Az a helyzet, hogy hallottam, hogy van különbség hangban, ha a konnektorba fordítva van bedugva az erősítő tápkábele.
Hogy kiderítsem, hogy jó, elkezdtem hallgatni, és közben forgatgatni, de semmi különbséget nem hallottam. Aztán olvastam, hogy mérni is lehet, így megmértem a föld, és a készülékház közti feszt, ami 5,7mV (a multiméter(vagy mi si az) DCV és 200m-is állásban volt) volt. aztán megfordítottam, a hosszabító-elosztóban a tápkábelt, és így is 5,7mV-lett. Az lehet, hogy nincs különbség, vagy valamit rosszul csinálok? Zene mellett kell mérni egyáltalán?
Oldal 1 / 1
"Fázishelyes hálózatbakötés"
Elküldve: 2004. 03. 09. 00:16
hifi magazin, kb 25 éve. [url="http://"http://www.hifimagazin.hu/"]http://www.hifimagazin.hu/[/url]
Elküldve: 2004. 03. 09. 07:24
idézet:
Ezt írta mathias:
Az a helyzet, hogy hallottam, hogy van különbség hangban, ha a konnektorba fordítva van bedugva az erősítő tápkábele.
Hogy kiderítsem, hogy jó, elkezdtem hallgatni, és közben forgatgatni, de semmi különbséget nem hallottam. Aztán olvastam, hogy mérni is lehet, így megmértem a föld, és a készülékház közti feszt, ami 5,7mV (a multiméter(vagy mi si az) DCV és 200m-is állásban volt) volt. aztán megfordítottam, a hosszabító-elosztóban a tápkábelt, és így is 5,7mV-lett. Az lehet, hogy nincs különbség, vagy valamit rosszul csinálok? Zene mellett kell mérni egyáltalán?[/quote]
AC-t kell mérni nem DC-t. És ha hálózati csatlakozó földjét meg kell szakítani a mérés idejéig (már persze ha van). A hálózati trafó szórt kapacitásai miatt (is) keletkező primer-szekunder csatolás részben az okozója.
Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.
Elküldve: 2004. 03. 09. 09:58
idézet:
Ezt írta DDL:
AC-t kell mérni nem DC-t. És ha hálózati csatlakozó földjét meg kell szakítani a mérés idejéig (már persze ha van). A hálózati trafó szórt kapacitásai miatt (is) keletkező primer-szekunder csatolás részben az okozója.
Üdv: DDL[/quote]
A tápkábelben nincs földvezeték, így a készülékbe nem megy be a föld vezeték az elosztóból. Mégis AC módban 0-át mérek a készülékház, és a föld között.(a mérőmőszer tizedespontosságra mér, ha 200V-os határt állítok be, de így is 00.0-át mér)
Elküldve: 2004. 03. 09. 19:20
idézet:
Ezt írta mathias:
A tápkábelben nincs földvezeték, így a készülékbe nem megy be a föld vezeték az elosztóból. Mégis AC módban 0-át mérek a készülékház, és a föld között.(a mérőmőszer tizedespontosságra mér, ha 200V-os határt állítok be, de így is 00.0-át mér)[/quote]
Akkor vmelyik készüléked amik össze vannak kötve egymással földelve van. Bonts szét mindent, de legalább azt a készüléket kösd le a cuccról amit mérni akarsz. Ezután kell mérni. De nem a készülék ház, hanem a bemenet negatív pólusa és a védőföld között.
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.
Elküldve: 2004. 03. 09. 21:07
idézet:
Ezt írta DDL:
Akkor vmelyik készüléked amik össze vannak kötve egymással földelve van. Bonts szét mindent, de legalább azt a készüléket kösd le a cuccról amit mérni akarsz. Ezután kell mérni. De nem a készülék ház, hanem a bemenet negatív pólusa és a védőföld között.
Üdv: DDL[/quote]
Természetesen mindent kihúztam, és leszedtem a tetéjéről, a közelében fém nem volt. Próbáltam mindenhogy, hangfalakat kihúztam, bedugtam, ment zene, nem ment zene, az összes RCA csatit megnéztem, arra a bemenetre váltottam, amit mértem, aztán másikra, de semmi. Az létezik, hogy nincs földelve, és mégis 0-t mérek? A műszer ok-nak látszik(230Voltot tudok mérni vele). Mennyit kéne mérnem? Természetesen, csak nagyságrendben.
Elküldve: 2004. 03. 10. 07:49
idézet:
Ezt írta mathias:
Természetesen mindent kihúztam, és leszedtem a tetéjéről, a közelében fém nem volt. Próbáltam mindenhogy, hangfalakat kihúztam, bedugtam, ment zene, nem ment zene, az összes RCA csatit megnéztem, arra a bemenetre váltottam, amit mértem, aztán másikra, de semmi. Az létezik, hogy nincs földelve, és mégis 0-t mérek? A műszer ok-nak látszik(230Voltot tudok mérni vele). Mennyit kéne mérnem? Természetesen, csak nagyságrendben.[/quote]
Nem hiszem, hogy ennyire jó trafód lenne. Néhány V-tól akár 120V-ig lehet mérni. A készülék teljesítményétől függően. Pláne, ha fordítva van bedugva.
Létezhet ilyen. Ha nincs védőföld.![]()
Téma megosztása:
Oldal 1 / 1