Sorba v. Párhuzamba?
Elküldve: 2002. 09. 18. 10:49
Nagyon meg vagyok keveredve.
Van 6 db hangfalam:
-2 db 400 wattos 4 ohmos mélyláda
-2 db 150 wattos 8 ohmos mély-magas
-2 db 200 wattos 8 ohmos mély-magas
Az ugye jobb/bal csatornára 3 hangfal.
Mekkora lesz az impedencia, hogyha sorosan kötöm őket és mekkora, hogyha párhuzamosan?
Ja!Hogyan kell egyáltalán sorba kötni őket? :)Az egyik hangfalból kábel a másik hangfalba?
A párhuzamos kötés azt jelenti, hogy egy hangfalkimenetre rádugok egyszerre több hangfalat?
Tudom kicsit primitíven hangzik, de bárkit megkérdeztem, mindenki másképp mondta.
Előre is köszi!
Elküldve: 2002. 09. 18. 11:01
Amid neked van azt nem egy darab sztereó erősítőre kell kötni, hanem 3 db-ra. Megpróbálok minél érthetőbben fogalmazni. Ezek a rendszerek nem elb@xva vannak, hanem nem szobai alkalmazásra vannak kitalálva. Azért három dobozzal oldották meg azt, amit szobai kialakításokban eggyel, mert hangosításkor szükség lehet arra, hogy a magas ne ugyanonnan szóljon, ahonnan a mély (röviden, rettenetesen leegyszerüsítve).
Az általad beszerzett rendszert un. aktív többutas rendszernek hívják,mely azt jelenti, hogy a pl. keverőből kijövő jel egy aktív hangváltóba megy,mely szétosztja a jelet mélyre, magasra, középre. Ezután kerül a jel a különböző erősítőkbe, majd a hangfalakra, úgy, hogy egy erősítő 1 oldala 1 hangfalat hajt. Ezt a dolgot az erősítőkteljesítményének helytelen megválasztásával,ill. a hangváltó keresztezési frekveciájának nemmegfelelő beállításával lehet elszúrni( tehát szakértelem kell hozzá)
Vagy veszel egy bazi erősítőt, és terveztetsz valakivel egy passzív hangváltót, amit az erősítő és a hangfalak közé kell kötni. Ezzel ott lesz a hiba, hogy ki fognak röhögni, ugyanis ekkora teljesítményű passzív hangváltót nem csinál senki, mert aránytalanul drága, és nagyon nagy a teljesítményvesztesé rajta.
Röviden ennyi, most mennem kell, remélemsegítettem
csövi
Elküldve: 2002. 09. 18. 12:52
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Nna!
Amid neked van azt nem egy darab sztereó erősítőre kell kötni, hanem 3 db-ra. Megpróbálok minél érthetőbben fogalmazni. Ezek a rendszerek nem elb@xva vannak, hanem nem szobai alkalmazásra vannak kitalálva. Azért három dobozzal oldották meg azt, amit szobai kialakításokban eggyel, mert hangosításkor szükség lehet arra, hogy a magas ne ugyanonnan szóljon, ahonnan a mély (röviden, rettenetesen leegyszerüsítve).
Az általad beszerzett rendszert un. aktív többutas rendszernek hívják,mely azt jelenti, hogy a pl. keverőből kijövő jel egy aktív hangváltóba megy,mely szétosztja a jelet mélyre, magasra, középre. Ezután kerül a jel a különböző erősítőkbe, majd a hangfalakra, úgy, hogy egy erősítő 1 oldala 1 hangfalat hajt. Ezt a dolgot az erősítőkteljesítményének helytelen megválasztásával,ill. a hangváltó keresztezési frekveciájának nemmegfelelő beállításával lehet elszúrni( tehát szakértelem kell hozzá)
Vagy veszel egy bazi erősítőt, és terveztetsz valakivel egy passzív hangváltót, amit az erősítő és a hangfalak közé kell kötni. Ezzel ott lesz a hiba, hogy ki fognak röhögni, ugyanis ekkora teljesítményű passzív hangváltót nem csinál senki, mert aránytalanul drága, és nagyon nagy a teljesítményvesztesé rajta.
csövi[/quote]
Köszi a segítséget.
Eddig eljutottam én is.
De rosszul írtam már az elején.Nem kellett volna a két mélyládát is belekeverni, meghogy oldalanként 3 hangfal.
Szóval.
Jelenleg 2 erősítőről megy a cucc:2 db 2*100 wattosról.Az egyik csak a mélyládákat hajtja, a másik pedig a négy kétutast, ugyanis az erősítő 2*16 ohmig bírja.
És itt a probléma.Éppen kijön a 2*16 ohm, mivel a kétutasok 8 ohmosak.
Most úgy vannak bekötve, hogy az egyik hangfalból megy egy kábel a másikba.Féltem az erősítőt.Nem tudom, hogy most hány ohmmal terhelem őket, meghogy ez soros vagy párhuzamos.Még1 erősítőre nincs pénzem.
Magyarul hogyan kell kiszámolni az impedenciát soros ill. párhuzamos kapcsolás esetén?És hogy néz ki gyarorlatba a soros meg a párhuzamos kötés?
Elküldve: 2002. 09. 18. 12:53
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Nna!
csövi[/quote]
Köszi a segítséget.
Eddig eljutottam én is.
De rosszul írtam már az elején.Nem kellett volna a két mélyládát is belekeverni, meghogy oldalanként 3 hangfal.
Szóval.
Jelenleg 2 erősítőről megy a cucc:2 db 2*100 wattosról.Az egyik csak a mélyládákat hajtja, a másik pedig a négy kétutast, ugyanis az erősítő 2*16 ohmig bírja.
És itt a probléma.Éppen kijön a 2*16 ohm, mivel a kétutasok 8 ohmosak.
Most úgy vannak bekötve, hogy az egyik hangfalból megy egy kábel a másikba.Féltem az erősítőt.Nem tudom, hogy most hány ohmmal terhelem őket, meghogy ez soros vagy párhuzamos.Még1 erősítőre nincs pénzem.
Magyarul hogyan kell kiszámolni az impedenciát soros ill. párhuzamos kapcsolás esetén?És hogy néz ki gyarorlatba a soros meg a párhuzamos kötés?
Elküldve: 2002. 09. 18. 13:30
csövi
Elküldve: 2002. 09. 18. 15:59
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
OK. Ez a bekötés amit leírtál, ez a párhuzamos. Így az erősítő oldalanként 4 ohmos eredő impedanciát lát. Van még kérdésed?
csövi[/quote]
Köszi!
Értem.
Még 1 kérdésem lenne.Hogyan kell sorba bekötni?Akkor hány ohmos eredőt lát az erősítő oldalanként?
És ettől az esettől függetlenül hogyan lehet kiszámítani az eredő impedenciát soros v. párhuzamos kötéseknél?
Na jó ez több kérdés volt
Mostmár tényleg ennyi
thnx
Elküldve: 2002. 09. 18. 16:32
Soros bekötés:
Ugyanebben a fórumban találsz erre a témára még variációkat, ha ez nem lenne érthető:
gondolom jack-csatlakozóval van a dolog megoldva, ekkor:
Kell csinálni egy olyan kábelt, aminek az egyik végén levő Jack -be 2 db 2 eres kábel közül az egyiknek a pozitív (vagy piros, vagy csikos, vagy mittoménmilyen

Marad 2 kábelünknek 2 vége, ami összesen 4 ér. Ezeket a hagyományos módon kell bekötni a csatlakozóba, és a hangfalakba kell dugni. A bonyolultan bekötött csatlakozó megy az erősítőbe.
ha nem jackes, hanem rugós, canonos vagy netán speakonos, akkor az elv ugyanez, csak a jack sarui helyett a megfelelő csatlakozó megfalalő saruját kell használni(huhh, ha nekem magyaráznák, én nem biztos, hogy érteném

Eredő impedanciát úgy tudod kiszámolni, hogy ha párhuzamosan kötsz két hangfalat, akkor impedanciájuk reciprok-összegének kell venni a reciprokát, pl 8ohmosak esetén:
1/8 + 1/8 = 2/8 = 1/4, melynek reciproka 4
tehát az eredő 4 ohm
ha sorba kötsz két hangfalat (tehát a fent leírt módon), az impedanciák összeadódnak:
8 + 8 = 16 ohm az eredő
A sorbakötést nem javaslom, mert bár az erősítőnek ez elvileg jobb, hiszen kisebb a terhelés, ennek hosszútávon nem mindegyik örül, nem beszélve arról, hogy mennyivel halkabban fog szólni a cucc. Meg persze ha az egyik hangszóró elszáll, akkor a vele sorba kötött se szólal meg.
csövi
Elküldve: 2002. 09. 18. 18:48
Mostmár mindent értek.Akkor nincs is leterhelve a cucc.Király!
Elküldve: 2002. 09. 18. 21:25
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
A sorbakötést nem javaslom, mert bár az erősítőnek ez elvileg jobb, hiszen kisebb a terhelés, ennek hosszútávon nem mindegyik örül[/quote]
Legkevesbe maga a hangdoboz orul neki, mivel igy nemigen fogja csillapitani az erosito kimenete.
Elküldve: 2002. 09. 18. 21:48
idézet:
Legkevesbe maga a hangdoboz orul neki, mivel igy nemigen fogja csillapitani az erosito kimenete. [/quote]
Középmagas-ládának szerintem mindegy...
csövi
Elküldve: 2002. 09. 18. 22:16
Egyik erősítőről le kell mondanom családi okok miatt. Minden viccet félretéve maradt 1 erősítőm 2*100 Wattal és ráadásul 6-16 ohmig bírja + nincs A/B, A+B hangfalválasztó.
Párhuzamosan kötve:
1/8+1/8+1/4=2 ohm oldalanként.Ezt nem szereti.Próbáltam.Nagyon melegedik.
Régebben 2,66 ohmon használtam 1 évig.Úgy elbírta.
Most ilyenkor mit lehet csinálni?Pénz nincs másik erősítőre.
Mondjuk félreteszem az egyik pár kétutast.
A kétutasból úgyse hallom a mélyet csak a közepet meg a magasat.
Egy nagy hangváltóval csináljak 3utas rendszert?Csak az a gond, hogy a mélyek 4 ohmosak, a kicsi mélyek (ami a közép lenne), meg a magasak 8 ohmosak.Egyáltalán be lehet fogni a kisebbik mélyeket közepeknek?Ha benne van frek.átvitele a középhangok frekvenciatartományába, akkor már be lehet őket?
Nem lehet a 4 ohmos mélyekhez bekötni valami plusz ellenállást, hogy azok is 8 ohmosak legyenek?És így már rá lehetne az egészet kötni egy 8 ohmos, háromutas hangváltóra és kijön egy 8 ohmos rendszer.
De akkor még mindig maradt 2 darab kétutasom.
Ha még ezeket is ráteszem, akkor párhuzamba kötve az egész cucc:
1/8+1/8=4 ohm oldalanként.Ha az erősítő 2,66 ohmot bírt, akkor a 4 ohmot ís bírnia kell.
Szerintetek?
Elküldve: 2002. 09. 18. 22:36
idézet:
Szerintetek? [/quote]
Szerintem add el, azt' vegyél valami rendes cuccot, amivel nem kell gányolni. Halál komolyan.
csövi
Elküldve: 2002. 09. 18. 22:38
idézet:
Ezt írta Nagypapa:
Középmagas-ládának szerintem mindegy...
[/quote]
Ez is igaz.
Elküldve: 2010. 06. 04. 15:30
Lenne két kérdésem:
Először is, hogy él-e még ez a topic? =D
Másik pedig: Nem tudom, problémával járhat-e ha 6Ω-os hi-fi erősítőre/ Philips FM-M390 / sorosan kötném (csak ez egyik kimenetére,
a másikat üresen hagynám) egy nála kisebb impedanciájú dual hangfalat/ BST120 / ?
Várom a hozászolásotok!

Köszönöm előre is!