HWSW Informatikai Kerekasztal: Hangszórókról... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hangszórókról... Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2003. 03. 16. 21:53

Sziasztok!

Lenne egy pár kérdésem, elsősorban kimondottan woofer mélynyomókról... Én mit sem értő emberke léttemre megszeretném kérdezni, hogy számít egy woofernél a membrán típusa? Azaz van különbség az alu membrán, a poliproőpilén membrán és a papírmembrán között? ha igen, akkormiben nyílvánul meg? Melyiket érdemesebb használni házimozi rendszerhez? Természetesen házilag építetthez... Valamint a csévetes anyagais befolyásol dolgokat? Mondjuk a KAPTON, és az ASV között mi különbség? Számomra ezek teljesen kínai dolgok... :(

Egyelőre ezekre lennék kíváncsi... nemtom ki mennyire tud segíteni!

para Tomi Filth

#2 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 22:27

Természetesen van különbség az anyagok között, de nincs konszenzus abban, hogy melyik a "legjobb". A papírmembrán könnyű, ezért nagy lehet a hangszóró érzékenysége. Ugyanakkor nem időjárásálló, állaga fokozatosan romolhat, ezért többnyire valamilyen anyaggal kezelik a felületét. Ettől merevebb is lesz. A polipropilén a kezelt papírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek "lágy" membránok, nagy átmérő és hangerő esetén a membrán deformálódik, torzít. Ez ellen a membrán felületén merevítő gyűrűk, "lépcsők" kialakításával próbálnak védekezni.

A kevlár, szénszálas, alu és egyéb fém membránok merev anyagok, ezeknél a fenti deformálódás nem lép fel, ugyanakkor nagy a tömegük, általában csúnya magasfrekvenciás rezonanciáik vannak, amiket mindenképpen szűrni kell, illetve szub célú alkalmazásnál az átlagosnál esetleg nagyobb meredekségű szűrőt kell alkalmazni (akár 24 dB/oktáv felett).

A gyakorlatban az anyagokat keverik, így próbálnak "ideális" membránt készíteni. Az ideális membrán merev, kis tömegű, lineáris átvitelű, rezonanciáktól mentes (és olcsó előállítani) lenne, ha létezne.

A csévetest anyaga is számít, a hangba is beleszól, de ennél fontosabb, hogy a csévetest segít a tekercsben képződő hő eldisszipálásában, tehát alapvetően befolyásolja a hangszóró maximális elektromos terhelhetőségét.

Gyakorlatilag a hangszóró minden egyes darabja számít, hiszen együtt alkot egy mechanikus mozgó rendszert, ami a hangot sugározza.

Mindegyik anyagból lehet jó és rossz hangszórót/hangdobozt építeni, ne a membrán anyaga legyen a döntő szempont.

#3 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 22:44

idézet:
Ezt írta subvoice:
Természetesen van különbség az anyagok között, de nincs konszenzus abban, hogy melyik a "legjobb". A papírmembrán könnyű, ezért nagy lehet a hangszóró érzékenysége. Ugyanakkor nem időjárásálló, állaga fokozatosan romolhat, ezért többnyire valamilyen anyaggal kezelik a felületét. Ettől merevebb is lesz. A polipropilén a kezelt papírhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek "lágy" membránok, nagy átmérő és hangerő esetén a membrán deformálódik, torzít. Ez ellen a membrán felületén merevítő gyűrűk, "lépcsők" kialakításával próbálnak védekezni.

A kevlár, szénszálas, alu és egyéb fém membránok merev anyagok, ezeknél a fenti deformálódás nem lép fel, ugyanakkor nagy a tömegük, általában csúnya magasfrekvenciás rezonanciáik vannak, amiket mindenképpen szűrni kell, illetve szub célú alkalmazásnál az átlagosnál esetleg nagyobb meredekségű szűrőt kell alkalmazni (akár 24 dB/oktáv felett).

A gyakorlatban az anyagokat keverik, így próbálnak "ideális" membránt készíteni. Az ideális membrán merev, kis tömegű, lineáris átvitelű, rezonanciáktól mentes (és olcsó előállítani) lenne, ha létezne.

A csévetest anyaga is számít, a hangba is beleszól, de ennél fontosabb, hogy a csévetest segít a tekercsben képződő hő eldisszipálásában, tehát alapvetően befolyásolja a hangszóró maximális elektromos terhelhetőségét.

Gyakorlatilag a hangszóró minden egyes darabja számít, hiszen együtt alkot egy mechanikus mozgó rendszert, ami a hangot sugározza.

Mindegyik anyagból lehet jó és rossz hangszórót/hangdobozt építeni, ne a membrán anyaga legyen a döntő szempont.
[/quote]

Mostmár kézzelfoghatóbb a helyzet, köszönöm... Akkor ahogy kivettem a szavaidban, akkor ne ezeket a felületi dolgokat nézzem, amikor hangszórót választok... De akkor már megint bajban vagyok, mert akkor meg nem tudom, hogy mit keressek... Mindenesetre most az alumembránra voksolok... T.i.: most szeretnék egy házimozi szettet építeni, és nézegetek, keresgetek. Nincsenek axtra igényeim, azaz elsősorban számítógépről lejátszott filmekhez, TV-hez, és mp3/írott audio zenéhez kellene... Namost szűrőt azt lehet kapni hangtechnikai boltokban? És ezek a szűrők bármelyik wooferhez jók? Gondolom elég láma kérdések, dehát nem értek hozzá... :o

para Tomi Filth

#4 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 23:16

Első lépésként kell egy házimozi erősítő. Ez a szub szűrés dolgot megcsinálja helyetted. Következő lépés eldönteni, hogy milyen pénzkeretből akarsz gazdálkodni. Félve kérdezem meg: ugye nem Somogyi hangszórókból akarsz építeni?

#5 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 16. 23:49

idézet:
Ezt írta subvoice:
Első lépésként kell egy házimozi erősítő. Ez a szub szűrés dolgot megcsinálja helyetted. Következő lépés eldönteni, hogy milyen pénzkeretből akarsz gazdálkodni. Félve kérdezem meg: ugye nem Somogyi hangszórókból akarsz építeni?[/quote]

Az erősítő: Alsősorban egy számítógépes hangkártyáról akarom hajtani a rendszert, amíg nem veszek erősítőt, de mindenképpen valamilyen technicsben gondolkodom, vagy esetleg sony, természetesen nem a legdrágábban... Most csak terepfelmérés van egyelöre... A ahngszoro: Somogyiakat néztem, mivel másokat nem ismerek. Mármint más márkákat. Ez nem jelenti azt, hogy azokbol csinaljam... Esetleg tudsz javasolni valamit? Szívesen veszem! A pénzkeret, hát olyan 50-70 ezerre gondoltam maximum, mondjuk 200-300 wattos wooferre... (De azt sem tudom, hogy ténylegesen mekkora legyen, mint írtad, alőször az erősítőn kell gondolkozni. Mindjuk az erősítő legyyen 80-100 W körül :confused: )

para Tomi Filth

#6 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 09:57

Ez a WATT mánia....

Én meg a kis 10W-os erősítőm....

ÜDv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#7 Felhasználó inaktív   EV6 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 10:17

idézet:
Ezt írta DDL:
Ez a WATT mánia....

Én meg a kis 10W-os erősítőm....

ÜDv: DDL
[/quote]

Csak nem TBA810AS? :D :D

(Bocs, nem lehetett kihagyni... :)
processzort tervezni gyartani nem kulonosebben nehez, csak tapasztalat es penz kell hozza, a tudas fonn van a neten - vers
Én mágussá, ezzel a köznapi értelemben véve polihisztorrá váltam. - Gyula2222
...a végtelen felénél túl helyezkednek el... - flashdesignor
...jönnek a további tovább konkretizálások egészen addig, h egy egy adott esetben pontosan mik és hogyan vannak. - Gyula2222

#8 Felhasználó inaktív   DDL 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 10:28

idézet:
Ezt írta EV6:

Csak nem TBA810AS? :D :D

(Bocs, nem lehetett kihagyni... :)
[/quote]

Majdnem! TDA2010. ;)

Üdv: DDL
Manticore Mantra/SME 3009 SII + ORTOFON MC20MKII + ORTOFON T20 Lp játszó, Sansui CD-X701 cd játszó, maszek csöves előfok, KT88 ULPP végfok, Townshend Sir David hangdoboz. CableTalk Reference1, Straight Wire Rhapsody-S, KIMBER 8TC, AN-L (hálózati) kábelek. SoundOrg készülékállvány.

#9 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 12:25

idézet:
Ezt írta Tomi Filth:
Az erősítő: Alsősorban egy számítógépes hangkártyáról akarom hajtani a rendszert, amíg nem veszek erősítőt, de mindenképpen valamilyen technicsben gondolkodom, vagy esetleg sony, természetesen nem a legdrágábban... Most csak terepfelmérés van egyelöre... A ahngszoro: Somogyiakat néztem, mivel másokat nem ismerek. Mármint más márkákat. Ez nem jelenti azt, hogy azokbol csinaljam... Esetleg tudsz javasolni valamit? Szívesen veszem! A pénzkeret, hát olyan 50-70 ezerre gondoltam maximum, mondjuk 200-300 wattos wooferre... (De azt sem tudom, hogy ténylegesen mekkora legyen, mint írtad, alőször az erősítőn kell gondolkozni. Mindjuk az erősítő legyyen 80-100 W körül :confused: )

para Tomi Filth
[/quote]

A hangkártyára nem lehet közvetlenül hangdobozokat kötni, az erősítőt semmiképpen sem úszod meg. Szvsz sem a Technics, sem a Sony nem a legjobb választás, Marantz, Harman/Kardon, Yamaha, Onkyo környékén néznék szét (pl.). Az erősítő teljesítménye majdnem mindegy, a valóságban az olcsó kategóriájúak amúgy sem tudnak 5x40W-nál többet, ennyi egy lakószobába bőven elég is.

Hangszóróból tulajdonképpen mit is szeretnél? Komplett 5.1-et, vagy csak szubot? 50-70 ezer nem valami sok, de ha be tudod szerezni, én a helyedben TVM (egykori Tesla) hangszórókban gondolkoznék. A Somogyik legnagyobb baja az érzéketlenség, falják a wattokat és közben nem képesek rendes hangerőt produkálni, ami mozizáshoz elengedhetetlenül fontos, de zenehallgatáskor is dinamikusabban, szebben szólnak az érzékeny dobozok.

#10 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 14:06

idézet:
Ezt írta subvoice:

A hangkártyára nem lehet közvetlenül hangdobozokat kötni, az erősítőt semmiképpen sem úszod meg. Szvsz sem a Technics, sem a Sony nem a legjobb választás, Marantz, Harman/Kardon, Yamaha, Onkyo környékén néznék szét (pl.). Az erősítő teljesítménye majdnem mindegy, a valóságban az olcsó kategóriájúak amúgy sem tudnak 5x40W-nál többet, ennyi egy lakószobába bőven elég is.

Hangszóróból tulajdonképpen mit is szeretnél? Komplett 5.1-et, vagy csak szubot? 50-70 ezer nem valami sok, de ha be tudod szerezni, én a helyedben TVM (egykori Tesla) hangszórókban gondolkoznék. A Somogyik legnagyobb baja az érzéketlenség, falják a wattokat és közben nem képesek rendes hangerőt produkálni, ami mozizáshoz elengedhetetlenül fontos, de zenehallgatáskor is dinamikusabban, szebben szólnak az érzékeny dobozok.
[/quote]

hangszóróból most csak egy subot szeretnék, és erre gondoltam az 50-70 ezer jó magyar forintot... De akkor ez kevés lesz? HuHH! :confused:

Tehát jelenleg van nekem egy 5.1-es hangkártyám, de ez csak egy átmeneti állapot, amíg nem veszek ilyen erősítőt. Kisebb különálló erősítőim vannak ugyan, mint amiről most is megy a rendszer... Csak! A Subláda helyett egy 200Wattos sima egyreflexes mélyláda van, ami valkamikor Peavey Basszusgitárerősítőnek volt a párja, de most már csak külön láda... Ehhez egy quad-405-ös mono 100 Wattos erősítőm van, ami szintén házilag gyártott, keverőpulttal, egybeépített, 3 féle érzékenységi szintű bemenettel... :mad: Ez elég gaygi szegény, és most az lenne a cél, hogy ezt lecseréljem egy komolyabbra, ami majd később egy szintén komolyabb házimozi-rendszerhez is tudjak használni. Ezért kérdezgetek, mert egyszer el kell kezdenem... És mivel pénzem nincs annyi, hogy megvegyem a legjobb technikákat, ezért szeretnék magam építeni egyet, meg természetesen szeretek bütykölgetni ilyesmiken... ;)

Ezek az erősítők már a komplett házimozi erősítők, vagy vannak közöttük woofer erősítők is?

para Tomi Filth

#11 Felhasználó inaktív   nyunyu 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 14:35

idézet:
Ezt írta Tomi Filth:
Ezek az erősítők már a komplett házimozi erősítők, vagy vannak közöttük woofer erősítők is?[/quote]
Egyszerubb hazimozierositokon erositetlen a sub kimenet, szoval csak aktiv sub kotheto rajuk.

#12 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 17. 14:35

Értem! Szóval van már végfokod a szubhoz. Ha az a Quad jól van megcsinálva, akkor az tulajdonképpen elég is lesz. Az 50-70 ha csak a szubra szánod, akkor azért elég, ebből már lehet jó dolgot is építeni. A Peavey nem igazán szub, a basszgitár hangdoboz 40 Hz alatt nem szokott szólni.

A házimozi erősítők (néhány kivétellel) nem erősítik a szub kimenetet, ezért külön erősítő kell ide.

Gondolom valami hasonló hangerőt vársz el az új doboztól is, mint a mostanitól? Ha komoly hangnyomás szinteket is el akarsz érni, akkor nagy reflexdoboz kell vagy esetleg TL (ez is nagy lesz). A hangszóró legalább 30, de ha nagy hangerőre készül a doboz, inkább 40 centis legyen, akár két hangszóró is kellhet.

Azt is jó lenne tudni, hogy mekkora helyiséget akarsz behangosítani vele.

#13 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 18. 19:24

idézet:
Ezt írta subvoice:
Értem! Szóval van már végfokod a szubhoz. Ha az a Quad jól van megcsinálva, akkor az tulajdonképpen elég is lesz. Az 50-70 ha csak a szubra szánod, akkor azért elég, ebből már lehet jó dolgot is építeni. A Peavey nem igazán szub, a basszgitár hangdoboz 40 Hz alatt nem szokott szólni.

A házimozi erősítők (néhány kivétellel) nem erősítik a szub kimenetet, ezért külön erősítő kell ide.

Gondolom valami hasonló hangerőt vársz el az új doboztól is, mint a mostanitól? Ha komoly hangnyomás szinteket is el akarsz érni, akkor nagy reflexdoboz kell vagy esetleg TL (ez is nagy lesz). A hangszóró legalább 30, de ha nagy hangerőre készül a doboz, inkább 40 centis legyen, akár két hangszóró is kellhet.

Azt is jó lenne tudni, hogy mekkora helyiséget akarsz behangosítani vele.
[/quote]

hétvégén pontosan lemérem e helyiséget, és akkor konkrétabbat tudok mondani, meg a bútorozást is megálmodom hozzá... De nagyjából négyzet alapú helyiség, amiről már volt szó, hogy nem a legjobb... :(

A TL az mit rövidít? Sajna még sosem találkoztam vele... A helyzet az, hogy tudok szerezni 3 cm-es MDF lapot. Az jó lesz majd a subládának? Vagy valami más kell?

para Tomi Filth

#14 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 18. 19:50

A TL a Transmission Line rövidítése, [url="http://"http://forum.terminal.hu/messages.php?lang=hu&session_id=&group_id=26&threadselect=20010919094963&first=0&sb=4&ow=2"]itt[/url] olvashatsz róla.

A 3 centis MDF jó, de talán még jobb lenne két vékonyabb (mondjuk 19 mm-es) összeragasztva, egyesek tapasztalata szerint a pozdorja + MDF szendvics (vagy akár a pozdorja + pozdorja) mégjobb (belül a pozdorja, kívül az MDF), stabilabb, valószínűleg olcsóbb is. Persze ha a 3 centis MDF-et ingyen tudod szerezni, akkor az a legolcsóbb. :)

#15 Felhasználó inaktív   Tomi Filth 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 18. 21:26

idézet:
Ezt írta subvoice:
A TL a Transmission Line rövidítése, [url="http://"http://forum.terminal.hu/messages.php?lang=hu&session_id=&group_id=26&threadselect=20010919094963&first=0&sb=4&ow=2"]itt[/url] olvashatsz róla.

A 3 centis MDF jó, de talán még jobb lenne két vékonyabb (mondjuk 19 mm-es) összeragasztva, egyesek tapasztalata szerint a pozdorja + MDF szendvics (vagy akár a pozdorja + pozdorja) mégjobb (belül a pozdorja, kívül az MDF), stabilabb, valószínűleg olcsóbb is. Persze ha a 3 centis MDF-et ingyen tudod szerezni, akkor az a legolcsóbb. :)
[/quote]

Elmentettem az oldalt, köszi, át fogom nyálazni! Valőszínűleg ingyen lesz az MDF lap, "Hulladék" :D címen... De ha mégsem jön össze, akkor asszem a pozdorja + pozdorja marad! Gondolom a belső pozdorja az lehet sima, azaz nem mintázott is...? ;) Akkor mejd előrukkolok a paraméterekkel vasárnapig valamikor... Meg felmérem a terepet, mi pénzbe lehet kapni esetleg pozdorját mifelénk...

para Tomi Filth

#16 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 19. 11:56

Ha a laminálásra gondolsz, a belsőt természetesen nem kell, az lehet sima natúr. Mondjuk én kívülre MDF-et tennék, a sarkokat lekerekítés/45 fokos lecsapás után elég ragyán néznek ki pozdorjánál, mert belül nem tömör, mint az MDF.

#17 Felhasználó inaktív   Lipton 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 26. 08:00

[QUOTE]Ezt írta subvoice:

Szvsz sem a Technics, sem a Sony nem a legjobb választás...
[QUOTE]

Nekem 3 Technics erősítőm van és mindegyik nagyon nagyon jó, abszolút semmi bajom nincs vele, szép a hangjuk, és eddig hibátlanul működnek. Szerintem a Technics nagyon jó választás.

[ 2003. március 26.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ]

#18 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2003. 03. 26. 08:58

idézet:
Ezt írta Lipton:
[qb]Szvsz sem a Technics, sem a Sony nem a legjobb választás...
[QUOTE]

Nekem 3 Technics erősítőm van és mindegyik nagyon nagyon jó, abszolút semmi bajom nincs vele, szép a hangjuk, és eddig hibátlanul működnek. Szerintem a Technics nagyon jó választás....[/QB][/quote]

Mire?
Mert hangszert kissé reszelősen ad vissza, de elektronikus hangoskodásra persze igen.
Szóval mire jó választás?
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#19 Felhasználó inaktív   HaZeX 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 26. 09:02

idézet:
Ezt írta Lipton:
[qb]

[QUOTE]

Nekem 3 Technics erősítőm van és mindegyik nagyon nagyon jó, abszolút semmi bajom nincs vele, szép a hangjuk, és eddig hibátlanul működnek. Szerintem a Technics nagyon jó választás.

[ 2003. március 26.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ][/QB][/quote]

Persze, nem is azzal van gond, hogy a Tech vagy a Sony ne lenne jó választás, ha ebben a kategóriában (minőség és ár) gondolkozol. Ha viszont többet akarsz, és a pénzed is megvan hozzá, egy Yamaha, Marantz vagy H/K cuccal szemben nem lenne jó választás. Nyilvánvaló, hogy ezen utóbbiak csak akkor hozzák ki a képességiket, ha a hifi-d többi része is hozzájuk igazodik (mondjuk egy Jamo hangfal helyett Infinity, stb).

#20 Felhasználó inaktív   GTamas 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2003. 03. 26. 09:12

idézet:
Ezt írta Lipton:
[qb]

[QUOTE]

[ 2003. március 26.: Lipton szerkesztette a hozzászólást ][/QB][/quote]

Csatlakozom !!!

Én is már vagy 6 éve nyúzok egy SU-A900-at, nekem bevált, teljesítményre (4*100 watt 8 Ohmon), és hangzásra is.

Az meg, hogy reszelős ... ???? Hááát ... Nálam nem reszel :)
Milyen hangszer reszelős ???
Milyen hangfalon ???
Milyen hangfalkábellel ???

Nekem ezekről a megjegyzésekről a régi jó HI-FI magazinos szeánszok jutnak az eszembe, ott voltak a vakteszten ilyen szövegek, hogy:

- jó a hangzás, de 500 HZ-nél kicsit púpos a hangkép,
- az alsóbb tartományban levegős a mély, meg ilyenek.

De ezen mit kell érteni ???

Tamás

Téma megosztása:

• (3 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó