HWSW Informatikai Kerekasztal: Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Fotográfia (analóg, és digitális egyaránt) Átfogóan a fotózásról

#1461 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2006. 03. 18. 15:54

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 15:32

Én fényképeztem egyszer színes negatívra és úgy értékeltem hogy ez beon kicsit túlexponált. Utána megcsináltam ugyanazt a témát úgy hogy egy fél blendenyílást szűkítettem, és láss csodát tökkéletes lett. Később kezembe került egy írás ami ennek a filmnek a tulajdonságait tárgyalta és mit látok az van lepingálva hogy a film megkívánja a fél rekesz alulexponálást. Hát ilyenkor mi van?

Semmi. A gyártó nem tudta pontosan belőni a film gyártásakor a nyersanyag érzékenységét, és a film érzékenysége fél FÉ-vel a nénévleges érzékenysége fölé sikeredett.

Ha az ember ismeri a nyersanyagot, amire dolgozik, akkor ezeket előre beállítja a gépen, és az egész tekercset ezzel a fél FÉ alexpóval lövi végig, ha meg nem, akkor korrigál, ahol tud.

Korrigálás szempontjából meg szerintem túl van kicsit lihegve ez a színes nega fél FÉ alexpó. A negatív igen jól tűri a helytelen expót, egy jó laboros ennél jóval többet ki tud korrigálni akár a hívás során, rövidebb hívásidővel kidolgozva, vagy mondjuk gyengébb oldatot keverve, akár a nagyítás során, szintén eltérő hívásidővel, eltérő oldattal, akár többféle papírból válogatva.

Diánál már fontosabb ismerni ennyire a filmet, hogy tudjuk, hogy pl. az adott típus fél FÉ alexpóval lesz pontos, hiszen a dia sokkal kisebb tűréshatárú nyersanyag.

Szerkesztette: Targa 2006. 03. 18. 15:57 -kor

#1462 Guest_ottokar_*

• Csoport: Vendég

Elküldve: 2006. 03. 18. 16:14

Csak a kidolgozásra a nagyközönség által beadott filmeket 90%-ban automatában hívják 20 másik filmmel együtt gyárilag kevert löttyel és ott beavatkozás nuku. Én egyszer megvártam előhívást és az egyik képen a koronásdarú nagyon kék lett és a sárga koronája szintén rossz lett, nem kell mondanom hogy miért. Megkértem a kezelő csajt hogy szűrőzze vissza a kéket, azt se tudta miről beszélek. Még szerencse hogy volt ott egy színeshez értő fotós csaj aki leszűrőzte és így jó lett.

#1463 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 16:34

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 16:14

Csak a kidolgozásra a nagyközönség által beadott filmeket 90%-ban automatában hívják 20 másik filmmel együtt gyárilag kevert löttyel és ott beavatkozás nuku. Én egyszer megvártam előhívást és az egyik képen a koronásdarú nagyon kék lett és a sárga koronája szintén rossz lett, nem kell mondanom hogy miért. Megkértem a kezelő csajt hogy szűrőzze vissza a kéket, azt se tudta miről beszélek. Még szerencse hogy volt ott egy színeshez értő fotós csaj aki leszűrőzte és így jó lett.

Na ezért nem adjuk be a valamirevaló tekercseket automata laborba.
Van azért még néhány hely, ahol kézilaborban dolgoznak, és gyakorlatilag kérésre bármit megcsinálnak a filmeddel.

A nagyközönség 90%-ának megfelel az automata labor. A maradék 10% meg ha mégis oda viszi a filmjét, akkor magára vessen.

#1464 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 17:33

Idézet: Targa - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 15:22

Sőt, még a 3 1/3FÉ sem pont egytizednyi záridőt jelent.
3 1/3FÉ: 0,10416666...
3 2/3FÉ: 0,083333...

Szóval, ha deklaráljuk, hogy a 100-1000ASA között nem 3 1/4 FÉ különbség van, hanem 3 1/3FÉ, akkor sem igaz az állítás, mert ugye nemcsak hogy 0,1 nemegyenlő 0,109375,  de még 0,1 semnemegyenlő 0,1041666...

Ez a 0,104166...  hogy jött ki?

Nálam 1/2^(3+1/3) az 0.099213...  Ami pedig a 0.1-hez képest kb. 0.8% eltérést jelent.

Továbbra sem pontosan 1/10, de ennyi erővel a f/2.8 is f/2.82843... kellene, h legyen.

szerk.:  de lehet visszafelé is számolni logaritmusokkal, és akkor az jön ki, h a tizedakkora záridő az 3.32193... FÉ-nek felel meg, ami a 3 1/3 FÉ-hez képest 0.3% eltérést jelent.

Szerkesztette: szeder 2006. 03. 18. 17:53 -kor

#1465 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 17:48

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 17:33

Ez a 0,104166...  hogy jött ki?

Nálam 1/2^(3+1/3) az 0.099213...  Ami pedig a 0.1-hez képest kb. 0.8% eltérést jelent.

Továbbra sem pontosan 1/10, de ennyi erővel a f/2.8 is f/2.82843... kellene, h legyen.

Mert rosszul számoltál.

3 1/3 időt nem úgy számolunk, hogy a 3FÉ-ből a 3FÉ egyharmadát vonjuk le , hanem a 4 FÉ egyharmadát.

Egyszerűbben leírva:

helyes expó:
10sec
1FÉ-vel rövidebb: 5sec
2FÉ-vel rövidebb: 2,5sec

Az 1 1/3FÉ nem úgy fog kijönni, hogy 5sec - 5sec*0,33, hanem úgy, hogy 5sec - 2,5sec*0,33
Hiszen az 1FÉ és a 2 FÉ között épp 2,5sec különbség van. Ezt kell felosztani harmadokra (vagy ízlés szerint negyedekre).

#1466 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 17:56

Idézet: Targa - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 17:48

3 1/3 időt nem úgy számolunk, hogy a 3FÉ-ből a 3FÉ egyharmadát vonjuk le , hanem a 4 FÉ egyharmadát.

Hm?  És a törtkitevős hatványok az smafu?

#1467 Felhasználó inaktív   Targa 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 18:07

Idézet: szeder - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 17:56

Hm?  És a törtkitevős hatványok az smafu?

Ahhoz én má nem értek. Az mi az? Rég jártam matekórára.

Az a baj, hogy a törtkitevős hatványodban nem derül ki, hogy az az 1/3 az minek az 1/3-a.

És itt a baj. A következő FÉ-nyi záridő 1/3-ával kell számolni, nem pedig az aktuáliséval.
Tehát a 3 1/3FÉ az nem 3FÉ + 3FÉ*0,33, hanem 3FÉ + 4FÉ*0,33
A 3 2/3FÉ pedig 3FÉ + 4FÉ*0,66
A 4FÉ pedig 3FÉ + 4FÉ*1

És így tovább.
Annyi különbséggel, hogy jelen esetünkben, mivel rövidülő záridőkről beszélünk, a + helyett mindenhol - értendő.

Helyesbítés. Mivel FÉ-vel számolhatunk felfelé és lefelé is, a helyes diagnózis úgy néz ki, hogy amennyiben -FÉ irányba számolunk, akkor a kivonandó harmadFÉ a kisebb FÉ harmadát jelenti.
Tehát a -3 1/3FÉ alakul úgy, hogy 3FÉ - 4FÉ*0,33
És logikusan a +3 1/3FÉ fog úgy alakulni, hogy 3FÉ + 3FÉ*0,33

A lényeg az, hogy az törtFÉ-t mindig a kisebb mennyiségű FÉ-ből számoljuk. Ha alexpóba megyünk, akkor a számszerint nagyobb, de időben kisebbet jelentő FÉ-ből, a túlexpóba megyünk a a számszerűen és időben is kisebb FÉ-ből.

Szerkesztette: Targa 2006. 03. 18. 18:45 -kor

#1468 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 19:24

Idézet: Targa - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 18:07

Ahhoz én má nem értek. Az mi az? Rég jártam matekórára.

Ahhán (;

Nagy vonalakban az a lényege, h nem csak olyat mondhatsz, h kettő a négyzeten, köbön vagy negyediken, stb., hanem olyat is, h kettő az egy harmadikon.  Definíció szerint x^(a/b) = b-edik gyök(x^a), konkrét példával 8^(2/3) = köbgyök(8^2) = (köbgyök( 8 ))^2 = 2^2 = 4.

A fotózásban mindez akkor kap szerepet, amikor nem csak az egész fényértékenként változtatod az expozíciót, hanem fél vagy harmad fényértékenként.  Vegyük az érzékenységet példának, mert ott vannak szép számok.  Harmad fényértékenként a következő érzékenységek vannak:  100, 125, 160, 200, 250, 320, 400.  Az egész fényértékek magától értetődnek: 200 = 100*2 = 100*2^1 és 400 = 200*2 = 100*4 = 100*2^2.  A többihez már trükközni kell, pl 1/3 FÉ különbség esetén:  100*2^(1/3) = 100*1.2599 ~= 125, 1 1/3 FÉ különbség esetén pedig 250 = 100*2^(1+1/3) = 100*(4/3) = 100*2.5198 ~= 250.  Ugyanez igaz a záridőre és a blendére is.

Egy valamirevaló nem négyműveletes számológépen kellene lennie egy x^y gombnak, azzal utána tudsz számolni.  Ha nincs ilyen a közelben, akkor google-be 100*2^(4/3)-t beírva megkapod, h 251.98421.

Az a baj, hogy a törtkitevős hatványodban nem derül ki, hogy az az 1/3 az minek az 1/3-a.

Ugyanannak, amiből előtte három van (;  Vagyis egy harmad fényérték.
Ennek a kérdésnek egyébként így nem sok értelme van, lásd a fentieket.

És itt a baj. A következő FÉ-nyi záridő 1/3-ával kell számolni, nem pedig az aktuáliséval.
Tehát a 3 1/3FÉ az nem 3FÉ + 3FÉ*0,33, hanem 3FÉ + 4FÉ*0,33
A 3 2/3FÉ pedig 3FÉ + 4FÉ*0,66
A 4FÉ pedig 3FÉ + 4FÉ*1

Igen, a baj itt van, csakhogy azért, mert ez csak közelítő számítás.  Ami önmagában még tulajdonképpen nem is lenne baj, de erre hivatkozva pontosságot számonkérni már az.

Éppen te mondtad pár hozzászólással korábban, hogy:

Idézet: Targa - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 14:45

Hiszen mint tudjuk, sem a rekesz, sem az idősor nem lineáris.

De amikor azt írod, h 4FÉ*0,33 vagy 4FÉ*0.66, akkor mégis úgy számolsz, mintha (legalábbis két egész fényérték között) lineáris lenne.  Pedig ott sem az.  Lásd a fenti harmad lépéses érzékenység sort (ami ugyanúgy nem lineáris, mint az általad említettek), az egy egész fényértéken belüli harmad fényértékek sem lineárisa.

Szerkesztette: szeder 2006. 03. 18. 19:27 -kor

#1469 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 22:23

Idézet: ottokar - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 15:32

Én fényképeztem egyszer színes negatívra és úgy értékeltem hogy ez beon kicsit túlexponált. Utána megcsináltam ugyanazt a témát úgy hogy egy fél blendenyílást szűkítettem, és láss csodát tökkéletes lett.

keresztkerdes: mi alapjan allitottad be a fenykepezogepedet? szurkelappal? mert azon kivul baremely automatika hibatartomanya 1/2FE folott lesz. akkor meg mi a kerdes? szurke beton: nehez feladat, nem birkozott meg vele a geped. (es kulonben sem jol ertelmezheto, mi az, hogy nem lett jo.. min nezted -- monitor, nagyitas, stb..?)

en a kozepsulyozott gepemet jol kiismerve es tudatosan beavatkozva a mert eredmenybe valoszinuleg jobb eredmenyt tudok elerni, mint barmelyik automatizmus. az emberi agy mar csak ilyen, ha keszsegekrol van szo. ;)
a forum ma:
"Ez van bazdmeg, ha nem tetszik, el lehet menni."

#1470 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 18. 23:24

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 18., szombat - 23:23

keresztkerdes: mi alapjan allitottad be a fenykepezogepedet? szurkelappal? mert azon kivul baremely automatika hibatartomanya 1/2FE folott lesz. akkor meg mi a kerdes? szurke beton: nehez feladat, nem birkozott meg vele a geped. (es kulonben sem jol ertelmezheto, mi az, hogy nem lett jo.. min nezted -- monitor, nagyitas, stb..?)

en a kozepsulyozott gepemet jol kiismerve es tudatosan beavatkozva a mert eredmenybe valoszinuleg jobb eredmenyt tudok elerni, mint barmelyik automatizmus. az emberi agy mar csak ilyen, ha keszsegekrol van szo. ;)

A filmes gépet nem lehet beállítani színre mint a digitálist. Ott a színek eltérését a külőnböző filmek adják és a fotós olyan filmet vesz ami a legjobb eredményt adja ahova megy fotózni. Pld ha hegyekbe megy akkor a zöld és a kék fog dominálni erre a Fuji a legjobb. Ha meleg színeket akar megörökíteni akkor a Kodacolor, és így tovább. Az általam említett filmnél a FÉL BLENDE túlexponáltság látszott a képen ezért a következő tekercsnél visszavettem és az tökéletes lett. Jó szemű fotós amikor megvesz egy gépet akkor meg tudja állapítani hogy a gép nullás e tehát a fénymérése se - se+ vagy van eltérés akkor beállítja. Sokak hiedelmével ellentétben a negatívhívó gépek stabil eredményt adnak ugyanis a C 41 -es hívót gyárból kapják zárt kannákban és a géppel csak annyi tekercset lehet előhívni amennyi a hívó kapacitása, mert az elektronikus mérés nem enged többet. A nagyítógéppel ugyanez a helyzet, és mindenki láthatja hogy minőségi papírokat használnak. Tehát a gépet tesztelni lehet ezzel a kidolgozással. Ja és a végeredmény mindig a kinyomtatott fotó mert a nyomtató a képfájlt nyomtatja ki nem a monitor esetleges rossz színét, de nálam azért van olyan összhang hogy nagy eltérés (érdemi) nincs. Az utóbbi mondat persze már a digitálisra vonatkozik. Ippeg most tettem szert egy Pana 20-asra és azt állítottam be. Hogy mivel? A saját két beépített optikámmal, na meg a fölötte levő kocsonyával.

Szerkesztette: ottokar 2006. 03. 18. 23:47 -kor

#1471 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 23:47

hogy kerult be a kepbe a szinek valasztasa, konyorgom? (elkepzelni sem merem, hogy a "szurkelap" kifejezes zavart meg. ha igen, surgosen utana kene nezned, mi az!) olyan jo szemu fotos, aki szemre allapit meg expoziciot meg nincs. (az emberi szem mukodesenek sajatossagai miatt. erosen az az erzesem, hogy surun bocsatkozol mitologiai eszmefuttatasokba..) a nagyitott fotonal milyen belenyulast engedelyezel a negativ scannelesenel (mert a modern nagyitok mind scannelnek eloszor), majd a levilagitas szurozesenel?? mintha ezeket kihagytad volna..

de a kerdesemre totalisan hanyagoltad a valaszt: amikor a tulexponalast tapasztaltad, akkor hogy allitottad be az expoziciot? a valasz a kovetkezo logikai bizonytalansagra mutat ra: nem feltetlenul a film viselkedeset merted, hanem az expozicio beallitasanak modszere is okozhat tulexponaltsagot. tehat? varom a valaszt!
a forum ma:

#1472 Guest_ottokar_*

Elküldve: 2006. 03. 18. 23:55

Idézet: bogdan - Dátum: 2006. márc. 19., vasárnap - 0:47

hogy kerult be a kepbe a szinek valasztasa, konyorgom? (elkepzelni sem merem, hogy a "szurkelap" kifejezes zavart meg. ha igen, surgosen utana kene nezned, mi az!) olyan jo szemu fotos, aki szemre allapit meg expoziciot meg nincs. (az emberi szem mukodesenek sajatossagai miatt. erosen az az erzesem, hogy surun bocsatkozol mitologiai eszmefuttatasokba..) a nagyitott fotonal milyen belenyulast engedelyezel a negativ scannelesenel (mert a modern nagyitok mind scannelnek eloszor), majd a levilagitas szurozesenel?? mintha ezeket kihagytad volna..

de a kerdesemre totalisan hanyagoltad a valaszt: amikor a tulexponalast tapasztaltad, akkor hogy allitottad be az expoziciot? a valasz a kovetkezo logikai bizonytalansagra mutat ra: nem feltetlenul a film viselkedeset merted, hanem az expozicio beallitasanak modszere is okozhat tulexponaltsagot. tehat? varom a valaszt!

"szurkelap" kifejezes zavart meg. ha igen, surgosen utana kene nezned, mi az!) "

Tényleg?

Ha túl magas pacira szállsz, nagyot esel.

#1473 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 03. 18. 23:59

bocsass meg, de egy felteteles kijelentes alarendelt tagmondatat kiemelni tobb mint erosnek tartom. :(

valaszolj a kerdesre, ha vitazni szeretnel, ne kotozkodj!
a forum ma:

#1474 Felhasználó inaktív   Spanking 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 09. 21:16

sziasztok! Ha valaki tudna felvilágosítást adi a Manfrotto 718SHB állványról megköszönném, mert megszeretném rendelni neten , de nem tudom hogy jó lenne -e, a felszerelésemhez..(eos 350d,sigma 70-300),tehát elég stabil,megéri -e megvenni. csak 123 cm-es magas,nem tudom elég-e... köszi!
Píszes!!!

#1475 Felhasználó inaktív   m-t 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 15:04

Hahó!!

FF filmet (Ilford Pan 400) hol érdemes BP-n hivatni/nagyíttatni? SZínes ügyben az EMKE-hez járok, eddig meg vagyok velük elégedve. :)

Előre is köszi. :)
mt

#1476 Felhasználó inaktív   acws 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 14. 16:41

Idézet: m-t - Dátum: 2006. ápr. 14., péntek - 16:04

Hahó!!

FF filmet (Ilford Pan 400) hol érdemes BP-n hivatni/nagyíttatni? SZínes ügyben az EMKE-hez járok, eddig meg vagyok velük elégedve. :)

Előre is köszi. :)

Szerintem két jó hely van, mindkettő kézilabor, ergo nem túl olcsó.
Erőd Fotó II. Erőd utca, a Mechwart ligetnél honlap
Max Fotolabor, VI. Aradi utca a körúttól a Bajza utca fele menet a jobb oldalon a 3-4. kapualjban
A kettő közül az Erőd lényegesen barátságosabb árakon dolgozik.
Jelenleg az Erődbe járok, a Max-ban kb 2 éve nem voltam, de gondolom tartja a szinvonlat. Gondom nem volt velük, csak nekem (szigorúan szvsz) az Erőd szimpibb (meg jobban útbaesik)

Szerkesztette: acws 2006. 04. 14. 16:42 -kor

web-solution.hu A megfizethető tárhely

#1477 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 12:30

Megtaláltam egy újságban az egyik képemet (egy cikk illusztrációjaként), természetesen nem is tudtam róla, ráadásul a copyright feliratot is leretusálták róla... Ez egyébként a Népsport nevű programfüzet fehérvári verziójában van, 8000 példányos havilap. Felháborodtam :) Mit szoktatok ilyenkor csinálni?

#1478 Felhasználó inaktív   bogdan 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 13:32

"elmesz" a fotomuveszek szovetsegebe (honlapjukra?), ott van ajanlott arszabas. kiallitod a szamlat, es egy kedves(!) levellel elkuldod a szerkesztosegnek. kozben persze megdorgalod oket, hogy a nevedet illett volna feltuntetni. :)

(remeljuk nem kell nagyon magyarazni nekik, hogy per eseten ok jarnak rosszul.)
a forum ma:

#1479 Felhasználó inaktív   zomgwtf 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 13:33

Olvastam egy ilyen esetet a DP-n. Először az újságnak szólj, lehet, hogy békésen is el tudjátok intézni. Ha erre nem hajlandók, akkor ejtsd ki a varázsszót: "copyright". Ettől lehet, hogy mindjárt megváltozik a véleményük. Ha nem, akkor innentől kezdve rajtad múlik, hogy érdemes-e jogi útra vinni. Tessék az ide vonatkozó jogi rész:
http://www.artisjus.hu/opencms/export/arti...rol/jog_13.html
Aprócska fotó portfóliócska utoljára frissült: 2007. április 7.

#1480 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 21. 13:33

Idézet: saen - Dátum: 2006. ápr. 21., péntek - 13:30

Megtaláltam egy újságban az egyik képemet (egy cikk illusztrációjaként), természetesen nem is tudtam róla, ráadásul a copyright feliratot is leretusálták róla... Ez egyébként a Népsport nevű programfüzet fehérvári verziójában van, 8000 példányos havilap. Felháborodtam :) Mit szoktatok ilyenkor csinálni?

Perrel fenyegetőzni :Đ

Téma megosztása:

• (123 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.