Egy kis problémám lenne ezzel a témával kapcsolatban. Egy tölcsért kezdtem el méretezni. Meghajtónak egy 30-as subwoofert gondoltam (RF, Eminence, JBL, DLD vagy valami hasonló...). Most leírom a méretezést ahogyan Én tudom. Elnézést kérek a bénaságom miatt!
1. Első lépésben kiválasztunk egy hangszórót. Megvan.
2. Tervezünk egy nyomókamrát. (Ez számomra már most érdekes, mivel a nyomókamra űrtaltalmát a még ki nem számított adatok segítségével lehet, lehetne kiszámítani! Átugrottam...)
3. Majd kigondoljuk az Ah-t, azaz a torok keresztmetszetét. Az Ah kb. 1/3 - 1/2 része a hangszóró membránterületének. (Ez megint érdekes, mert a kerület - keresztmetszet nem ugyanaz! Nem gond... Terület a membránnak: kerekítve 75cm^2. A membrán átmérője d=24 cm. Tehát a torok keresztmetszete szerintem: 8 - 12 között van valahol. Legyen mondjuk 12.)
4. Választunk egy fc, azaz alsó határfrekvencia értéket. Ezt célszerű 25 - 35 Hz között meghatározni. Legyen mondjuk 30 Hz.
5. Ezután kiszámoljuk K, azaz a tölcsér nyitásának a mértékét. Képlet:
K= (4Pi*fc)/c
K= (4Pi*30)/342= 1,1 ~ 1
Ez most nem tudom miért volt fontos. Ha például ez az érték 1 - nél kisebbre jön ki, akkor is tölcsér marad a forma. A hangszórótól távolodva nyílik a tölcsér és nem szűkül. De lehet, hogy Én értettem valamit rosszul. Majd a PROFIK megmagyarázzák, remélem...
6. Lehetőségekhez mérten választunk egy nagy Am, azaz tölcsér száj keresztmetszet értéket. Mivel be kéne férnie a hajtogatás után az autóba, ezért ezt válasszuk 1m*0,8m - esre. Állat nagy szája van... Ha azt vesszük, hogy az ideális szájméretnek mi a képlete:
Am= c^2/(4Pi*f^2)
nem is tűnik olyan nagynak ez a 1m*0,8m...
7. Megvan Am egy lehetséges értéke, rátérhetünk a tölcsér hosszára. X, azaz a tölcsérhossz a geometriai középpontban mérve. Képlet:
x= [ln/(Ah/Am)]/K (Ez megint nagyon érdekes a számomra. Nem tudom ugyanis, hogy mifene az - az ln? Itt megakadtam, ezt nem léphetem át, kódokat nem fogadja el, pedig most néztem meg a legújabb dlh-t!!!)
8. Utolsó lépésnek maradt a nyomókamra űrtartalmának (V) a kiszámítása. Képlet:
V= 2,9*Ah*l (Milyen érdekes, hogy már az elején meg kéne tervezni...)
Ah értéke megvan. L pedig= az a hossz, ahol a tölcsér keresztmetszete megduplázódik a torok keresztmetszetéhez képest. Tehát ahol Ah a duplája. Csakhogy ezt számítani kéne, de nincs meg a tölcsér rajz, hogy ki lehessen számolni...
9. Számítások után lehetőségünk van még a méretek csökkentésére egy Sf faktor segítségével. Sf értéke:
Sf= 1 - szabadtéri tölcsér alkalmazásakor
Sf= 2 - szobai tölcsér esetében, padlón, a szoba közepére állított tölcsérnél
Sf= 8 - saroba, padlón álló tölcsér esetén
Módosított számítás:
AmSf= Am/Sf
Ezáltal csökken a száj mérete, csökken a hossza, mérete, stb... De ezzel nem kívánok mostmég foglalkozni. Először is kéne tervezni egy tölcsért! Angol linkeket, leírásokat please ne írjatok, mert meg szeretném többé - kevésbé érteni a működését. Nem csak megépítem, de fingom sincs az egészről...
Tudom, hogynem HI-FI téma! Az lx.hu nem jön be nem tudom, hogy miért. Aki tud, legyen szíves segíteni!!! Előre is köszönök minden kritikát, tanácsot, segítséget. Elnézést kérek, hogy egy kissé hosszúra sikeredett, de ezt azt hiszem egyben kellett leírni! Egy lehetséges, oldalap nélküli rajz a lehetséges elrendezésről (Én egyébbként csiga formára akarnám tekerni, talán a legkisebb helyet foglalná):

Súgó
A téma zárva.