Üdv srácok!
Iszonyat hosszú lesz ez a hozzászólásom, most szólok előre, és bocsánat hogy ennyit irok.
Megpróbálom összefoglalni a tegnapi élményünket. A résztvevők: Orgi, -KP-, n.drews, Miki és én.
Elsőnek a barlangba mentünk demózni.
Jöttek a zenék. Azokat irom amelyekkel mindegyik hangfalat meghallgattuk
Vangelis - Come to me (továbbiakban 2.)
Evanescence - My immortal (továbbiakban 3.)
Era - Misere mani (továbbiakban 6.)
Ákos - Láss bennem mást (továbbiakban 7.)
Hevia - Tanzila (továbbiakban 10.)
Draft - 2000 év (továbbiakban 13.)
Prodigy - Breathe (továbbiakban 16.)
Mindegyik helyen 1-5W közti hangerővel hallgattuk meg a hangfalakat.
Hangrendszer:
Marantz PM8200
Marantz CD6000SE
CORD Silver (ezüstözött hangfalkábel)
Felállíttattuk a Mission m33 és m34-et.
Mission m33 (71.900/pár)
2. = Kevés mély, a magasa szép. A közepe mélybehúzó, és érdes. Van tere a hangfalnak. Kicsit hallani lehetett a dobozhangot.
7. = Ordibálós énekhang, és fülbántó. A testesség is hiányzott, kevés volt a mély.
13. = Kevés magas, összezavarodott a hangkép, és feltünően csak lengeti a membránt de még így is kevés a mélye.
16. = Itt mégjobban kileng a membrán, de szintén mélyhiányos.
Rockzenére és discora nem való ez a hangfal, viszont sok énekhangot tartalmazó zenéhez nem volt rossz.
Mission m34 (106.900/pár)
16. = Hááát... hiába a plusz hangszóró, szinte alig kapunk valamivel több mélyet mint amire az m33 volt képes, de ezzel már sokkal jobb volt a Prodigy. Sajnos nem ez a műfaj amire termett.
2. = Szebb az énekhang, mélyebb az egész hangkép, jó is lenne minden, de a plusz mélyyel elveszett a nagy tere a zenének, ami az m33-nál megvolt. Olyan mintha monó felvételt hallgattunk volna.
6. = Szintén monós, nincs tere ennek sem. Az "S" és "SZ" hangok szúrósak, sziszegősek, nem tiszta a középtartomány (női énekhang) teteje.
Mike Oldfield - Misty (2002-es album) = Tompa magas, föleg ezt vettük észre.
Mike Oldfield - No Mans Land (2002-es album) = A mély nem megy elég mélyre, mintha az alsó hangszóró ott se lenne. (-KP- véleménye szerint, a Diamond 8.4-essel sokkal jobb volt ez a zene)
The Millennium - Broad Sunlit = Hú igencsak mélyhiányos. A zongora hangja sem akar magára találni.
Ezek után a kiszemelt példány a
Mission Volare 63 (187.900/pár)
The Millennium - Broad Sunlit = A zongora itt már zongorához hasonlít. Mélyebbre ez sem megy le, mint az m34, de jobb tőle az összkép. Sajnos a hegedű nem találja meg a hangját, de nagyon jól közelíti az eredetit, ez már csak szőrszálhasogatás

Aki viszont nem hallgat hegedűt, annak ez igen jó váalsztás!
Mike Oldfield - No Mans Land (2002-es album) = Itt már megmutatja, mire is született. Ez a zene igen jól fekszik neki. Sokkal jobban szól mint az m34.
2. = Igazából elfelejtettem irni, mert szépen szólt rajta ez a zene. Nem hiányzott semmi.
6. = Kevésbé szúrós "S" és "SZ" hang, mint az m34 esetében, itt már nagyon elfogadhatóan szól!
16. = Éppenhogy csak megremegtette halványan a széket, nem a "zselét is kirázom a hajadból" műfajt produkálja, de mégis jól éreztette a mélyet. Végre ezzel a hangfallal lehet Prodigy-t hallgatni. Van mély is, magas is, bár utóbbi ezen a zenén úgy éreztem kicsit sok volt, magasabb hangerőnél már zavaró volt cseppet, halkítani támadt kedvem...
Scooter - Soultrain = Hát.. khmm... lehet hogy a terem akusztikája volt sz@r ehhez a hangfalhoz, de hogy semmi mély nem volt! Szégyentejesen szólt. Ez a kategória a halála ennek a hangfalnak
Mourdant Short MS908 (187.900/pár) - gyakorlatilag nulla forintot ér
Scooter - Soultrain = Tolta a basszus mint akinek muszáj volna, rázta a széket, a zselét, mindent, de elvesztette a fonalat a hangfal, csak a mélyre összpontosított, nem állt össze a hangkép. A magasától és a mélyétől megfájdult a fejünk 2 perc múlva. Vissza is tetettük a helyére...
Következett az akusztika.
Hangrendszer:
Vincent SV-226 MKII hibrid erősítő
Vincent CD-S6 CD játszó (csöves)
Nordost Blue Heaven Összekötőkábel
Nordost Shiva hálózati kábel
Nordost Flatline MKII hangfalkábel
Acoustic Energy Evo 3 (169.000/pár)
2. = Nyugodtan szólt a zene. Csak ültünk és hallgattuk ezt a csodás zenét.
6. = Sokkal jobban tetszik a hangja, mint a Mission-ök esetében. Szép énekhang megfogott mindenkit.
sajnos több zenét nem próbáltunk... Bár meg kell mondjam, az álló dobozok közül ez tetszett eddig a legjobban.
Acoustic Energy ELite 2 (189.000/pár)
6. = A szép női énekhanghoz, amit korábban az Evo3-tól hallottunk még hozzátett annyit, hogy a zongora tényleg zongora lett. Ejj de el lett találva! Nagyon fekszik neki ez a műfaj. Lássuk a többihez mit szól!
16. = Prodigy-t is lehet rajta hallgatni, sőt! Igaz picit kevés a mély, de egy szobába elég. Akinek meg nem az vegyek hozzá subot és tökéletes rendszere lesz. Egyébként jól szólt a Prodigy is, mély, magas, minden rendben volt, és nem ordított olyan torzan az énekes, mint a Mission-ök esetében.
System Audio 1530 (199.000/pár)
Hihetetlen, hogy egy ennyire vékony hangfalból micsoda mélyek jönnek... lássuk!
3. = Nagyon szép rajta ez a zene, csodásan énekel ez a nő! Legszivesebben nem is irtam volna egy szót se

16. = És itt jön a döbbenet! Prodigy-n VAN MÉLY ami bőven elég is egy lakásba. Tere is van, mélyre lemegy a hang. Hát nagyszerű ez a hangfal.
10. = Itt már tényleg nem tudtunk irni, csak a zene csodálatára koncentráltunk. Nagyszerű ez a hangfal.
BOBÁNAK AJÁNLOM figyelmébe, hogy NAGYON GYORSAN tesztelje le!!! Ettől csak a Dyno szól szebben, de csak egy árnyalatnyival. És kb egy árba is vannak. Megfontolandó nagyon hogy a kettő közül melyiket venné meg az ember!
Phonar P20s (219.000/pár)
Ez a hangfal okozta a legnagyobb csalódást. Annyira ajánlották töben is... hát egy nagy túró ez de nem hangfal

Nagyon hangos/érzékeny hangfal (4 ohmos) alacsonyabb hangerően kell járatni.
10. = Kevésnek éreztük a mélyet
3. = Túlságosan erős énekhang, mintha az énekesnő a füledbe kiabálna, a zene meg ott maradna a falnál...
16. = rezegteti a kanapét pedig hárman is ülünk rajta, ehhez a zenéhez jól passzol a hangja, de a mélye... valami nem frankó hiába masszirozza a hátsónk. Nem ilyen zene való kedvére.
A Dyno-k teszteléséhez használt teljesítmény 5W a többi hangfalhoz viszont 1-2W bőven elegendő volt... de lássuk a tesztet.
Dyno 42 (163.000/pár)
10. = Hihetetlen széles, nagy tere van, a zenészek ott állnak előttünk. Brrr.. csodás. Egyedüli hátránya, hogy a mély hangereje a hangfal termete miatt kevesebb mint kéne, de VAN!!! VAN és VAN. Lemegy mélyre, dübörög, mindent csinál, csak kevesebb, mint az Evo 3-é, de ez nem is arra való, viszont egy subbal megtámogatva hihetetlen dolgokra lenne képes. 15m2 alatti szobába viszont bőven elég a hangja. Egyetlen negatívuma, hogy a skót dudát hangosabbnak hallottam, mint a többi hangszert, de lehet hogy a nagy hangerő volt az oka.
Dyno 52 (238.000/pár)
3. = Esküszöm, csak ilyen zenét hallgatnék ezen a hangfalon (pedig nem szeretem ezt a stilust), de ezt a dínót ERRE a zenére találták ki. Teljesen le lehet érzékenyülni tőle... majdnem sikerült is. Hi-hi. Látni lehet, ahogy az énekesnő hogy formálja az ajkait, fogai között áramló levegőt érezni lehet. Ahol kicsit kapkodva vette a levegőt, oda mindjárt felfigyeltünk, hogy hoppá! Mindent kihallani a felvételből. Tuti azt is meg lehetne hallani eg ykoncertfelvételen, hogy mikor lapozzák a kottát a zenészek. Ennyire részletező hangú hangfallal még nem találkoztam. Lenyűgöző. Igaz ez az árában is jelentkezik sajnos...
16. = Ez kész ez a hangfal, ebbe nyújtja amit a SA1530, éppenhogy csak a basszus ereje kevesebb de csak olyan kicsivel hogy ez már inkább csak szőrszál-hasogatás. Dübörgött vele minden, szépen lement mélyre a hang, rezgett... és a poén, hogy ehhez +/-2mm-t mocorgott csak a membrán! A Mission simán lengett volna +/- 5mm-t hogy ezt az erőt nyújtsa. Élvezet rajta a rockzene is. Mindennel leteszteltük. Besz@rás. Mindenre jó. Komolyzene, könnyűzene, rock minden. Beethoven-átdolgozást hallottunk rajta zongorán, nagybőgőn, hegedűn. Gyerekek megtaláltam azt a hangfalat, ami tökéletesen visszaadta a zongora hangját. Aki tényleg a hangszerek valódi hangjárakiváncsi és nem ahhoz nagyon közeli hangokhoz, az ne keresen tovább. Ő kell.
Eztán n.drews teljesen kétségbeesett, hogy neki ilyen hangfal kell de ennyi pénze mikor lesz. Orgi el is döntötte, neki Dyno kell, KP meg csak röhögött rajtunk, ö megmondta elöre, hogy ha ezt a hangfalat meghalljuk mást nem akrunk már hallgatni. Hát úgy is volt kb. Ök ketten elköszöntek, de én Orgival mentem még a Satsystem-be.
Mondjuk a történethez hozzátartozik az is, hogy az egész cucc 1 milla volt! Tehát ha vki 150ezer Ft-s erősítőre és 70ezer Ft-os CD játszóra köti a Dynot egy olcsóbb kábellel és a gyári hálózatikábelt használja, a hangja nem lesz ennyire kifinomult és tökéletes, de csak egy kicsit romolhat el, nem pedig olyan szinten, mintha 50ezerrel olcsóbb hangfalat vennénk.
Hangrendszer:
1. terem
Vincent SV-226 MKII hibrid erősítő
Vincent CD-S 1.1 CD játszó (csöves)
AudioPlan hangfalkábel
Jm-Lab 714S
2. = Szép rajta eza zene, jó a mély, van ereje is, böven elég egy nappaliba, több semmiképpen nem kell! Az énekhang magasában az "S" és "SZ" hangok sziszegése újra visszaköszön, igaz nem feltünően mint a Mission-ök esetében, de hallatszik icsit. Igaz hogy ez a hangfal 30 percet sem ment, bár a magas hangját ez nem hiszem hogy befolyásolná.
3. = Leheletnyit kevés a magas, néha meg kicsit erős, olyan FÉMES jelegű. Az "S" és "SZ" picit erős. De lehet, hogy csak a fülünk hangol rá, és csak arra figyel?? Nemtudom. Valami nem stimmel. Vagy a magasa ilyen, vagy a helység béna. De valamelyik nem frankó.
6. = Szép mély, részletező hang, ennek a hangfalnak is jó a tere, de már megint nem tiszta a magas. Kezdenek kétségeim lenni afelöl, hogy maga a hely van elátkozva!
16. = Kicsit mélybehúzó a hangkép, de egyáltalán nem zavaró. Lehet érezni az "elefántdübörgést".
2. terem baloldal
H/K 670
Rotel RCD-02
Audioplan hangfalkábel
JBL E80 és E60
2. = Kiegyenlített mély és közép, de... a középhangszóró felől halk recsegést hallok, mintha a hangszóró széle ki lenne szakadva.
3. = Mélytónusú, szúrós a magas, hiányzik a közép lendülete...
6. = kicsit kevés a mély, de van belőle egy szobáravaló. Nagyon ronda az "SZ" hang, szinte fúj a magas, borzalom. Elég is ebből ennyi!!!
Infinity Beta 40
2. = Középhiányos, borzalom a magasa (kerámia membrános), fél percig se birtuk.
2. terem jobboldal
H/K AVR330
H/K DVD 22
nevesincs 2x4mm2 rézkábel
Jm-Lab 716S
2. = Mélyebb hangkarakterű, mint a 714S. Az "SZ" elég tompán szól, hiányoznak a közép-magas hangok. Kicsit halk a csilingelés.
3. = Az énekhang picit halkabb mint a többi hangfalon, az ének teteje itt is sziszeg.
6. = Itt már kimondottan zavaró a tompa és sziszegő magas, a magas női éneket nem lehet hallgatni.
16. = Kevés a magas mennyisége, halk az ének és a közép. Viszont rázza a padlót is.
Ez a teszt meggyőzött, hogy a 714S a jó választás a Chorus szériából, csak az a fránya sziszegés ne lenne!
Összefoglalva: a Satsystem-ben árulás van! Olyan nincsen, hogy egyik hangfalban sincs tiszta magas, valamint hogy mindegyik hangfalban a középhangszóró teteje és a magas hangok (magas női énekhangok) fakón szólnak! Kezdenek komoly kétségeim lenni afelöl, hogy ez a hely el van elátkozva!!!
A teszt után ellátogattam Miki2-höz Orgival és meghallgattuk a Dali hangfalát, talán Evidence 470-es (Nordost Flatline MKII hangfalkábel + NAD erősítő+NAD CDjátszó, pontos tipust majd Miki2 tud adni... már nem volt eszembe hogy felirjam, elfáradtam nagyon).
Itt mondhatni minden jól szólt, ennek a hangfalnak selyemdómja van, szép magas, bár a hangkép lefátyolozott, nagyon nyugodt, higgadt, hiányzott a lendület az élet, minden hang megfogott volt, mint egy nyugdijas, aki csak lassan szerti a dolgokat és nem kapkodva. A Dali Blue 5005 Miki szerint jobban szól, tisztább közép, élénkebb magas, de a mélye is jóval több és nyomulós, tolja a mélyet jobban sokkal mint az Evidence. De a nap végére már jól elfáradtunk nehezen tudnám megfogalmazni miket és hogy hallottam. Szép volt, rettenet tetszett is, csak egy picit több magas és közép hiányzott, valahogy a lendület, az életnélküliség jellemezte, egyébként lehet, hogy az erősítő nem illik hozzá csak, Valami ilyesmi hangot kerestem egész nap. Ehhez közeli hangfalat szeretnék. Talán a SA1530 volt ilyesmi, de az jobba szólt, de ne feledjük ott 6000ezres lánc volt bekötve elé ami nagyon sokat szamit!
Konklúzió:
Aki 200 alatt akar jó hangfalat venni, az nézze meg magának a SA1530-at vagy az EVO 3-at. De hangsúlyozom, a lánc maga biztos hogy kihozta a maximumot belőlük. Aki kevesebb méllyel is beéri ezeknél és a szép énekhang fontos, nem a dübörgés, az nyugodtan hallgassa meg az AELite 2-est vagy a Dyno 42-est. Igen jó hangfalak ám ezek! Ám a Dyno-hoz nem árt az 1804-es Denonnál jobb erősítőt beszerezni, legalábbis úgy gondolom. Vincent nagyon jó volt vele csak az inkább 200 mint 100.
Aki viszont 200-tol kicsit többet tud költeni, anak a Dyno-t muszáj meghallgatnia, káprázatos. Szóval elmehet ám a búsba aki azt mondja hogy nem hajtható meg izéé, mizé.. nos, az menjen el fülészetre de sürgősen

Bár nem tudom mivel hallgatta aki ilyet állit. Tény, hogy a Dyno jó. De nem mindegy hogy mivel, ehhez illö erösitö kell, nem lehet csak úgy rádobni egy 60ezresre mert akkor kidobott pénz lesz csak a hangfala.
A teszten résztvett kollégáktól azt kérem, hogy a saját véleményüket irják meg a hangfalakról, amennyiben az különbözött az enyémtől.
Üdv! Topeti
Szerkesztette: topeti 2004. 09. 24. 09:25 -kor