HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#101 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 11. 23:34

Közben rájöttem mi lehet ez a blende mozgató mechanizmus. Gondolom arra gondolt az illető, hogy az új optikákról lehagyják a blendeválasztó gyűrűt (G jelzésű obik). Ez csak akkor lehet zavaró ha jó régi filmes vázon akarod ezeket az obikat használni, akkor is azért mert nincs hol beállítani a blendét :)
Ha nincs ilyen régi vázad akkor meg nem hiányzik, úgyis a gépen állítod a blendét.

#102 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 12. 22:37

Szia!

Köszi a kimerítő választ. A blendemozgatós mese körül nem erre gondoltak. A nikon vázakon a blendét (amennyiben a vázon választod ki, és nem gyűrűn), a gépváz szabályozza mechanikusan. A canon vázakon (szintén ha a vázon állítod és nem gyűrűvel), akkor a váz csak elektronyos jelet küld, és az obi állítja be. Most hozzáteszem, hogy állítólag. A szutykabb obik AF-je is az obiban van a canonnál.
Persze emiatt csak nem vennék canont. A d70 jóval többet tud, mind a 300d, és az összeszerelés minősége is más. A d70 szerintem valahol nem pontosan behatárolható helyen van a 300d és a 10d között. Ezért az árért jobb, mint a canon, és a 300d annyival nem olcsóbb, mint amennyivel "műanyagabb".
Én mindenképpen az AF-S obival szeretném megvenni. Erről mik a tapasztalataid? Az iso1600 mennyire használható?

#103 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 12. 22:50

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 22:37

A szutykabb obik AF-je is az obiban van a canonnál.

????

ezt kifejtenéd? :)
mármint tudom, hogy canonnál obiban van "minden", a váz csak elektronyos jelekkel kommunikál.

én úgy tudtam hogy nikonnál is így van.

minoltánál van vázban a fókuszáló cucc, és ott asszem mechanikus a kapcsolat az objektivvel...
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#104 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 12. 23:11

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 23:50

????

ezt kifejtenéd? :)
mármint tudom, hogy canonnál obiban van "minden", a váz csak elektronyos jelekkel kommunikál.

én úgy tudtam hogy nikonnál is így van.

minoltánál van vázban a fókuszáló cucc, és ott asszem mechanikus a kapcsolat az objektivvel...

Nem teljesen. Ami biztos, hogy Nikonnál az autófókusz sebessége függ a váztól is, van egy pici csillag alakú csavarhúzó szerű valami a nikonos bajonetten. Pl 80-400 AF VR obi CAM900-as autófókusz modullal szerelt vázon elég lassúcska, egy CAM2000-essel szerelten egész szapora. Technikai hátteret sajnos nem ismerem.

#105 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 12. 23:43

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 23:37

Én mindenképpen az AF-S obival szeretném megvenni. Erről mik a tapasztalataid? Az iso1600 mennyire használható?

Kezdeném az iso 1600-zal. Használhatónak használható, de én nem szeretem. Itt már a kontraszt jelentősen visszaesik, szinek fakulnak, zaj miatt már részletek vesznek el. Ahhoz, hogy jó képminőséget kapjál itt már komoly utómunkálatokra van szükség. Egy esetben viszont semmi gond nincs vele, mégpedig ha legalább 25%-ra lekicsinyíted a képet. Ekkor a képminőség sokat javul, zaj eltűnik stb. Ezen kívül sok múlik azon is, hogy mennyire helyesen exponálsz, még az iso200 is tűnhet zajosnak ha jelentősen alulexponálod a képet és utólag javítod fel. Itt egy példa iso1600-ra, ennél jobbat nem nagyon tudok jelenleg:

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

AF-S: a silent wave motor nevéhez méltóan totál csendes, gyorsan, pontosan fókuszál. Tudtommal Nikonnál nincs olyan parasztvakítás, mint Canonnál, hogy ott némelyik USM obi lassabb az USM nélkülinél, itt mindegyik korrekt, bár itt is van valamennyi különbség. A fókusz sebességet egyébként szerintem nagyon túllihegik az emberek, még a sima AF-es obi is simán jó a legtöbb dologhoz. Sok ember ha valamiről az autófokusz lassusága miatt marad le, akkor jóeséllyel egyébként is lemaradna róla, persze ez magánvélemény :) Az SWM legnagyobb előnye szerintem az a hangtalanságában rejlik és abban, hogy bármikor beavatkozhatsz a fókuszba, nem kell manuálra kapcsolni.

#106 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 03:12

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 23:11

Nem teljesen. Ami biztos, hogy Nikonnál az autófókusz sebessége függ a váztól is, van egy pici csillag alakú csavarhúzó szerű valami a nikonos bajonetten. Pl 80-400 AF VR obi CAM900-as autófókusz modullal szerelt vázon elég lassúcska, egy CAM2000-essel szerelten egész szapora. Technikai hátteret sajnos nem ismerem.

picit canonnál is függ az af sebesség a váztól is és az objektivtől is....
bár nem mechanikusan függenek egymástól, az elektronikus vezérlés gyorsabb gondolom.

Szerkesztette: WiZARD 2005. 01. 13. 03:13 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#107 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 03:17

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 12., szerda - 23:43

AF-S: a silent wave motor nevéhez méltóan totál csendes, gyorsan, pontosan fókuszál. Tudtommal Nikonnál nincs olyan parasztvakítás, mint Canonnál, hogy ott némelyik USM obi lassabb az USM nélkülinél, itt mindegyik korrekt, bár itt is van valamennyi különbség. A fókusz sebességet egyébként szerintem nagyon túllihegik az emberek, még a sima AF-es obi is simán jó a legtöbb dologhoz. Sok ember ha valamiről az autófokusz lassusága miatt marad le, akkor jóeséllyel egyébként is lemaradna róla, persze ez magánvélemény :) Az SWM legnagyobb előnye szerintem az a hangtalanságában rejlik és abban, hogy bármikor beavatkozhatsz a fókuszba, nem kell manuálra kapcsolni.

miért parasztvakítás?
USM nem csak gyors fókuszálásról szól. fontos az FTM, meg a hangtalanság, mint ahogy te is írod...
csak sokan automatikusan hozzáteszik/hozzágondolják, hogy ha USM akkor gyors is...

én szeretem ha gyorsan fókuszál a gép, többek között ezért is nézek mindig vágyakozva az 1-es szériájú gépekre... bár szerencsére L USM obik "mindenen" aránylag gyorsak.

#108 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 06:38

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 13., csütörtök - 4:17

miért parasztvakítás?
USM nem csak gyors fókuszálásról szól. fontos az FTM, meg a hangtalanság, mint ahogy te is írod...
csak sokan automatikusan hozzáteszik/hozzágondolják, hogy ha USM akkor gyors is...

én szeretem ha gyorsan fókuszál a gép, többek között ezért is nézek mindig vágyakozva az 1-es szériájú gépekre... bár szerencsére L USM obik "mindenen" aránylag gyorsak.

Azért parasztvakítás, mert van 2 vagy 3 féle USM motor és a tipusjelzésben ugyanolyannak jelölik őket, pedig nem is ugyanolyan. Sokan vannak akik azt hiszik, hogy mivel USM motoros, ezért gyorsan is fókuszál.

#109 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 13. 09:36

aki hit alapján vásárol, és nem néz utána, nem próbálja ki az meg is érdemli :D

#110 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 06:37

Idézet: WiZARD - Dátum: 2005. jan. 13., csütörtök - 10:36

aki hit alapján vásárol, és nem néz utána, nem próbálja ki az meg is érdemli :D

Ez mondjuk igaz :)

#111 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 18:03

Na sziasztok!

A kérdés úgy tűnik eldőlt, ha minden igaz meg van rendelve a D70-esem az AF-S ED objektívvel kitben.

A nikonnál valóban mechanikai kapcsolat is van a váz és az objektív között, "kuplungnak" is szokták hívni, tényleg arról van szó, hogy egy kis tengely (kardántengely :) ) fizikailag forgatja az objektív csatlakozóját. A blendénél ugyancsak van fizikailag egy kis pöcök (nevezzük váltórúdnak :) ) és az ugraszja be a blendét.

A D70 melletti döntés oka az eos 300d-vel szemben:
- sokkal fejlettebb vakuvezérlési képességek
- masszívabb felépítés (a 300d nekem nagyon műanyag) pl fém bajonett
- nikon objektíveknél és egyebeknél már kiismerem magam, a canonnál újra kellene ismerkedni
- szabadon megválasztható fénymérési elv minden esetben

A D70 mellett döntés az eos20d-vel szemben:
- ÁR :(

Ami jó lenne, ha benne lenne a D70-ben és fontosnak is tartok:
- sokkal jobb kompatibilitási lehetőségek a régi (főleg manuális) objektívekkel a fénymérés tekintetében (az eos gépek konverterrel még a régi de igen jó M42-es objektívekkel is mérnek fényt)
- elemtartó markolat
- tükörfelcsapás

Ezektől függetlenül azt hiszem, hogy ez a gép még nagyon sokáig ki fog szolgálni engem (csak itt lenne már).

#112 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 18:21

Nem fogod megbánni szerintem, nagyon jó kis gép :)

#113 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:02

Remélem! Már nagyon várom. Azt hiszem ha megjön kiveszek pár nap szabit. Vagy táppénzt :)

Amúgy hol a csudában fotóztad Martin Brodeurt?  :eek:

#114 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:28

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 18:03

A D70 melletti döntés oka az eos 300d-vel szemben:
- masszívabb felépítés (a 300d nekem nagyon műanyag) pl fém bajonett

A 300D-nek is fém bajonettje van.

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 18:03

Ami jó lenne, ha benne lenne a D70-ben és fontosnak is tartok:

Távkioldani madzaggal lehet?
Mintha olyasmi rémlene, h azt se...

#115 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:30

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:02

Amúgy hol a csudában fotóztad Martin Brodeurt?  :eek:

:D

Ha jobban megnézed az egy kis műanyag bábu, nem igazi :)

#116 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:31

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:28

Távkioldani madzaggal lehet?
Mintha olyasmi rémlene, h azt se...

Csak távirányító, de mi ezzel a baj?  :think:

#117 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:33

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 19:31

Csak távirányító, de mi ezzel a baj?  :think:

Ilyen infrás, ami nem látja, ha a gép mögött nyomkodod?

#118 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 19:57

Idézet: szeder - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 20:33

Ilyen infrás, ami nem látja, ha a gép mögött nyomkodod?

Nekem még nincs, szóval csak tippelek de valszeg igen. Egyébként egy karnyújtás az egész :)

#119 Felhasználó inaktív   szeder 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:31

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 14., péntek - 19:57

Nekem még nincs, szóval csak tippelek de valszeg igen. Egyébként egy karnyújtás az egész :)

Hát kinek mi (;  Én inkább nem nyúlkálok, ha nem muszáj (;

Azonkívül sima drótos távkioldóra lehet mindenféle jóságot ráakasztani...  Amiket biztos el lehet készíteni infrás változatban is, csakhát feleslegesen bonyolódik.

szerk.:  mármint sima drótos távkioldó alatt elektromos távkioldót értek.

Szerkesztette: szeder 2005. 01. 14. 20:32 -kor

#120 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 14. 20:37

Természetesen ez a gép sem tökéletes, vannak hiányosságai. Ez a "fogyatékosság" meg szerintem nagyon kevés embernek okoz problémát.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.