HWSW Informatikai Kerekasztal: Sima hifire hogy kell még 2 hangfalat rákötni? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Sima hifire hogy kell még 2 hangfalat rákötni? Értékeld a témát: -----

#1 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2002. 08. 24. 22:39

Hali! Még be sincs szerezve a másik két hangfal, de már kipróbáltam, h szimplán a két-két piros-fekete drótot az egy-egynek a helyére dugtam. Szólt, de nem tudom h szabad-e ezt így vagy vmi baja lehet ettől?
A másik meg h mire kell figyelni a plusz hangfalakkal kapcsolatban? Teljesítmény, impedancia, stb. az eredetijéhez képest? Előre is köszi! (Bocs, ha nagyon láma voltam.)

Üdv:
Moe

#2 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Kitiltott

Elküldve: 2002. 08. 24. 23:01

[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=24&t=000067"]https://www.hwsw.hu/...c&f=24&t=000067[/url]

vagy sorbakötve, (fekete-piros-fekete-piros) halkabb lesz, de megmarad minden épségben.

#3 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 08:45

Attól függ, hány ohmosak a falak és mennyit bír az erősítő. A lényeg, hogy a hangfalak eredő ellenállása ne legyen kisebb, mint az erősítő által megkívánt minimum impedancia.

(Mire jó ez?)

#4 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 13:52

idézet:
Ezt írta joe39:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=24&t=000067"]https://www.hwsw.hu/...c&f=24&t=000067[/url]

vagy sorbakötve, (fekete-piros-fekete-piros) halkabb lesz, de megmarad minden épségben.
[/quote]

Néztem előtte ezt a topicot, de ez nekem magas, nem értek ezeknek a dolgoknak a lelkivilágához ilyen szinten egyáltalán. Fizikából se vagyok túl jó, mert németül tanultuk, szóval bohóckodás volt az egész...
Ezt a soros dolgot se értem (azt tudom, h az ellentéte a párhuzamos :)). Próbáljuk már meg láma módra. Van ugye hátul a hifin két-két piros ill. fekete bemenet a drótoknak és lesz összesen 2xkét vezeték 2xkét-két fekete ill. piros véggel. Na akkor hogy kell majd? :o

#5 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 14:08

idézet:
Ezt írta subvoice:
Attól függ, hány ohmosak a falak és mennyit bír az erősítő. A lényeg, hogy a hangfalak eredő ellenállása ne legyen kisebb, mint az erősítő által megkívánt minimum impedancia.

(Mire jó ez?)
[/quote]
Másik szobában lesz a két plusz hangfal. Most volt festés, már be is vannak húzva a falba a hangfalvezetékek, csak még nincsenek meg.

Ez egy kommersz LG sztereó (FFH-376AD), semmi külön erősítő.
A hozzá adott falak (FE-376E) adatai:
imp: 6 Ohm
max. power: 40W(PROGRAM)- ez mi akar lenni(a PRG)???
freq. range: 70-20000Hz
S.P.L.: 87dB/W(1m)- ezt se tudom, h mi...

A hifin hátul van egy ilyen adat, h AC230V~50Hz 60W - ez lenne, h mennyit bír az erősitője?
És a hangfalbemeneteknél meg, h Speakers 6 Ohm.
Megint problémába vagyok, nem tudom h jön ki az eredő. De szóval ez egy minimumérték, ennél nagyobb eredő ellenállású lehet? És a teljesítménynél is kell vmit együttesen számolni vagy egy max. 60W-os oké?

Még egy kérdés: Meg lehet azt vmi kapcsolóval oldani, h adott esetben a plusz két hangfal ne szóljon?
Köszi!

Üdv:
Moe

#6 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 18:31

Ez ez a jószág lenne?

Kép
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#7 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 19:39

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
Ez ez a jószág lenne?

[/quote]
Pontosan.

#8 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 25. 21:31

Hát, nem éppen az a jószág, ami erre van kitalálva........

idézet:
Ez egy kommersz LG sztereó (FFH-376AD), semmi külön erősítő.
A hozzá adott falak (FE-376E) adatai:
imp: 6 Ohm
max. power: 40W(PROGRAM)- ez mi akar lenni(a PRG)???
freq. range: 70-20000Hz
S.P.L.: 87dB/W(1m)- ezt se tudom, h mi...[/quote]

SPL = hangnyomás, az ügyet nem érinti, téged annyiban, hogy ennyivel tud üvölteni egy méterről.....

A "hangfalak" 40W-ot bírnak névlegesen..... (és kérlek ne kérdezz többet erről, mert nem akarok a lekivilágodba gázolni, ui. nagyon rossz véleményem van az ilyen instrumentumokról :) előre is bocsánat, ha ez mégis átjön a válaszokból)

idézet:
A hifin hátul van egy ilyen adat, h AC230V~50Hz 60W - ez lenne, h mennyit bír az erősitője?[/quote]

Hmmm, igen......

idézet:
És a hangfalbemeneteknél meg, h Speakers 6 Ohm.
Megint problémába vagyok, nem tudom h jön ki az eredő. De szóval ez egy minimumérték, ennél nagyobb eredő ellenállású lehet? [/quote]

Ha párhuzamosan kötöd - egyszerűbben a piros a pirossal összefogva, fekete a feketével -, akkor az impedancia csökken (két 4 Ohmosból 2 Ohm lesz).

Sorbakötve összeadódik, és a hangerő csökken.

A 6 Ohm, ami megvan adva neki névlegesen, az általad számbaveendő minimális érték, ennél kevesebb tényleg ne legyen.

idézet:
És a teljesítménynél is kell vmit együttesen számolni vagy egy max. 60W-os oké?[/quote]

Teljesítménnyel annyit számolj, hogy a neked valószínűleg jó soros kötésnél ha a második hangszórópár kb. akkora névleges terhelhetőségű, mint az eredeti, akkor kicsi a széthajtás valószínűsége.

idézet:
Még egy kérdés: Meg lehet azt vmi kapcsolóval oldani, h adott esetben a plusz két hangfal ne szóljon?[/quote]

Ahhoz párhuzamosan kellene kötni, de ezekkel a hangdobozokkal én nem ajánlom.......
¤
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."

#9 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 26. 17:34

Ha nem kell az, hogy egyszerre mind a négy hangfal szóljon, akkor egy váltókapcsolóval megoldható, hogy melyik szobában szóljon a hang. Kapcsolgatás előtt azonban ajánlatos lekapcsolni a gépezetet, bár gondolom IC-s végfok van benne, azokban meg azért szokott lenni valamennyi védelem, ennyitől nem valószínű, hogy megpusztuljon. Ha olyan kell, hogy itt is ott is szóljon, akkor az egy kicsivel bonyolultabb, de kapcsolóval megoldható (csak soros kapcsolás jöhet szóba).

Ha az kell, hogy egyszerre szóljon a kettő, akkor legjobb, ha valami 4 ohmos falat veszel, így 10 ohm terhelés megy az erősítőre, valamivel halkabb lesz, de mégsem annyival, mintha egy 8 ohmossal kötöd sorba. Párhuzamos sehogy sem jön össze.

A soros kapcsolás lényege, hogy az eszközöket felfűzöd a drótra, vagyis mindegyikbe egy megy be, egy megy ki és a láncon csak minden komponens érintésével lehet végigmenni (tehát nincsenek elágazások).

Konkrétan így kell bekötni a hangfalakat:
- erősítő piros - 1. hangfal piros
- 1. hangfal fekete - 2. hangfal piros
- 2. hangfal fekete - erősítő fekete

Persze az is megoldható (gondolva egy jövőbeni jobb erősítőre, ami tényleg tud 2x2 hangfalat hajtani), hogy mindkét hangfalhoz viszel egy rendes kéteres kábelt az erősítőtől, és a következő módon kötöd sorba:
- mindkét hangfalnál a megfelelő piros és fekete kábelek be vannak kötve
- az erősítőnél a piros aljzatba az első hangfal piros vezetékét kötöd be
- az erősítőnél a fekete aljzatba a második hangfal fekete vezetékét kötöd be
- az első hangfal fekete és a második hangfal piros vezetékét egymással összekötöd és leszigeteled.

#10 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 11:16

idézet:
Ezt írta subvoice:
[/quote]

Nincsen külön erősítő, csak a két hangfal piros-fekete (+/-)bemenete van.

Mindenesetre nagyon köszi a hozzászólásokat! Legalább most már ehhez is értek egy picit. De lehet, h akkor ez a project most elmarad. Még mindig tart a felújítás, úgyh akár be is lehet fedni a lyukakat. :)

Üdv:
Moe

#11 Felhasználó inaktív   subvoice 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 16:54

Hát én pont ezekre a csatlakozókra gondoltam (attól még, hogy nincs külön dobozban az erősítő, attól még van :)).

#12 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 18:13

Lenne egy kérdésem: Ha van 1 erősítő ami 2x50 +2x30 W-os akkor van értelme a kisebb kimenetre még 2 hangfalat kötni? Hogyan fog az szólni, bírni fogja a hangerőt a másik 2-vel vagy hogy van ez, mi az értelme?

#13 Felhasználó inaktív   Moe 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 19:01

Az rendben van, h a hifinek is van beépített erősítője, de nekem ez még mindig nem tiszta.

idézet:

[/quote]

Ezek vezetékek, nem bemenetek, ugye? Mert csak hangfalkábelek vannak és hangfalbemenetek (vagy lehet h ezeket erősítőbemenetnek hívják)(piros-fekete-fekete-piros), az erősítőnek nincs kábele.

Meg igazából azt sem értem, h:
idézet:

A soros kapcsolás lényege, hogy az eszközöket felfűzöd a drótra...
[/quote]

Milyen "a" drótra? Még egy drót kell hozzá vagy le kell vágni késsel a műanyagot és összesodorni a megfelelőket?

Bocs, de tényleg nálam eddig az audio-kábelezés annyiból állt, h egy RCA-jack kábellel össze van kötve a hangkártya a hifivel.

Nincs amúgy vmi link neten, ahol egy kicsit kitanulhatnám ennek a dolognak az alapjait, mert addig csak ilyeneket tudok kérdezni. :)

[ 2002. augusztus 27.: Moe szerkesztette a hozzászólást ]

#14 Felhasználó inaktív   joe39 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 19:18

Kép

#15 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 20:56

idézet:
Ezt írta Mumia:
Lenne egy kérdésem: Ha van 1 erősítő ami 2x50 +2x30 W-os akkor van értelme a kisebb kimenetre még 2 hangfalat kötni? Hogyan fog az szólni, bírni fogja a hangerőt a másik 2-vel vagy hogy van ez, mi az értelme?[/quote]

Egy picit bőbeszédűbb leírást arról a jószágról lehetne?
¤

#16 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 27. 23:33

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:

Egy picit bőbeszédűbb leírást arról a jószágról lehetne?
[/quote]

Pl mit?

Ez elég?
Practical maximum output:
50W+50W/1Khz(with 8ohm main speakers, 8ohm surround speakers, both main and surround speakers driven simultaneusly, EIAJ)
30W+30W/1Khz (8ohm DIN)

Az első hangszórók 8ohm/60W-osak

Power Consumption AC80W

Nem külön erősítő hanem Hifiben lévő.

#17 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 06:03

idézet:
Ezt írta Mumia:
..........Nem külön erősítő hanem Hifiben lévő.[/quote]

Ezt sejtettem :) de inkább valami nevet... vagy azt, hogy ki nevet a végén... vagy valami típus... vagy acélra... vagy mi célra?

Csak általánosan:

Persze, hogy lehetne, arra van kitalálva valószínűleg.
Azért eléggé szokatlan lenne, ha tényleg két külön erősítő. Egyelőre az általad megadott adatok csak a káoszt növelték, mert az első csatornán is beszél fő és surround hangszórókról.
¤

#18 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 09:32

Nem az első csatornán beszél külön surround speakerről, hanem szerintem úgy érti, hogy ha 8ohmos minden hangszóró akkor érvényesek ezek az értékek.

DENON D-3

#19 Felhasználó inaktív   lameXpert 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 10:34

idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem az első csatornán beszél külön surround speakerről, hanem szerintem úgy érti, hogy ha 8ohmos minden hangszóró akkor érvényesek ezek az értékek.

DENON D-3
[/quote]

Ez lenne az? :eek: Mert más D-3 egyelőre nem került elő

Kép

Specifikáció szerint egyébként a japánok általában 8 Ohmos jószágokat készítenek.

Amit magyarázol.... azt hiszem az tényleg csak magyarázgatás, nem igazán ok.
Azt szeretném látni, mi is ez a kétszeres......

Hopp, azt hiszem beugrott. Nos az a kétféle teljesítményérték az kétféle specifikáció!

Az első - a 2x50W - a valamivel kedvezőbb szabvány szerint 1 KHz-en "leadott" teljesítmény, míg a 2x30W a DIN(45500) szabvány szerint specifikált érték.

Semmi köze a hozzákapcsolható hangszórókhoz, meg egyebekhez. Na jó, van, de nem sok :)

Ha van 2x2 kimenet - és jó esetben kapcsolható is - akkor nyugodtan ráköthetsz 2 pár hangszórót, menni fog. Természetesen osztódik a teljesítmény valamelyest, de a torzítás hamarabb kikerget a világból - már ha füled is van hozzá :) , ha nincs, akkor csak új színfoltot fedezel fel az elektronikus zene világában -, minthogy meghalljad.
¤

#20 Felhasználó inaktív   Mumia 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2002. 08. 28. 10:39

idézet:
Ezt írta LAMExPERT:

Ez lenne az? :eek: Mert más D-3 egyelőre nem került elő

Kép

[/quote]

Á dehogy mondani akartam, hogy ne is keresd, mert én kutattam, de mintha nem is létezne ez a darab. Semmi infot nem találtam neten róla, hozzá kell tennem nem mai készítmény. 12 vagy 13 éves ha jól emlékszem.

Téma megosztása:

• (2 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó