HWSW Informatikai Kerekasztal: Exponenciális tölcsér - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Exponenciális tölcsér Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 10. 21. 23:29

Sziasztok!

Egy kis problémám lenne ezzel a témával kapcsolatban. Egy tölcsért kezdtem el méretezni. Meghajtónak egy 30-as subwoofert gondoltam (RF, Eminence, JBL, DLD vagy valami hasonló...). Most leírom a méretezést ahogyan Én tudom. Elnézést kérek a bénaságom miatt!

1. Első lépésben kiválasztunk egy hangszórót. Megvan.

2. Tervezünk egy nyomókamrát. (Ez számomra már most érdekes, mivel a nyomókamra űrtaltalmát a még ki nem számított adatok segítségével lehet, lehetne kiszámítani! Átugrottam...)

3. Majd kigondoljuk az Ah-t, azaz a torok keresztmetszetét. Az Ah kb. 1/3 - 1/2 része a hangszóró membránterületének. (Ez megint érdekes, mert a kerület - keresztmetszet nem ugyanaz! Nem gond... Terület a membránnak: kerekítve 75cm^2. A membrán átmérője d=24 cm. Tehát a torok keresztmetszete szerintem: 8 - 12 között van valahol. Legyen mondjuk 12.)

4. Választunk egy fc, azaz alsó határfrekvencia értéket. Ezt célszerű 25 - 35 Hz között meghatározni. Legyen mondjuk 30 Hz.

5. Ezután kiszámoljuk K, azaz a tölcsér nyitásának a mértékét. Képlet:
K= (4Pi*fc)/c
K= (4Pi*30)/342= 1,1 ~ 1
Ez most nem tudom miért volt fontos. Ha például ez az érték 1 - nél kisebbre jön ki, akkor is tölcsér marad a forma. A hangszórótól távolodva nyílik a tölcsér és nem szűkül. De lehet, hogy Én értettem valamit rosszul. Majd a PROFIK megmagyarázzák, remélem...

6. Lehetőségekhez mérten választunk egy nagy Am, azaz tölcsér száj keresztmetszet értéket. Mivel be kéne férnie a hajtogatás után az autóba, ezért ezt válasszuk 1m*0,8m - esre. Állat nagy szája van... Ha azt vesszük, hogy az ideális szájméretnek mi a képlete:
Am= c^2/(4Pi*f^2)
nem is tűnik olyan nagynak ez a 1m*0,8m...

7. Megvan Am egy lehetséges értéke, rátérhetünk a tölcsér hosszára. X, azaz a tölcsérhossz a geometriai középpontban mérve. Képlet:
x= [ln/(Ah/Am)]/K (Ez megint nagyon érdekes a számomra. Nem tudom ugyanis, hogy mifene az - az ln? Itt megakadtam, ezt nem léphetem át, kódokat nem fogadja el, pedig most néztem meg a legújabb dlh-t!!!)

8. Utolsó lépésnek maradt a nyomókamra űrtartalmának (V) a kiszámítása. Képlet:
V= 2,9*Ah*l (Milyen érdekes, hogy már az elején meg kéne tervezni...)

Ah értéke megvan. L pedig= az a hossz, ahol a tölcsér keresztmetszete megduplázódik a torok keresztmetszetéhez képest. Tehát ahol Ah a duplája. Csakhogy ezt számítani kéne, de nincs meg a tölcsér rajz, hogy ki lehessen számolni...

9. Számítások után lehetőségünk van még a méretek csökkentésére egy Sf faktor segítségével. Sf értéke:

Sf= 1 - szabadtéri tölcsér alkalmazásakor
Sf= 2 - szobai tölcsér esetében, padlón, a szoba közepére állított tölcsérnél
Sf= 8 - saroba, padlón álló tölcsér esetén

Módosított számítás:

AmSf= Am/Sf

Ezáltal csökken a száj mérete, csökken a hossza, mérete, stb... De ezzel nem kívánok mostmég foglalkozni. Először is kéne tervezni egy tölcsért! Angol linkeket, leírásokat please ne írjatok, mert meg szeretném többé - kevésbé érteni a működését. Nem csak megépítem, de fingom sincs az egészről...

Tudom, hogynem HI-FI téma! Az lx.hu nem jön be nem tudom, hogy miért. Aki tud, legyen szíves segíteni!!! Előre is köszönök minden kritikát, tanácsot, segítséget. Elnézést kérek, hogy egy kissé hosszúra sikeredett, de ezt azt hiszem egyben kellett leírni! Egy lehetséges, oldalap nélküli rajz a lehetséges elrendezésről (Én egyébbként csiga formára akarnám tekerni, talán a legkisebb helyet foglalná):

Kép
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#2 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 22. 00:44

idézet:
4. Választunk egy fc, azaz alsó határfrekvencia értéket. Ezt célszerű 25 - 35 Hz között meghatározni. Legyen mondjuk 30 Hz. [/quote]

Az alsó határértéket a hangszóró, a gyártó által megadott, alsó Fs / rezonanciafrekvencia / értéke adja meg, nem tetszés szerint választható! / Érdekes lenne egy 6.5" hangszórót pl. 25 Hz - re tervezni /

A számitások honnan erednek, mert nem teljesen világos elöttem a levezetés?
SW

#3 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 10. 23. 23:23

Pontosabban:
Olyan hagszórót célszerű választani, aminek az fs értéke 25-35 Hz között van.
A leírás nem tudom honnan származik...
Nem ragaszkodom kontkrétan ehhez a számolásmenethez, de jelenleg ebbe az egybe tudok kapaszkodni. Jó lenne, ha valaki elmagyarázná a tölcsér méretezését vagy egy magyar link. Csak ne az lx.hu-ra mert azt nem komálja a gépem...
Egyszer valaki megpróbált elmondani Jack Bauernek egy „kip-kopp, ki kopog?” viccet. Jack megtudta ki az, kinek dolgozik, és hogy hol van a bomba...

#4 Felhasználó inaktív   Busakecsege 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2002. 11. 06. 22:42

SZia!

Bár ez az oldal nem a méretezéssel foglalkozik, de talán segít valamit!

[url="http://"http://g.irisz.hu/~leto/elektro/elektro.html"]ITT[/url]

#5 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 07. 00:14

Köszi BusaKecsege! Érdekes neved van? Esetleg horgászol is? :D

#6 Felhasználó inaktív   Busakecsege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 11. 07. 09:12

Szivesen!
Igen, horgászom, honnan tudod? :D

#7 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 08. 00:35

Megláttam az üveggömbömben (hmmm, érdekes egy szó).
Megnztem az oldalt, hát sajnos ezek már megvannak régóta, de azért köszi.
De úgy néz ki, hogytaláltam egy emberkét, aki vágja ezt a méretezős témát. Ha esetleg érdekel a dolog, magánban folytathatjuk. Azért magánban, mert úgy látszik itt senkit sem érdekel ez a téma...

Én is horgászom, bár mostanában a "jó" időre való tekintettel pihenek inkább... :)

#8 Felhasználó inaktív   Busakecsege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 11. 08. 08:29

Rendben, érdekel a téma, akkor majd magánban, aztán ha esetleg nagyobb az érdeklődés akkor megosztjuk másokkal is.
Köszi

Azért én kinézek csukázni, majd ha beállt a nagy hideg, ha nem is fogok semmit, legalább jól átfagyok.. :D

#9 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 09. 00:23

Szia Busakecsege!

Az adataimnál asszem megtalálod az e-mail címem, meg a honlapom címét. A honlap még gyakorlatilag üres. A hétvégén összeállítom az eddigi ismereteim alapján a méretezés menetét. Majd jelentkezem! Addig is ha van valami mondanivalód küld el emailben!

Csukázni nem szeretek. Sok baj van a kishal beszerzéssel. Venni meg valahogy nem igazán van kedvem, fogni meg elég bajos mifelénk. Inkább pihenek... :D

#10 Felhasználó inaktív   Busakecsege 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2002. 11. 09. 23:21

Üdv!

Az oldalt majd akkor figyelem, az emiled nincs az adataidnál, meg az oldaladon sem :( , majd priviben akkor elküldöm az enyém.

Offt - nah én elmentem csukázni, halat is vettem, jól átfagytam, hazajöttem :cool: ,persze a csalin kivül más halat nem láttam :D

#11 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 10. 00:15

Azért nem fogtál semmi, mert ÉN nem kívántam kéz és lábtörést! ;)

E-mailt küldtem...

#12 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 16. 00:38

Megnézted a méretezés menetét az oldalamon?

Érthető?

#13 Felhasználó inaktív   Herr 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 20. 17:29

Szisztok

A dolog engem is érdekel, de hozzászólni nem nagyon tudok. :mad:

#14 Felhasználó inaktív   PeppeR 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 11. 21. 00:37

Szia Herc!

Szívesen segítek, számomra már világos a méretezés, tervezés. :rolleyes:

Kérdéseid özöne előtt nézz el a honlapomra:

[url="http://"http://www.tar.hu/nos-team"]http://www.tar.hu/nos-team[/url]

Régen volt frissítve, de ott találsz egy méretező exceltáblázatot. Sok sikert! A kérédéseidet pedig az ott feltüntetett címre küldheted!
SáRkány!

[ 2002. november 21.: PeppeR szerkesztette a hozzászólást ]

Téma megosztása:

Oldal 1 / 1
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó