves CIH átrendezte az alaplapi EEPROM tartalmát.

Ez a módszer CSAK AWARD biossal rendelkező alaplapoknál használható. Ha mást ír az alaplapi kézikönyv akkor azt kell követni. (bár aligha hiszem)

AMI bios esetén az alaplap gyártója által megadott módszert kell követni.

Awdflash /?

kiírja a program használandó parancssorját és
listázza a használható kapcsolók jelentését.

Még egy jó tanács tuningolt renszer esetén vegyünk vissza mindent defaultra, mert így kissebb a hibalehetőség és nem fogja olyan hülyeségeket elkövetni hogy a Bios defaulban a tuningolt proci feszültsége és FSB szerepeljen default-ként. (újabb esély a CHECKSUM ERROR-a).

Ha nem bízol magadban kérj meg tapasztal személyt rá.

Üdv Pitbull

ui.: Soltek SL 75 K** familia Q6 Biossal nagyon jól muzsikál.

#4 Guest_ATY_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 08:35

Bár lehet hogy ez túl eccerű kérdés de nem tudom, honnan tudhatom meg a biosom verzióját (Soltek SL75KV+).

#5 Guest_Pitbull_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 09:37

A bios bejelentkezésekor TAB-ot nyomsz és hagyományos Boot képernyőt mutatja az AWARD Phoenixes csoda helyett. A képernyő bal felső sarkában kell kiírva lennie a bios veziónak. Vagy vmilyen normálisabb hadverdiagnosztikai programmal.

#6 Guest_ATY_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 12:27

Mi történik ha bios frissítés közben leáll (pl. áramkimaradás) a gép?
Ilyenkor visszaírható a régi vagy csak ügyeskedni lehet?

Pitbull mennyire kényes a Soltek 75kv+ a bios frissítésre?

#7 Guest_Pitbull_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 19:01

Az áramkimaradásra BIOS flashelés közben minden alaplal érzékeny. Ha mégis beköveztkezik akkor elég gáz, mert valaszeg nem ébred az alaplap. Ilyenkorra jó ha van egy Bios visszaállító lemez, mert általában van vészprogramjuk a deszkáknak. És floppyról tudnak bootolni. Ilyenkor csdak ISA VGA működik.

#8 Guest_lameXpert_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 19:02

.

[Ezt a hozzászólást lameXpert szerkesztette (2001. Szeptember 28.).]

#9 Guest_Bernie_*

Elküldve: 2001. 01. 16. 22:49

Teljesen igaz minden fenti. Ugyan nekem volt apróbb nézeteltérésem egy Abit BH6-al, sebaj bios frissités... De úgy félúton történt egy reset. Ezután (AGP-s kártyával!) szépen bejött a Boot-block, elég mérges lettem de volt egy bootlemez a fontos BIOS fájlokkal és sikerült a frissités. Ezek szerint pont "jókor" történt a reset? Vagy egyszerűen az Award Bootblocknak ezt tudnia kell? Szerintem ezt semmiképp se írja felül semmilyen flashelő progi.

#10 Guest_Peppe_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 20:41

Sziasztok!
Jó volt olvasni a hozzászólásokat a HWSW fórumain.Az volt az érzésem hogy itt mindenkinek a másik problémája számít és tényleg próbál segíteni.Na ennyit az első benyomásról./Bocs még új vagyok/ Kép
Az én problémám a következő lenne:van egy BF-6-osom az Abittól és frissíteni akartam a BIOSt.Boot floppy /s awdflash.exe + a bin
elindul a kicsike fel is kínálja a régi BIOS mentését,és amikor ezzel megvan akkor a következőt írja ki messagenek:source file not found ! KépNa erre mit lépjek?Várom az 5leteket

------------------
Peppe/1.0/

#11 Guest_Pitbull_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 20:50

Peppe!

nem találja a beírandó bios image filet.

Az beirandó bios file nevében nincsen olyan írásjel amit a DOS nem szeret?

pl.: én először frissítettem az alplapomat és a bios filen neve sl75kv-q5.bin volt.

Na ezt nem vette be a progi a - jel miatt. Átneveztem uj.bin re , ugy már elfogadta.

#12 Guest_Garmacor_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 21:37

Ilyenkor tud igazan hasznos lenni a Gigabyte dual biosos alaplapja Kép
Vegyetek EPROM egetot az a legtutibb Kép

------------------
Udvozletem: Garmacor.

#13 Guest_Peppe_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 23:09

Eredetileg Pitbull írta:

Az beirandó bios file nevében nincsen olyan írásjel amit a DOS nem szeret?

Pitbull!
Hat nem tudom hogy a BIOS ezt szereti-e:
beh_np.bin?

------------------
Peppe/1.0/

[Ezt a hozzászólást Peppe szerkesztette (2001. Január 17.).]

#14 Guest_lameXpert_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 23:15

.

[Ezt a hozzászólást lameXpert szerkesztette (2001. Szeptember 28.).]

#15 Guest_Pitbull_*

Elküldve: 2001. 01. 17. 23:24

Valszeg a _ miatt rinyált az Awdflash.

#16 Guest_Peppe_*

Elküldve: 2001. 01. 18. 03:45

Eredetileg Pitbull írta:
Valszeg a _ miatt rinyált az Awdflash.
Thanks.Proba ujra _nelkul. Kép

------------------
Peppe/1.0/

#17 Felhasználó inaktív   Hermes007 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 20. 20:06

Üdv mindenkinek.
Segítségre lenne szükségem.
Abit bh6-os rev 1.0-ás alplap bioszt próbáltam frissíteni de nem sikerült mert " It is not award bios !" hibaüzenetet küldött.
BH6ss.exe lett volna a frissítés, amit az ABIT weboldaláról vettem le.
MI A MEGOLDÁS ??????

#18 Felhasználó inaktív   Hermes007 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 20. 20:16

Üdv mindenkinek.
Abit bh6-os rev 1.0-ás alplap bioszt próbáltam frissíteni de nem sikerült mert " It is not award bios !" hibaüzenetet küldött.
MI A MEGOLDÁS ??????

#19 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 21. 01:07

idézet:
Ezt írta Hermes007:
Üdv mindenkinek.
MI A MEGOLDÁS ??????
[/quote]

Ez a BH6ss.exe egy futatthato file, ez nem a bios, ezt irja ugye a hiba uzenet is. Max, talan ez egy onkicsomagolo file, amit ha futatsz benne lesz az igazi bios file is, aminek .bin a kiterjesztese.

#20 Felhasználó inaktív   ANTImatavFan 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 21. 01:24

Az elottem szoloakhoz meg annyit hozzafuznek, hogy mielott kiadjatok a parancsot a bios iras elkezdesehez, ha jol emlekszem (reg csinaltam) ad a biosfile-rol valami ellenorzo osszeget, aminek meg kell egyeznie a "gyari" ellenorzo osszeggel, es csak akkkor szabad folytatani az ha ez tenyleg igy van.

Ha tehetitek hasznaljatok szunetmentes tapot, az nagyban csokkenti a kockazatot.

Es tan a legfontosabb: NE NYOMJATOK MINDENRE ESZNELKUL, REFLEXBOL ENTER-T! Olvassatok el mit ir ki, es ertsetek meg, es csak utanna nyomkodjatok a billentyuzetet!

Ha valami gaz van, akkor tephetitek a hajatokat, anyazhatok, stb, csak ne reseteljetek, mert ha nem sikerult a bios frissites attol meg hibatlanul megy a gep ugyanis a bios-t csak indulaskor hasznalja, tehat ha nem inditjatok ujra akkor vissza tudjatok irni a regi bios-t.

Na es mi van ha elcsesztuk a bios frissitest, es valahogy ujraindult a gepunk? :D Ekkor konnyen lehet, hogy meg flopyrol se tudsz majd boot-olni, a geped halott.
Erre van egy erdekes megoldas, (ha nincs eprom egetod), de van egy haverod akinek ugyanolyan lapja van mint neked.
Szoval ki kell szedni a baratod lapjabol a bioschipet attrakni a tiedbe, azzal szepen bebootolni,lemezre menteni a biost rola, majd menet kozben kihuzni a chipet, es visszarakni a tiedet, arra meg kiirni a biost...

Ha valaki kiprobalja es nem jon be, az ne engem dicserjen :D , szoval csak sajat felelosegetekre...

Téma megosztása:

• (18 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó