HWSW Informatikai Kerekasztal: Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Beszéljünk magyarul? És a kiejtés? Értékeld a témát: -----

#521 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2014. 12. 08. 13:55

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 12. 08. 13:07

Az angol world szóban:
1. az r-t ejtem, de az l-t nem, azaz word-ként hangzik
2. az r-t és az l-t is ejtem, úgy, hogy a szó egy szótagos marad
3. az r-t és az l-t is ejtem, úgy, hogy a szó két szótagos lesz (az r és l közé egy ö vagy ö-szerű hang ékelődik be, ezzel a szó törést szenved)
4. az r-t nem ejtem, de az l-t igen
5. az r-t nem ejtem, az l helyett pedig valamilyen magánhangzót ejtek.

4. r nelkul, enyhen hosszabb ö hanggal (" ɜː "?), l-lel - brit

a girl ugyanez, erdekes modon ott egyertelmuen hosszabb az ö

Szerkesztette: gazdi 2014. 12. 08. 13:56 -kor

Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#522 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 08. 14:29

2-es szvsz, de az r-t nem olyan ropogósan, mint magyarban lenne.
world, my finger, is on the button...
Határozottan egyetértek az enyémmel megegyező véleményekkel!
Éheztesd a fákat! Csökkentsd a co2 kibocsátást!

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#523 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 08. 20:00

Na! Egészen belelendültünk itt :Đ Kösz a hsz.-eket. Eddig elég érdekesek eredmények, nem számítottam ilyen állásra, a magyaros r-res variációkat vártam volna többségében. Bár mondjuk ti angolügyileg szerintem amúgy sem reprezentáljátok az átlag hwsw-s fórumozót. A szavazáspontok közül az egyik lehetetlen akkor, ha valaki magyaros r-rel ejti, kíváncsi vagyok, hogy arra szavaznak-e.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#524 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 18:16

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 06. 08. 22:37

Egyébként vannak még hasonló térképes oldalak, itt (ez különösen jó, mert hangminták is vannak) és itt. Nem mintha ez sokakat érdekelne, itthon senki nem nagyon tanul amerikai angolt, elég egzotikus (noha filmekből, tévéből, játékokból, netről meg mindenki ezt ismeri, már-már közunásig), nálunk mindenhol a presztízsbritet erőltetik. Illetve ha van kedve valakinek, tölthet ki ilyen kiértékelős, amerikai kérdőíveket: ezt vagy ezt, esetleg ezt. Kinek mi jön ki?

Nekem teljesen következetes végeredményt hozott mindhárom teszt. "General American English", avagy "North Eastern = Jersey, New York City, Connecticut or Rhode Island" kiejtésem van.

Számomra a Mary/Merry/Marry volt a legérdekesebb, és legtanulságosabb, mert a tesztekben megadott válaszok alapján a Mary és Merry hasonlóan ejtendő (legalábbis sokan hasonlóan ejtik), miközben számomra éppen a Merry és Marry lenne hasonló. (Előbbit kicsit "í"-be hajló, utóbbit nem teljesen nyílt "e"-vel ejteném.)

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2013. 06. 08. 22:37

Meg mondjuk még az észak-amerikai kontinens angol nyelvjárásai nem olyan izgalmasak, [..]

Ezzel én nem értek egyet. Mindenesetre rögtön eszembe jutott "Dr. Puhl" az "Oscar" című filmremekből, a "2700 szubdialektussal", és a "kelet-texas-i hangzóvesztő nyelvjárással". :-)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#525 Felhasználó inaktív   Piftuka 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 18:21

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 12. 08. 13:07

2. az r-t és az l-t is ejtem, úgy, hogy a szó egy szótagos marad

Egyértelműen ez az opció, kihallható, de az "l" hanggal kellőképpen összeolvadó "r" hanggal ejtve.

Mondjuk szerintem a "world" szó esetében talán még érdekesebb, hogy az "o" betűt, és a végén a "d"-t ki hogyan ejti!? :-)
"If i could fly, like the king of the sky..."

"A magad tetteiért akkor is te vagy a felelős, ha más a hibás."

#526 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 18:42

Üzenet megtekintéseIdézet: Piftuka - Dátum: 2014. 12. 09. 18:21

Egyértelműen ez az opció, kihallható, de az "l" hanggal kellőképpen összeolvadó "r" hanggal ejtve.

Mondjuk szerintem a "world" szó esetében talán még érdekesebb, hogy az "o" betűt, és a végén a "d"-t ki hogyan ejti!? :-)

Igen, ezeket is nézhetném, de ez nekem most nem olyan érdekes. Bár mondjuk a d a végén valóban megérne egy misét, de annál majdnem mindenkinél az jönne ki, hogy rendes, felengedett d-t ejt, szerintem itt nincs nagyon olyan (engem is beleértve), aki fel nem engedett d-vel ejti ezt a szót magában. A fel nem engedett d olyan, hogy bekészíted a d-t, ott van a nyelved, de mikor a d-hez érsz, akkor mégse ejted. Magyarul is ejtünk fel nem engedett d-t, mondjuk a hadban szóban, amiből sose lesz hadö.ban, hanem csak hadban, a d-nél csak megállunk, de nem ejtjük ki a végét, hanem mindjárt b-ben folytatjuk.

Az igazán r-rezős anyanyelvi nyelvjárásokban (főleg US, Kanada) pedig magánhangzó sincs benne, és általában 2 szótagosan vagy ritkábban egy szótagosan ejtik: wr.ld vagy wrld. Mondjuk ebben a szavazásban igazából a magyaros ejtésűekre vagyok inkább kíváncsi, hogy hogyan oldják meg az rl hangkombinációt.

Kösz a hozzászólást. Nem is néztem, hogy a magon hogyan szárnyalnak mostanában a sasmadarak.
„The volume of a pizza of thickness a and radius z can be described by the following formula: pi zz a.”

#527 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 09. 18:48

Mondjuk kanadában krvára normálisan beszélnek csak szólok. Nincs ilyen magánhangzó nélkül meg hasonlók.

Idézet

Hi mi name is Paco frome Mexico, please sorry for mi bad inglisco. Mi dead cousine frm america told me how to winned at Lauge of Legan and made me win against bots. My cousin deaded yesterday thogh,but im ok because i sexed his sister. pls no copy pastarino. bye

#528 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 10. 21:22

Üzenet megtekintéseIdézet: JonesC - Dátum: 2014. 12. 09. 18:48

Mondjuk kanadában krvára normálisan beszélnek csak szólok. Nincs ilyen magánhangzó nélkül meg hasonlók.

Igen, normálisan, ugyanúgy, ahogy az USÁ-ban, ha el is tér, csak árnyalatokban, inkább magánhangzóknál, de nem ennél a szónál. Szerintem csak megtéved a füled, mert az r-t amolyan magánhangzóféleségnek ejtik, abban különbözik a ö-szerű svá-tól, hogy van egyfajta mordulásjellegű, mélyebb, öblösebb hangzása van. Van, aki ezt félmagánhangzónak, van, aki mássalhangzónak nevezi. Egyénenként is eltér az erőssége, mennyire mássalhangzós. Nyilván nem magyar r-nek kell elképzelni.

Igazából az egy szótagos és két szótagos változat között is olyan kicsi a különbség, ha amerikai vagy kanadai szájából hallod, hogy nem venni észre, nüansznyi. Sokszor még a két szótagosan ejtők is azt hiszik magukról, hogy egy szótagnak ejtik. A forvón JessicaMS hangmintáján lehet legszebben hallani a szótagosat.

Hasonló a szituáció a were, her, heard és banner szavaknál. Ott sincs külön ö-szerű svá hang, hanem az r funkcionál akként, wr, hr, hrd, banr. Külön ö-szerű hang + utána r inkább az íreknél és modern skótoknál van.

Szerkesztette: Raynes 2014. 12. 10. 21:24 -kor

#529 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 10. 21:59

Jessica csak be volt szívva :)

Most megkértem egy kanadai streamer csajt, és teljesen normálisan mondta ki. :)

Szerkesztette: JonesC 2014. 12. 10. 22:02 -kor

Idézet

#530 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 11. 08:59

Üzenet megtekintéseIdézet: JonesC - Dátum: 2014. 12. 10. 21:59

Jessica csak be volt szívva :)

Most megkértem egy kanadai streamer csajt, és teljesen normálisan mondta ki. :)

Dzseszékáé is normálisan van, csak nem akarsz hinni a fülednek :)

Ez a videó kanadai, ráadásul sztereotip akcentus, áot helyett out-ozik, meg minden, de a laikus fül nem tudja megkülönböztetni az amerikaitól. Szépen hallani 0:10-nél remembR, 0:26-tól nevR hRd (heardben megint nincs magánhangzó), 0:37 LRn (learn) a new language, 0:44-nél megint LRn, 1:00-nál a grammR-ön extra szépen hallani, meg mindjárt utána mondja vRbz (verbs, ebben sincs egy magánhangzó sem), remembR megint, tele van vele a videó: utána megint LRn, 3:29-nél postR (ez a táblájára is fel van írva), 3:33-nál papR, 4:18 wRd (word, ebben sincs magánhangzó).

Olyannal már nem is húzom az idegeidet, hogy a where, here, pure is két szótagos (4:15-nél chai+R) a jobb helyeken, mert be fogsz pisilni éjszaka, miközben rémeket álmodsz :Đ Sőt, minden rövid magánhangzó utáni, de szünet vagy mássalhangzó előtti r is külön szótagban van (kivéve, ha nem mássalhangzó előtti r-nél mindjárt ejtenek utána egy magánhangzóval kezdődő szót: here+is, ilyenkor az R-t átteszik a következő szótag elejére). Ez még teaszlapálóéknál is így van (bár ott terjed az egy szótagos simított forma, mert nem ejtik ilyenkor az r-t, és a here már nem ~héö, hanem ~hee, ~héé, egy hosszú magánhangzóval, nem két röviddel). Illetve a kedvencem, a sure (meg a származékai, pl. insurance), ami nálam sem két szótagos su+R, hanem sR, csak egy szótagos, majd Obamánál meg fogom reklamálni, hogy ezt a jenkik tegyék helyre, mert nem egy állapot, szépen vitesse el őket Gitmóra, ha másképp nem megy :-D

Kettős magánhangzók után is külön szótag az r: fire, hire, hour. Sőt, ez akkor jön ki igazán, mikor olyat ejtenek, hogy terror, murderer, akkor furcsán jön ki a hozzá nem szokott fül számára a te+R+R, meg a mRd+R+R (ebben sincs magánhangzó, kész orgia ez kérem szépen), és teaR-nek (tear ige), meg mRrdR-nek (murder) lehet félrehallani, sőt, van aki egy hosszú R-rel oldja meg, nem kettővel, pl. Bush, baszogatták is ezzel. Néha szoktam ennek mintájára egy bugyuta kiejtési mondókát mondogatva gyakorolni: murderer or world were for sure (és végtelenített loopban lehet gyakorolni, igaz sok jelentésbeli értelme nincs), egy deka magánhangzó nincs benne mR+dR+R+R+wR+ld+wR+fR+sR, kutyamorgás-sorozat jellege van. Lightosabb mondókának jó a terror or error are horror: theaR+R+e+R+R+R+hor+R, viszont erről jut eszembe, a hangsúlytalan or, for, are is csak egy szál R, semmi magánhangzó, lehet fokozni itt az élvezeteket orrvérzésig (her, your, you're, herb, curb, earn, urn, Earth, worm, work, skirt, shirt Burke, hurt, worse, Bern, burn, bird, kern, colonel, fur, girl, pearl, curl, Earl, Merle, churl, swirl, whirl, és a szótárban regexppel találnék még néhány száz alapszót), kb. minden 2. vagy 3. szónál eljátszható a mindennapi beszédben (van, amelyiknél csak részben: OxfRd, uttR). Nem hiába, az angol tanulása lehet játék és móka is, ha nem buzi ragozási táblázatokat és igeidőket, meg vonzatos igéket kell biflázni, mert az szarnak sem jó.

Van még ilyenre példa nem-r-nél is, pl. written, eaten, cotton, captain is rittN, eatN, cottN, capTN. A t után mindjárt n van odaerőltetve, semmi kitöltőhang nincs a t és n között (~tön), és ez megint királynőéknél is így van (meg a német guten is inkább gútN), de hogy megadjam a kegyelemdöfést: bRtn (burton) és bRdn (burden) :Đ Vagy a feel, heal is két szótagos legtöbbször, azaz nem fíl, hanem fí+(ö)l, hí+(ö)l, stb.. Ezek az angolszászok nem bírnak magukkal, vagy teleteázták magukat koffeinnel, vagy csak szimplán ilyen lököttek, de ez van. Na, mindegy, hagyok egy kis időt, hogy kiheverd az ilyen lelki töréseket, sok tud ez lenni egyszerre.

Szerkesztette: Raynes 2014. 12. 11. 09:26 -kor

#531 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 11. 15:17

Szerintem ezt vastagon túlspilázod.

Idézet

#532 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 11. 16:46

Üzenet megtekintéseIdézet: JonesC - Dátum: 2014. 12. 11. 15:17

Szerintem ezt vastagon túlspilázod.

Nem spilázom túl, csak túl sok infó egyszerre emészteni. Csak írtam a hátteréről, miszerint ez (magánhangzó nem ejtése és két szótagos variáció) egy általános jelenség, egy nagyobb folyamatnak a része, és túlmutat azon, hogy meghallgatsz egyetlen embert. A lényeg a lényeg, lehet magánhangzó nélkül ejteni a worldöt, és normálisnak, alapnak számít az amerikai régióban. Igazából magánhangzó betoldásával sem szól rosszul, nem lesz angoltalan, csak az amerikai karakterét veszti el akkor a hangzása.

#533 Felhasználó inaktív   JonesC 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 11. 16:48

Üzenet megtekintéseIdézet: Raynes - Dátum: 2014. 12. 11. 16:46

Nem spilázom túl, csak túl sok infó egyszerre emészteni. Csak írtam a hátteréről, miszerint ez (magánhangzó nem ejtése és két szótagos variáció) egy általános jelenség, egy nagyobb folyamatnak a része, és túlmutat azon, hogy meghallgatsz egyetlen embert. A lényeg a lényeg, lehet magánhangzó nélkül ejteni a worldöt, és normálisnak, alapnak számít az amerikai régióban. Igazából magánhangzó betoldásával sem szól rosszul, nem lesz angoltalan, csak az amerikai karakterét veszti el akkor a hangzása.

Nem sok információ, csak rendszeresen beszélek jópár féle angol anyanyelvűvel, még többet hallgatok streamen, és köze nincs ahhoz, amit leírtál.

Idézet

#534 Felhasználó inaktív   gazdi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2014. 12. 11. 16:57

Fura ez laikuskent, leirva latni azokat a hangokat, amik igazabol ott sincsenek, csak mondjuk a szaj-ajkak-nyelv-tokomtudjami allasabol lehet kovetkeztetni arra, hogy a kiejto "majdnem mondja".
Hallgatok, hogy ne rongáljam tovább a tudásom halvány látszatát. (*)

#535 Felhasználó inaktív   Raynes 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2014. 12. 11. 18:49

Üzenet megtekintéseIdézet: gazdi - Dátum: 2014. 12. 11. 16:57

Fura ez laikuskent, leirva latni azokat a hangokat, amik igazabol ott sincsenek, csak mondjuk a szaj-ajkak-nyelv-tokomtudjami allasabol lehet kovetkeztetni arra, hogy a kiejto "majdnem mondja".

Nem szoktak vizuálisan következtetni, mert nem alkalmas arra, hogy megtudjunk érdemit. Főleg a hátul képzett hangokról nem tudni meg sokat ránézésre, mert olyankor a nyelv vagy ami képzi a hangot, hátul van, nem látni oda. Vagyis már van ilyen ultrahanghoz hasonló eljárás, amivel valamelyest látják, meg 2D-s meteszeti képen lehet látni MRI-n, CT-n, de ilyen eszközöket ritkán vetnek be. Drágák, és az általuk vázolt képpel sem lehet sokszor mit kezdeni, vagy mert nem elég éles, nem elég jó felbontású, vagy nem mond semmit.

Szimplán fül kell hozzá, amit pedig utánzással, gyakorlással, próbálkozással lehet edzeni, csak ilyen primitív módszerek felelnek meg, a kisgyerekeknek sincs több eszközük, mikor a nyelvüket tanulják. Persze ők annyiból előrébb vannak, hogy nincsenek téves berögződéseik és téves előfeltevéseik, nem akarnak egy-egy hangba belehallani valamit.

Ez a félig mondott d pl. nem a majdnem mondják kategória. Az első felét ejtik, odateszik a nyelvüket d-re, és az el is zárja a levegő útját, igazából ez a lényegi rész. A második felét meg nem ejtik, vagy csak egészen más hangként. Az első felének az ejtését onnan lehet hallani, hogy ha teljesen kihagynák a d-t, akkor úgy kipróbálva másképp hangzana az egész. A hadban máshogy szól, hogy a haban vagy a habban vagy a ha()ban, vagy a hadᵊban. Vannak ennél kisebb különbségek is, ezt még nem is olyan nehéz meghallani. Vagyis nekünk könnyebb, mert a magyarban is van ilyen, de ha mondjuk olyan valakinek kell ezt kihallani, akinek a nyelvében nincs ilyen, az félrehallaná, vagy úgy hallaná, hogy csak kihagytuk a d-t.

Igazából az anyanyelvűek sem tudják, hogy hogyan ejtik, csak érzésre csinálják, és ha valaki nem úgy mondja, akkor észreveszik, hogy valószínűleg külföldi. Pl. a legtöbb magyar a pénz-t leginkább nem pénz-nek ejti (jó, azért szép számmal előfordul ez is), hanem pé~z-nek vagy pé~dz-nek vagy péndznek vagy péz-nek. A hullámjel itt azt jelöli, hogy az é-hang vége (de csak a vége, nem az egésze) orrhangon szól. Az írásképből mégis sokan azt gondolják, hogy rendes n van benne, meg csak z-vel lehet ejteni. Vagy sokan nincsenek tudatában, hogy az egymagában ejtett vár/hír és hasonló r-rel végződő szavak végén mondanak egy rövid ᵊ-hangot is. Mikor először olvastam ezekről, hihetetlennek tűnt, aztán ahogy mondogattam, azonnal egy világ omlott össze bennem, hogy tényleg baszki, és ezt eddig észre sem vettem, pedig nyilvánvaló, csak nem figyeltem.

Téma megosztása:

• (27 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 25
  • 26
  • 27
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó