Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 03. 18:35 -kor
Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:09
Szerkesztette: lameXpert 2004. 04. 03. 18:35 -kor
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:27
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:28
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
LameXpert, én utállak! Ne kötekedj már!
csövi[/quote]
Pedig még csak most léptél be a fórumba. Mi lesz 200 után ha ez így folytatódik![]()
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:30
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:39
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Hallott valamelyikőtök már plazma-magassugárzót?
[/quote]
Szintén a high&end show-n hallottam tavaly egy plazma hangsugárzót, ez mély és magassugárzó is volt egyben. Marha nagy dög volt, szerintem legalább 1.2 méter magas két nagy fekete lap 10-20 centi vastagsággal. Nekem nem tetszett a hangja, a JMLab dobozok nekem jobban bejöttek, bár két kis dobozért 1.5 millátkiadni (JMLab Utopia ha jól emlékszem).
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:47
idézet:
Ezt írta mtx:
Nálam az audiophile szinonímája a high-end fogalomnak. Nálatok ez más minőségi fokozatot jelent? Ha jól értem a hifi után jön az audiophile és annak a legvégén a highend?[/quote]
Maradva a topic témájánál: először jövök én....
....utána a zene.... azután egy kis zene.... végül pedig a (zene)hallgatás
Kéretik kívülrekeszteni minden egyéb alpári szempontot, ha lehet maradjunk annál, hogyan hallatszik![]()
(és hidd el, nem az a jobb, ami drágább)
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:51
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
LameXpert, én utállak! Ne kötekedj már!
csövi[/quote]
Végre egy őszinte ember![]()
idézet:
....ordítottam, toporzékoltam
hagyja a dagadt ruhát másra
engem vigyen a padlásra....[/quote]
Azért hadd kérjelek téged is, vedd figyelembe
1. a topic témáját
2. a későnjövők a helyüket csak a szünetben foglalhatják el...
3. üdv
Elküldve: 2002. 09. 03. 19:58
idézet:
Hifi, hifibb, leghifibb
A hifi a technika ajándéka. Mire az eliramlott szimfónia vagy popkoncert újra megrezegtetheti a levegőt (meg a ház falait), tranzisztorok és elektroncsövek, kondenzátorok és ellenállások, mágnesek és tekercsek adják kézről-kézre az elektronokat. Minden megmérhető, kimutatható, műszaki nyelvre fordítható.
"A zene pedig nem Lelkesedés és Szenvedély, hanem Kvartszextakkord vagy Bővített Szeptim" - mondja a zenész.
"A hifi pedig nem Dejóabasszus és Hűmicsodatérhatás, hanem Oszcilloszkóp és Frekvenciaanalizátor" - mondja a mérnök.
A Technika korlátai
És mégis, néha az a lemezjátszó szól szebben, amelyik kétszerte jobban nyávog, avagy az az erősítő, amelyik sokszorta többet torzít a másiknál. A hangminőség tehát mégsem irható le a technika nyelvén?
A válasz: igen is, meg nem is. Ha a feladatot a sánta ördögre bízzuk, az ő műszerei bizonyára mindent kimutatnak. Sajnos, a gyakorlatban mindíg él a gyanú, hogy nem kellene-e még valamit megmérni. Még sajnálatosabb, hogy az erősítők, lemezjátszók, hangszórók nem jellemezhetők néhány egyszerű adattal, mint ha romantikus drámák főszereplői volnának. Kitartva hasonlatunk mellett, ha Kunigunda szebb, okosabb, ügyesebb és jellemesebb, tehát minden tekintetben kívánatosabb Rozamundánál, akkor nyilván ő az ideális hősnő. Csakhogy mi van akkor, ha Kunigunda csinos, de kétbalkezes, Rozamunda pedig talán szexisebb, de nem tolakodott, amikor az észt osztogatták... Olvasóink tetszésük szerint bonyolíthatják a képletet.[/quote]
Elküldve: 2002. 09. 04. 00:29
idézet:
Ezt írta mtx:
Szintén a high&end show-n hallottam tavaly egy plazma hangsugárzót, ez mély és magassugárzó is volt egyben. Marha nagy dög volt, szerintem legalább 1.2 méter magas két nagy fekete lap 10-20 centi vastagsággal. [/quote]
Nem lehet, hogy a plazmasugarzot kevered az elektrosztatikussal? Amit te irsz, az nekem inkabb elektrosztatikusnak tunik. Amugy plazmasugarzot nemigen szoktak melysugarzonak hasznalni, talan nincs is ilyen.
Elküldve: 2002. 09. 04. 00:41
Elküldve: 2002. 09. 04. 01:34
idézet:
Ezt írta Nestroy:
Na nem baj, segitek: Hi-Fi Magazin legelso szama.[/quote]
Köszönöm a segítséget.
Elküldve: 2002. 09. 04. 10:39
idézet:
Ezt írta Nestroy:
Nem lehet, hogy a plazmasugarzot kevered az elektrosztatikussal? Amit te irsz, az nekem inkabb elektrosztatikusnak tunik. Amugy plazmasugarzot nemigen szoktak melysugarzonak hasznalni, talan nincs is ilyen.[/quote]
Igen kevertem, bocsi.
Elküldve: 2002. 09. 04. 12:07
idézet:
Normák, garancia nélkül
Például mit garantál a nyugatnémet DIN 45500, a sokat emlegetett Hifi Norma? Nos, ha valamely készüléken rajta van a "kutyajegy", ez
körülbelül annyit jelent, hogy a vendégünk tud legalábbis köszönni. De hogy énekelni is hajlandó-e? és ha igen, megkímél-e bennünket a csúnya
gikszerektől? - erre még a spanyol etikett sem nyújt garanciát.
Arra azért kétségtelenül jó a DIN szabvány, hogy kijelölje azokat a készülékeket, amelyek egyáltalán figyelmet érdemelnek, minthogy
megfelelnek a korszerűség minimálkövetelményeinek.
Meghallgatni - az se rossz
Miután a műszaki adatokból nem feltétlenül dönthető el, hogy két készülék közül melyik a jobb, marad a Kolombusz tojása: meg kell
hallgatni őket - csakhogy korrekt körülmények között. Az ilyen próbákat iszonyúan nehéz megszervezni (és meglehetősen fárasztó
végigülni!), ezért a szubjektív összehasonlításnak sok az ellenzője. Részben joggal, arra hivatkoznak, hogy mindenkinek más az ízlése; hogy
minden szoba akusztikája más hangszórónak kedvez; hogy másképp hallanak a komoly- és megint másképp a könnyűzene kedvelői; hogy
eltérően ítél a hangmérnök és a kívülálló, a zenész és a nem-zenész. Egy hangmérnöktől egyszer megkérdeztük, illetékesnek tartja-e
mondjuk egy karmester ítéletét arra nézve, hogy két hangszóró közül melyik szól természetesebben. "Nem - mondta diadalmasan -, mert a
karmester általában más pozícióból hallja a zenét, mint a közönség." Ez az érvelés kitűnően demonstrálja, micsoda csúcsteljesítményre képes
az emberi elme, ha valamit eleve nem akar elfogadni. Bármilyen nehéz is objektíven végezni a szubjektív próbákat, ez az egyetlen módja annak, hogy ellenőrizhessük: mit érnek a műszaki adatok? például megérik-e azt a tízezer forintot, amivel az egyik rádió drágább a másiknál?[/quote]
Elküldve: 2002. 09. 04. 14:53
Elküldve: 2002. 09. 04. 15:25
idézet:
Ezt írta Cybernetics Core:
Lehet, hogy félreértettem, de úgy érzem, itt néhányan azt gondolják, hogy az élő zenét nem lehet technikailag visszaadni. Elméletileg lehet. Egy énekes és egy Hi-Fi berendezés ugyanabban a világban vannak. A zene visszavezethető fizikai jelenségekre, éppen úgy, ahogy az emberi érzelmek is, melyek a zenében megnyilvánulni látszanak (még akkor is, ha ezt sokan nem akarják belátni).
Eredeti, vagy tökéletes utánzat - nincs különbség.[/quote]
Igen sokan úgy gondolják, hogy technikailag nem lehet visszaadni tökéletesen, sőt aki egy picit is elmerült ebben a témakörben az nem is gondolhatja máshogy. Ha valaki néha elmegy egy koncertre és utána meghallgatja ugyanazt otthon a lakószobában, akkor hellyel-közzel ugyanazt fogja hallani, de ha a részletekre is figyel, akkor hamar rájön hogy ez nem így van. Attól függetlenül lehet otthon is ugyanolyan jól szórakozni mint a koncerten, hiszen ez a Hifi lényege.
Elküldve: 2002. 09. 04. 15:54
idézet:
Aranyfül, ezüstfül, bádogfül
Gyakran hallani, hogy a hifi-rajongók, ezek az aranyfülű gyerekek (van rájuk drasztikusabb kifejezés is) olyan árnyalatokra vadásznak,
amelyeket a normális emberi fül nem is igen hall meg. Ajánljuk Olvasóinknak az alábbi gondolatkísérletet. Tegyük Edison fonográfját a Lánchíd pesti hídfőjénél mondjuk a bal oldali oroszlán elé. Tegyünk mellé - észak-keleti irányban - egy valamivel későbbi típust. Majd egy még újabbat. Aztán még egyet. A Gresham-ház környékén áttérhetünk a lemezjátszókra. Mire kiérünk a Kacsóh Pongrác úti lakótelepre, ahol ünnepélyesen lezárhatjuk a sort a mai legmodernebb készülékek egyikével, összesen 16 723 (más számítások szerint 16 724) lemezjátszót hagytunk el. Mindegyik éppen csak egy árnyalattal jobb az előzőnél. De aki a két szélsőt nem tudja megkülönböztetni egymástól, fülorvos azon már nem segít.
Egyébként mi nem is hiszünk sem aranyfülekben, sem pléhfülekben, legfeljebb némi tréningben. Két-két lemezjátszó, erősítő, magnó hangja
többnyire nagyonis eltérő. És a hangszórók... néha könnyebb összetéveszteni két karmestert, mint két hangszórót. Mert a hifi nem csupán azt jelenti, hogy a magas és a mély hangok aránya megfelelő és a zenét nem fedi sok zaj. Hanem azt is, hogy ahol tucatnyi hangszer szól, ott annyit halljunk és ne csak nyolcat. És az oboát az angolkürttől is meg lehessen különböztetni, ne csak a klarinéttól. És ne cseréljük össze a brácsát a hegedűvel. (Bár egy zeneakadémista ismerősünk szerint a kettő között csak annyi a különbség, hogy a brácsa "tovább ég".) A popzenében -és végtére is, ez a népszerűbb- csaknem ugyanilyen sok múlik az elektroakusztikai eszközökön. Ami pedig a dzsesszrajongókat illeti, némelyikük szerint a hifi-berendezésnek az az igazi próbája, hogy kihalljuk-e: eléggé illuminált állapotban van-e már a zongorista.[/quote]
Elküldve: 2002. 09. 04. 16:25
idézet:
Ezt írta mtx:
Igen sokan úgy gondolják, hogy technikailag nem lehet visszaadni tökéletesen, sőt aki egy picit is elmerült ebben a témakörben az nem is gondolhatja máshogy. Ha valaki néha elmegy egy koncertre és utána meghallgatja ugyanazt otthon a lakószobában, akkor hellyel-közzel ugyanazt fogja hallani, de ha a részletekre is figyel, akkor hamar rájön hogy ez nem így van. Attól függetlenül lehet otthon is ugyanolyan jól szórakozni mint a koncerten, hiszen ez a Hifi lényege.[/quote]
Figyelsz te egyáltalán, hogy mit írok? Azt írtam, hogy elméletileg. Ezt azért írtam, mert sokan abba sem egyeznek bele, hogy az érzelmek fizikai jelenségekre vezethetőek vissza, illetve hogy az emberi lélek is ilyen jelenségek összessége, amelyeket mi nem vagyunk képesek teljesen felismerni. De ha már itt tartunk, az, hogy a koncert nem úgy szól, mint a felvétel, nem a felvétel hibája, inkább a zenészé, mert nem tud kétszer ugyanúgy játszani (emberi gyarlóság).SZVSZ nem kéne egy elektronikától improvizatív képességeket várni, az AI még messze van.
Remélem mostmár érted. Csak azt akartam mondani, hogy van egy technikai határ, ami fölött kizárólag a hallásodra támaszkodva (mondjuk be van kötve a szemed, és le vagy szíjazva) nem tudod megkülönböztetni a felvételt az élő zenétől.