HWSW Informatikai Kerekasztal: Quadral QLX hangszorok, milyen centert? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Quadral QLX hangszorok, milyen centert? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 02. 16. 11:51

sziasztok!

van egy Quadral hangszórókból álló rendszerem, aminek még nincs centere. a hangszórók QLX205-ösök és 115-ösök. olvastam, hogy a QLX Base hangszóró igen gyatrán sikeredett és eléggé doboz hangja van, szóval ezt inkább hanyagolnám (több forrás is erre utalt, így a továbbiakban nem is foglalkozom vele)

viszont szeretném meglepni magamat nemsokára egy centerrel, ezzel kapcsolatban kérem szakértő segítségeteket. a következő versenyzők vannak a listámon jelenleg:

[url="http://"http://www.quadral.de/en/argent/base/t.htm"]Quadral Argent Base[/url]
Kép
[url="http://"http://www.quadral.de/big/ARGENT_BASE_S.jpg"]Argent Base nagy kép[/url]

ez olyan 26e HUF, tehát igen kedvező áron kapható.

a következő versenyző az [url="http://"http://www.quadral.de/en/ascent/base/t.htm"]Ascent Base[/url]
Kép
[url="http://"http://www.quadral.de/big/ascentbase.jpg"]Ascent Base nagy kép[/url]

ez olyan 56e HUF, ami már feszegeti a fájdalomhatárt. ha viszont olyan jó, akkor még belefér elvileg.

az [url="http://"http://www.quadral.de/en/aurum/aurumb/t.htm"]Aurum Base[/url] már kiesik, mert igen drága (olyan 80e HUF). azért itt egy kép róla, de ez nem esik bele a látókörömbe...

Kép
[url="http://"http://www.quadral.de/big/aurumbase.jpg"]Aurum Base nagy kép[/url]

a kérdésem az lenne, hogy érdemes strapálnom magamat, hogy megvegyem az Ascent-et vagy elég lesz az Argent is? természetesen meg fogom hallgatni őket, de előzetesen tudtok mondani róluk valamit?

a felhasználási mód természetesen a filmnézés lesz :), a zenéhez elég a két front is. az erősítő egy Yamaha RXV630RDS, nem szoktam agyrepesztő hangerőn hallgatni. igazából az érdekel, hogy meglegyen a kellő dinamika és tiszta legyen a hang. mivel a centeren igen sok múlik, így megpróbálok kellő súlyt fektetni a témára, de nem szeretnék feleslegesen sem jót venni, ha nem használom ki. ez lenne a fő dilemma.

tehát kinek mi a tapasztalata a fenti versenyzőkkel?
köszi előre is az infókat!
üdv!
.
.
.

#2 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 17. 13:00

a nagy érdeklődésre való tekintettel felhozom egy kicsit a témát :)

az Argent zárt, az Ascent pedig rexlef, bipolár

a zártat és a reflexet értem, de mi az a bipolár? mi az előnye/hátránya?

írjatok, hogy tudjak dönteni!
köszi, üdv!
.
.
.

#3 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 18. 08:34

jól fejlődik a topik, lassan meglesz a negyedik hozzászólás is! csak így tovább! :o

hajrá Mari néni! :)

u.i.: írjatok szorgalmasan, eddig is sok jó hozzászólás érkezett! :)
.
.
.

#4 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 18. 12:32

Szerintem szívesen segítene mindenki, de ha egyszer nem ismerjük ezeket a dobozokat... :rolleyes:
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#5 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 18. 14:15

hátha valaki ismeri...

először a lepényhal, a reményhal meg utoljára... :)

szóval írjatok, ha van valami tapasztalat. köszi előre is, üdv!
.
.
.

#6 Felhasználó inaktív   Berti 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 18. 15:29

idézet:
Ezt írta donphobos:
a nagy érdeklődésre való tekintettel felhozom egy kicsit a témát :)

az Argent zárt, az Ascent pedig rexlef, bipolár

a zártat és a reflexet értem, de mi az a bipolár? mi az előnye/hátránya?

írjatok, hogy tudjak dönteni!
köszi, üdv!
[/quote]

Tehát: a zárt és reflex között remélem tudod mi a különbség. A centernek mindkettő jó, de ha egy kicsit több basszusra vágy középről érdemesebb a bass-reflexet választani.
A bipolár dologról, meg nem értem ,hogy hogyan lehet egy egy center bipolár, mert bipolárok a hátterek szoktak lenni. Vagyis általában trapéz alakú dobozról van szó, ami mindkét irányba sugároz , jobbra és balra is, úgy hogy álltalában a trapéz mindkét szárában van egy mély-közép és egy magas. Tehát a center bipolár?????
Amúgy én nem hallotam még nagyon Qudralokat,de majd ha lesz időm, akkor elmegy az Albacomp-hoz és meghallgatom, mert ár/érték arányban nagyon jók és érdekel, hogy mit tudnak hangzásban??

#7 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 18. 17:15

Hopsz, elnéztem, mindkettő háromutas (vagy inkább 2.5). Bár nem hallottam őket, én valószínűleg nehezen barátkoznék meg a hangjukkal, pont emiatt. Ugyanis az a jó elrendezés, ha a hangszórók egymás felett vannak, nem egymás mellett. Ezt a követelményt viszont csak nagyon kevés, drága centersugárzó teljesíti. A 2.5 utas kialakítás pedig főleg nem nyerő, ugyanis valószínűleg a frekitartomány eltérő részét fogod hallani a füleiddel. Ez pedig előbb-utóbb zavarni fog.

A zárt vs. reflex majdnemhogy mindegy, talán a zárt jobb, de ez lehet az én hülyeségem is. Mindenesetre valamiért nekem az az érzésem, hogy a reflexdoboznál a doboz mérete jóval kisebb az ideálisnál.

[ 2003. február 18.: subvoice szerkesztette a hozzászólást ]

#8 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 19. 09:40

a centerre mi megy akkor tulajdonképpen? én úgy tudom, hogy főleg a beszéd és minden, ami elöl történik. viszont a nagy zajokat (felrobban a beszélő, például :) ) már kiadja a frontokra és a szubra, nem?

ha így van, akkor minek kell basszus a centerre? tudom, hogy ilyen egyszerűen nem lehet elhatárolni, csak olyan furcsa, hogy oda is kell a reflex.

ha a center egy Argent lenne, akkor az mivel tud kevesebbet az Ascent-nél? kisebb a terhelhetősége vagy jóval "gyöszösebb" is a hangja? mert bömböltetni nem akarom, de nem ártana, ha tiszta lenne a hangja. ha a centeren főleg a beszéd jön, akkor az igazi "munkát" még mindig a frontok végzik, nem?

írjatok lécci arról is, hogy mi kerül centerre, mennyire domináns a szerepe a frontokhoz képest! köszi, üdv!
.
.
.

#9 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 19. 11:56

donphobos
Eddigi tapasztalatom alapján a beszédet kivéve minden (effektek, környezeti zajok, kísérőzene)kb. 80%-ban a frontokon szól. (De pl. a elhalad a kamera előtt egy autó, akkor az átvonul a centeren is, nem árt, ha közben nem változik a hang tónusa.)

subvoice
2,5 utas fekvő center? Az tényleg elég gázos lehet, biztos ez?
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#10 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 19. 12:22

Hát, ránézésre a két mélyközép egyforma, szerintem a motorjuk is az. A Q honlapján szerepel ez:

Type: 3-way
Crossover frequency (Hz): 400/2.800

Vagyis (durva egyszerűsítéssel) az egyik mélyközép 400 Hz-ig szól csak. Gondolom a másik fb-2800 Hz-ig szólhat, a 400 Hz-es mizériával a baffle stepet akarhatták kompenzálni, bár a fene se tudja, látni kellene a hangváltó rajzát. De akkor is mindegy, ha nem egyforma a két hangszóróból jövő hang, akkor szerintem a fekvő MTM teljesen használhatatlan elrendezés, nem hinném, hogy ezen a "runtime correction" érdemben javítani tudna.

#11 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 20. 12:50

idézet:
Ezt írta EV6:
donphobos
Eddigi tapasztalatom alapján a beszédet kivéve minden (effektek, környezeti zajok, kísérőzene)kb. 80%-ban a frontokon szól. (De pl. a elhalad a kamera előtt egy autó, akkor az átvonul a centeren is, nem árt, ha közben nem változik a hang tónusa.)
[/quote]

akkor érdemes a jobbikat megvenni? az egyik 31, a másik 67 (bruttó) a Netdepónál. a kisebbet még megvenném, de ha csak ront a helyzeten, akkor nincs értelme. természetesen meg fogom hallgatni őket nemsokára.

szerintetek szigorúan az adatokat nézve érdemes egy 25nm-es szobába (L-alakú, igazából olyan 2-2,5 méterre ülök a TV-től) megvenni a nagyobbat? miben tud az többet?

az Ascent:

115/200 W
35...24.000 Hz
600/2.500 Hz keresztváltó
87 dB érzékenység

az Argent:

100/150 W
50...22.000 Hz
400 /2.800 Hz keresztváltó
88 dB érzékenység

namármost a 100W is nagyon sok, mert az erősítő valós teljesítménye olyan 30W. a mélyhangban szerintem felesleges olyan nagyon lemenni, ha úgyis mennek a mélyek a szubra. az érzékenysége pedig jobb az Argentnak (ő az olcsóbb)

viszont az Argent-nél ki van írva, hogy már nem gyártják. nekem úgy tűnik, hogy helyette van a Platinum.

szóval a technikai adatokat tekintve nem tűnik elégnek a szobába az Argent? nemsokára meghallgatom, csak most igen sok a munka, így még egyenlőre csak a fórumra tudok támaszkodni.

köszi előre is a hozzászólásokat, üdv!
.
.
.

#12 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 20. 14:13

most telefonáltam a Magnetronba és beszéltem egy jó hosszút a jóemberrel, aki vezeti a boltot. az ő szavaiból az derült ki, hogy az Argent Base igen közel van a QLX Base-hez, árban is, de sajnos minőségben is. nincs olyan dobozhangja, mint a QLX centerének, de nem az a domináns center.
az Ascent Base ellenben már igen jó (persze, hogy az, 2x annyiba kerül), de mivel más benne a magassugárzó, így a hangja is más, mint a QLX magasainak.

azt is megtudtam, hogy a centernek igencsak fontos a szerepe, mert ha be van kötve, akkor szinte minden azon jön, a frontok olyankor alárendelt szerepben vannak. vagyis azon jön a beszéd, a robbanások, a zajok, a frontokra pedig a szélső dolgok kerülnek. mivel az igazi moziban nincsenek is frontok, csak centerek (a vászon mögött), így hasonlatos elven működik a házi változatban is, csak ott némi hang kerül a frontokra is, ha már ott vannak.

akkor ezek szerint mélyebben kell a pénztárcába nyúlni, mert ezek szerint igenis van értelme figyelembe venni az Ascent Base centert is, bármennyire is ágáltam ellene.

még azt is megtudtam, hogy a korábbi eszmefuttatásom, miszerint a 3-4 méterre levő frontok közé még nem kell center, mert közel vannak egymáshoz hibás. közelnek a 2 méter alatti távolságok felelnek meg, tehát kellene center a rendszerbe.

jövő hétre alighanem tudnak szerezni Ascent Base centert, mert most éppen kifogytak és akkor majd meghallgatom jól. aztán majd kiderül, hogy mennyire harmonizál a QLX205-höz a magasa. ha jól, akkor einstand... :)

addig is írjatok valamit arra, amit itt megtudtam, hogy mennyire helyesek az állítások. köszi előre is, üdv!

u.i.: beszúrok ide egy kis képet a két kérdéses elemről, hogy mutasson is valahogy ez az oldal:

Kép
[url="http://"http://www.quadral.de/big/ascentbase.jpg"]nagy Ascent Base[/url]

Kép
[url="http://"http://www.quadral.de/big/QLX_205.jpg"]nagy QLX205[/url]

:)
.
.
.

#13 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 25. 13:24

a hét közepén lehet érdeklődni a meghallgatás ügyében (részirül, ha jobban tetszik :) ), de azért ne fogjátok vissza magatokat és írjatok még valamit a hangfalakról (leginkább a centerről)

üdv!
.
.
.

#14 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 25. 14:36

idézet:
Ezt írta donphobos:
írjatok még valamit a hangfalakról (leginkább a centerről)[/quote]

A center az az, ami középen van! :cool:

#15 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 25. 18:43

idézet:
Ezt írta EV6:

[/quote]

És semmi többet nem tudok elmondani.

#16 Felhasználó inaktív   S W 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 26. 01:28

idézet:
Ezt írta EV6:

[/quote]

És mágnesesen árnyékolt :D
SW

#17 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 02. 26. 07:56

idézet:
Ezt írta donphobos:
..........azt is megtudtam, hogy a centernek igencsak fontos a szerepe, mert ha be van kötve, akkor szinte minden azon jön, a frontok olyankor alárendelt szerepben vannak. vagyis azon jön a beszéd, a robbanások, a zajok, a frontokra pedig a szélső dolgok kerülnek..........

még azt is megtudtam, hogy a korábbi eszmefuttatásom, miszerint a 3-4 méterre levő frontok közé még nem kell center, mert közel vannak egymáshoz hibás. közelnek a 2 méter alatti távolságok felelnek meg, tehát kellene center a rendszerbe..........
[/quote]

szvsz, jóóóóóóóó nagy etetés ( a minőség (hiányának)) elfedésére....
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#18 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 26. 08:19

Node hogy off off legyen, a center szerepéről és szükségességéről:

Nálam kb 3,5 méterre vannak a frontok és egyelőre nincs centerem, mert most építem és úgy készül, mint a luca széke. De tesztelgettem más dobozokkal, hogy mit is csinál a center. Nos, ekkora bázistávolságnál nem feltétlenül kell a center, de vele lesz igazán kerek a kép. Jó minőségű frontoknál ha középre ülsz, akkor a párbeszéd igenis a tévéből fog szólni, nem a két sarokból.

A baj ezzel csak az, hogy nem biztos, hogy minden esetben a sweet pointból akarod nézni a filmet, illetve a család többi tagja/haverok/(helyettesíts ide be amit akarsz) már biztosan nem fog itt ülni. :) Ezért ajánlatos a center.

Az, hogy a centeren mi szól, az egyedül a film hangját keverő hangmérnökö(kö)n múlik. Egy normális filmnél elsősorban a látható párbeszédek szólnak a centerből, minden más a többi 4 hangszóróból jön. Logikus dolog, hiszen a center nem képes térérzetet létrehozni, lévén monofónikus sugárzó a lelkem.

Ettől függetlenül vannak azért elcseszett filmek is, ahol szinte minden a centerből szól, de szerencsére nem ez az általános.

#19 Felhasználó inaktív   Degeczi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 26. 08:57

idézet:
Ezt írta subvoice:
Egy normális filmnél elsősorban a látható párbeszédek szólnak a centerből, minden más a többi 4 hangszóróból jön[/quote]

bizony, s ez folvet egy masik fontos szempontot: sok DVD-n tul halkra kevertek a parbeszedeket, de centerrel semmi problema, mert minden erositon ra lehet adni nehany dB plusz kakaot erre a csatornara

#20 Felhasználó inaktív   donphobos 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 02. 26. 09:11

akkor nálam jó minőségű a front ezek szerint, mert középről jön a hang. hiába a QLX205 szerintem igen jó, bár egy Aurum 9 Vulcan biztosan lenyomja... :)

ha csak én ülök előtte, akkor is sokat dob tehát a térhangon a jó center? ha pedig többen, akkor szinte "muszáj"?

köszi az infókat előre is, üdv!
.
.
.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.