Sima hifire hogy kell még 2 hangfalat rákötni?
Elküldve: 2002. 08. 24. 22:39
A másik meg h mire kell figyelni a plusz hangfalakkal kapcsolatban? Teljesítmény, impedancia, stb. az eredetijéhez képest? Előre is köszi! (Bocs, ha nagyon láma voltam.)
Üdv:
Moe
Elküldve: 2002. 08. 24. 23:01
vagy sorbakötve, (fekete-piros-fekete-piros) halkabb lesz, de megmarad minden épségben.
Elküldve: 2002. 08. 25. 08:45
(Mire jó ez?)
Elküldve: 2002. 08. 25. 13:52
idézet:
Ezt írta joe39:
[url="http://"https://www.hwsw.hu/perl/ultimatebb.cgi?ubb=get_topic&f=24&t=000067"]https://www.hwsw.hu/...c&f=24&t=000067[/url]
vagy sorbakötve, (fekete-piros-fekete-piros) halkabb lesz, de megmarad minden épségben.[/quote]
Néztem előtte ezt a topicot, de ez nekem magas, nem értek ezeknek a dolgoknak a lelkivilágához ilyen szinten egyáltalán. Fizikából se vagyok túl jó, mert németül tanultuk, szóval bohóckodás volt az egész...
Ezt a soros dolgot se értem (azt tudom, h az ellentéte a párhuzamos). Próbáljuk már meg láma módra. Van ugye hátul a hifin két-két piros ill. fekete bemenet a drótoknak és lesz összesen 2xkét vezeték 2xkét-két fekete ill. piros véggel. Na akkor hogy kell majd? :o
Elküldve: 2002. 08. 25. 14:08
idézet:
Ezt írta subvoice:
Attól függ, hány ohmosak a falak és mennyit bír az erősítő. A lényeg, hogy a hangfalak eredő ellenállása ne legyen kisebb, mint az erősítő által megkívánt minimum impedancia.
(Mire jó ez?)[/quote]
Másik szobában lesz a két plusz hangfal. Most volt festés, már be is vannak húzva a falba a hangfalvezetékek, csak még nincsenek meg.
Ez egy kommersz LG sztereó (FFH-376AD), semmi külön erősítő.
A hozzá adott falak (FE-376E) adatai:
imp: 6 Ohm
max. power: 40W(PROGRAM)- ez mi akar lenni(a PRG)???
freq. range: 70-20000Hz
S.P.L.: 87dB/W(1m)- ezt se tudom, h mi...
A hifin hátul van egy ilyen adat, h AC230V~50Hz 60W - ez lenne, h mennyit bír az erősitője?
És a hangfalbemeneteknél meg, h Speakers 6 Ohm.
Megint problémába vagyok, nem tudom h jön ki az eredő. De szóval ez egy minimumérték, ennél nagyobb eredő ellenállású lehet? És a teljesítménynél is kell vmit együttesen számolni vagy egy max. 60W-os oké?
Még egy kérdés: Meg lehet azt vmi kapcsolóval oldani, h adott esetben a plusz két hangfal ne szóljon?
Köszi!
Üdv:
Moe
Elküldve: 2002. 08. 25. 18:31

® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 25. 19:39
idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
Ez ez a jószág lenne?
[/quote]
Pontosan.
Elküldve: 2002. 08. 25. 21:31
idézet:
Ez egy kommersz LG sztereó (FFH-376AD), semmi külön erősítő.
A hozzá adott falak (FE-376E) adatai:
imp: 6 Ohm
max. power: 40W(PROGRAM)- ez mi akar lenni(a PRG)???
freq. range: 70-20000Hz
S.P.L.: 87dB/W(1m)- ezt se tudom, h mi...[/quote]
SPL = hangnyomás, az ügyet nem érinti, téged annyiban, hogy ennyivel tud üvölteni egy méterről.....
A "hangfalak" 40W-ot bírnak névlegesen..... (és kérlek ne kérdezz többet erről, mert nem akarok a lekivilágodba gázolni, ui. nagyon rossz véleményem van az ilyen instrumentumokrólelőre is bocsánat, ha ez mégis átjön a válaszokból)
idézet:
A hifin hátul van egy ilyen adat, h AC230V~50Hz 60W - ez lenne, h mennyit bír az erősitője?[/quote]
Hmmm, igen......
idézet:
És a hangfalbemeneteknél meg, h Speakers 6 Ohm.
Megint problémába vagyok, nem tudom h jön ki az eredő. De szóval ez egy minimumérték, ennél nagyobb eredő ellenállású lehet? [/quote]
Ha párhuzamosan kötöd - egyszerűbben a piros a pirossal összefogva, fekete a feketével -, akkor az impedancia csökken (két 4 Ohmosból 2 Ohm lesz).
Sorbakötve összeadódik, és a hangerő csökken.
A 6 Ohm, ami megvan adva neki névlegesen, az általad számbaveendő minimális érték, ennél kevesebb tényleg ne legyen.
idézet:
És a teljesítménynél is kell vmit együttesen számolni vagy egy max. 60W-os oké?[/quote]
Teljesítménnyel annyit számolj, hogy a neked valószínűleg jó soros kötésnél ha a második hangszórópár kb. akkora névleges terhelhetőségű, mint az eredeti, akkor kicsi a széthajtás valószínűsége.
idézet:
Még egy kérdés: Meg lehet azt vmi kapcsolóval oldani, h adott esetben a plusz két hangfal ne szóljon?[/quote]
Ahhoz párhuzamosan kellene kötni, de ezekkel a hangdobozokkal én nem ajánlom.......
® "A legjobb tanácsadók nem azok, akik különleges esetekben megmondják, hogy hogyan cselekedjünk; hanem azok, akik elkötelezett szellemiségükből és cselekedni vágyásukból adnak, majd ránk hagyják, hogy még ha sok hibával is de magunk találjuk meg a cselekvés véleményünk szerinti legjobb formáját."
Elküldve: 2002. 08. 26. 17:34
Ha az kell, hogy egyszerre szóljon a kettő, akkor legjobb, ha valami 4 ohmos falat veszel, így 10 ohm terhelés megy az erősítőre, valamivel halkabb lesz, de mégsem annyival, mintha egy 8 ohmossal kötöd sorba. Párhuzamos sehogy sem jön össze.
A soros kapcsolás lényege, hogy az eszközöket felfűzöd a drótra, vagyis mindegyikbe egy megy be, egy megy ki és a láncon csak minden komponens érintésével lehet végigmenni (tehát nincsenek elágazások).
Konkrétan így kell bekötni a hangfalakat:
- erősítő piros - 1. hangfal piros
- 1. hangfal fekete - 2. hangfal piros
- 2. hangfal fekete - erősítő fekete
Persze az is megoldható (gondolva egy jövőbeni jobb erősítőre, ami tényleg tud 2x2 hangfalat hajtani), hogy mindkét hangfalhoz viszel egy rendes kéteres kábelt az erősítőtől, és a következő módon kötöd sorba:
- mindkét hangfalnál a megfelelő piros és fekete kábelek be vannak kötve
- az erősítőnél a piros aljzatba az első hangfal piros vezetékét kötöd be
- az erősítőnél a fekete aljzatba a második hangfal fekete vezetékét kötöd be
- az első hangfal fekete és a második hangfal piros vezetékét egymással összekötöd és leszigeteled.
Elküldve: 2002. 08. 27. 11:16
idézet:
Ezt írta subvoice:
[/quote]
Nincsen külön erősítő, csak a két hangfal piros-fekete (+/-)bemenete van.
Mindenesetre nagyon köszi a hozzászólásokat! Legalább most már ehhez is értek egy picit. De lehet, h akkor ez a project most elmarad. Még mindig tart a felújítás, úgyh akár be is lehet fedni a lyukakat.
Üdv:
Moe
Elküldve: 2002. 08. 27. 16:54

Elküldve: 2002. 08. 27. 19:01
idézet:
[/quote]
Ezek vezetékek, nem bemenetek, ugye? Mert csak hangfalkábelek vannak és hangfalbemenetek (vagy lehet h ezeket erősítőbemenetnek hívják)(piros-fekete-fekete-piros), az erősítőnek nincs kábele.
Meg igazából azt sem értem, h:
idézet:
A soros kapcsolás lényege, hogy az eszközöket felfűzöd a drótra...
[/quote]
Milyen "a" drótra? Még egy drót kell hozzá vagy le kell vágni késsel a műanyagot és összesodorni a megfelelőket?
Bocs, de tényleg nálam eddig az audio-kábelezés annyiból állt, h egy RCA-jack kábellel össze van kötve a hangkártya a hifivel.
Nincs amúgy vmi link neten, ahol egy kicsit kitanulhatnám ennek a dolognak az alapjait, mert addig csak ilyeneket tudok kérdezni.
[ 2002. augusztus 27.: Moe szerkesztette a hozzászólást ]
Elküldve: 2002. 08. 27. 20:56
idézet:
Ezt írta Mumia:
Lenne egy kérdésem: Ha van 1 erősítő ami 2x50 +2x30 W-os akkor van értelme a kisebb kimenetre még 2 hangfalat kötni? Hogyan fog az szólni, bírni fogja a hangerőt a másik 2-vel vagy hogy van ez, mi az értelme?[/quote]
Egy picit bőbeszédűbb leírást arról a jószágról lehetne?
Elküldve: 2002. 08. 27. 23:33
idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
Egy picit bőbeszédűbb leírást arról a jószágról lehetne?[/quote]
Pl mit?
Ez elég?
Practical maximum output:
50W+50W/1Khz(with 8ohm main speakers, 8ohm surround speakers, both main and surround speakers driven simultaneusly, EIAJ)
30W+30W/1Khz (8ohm DIN)
Az első hangszórók 8ohm/60W-osak
Power Consumption AC80W
Nem külön erősítő hanem Hifiben lévő.
Elküldve: 2002. 08. 28. 06:03
idézet:
Ezt írta Mumia:
..........Nem külön erősítő hanem Hifiben lévő.[/quote]
Ezt sejtettemde inkább valami nevet... vagy azt, hogy ki nevet a végén... vagy valami típus... vagy acélra... vagy mi célra?
Csak általánosan:
Persze, hogy lehetne, arra van kitalálva valószínűleg.
Azért eléggé szokatlan lenne, ha tényleg két külön erősítő. Egyelőre az általad megadott adatok csak a káoszt növelték, mert az első csatornán is beszél fő és surround hangszórókról.
Elküldve: 2002. 08. 28. 10:34
idézet:
Ezt írta Mumia:
Nem az első csatornán beszél külön surround speakerről, hanem szerintem úgy érti, hogy ha 8ohmos minden hangszóró akkor érvényesek ezek az értékek.
DENON D-3[/quote]
Ez lenne az?Mert más D-3 egyelőre nem került elő
![]()
Specifikáció szerint egyébként a japánok általában 8 Ohmos jószágokat készítenek.
Amit magyarázol.... azt hiszem az tényleg csak magyarázgatás, nem igazán ok.
Azt szeretném látni, mi is ez a kétszeres......
Hopp, azt hiszem beugrott. Nos az a kétféle teljesítményérték az kétféle specifikáció!
Az első - a 2x50W - a valamivel kedvezőbb szabvány szerint 1 KHz-en "leadott" teljesítmény, míg a 2x30W a DIN(45500) szabvány szerint specifikált érték.
Semmi köze a hozzákapcsolható hangszórókhoz, meg egyebekhez. Na jó, van, de nem sok
Ha van 2x2 kimenet - és jó esetben kapcsolható is - akkor nyugodtan ráköthetsz 2 pár hangszórót, menni fog. Természetesen osztódik a teljesítmény valamelyest, de a torzítás hamarabb kikerget a világból - már ha füled is van hozzá, ha nincs, akkor csak új színfoltot fedezel fel az elektronikus zene világában -, minthogy meghalljad.
Elküldve: 2002. 08. 28. 10:39
idézet:
Ezt írta LAMExPERT:
Ez lenne az?Mert más D-3 egyelőre nem került elő
![]()
[/quote]
Á dehogy mondani akartam, hogy ne is keresd, mert én kutattam, de mintha nem is létezne ez a darab. Semmi infot nem találtam neten róla, hozzá kell tennem nem mai készítmény. 12 vagy 13 éves ha jól emlékszem.