HWSW Informatikai Kerekasztal: Hangkeltők + erősítők összekötése - mire kell vigyázni? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hangkeltők + erősítők összekötése - mire kell vigyázni? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   CybStorm 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 19. 14:28

Szesz népek!

Lenne egy meglehetősen gagyi kérdésem: erősítők és hangfalak összekapcsolásánál mire érdemes vigyázni?
Szélsőséges esetben mi az, amitől a cucc kikészülhet?

és a gyakorlati példa: van kéznél egy 5.1-es, alsókategóriás "szörráundszisztemem".
Na ehhez alapból ilyen jó gagyi, öt centis szatelliták járnak.
Ha megfogok egy normálisabb - nyilván nagyobb teljesítményű - hangfalat, és beledugom a divájszba centernek, mi történik?

Gondolom az erősítőt nem teszi tönkre, max. halkabb lesz - vagy túl is melegedhet?

Plíz írjatok valami okosságot,
csá

ui: üdv minden felvételiző kollégának!
-= CybStorm =-

#2 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 05. 19. 16:22

A hangdobozok impedanciája ne legyen kisebb a meglévő hangszórók impedanciájánál, akkor nem lesz baj.

#3 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 10:51

Akkor én is kérdeznék félig a témába vágót. Hogyan érdemes összekötni az erőlködőt és a dobozokat, legyen banándugó a kábel végein, vagy csak úgy csupaszon csavarozzam bele a csatlakozókba? (Természetesen a dugó aranyozott, a csatlakozó pedig csavaros-szorítós.) Arra gondolok, hogy a banán plusz 1 érintkezési pontot teremt, ami nem túl jó, ráadásul a hétvégén csak úgy széthullott a kezemben egy ilyen, szóval a dugó testén belul is lehet még egy - ezek szerint nem túl biztos - érintkezési pont. Viszont a különböző Hifi újságok valamiért a banándugós módszert favorizálják.

[ 2003. május 26.: EV6 szerkesztette a hozzászólást ]
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#4 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 05. 26. 11:03

idézet:
Ezt írta EV6:
Akkor én is kérdeznék félig a témába vágót. Hogyan érdemes összekötni az erőlködőt és a dobozokat, legyen banándugó a kábel végein, vagy csak úgy csupaszon csavarozzam bele a csatlakozókba? (Természetesen a dugó aranyozott, a csatlakozó pedig csavaros-szorítós.) Arra gondolok, hogy a banán plusz 1 érintkezési pontot teremt, ami nem túl jó, ráadásul a hétvégén csak úgy széthullott a kezemben egy ilyen, szóval a dugó testén belul is lehet még egy - ezek szerint nem túl biztos - érintkezési pont. Viszont a különböző Hifi újságok valamiért a banándugós módszert favorizálják...[/quote]

Mert ez utóbbi nagyon praktikus tud lenni :)

Én a csupasz drót befogását preferálnám....
(persze előtte bearanyozva :p )

[ 2003. május 26.: lameXpert szerkesztette a hozzászólást ]
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#5 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 11:26

Köszönöm, erre gondoltam én is. :)

A drót csak ezüstözött, ha ez nem megfelelő, kérnék tanácsot az aranyozás végrehajtásának mikéntjére :cool:
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#6 Felhasználó inaktív   eLBé 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 13:08

Például ezüst drótot nem igazán jó csak úgy befogatni, mert piszok hamar elkezd oxidálódni. A régi vdH átlátszó szigetelésű kábelek egy idővel szépen bezöldültek... Ezért egyes cégek csakis készre szerelve szállítják a kábeleiket.
-Hova megyünk?
-Nem tudom. Csak úgy megyünk.
-De ez az út nem vezet sehová!
-Az nem számít.
-Miért, mi számít?
-Csak hogy rajta vagyunk, haver.

#7 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 14:04

idézet:
Ezt írta eLBé:
Például ezüst drótot nem igazán jó csak úgy befogatni, mert piszok hamar elkezd oxidálódni. A régi vdH átlátszó szigetelésű kábelek egy idővel szépen bezöldültek... Ezért egyes cégek csakis készre szerelve szállítják a kábeleiket.[/quote]

Hát ha az ezüst zöldül akkor az már régren rossz. ;)

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#8 Felhasználó inaktív   *Boris* 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 19:55

OFF:

DDL: mi van a weblapoddal? A napokban néztem volna a: [url="http://"http://clearvoice.fw.hu"]http://clearvoice.fw.hu[/url]
címet. Máshová költöztél?

ON

Boccs a többiektől! :)

#9 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 05. 26. 21:20

idézet:
Ezt írta *Boris*:
OFF:

DDL: mi van a weblapoddal? A napokban néztem volna a: [url="http://"http://clearvoice.fw.hu"]http://clearvoice.fw.hu[/url]
címet. Máshová költöztél?

ON

Boccs a többiektől! :)
[/quote]
Off

Meguntam, hogy átlag hetente kell újra feltennem az egészet, mert valaki/valami (a nem megfelelőt kéretik törölni) letörli úgy, hogy irmagja sem marad. Most keresek másik szolgáltatót, mert ez az ingyen domainesdi nem az igazi (még jó, hogy nem fizettem a reklámmentességért). Ugyan is a clearvoice.hu az enyém. Ha meg lesz, akkor ujra elérhető lesz majd a [url="http://"http://www.clearvoice.hu"]www.clearvoice.hu[/url] címen a lapom (vélhetően uj design + egy-két érdekes kapcsrajz ;) ). Ha érdekel vmi akkor irj emailt.

Bocsi

on

Üdv: DDL

;)

[ 2003. május 26.: DDL szerkesztette a hozzászólást ]
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#10 Felhasználó inaktív   Feli 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 15:02

Én is a csupasz befogást javasolnám, ha nem lesz változtathatva állandóan.

Az impedanciát illetően nyugodtan bármilyen hangszórót beköthetsz centernek és szatelitnek egyaránt, amelyiknek az impedanciája nem kisebb az erősitő leirásában megjelölt csatlakoztatható impedanciánál (tehát, ha azt irja, hogy mondjuk "use 8ohm loudspeakers", akkor ne köss párhuzamosan két 8 ohmosat, mert a kettő igy már csak 4 ohmot ad ki, de ha két 4 ohmosat sorba kötsz az 8ohmot fog kiadni.)

Esetleg arra ügyeljél, hogy az erősitő maximális kimenete (40W-50W...80W/chanel), ha lehet kisebb értékű legyen, mint a hangszóró igénybevehető maximális terhelhetősége. Igy elkerülheted, hogy törnkre tedd túlvezérlés által a hangszórókat.

#11 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 03. 16:39

Ez sem életbiztosítás, egy 10W-os erősítővel is le lehet égetni egy 100W-os hangdoboz magassugárzóját. Hallható torzítás ne legyen, akkor semmi sem fog tönkremenni.

#12 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 06. 05. 10:23

Jól mondja subvoice, a dobozaim könyvecskéiben is ezt írják.

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó