idézet:
Ezt írta Zéé:
Hi!
Havernak van egy EpoX EP-8KHA+ -os alaplapja. Vett egy 80GB-os hdd-t, de csak 33GB-osnak látja a lap.[/quote]
Jól van jumperezve a vinyó? BIOS-beállítás? Merthogy ezek is okozhatnak ilyet.
idézet:
Kérdésem az lenne:
1. Mindegy-e hogy melyik AWDFLASH.EXE-vel frissítem, vagy vadásszak egy legújabb verziót?
2. Kell-e paraméterezni az AWDFLASH.EXE-t, vagy csak a következőt elég neki becsépelni: AWDFLASH.EXE 8KHI3916.BIN
Üdv!
Zéé[/quote]
Nos, nekem ABIT lapjaim voltak eddig. Ott írják, hogy lehetőleg a legújabb AWDFLASH.EXE-t használjuk, de mindeképp egy adott verziónál újabbat. Aztán a BIOS mellett ott szokott lenni kis readme-ben, hogy ne indítsuk paraméterek nélkül. Ott le is írják, hogy nekik mi kell, nem tudom, hogy ez Epox-nál hogy zajlik. :confused:
Hogyan kell BIOS-t frissíteni?
Elküldve: 2003. 12. 16. 12:12
ASUS V9280TD + Zalman ZM80C-HP + Zalman ZM-OP1 / Samsung SyncMaster 755DFX
Samsung SP1213C / Seagate ST3160023AS / Seagate ST3120022A / Pioneer DVR-108 / TEAC CD-W552E
Philips PSC705 + Logitech X-530 / Logitech Cordless Desktop MX / Thermaltake Silent Purepower 420
Elküldve: 2003. 12. 16. 14:25
Elküldve: 2003. 12. 16. 15:16
idézet:
Ezt írta Dév:
Nos, nekem ABIT lapjaim voltak eddig. Ott írják, hogy lehetőleg a legújabb AWDFLASH.EXE-t használjuk, de mindeképp egy adott verziónál újabbat. Aztán a BIOS mellett ott szokott lenni kis readme-ben, hogy ne indítsuk paraméterek nélkül. Ott le is írják, hogy nekik mi kell, nem tudom, hogy ez Epox-nál hogy zajlik. :confused:[/quote]
Nekem is ABIT van (BF6), és ott van egy batch, amit ha elindítok komplette megcsinál mindent, de az EpoX-tól csak egy sima BIN-t tudok letölteni, se inf-et, se awdflash.exe-t, semmit...
idézet:
Ezt írta Valdy:
Eddig mindig paraméterek nélkül csináltamCsak beírtam hogy awdflash.exe, a többit meg majd a program ugyis megkérdezi
[/quote]
Asszem ez lesz a megoldás módja, ha megy paraméterek nélkül.
Kössz!
Elküldve: 2003. 12. 16. 15:23
Elküldve: 2004. 03. 18. 13:30
Elküldve: 2004. 03. 19. 12:53
Elküldve: 2004. 03. 20. 08:20
BOOToláskor alt+f2 (közbe rakd be a floppyt amin rajtza van az új bios) csak be kell írnod a nevét a fájlnak és utány feltes két kérdést(1. kérdésben mindenképpen szerepelni fog az a kétszó hogy Boot Block + ott lesz az alaplapod neve 2. erre is igen) aztány elszámolk valameddig(közbe imátkozz hogy jó legyen a floppy, én ne legyen áramszünet) nagyon nagy körültekintéssel csináld kérdezed meg hogy a rontott biosra jár-e még gari(nekem járna de sikerült ugyan így megcsinálni ahogy most magyarázom) és ha igen akkor kezdj bele. A végén ki fogja írni hogy "nyomj meg egy gombot újraindul a gép elvileg kiírja az új bios nevét ha kivan kapcsolva a boot kép nyomj delt nézd meg hogy minden ugyanúgy van e ahogy hagytad és ha igen akkor gratulálok sikerült biost frissítened. Windowsból ne csináld szerintem nem biztonságos. SOK SZERENCSÉT!!!
Elküldve: 2004. 03. 22. 01:22
Szóval adott egy Abit KG7-Lite alaplapom, és a minap vettem hozzá egy 2200+ procit. Korábban 1200 TB proci volt benne, ami végzetesen megsérült. Szóval az új procival sekép se hang a memória tesztig sem jut el. Gyakorlatilag ki-be kapcsoláson kívül, semmi.
A nagy kérdés, hogy vajh kész ennyi volt az alaplapomnak? Vagy tekintettel arra, hogy eltérő az FSB nem tud frissítés nélkül mit szólni a procihoz?
Ps. A processzor tutira jó NF7-S ben gond nélkül indult
Elôre is köszönöm a várhatóan lehangoló hírt!
Elküldve: 2004. 03. 22. 11:47
[ 2004. március 22.: II. András szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2004. 03. 22. 11:58
Én mindig windows alól frissítettem a BIOS-t. Amikor Asus lapom volt, akkor Asus Update-el, most az Abitnál pedig FlashMenu-vel.
Persze frissítés előtt mindig lelőttem minden olyan futó programot, ami nem a Windows része, és csak utána indítottam el. Nekem soha nem volt gondom ezzel a megoldással. Ha nem lenne biztonságos, akkor valszeg a gyártók sem készítenének ilyen progikat.
Viszont egy amúgy is instabil gépen ezt az egyszerűbb módszert azért nem vállalnám be. Olyan esetkre marad a jó öreg floppy-s megoldás...
Elküldve: 2004. 03. 22. 13:06
idézet:
Ezt írta KOCsi:
...... Ha nem lenne biztonságos, akkor valszeg a gyártók sem készítenének ilyen progikat....[/quote]
Miért zavarna bárki mást, hogy te elront(h)a(t)sz valamit?
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2004. 03. 22. 18:22
Szóval van fejlemény a dologgal azóta. Elég valószínűnek tartottam, hogy hibás az alaplap, de piszkálta a csőrömet a dolog, és elvittem szervizbe. Ahol is egy jó és egy rossz hírrel lettem gazdagabb. A szervizben a Bios frissítését nem vállalták mert, legjobb tudásuk szerint ez a lap 2000+ ig fogad Throughbred magos procit. (Ez az itteni véleményekkel sincsen alapvető ellentétben azzal az eltéréssel, hogy az itteni tanácsok szerint ez semmi féle gondot nem okoz)
Én ez alapján mertem megvenni a 2200+ost.
idézet:
Ezt írta Hasse:
2. BIOS ugye itt van új, hivatalosan 2000+ vagy 2100+-ig támogat procikat, nemhivatalosan a 133 FSB-s összes Tbred megy benne, 2600+ból is van ilyen.[/quote]
A jó hír, hogy a deszkának semmi baja, egy Duron procival röhögve elindult.
Szóval én valahogy úgy gondolom, hogy az alapvető probléma az, hogy a Bios a Duron vagy Thunderbird procit vár 100 as FSB-vel és Bios frissítés nélkül nem tud köpni nyelni sem a 133 FSB-re semmit. Így gondolom a teendő annyi, hogy egy régi Duron vagy TB procival elindítva kell csinálni egy Bios frissítést, majd ezután már beveszi a 2200+ os jószágot is (gondolom én a laikus)
A nagy problémám az, hogy se nekem se a közvetlen baráti körömnek nincsen FSB 100 as procija, továbbá az, hogy nem szívesen kezdeném egyedül az első Bios frissítésemet egy ilyen problémás esettel.
Így kérem valaki szánjon meg (persze nem ingyen). Én úgy gondolnám, hogy elvinném a gépet ahhoz aki, vállalja ezt a dolgot, az általa alkalmasnak tartott időpontban.
Előre is köszönöm.
Elküldve: 2004. 03. 22. 18:36
idézet:
Ezt írta KOCsi:
Én mindig windows alól frissítettem a BIOS-t
[/quote]
Ez esetben a Windows alóli frissítés szerintem hosszadalmasabb lenne. A géphez jelenleg semmilyen oprendszer nem tartozik, így ebben az esetben kellene telepíteni hozzá egy Windowst, ráadásul a későbbiekben én Linuxot szeretnék rá.
Elküldve: 2004. 03. 23. 01:40
Szerintem picit nagyobb körültekintéssel kellene az egyszerű usernak adni a tanácsokat. Így a legnagyobb jóindulattal és segítőszándékkal adott tanács is akkora szopássá tud válni amekkorát a föld ritkán hordoz a hátán.
A nekem adott tanács, még ha igaz is (gondolom az) gyakorlatilag azzal jár, hogy nincs szerviz aki megcsinálná a Bios frissítést. Csendben jegyzem meg, hogy már jelenleg is 2K szerviz díj van egy 6K-s lapon és még semmi nem történt vele, lehet holnap az új procit is adhatom el..
Lehet, jobban megkellene gondolni kinek, mint tanácsol az ember.
Tisztában vagyok azzal, hogy még haragra sincsen okom, hiszen egy dolog valamit tanácsolni és megint más megfogadni.
Még egyszer kérem valakinek a segítségét, aki ha a bios frissítésben nem is, de legalább egy TB , vagy Duron processzor ideiglenes rendelkezésre bocsátását hajlandó megtenni.
Elküldve: 2004. 03. 23. 11:56
Ha lenne kedvem segíteni, a következő lehetőségeket látnám:
- jól gondolod, régebbi procival be kell sütni az új bioszt (ha CT feletti van benne, akkor kéne mennie). Van pár szervíz, ami foglalkozik ilyennel, ha nem ajánl fel senki duront hozzá.
- Létezik olyan lapprobléma, hogy duronnal bebootol, XP-vel meg nem.
- A "nemhivatalos" kifejezés sajnos azt jelenti, hogy inkompatibilitás esetén nem igazán lehet mit csinálni, értelmes boltnál persze ez nem probléma. Ahol mondvacsinált indokokkal elhajtják a fizető ügyfelet a szervízből, az persze nem ez a kategória.
Mindezt persze csak elvi szinten írtam le, kizárólag magamnak.
[ 2004. március 23.: Hasse szerkesztette a hozzászólást ]
Szerkesztette: Hasse 2004. 04. 05. 00:21 -kor

Súgó
A téma zárva.