HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#201 Felhasználó inaktív   WiZARD 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 01. 21. 18:09

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 18:03

És gyárt a Canon filtereket? :) Bocsi, nem lehetett kihagyni.

Én továbbra sem látom sok értelmét, semmi baja az obijaimnak, vigyázni kell rá és kész. Ha meg valami komoly dolog történik vele, akkor filter sem segít. Persze akit ez megnyugtat, használja nyugodtan.

gyárt :)
(de 17-40 pormentes lezárásához nélkülözhetetlen. igaz gyárban is odatehettek volna egy üvegdarabot :))

na mind1, én maradok vigyázós, karcmentes, uvfilteres :)

Szerkesztette: WiZARD 2005. 01. 21. 18:09 -kor

Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.

#202 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 18:56

Sziasztok!
Máris tanácstalan vagyok egy kérdésben. Milyen színteret használni? Főleg arra, hogy a gépen utána még átszerkesztgeti az ember a képeket kicsit. Erre a kézikönyv a II-es színteret ajánlja, az adobe rgb-t. Viszont ha valamelyik (non)kreatív programot használom, átvált srgb-be (igen, használok kreatív programot, főleg az ismerkedési fázisban). Viszont a kettő színvilága ugye nem ugyanaz (ezért színterek...). Ja, automatikusan az I-es srgb-be vált át, a IIIa-ba nem.
Tartósan használva, olyan beállítást keresek, hogy erre ne kelljen több időt vesztegetni. Szóval srgb vagy Adobe rgb?

#203 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 19:07

... ... ... most nem kell röhögni, de a színtereket már kérdeztem valahol. Ha itt, akkor ne cikizzetek, tényleg szenilis vagyok.  :bolond:

De azért a legjobban annak örülnék, ha beírnátok valami linket ahol erről a medzsikről lehetne olvasni, hogy színeterek. Előre és utólag is kösz.

(és egyébként kérdeztem már? mostmár télleg...)

Szerkesztette: lugosi 2005. 01. 21. 19:08 -kor

#204 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 20:10

Milyen program az ami nem tudja normálisan kezelni a szintereket? Dobd ki a kukába :)

Valami beállítás biztosan van, nézd át szerintem alaposan, tuti megtalálod.

Webre egyébként érdemes sRGB-ben feltenni a képeket, sok browser nem tud mást...

#205 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 20:54

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 19:10

Milyen program az ami nem tudja normálisan kezelni a szintereket? Dobd ki a kukába :)

Valami beállítás biztosan van, nézd át szerintem alaposan, tuti megtalálod.

Webre egyébként érdemes sRGB-ben feltenni a képeket, sok browser nem tud mást...

péjntsoppró.  ;)

Az eltelt időben olvastam sokat a színterekről, még kevésbé értek hozzá (ha ez egyáltalán lehetséges). Mindenesetre a nikon capture-ben NEF esetén utólag is lehet állítani a színteret, az Advanced Raw bütyök alatt.

Kellene valami örökéletesítő ehhez a nikon capture-höz...

#206 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 21. 21:34

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 21:54

péjntsoppró.  ;)

Az eltelt időben olvastam sokat a színterekről, még kevésbé értek hozzá (ha ez egyáltalán lehetséges). Mindenesetre a nikon capture-ben NEF esetén utólag is lehet állítani a színteret, az Advanced Raw bütyök alatt.

Kellene valami örökéletesítő ehhez a nikon capture-höz...

Aztat nem ismerem.

A Capture-ben nem vettem észre a szinteres dolgot még. Azt mondjuk nem tudom, hogy ez miben különbözik attól, hogy mondjuk photoshopban átkonvertálom a képet más színtérbe... Most lusta vagyok kipróbálni :)

#207 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 12:31

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 21., péntek - 20:34

Aztat nem ismerem.

A Capture-ben nem vettem észre a szinteres dolgot még. Azt mondjuk nem tudom, hogy ez miben különbözik attól, hogy mondjuk photoshopban átkonvertálom a képet más színtérbe... Most lusta vagyok kipróbálni :)

Érdemes kipróbálni, és látni hogy tűnnek el a színek az sRGB színteret választva.

Ja, amúgy kártyaolvasó kipipálva. Jóval gyorsabb, mintha a fényképezőgép lenne összekötve a géppel. Azt azért el kell mondanom, hogy a kártyolvasóhoz gyárilag adtak vagy egy 20 centis usb kábelt. Még jó, hogy nem dobtam ki a pendrive-om usb hosszabbítókábelét. Gratulálok HAMA, érdemes volt spórolni kb 40 ft ára kábelen!  :banghead:

Mennyi pénz lehet a Nikon Capture teljes verzsön?

#208 Felhasználó inaktív   alvaro 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 12:51

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 12:31

Azt azért el kell mondanom, hogy a kártyolvasóhoz gyárilag adtak vagy egy 20 centis usb kábelt.

az enyemhez adtak 40 centit is - legalabbis a csatlakozokkal egyutt :Đ
Shame on us, doomed from the start
May God have mercy on our dirty little hearts

#209 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 13:00

Idézet: alvaro - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 11:51

az enyemhez adtak 40 centit is - legalabbis a csatlakozokkal egyutt :Đ

Mert végül is én megértem, hogy egy laptophoz ez bőven elég, meg tök elegáns is, hogy nem másfél méteres kábel kígyózik az asztalon, de szvsz több embörnek van desktop pc-je, mint laptopja. Na mindegy. Megoldódott, de ez tipikusan egy olyan görény megoldás, ami csak otthon derül ki mikor az ember kinyitja a leragasztott dobozt.

#210 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 13:56

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 13:31

Mennyi pénz lehet a Nikon Capture teljes verzsön?

Látom nem olvasol e-mailt, egyébként 24+áfa medikernél.

#211 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 19:06

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 12:56

Köszi szépen a küldeményt. Az az e-mail címet tényleg nem olvasom, maximum egy hónapban egyszer-kétszer. Most is beléptem, és 294 új e-mailem volt (átlag tényleg napi olyan 70-80, pedig a spamszűrő listám már igen hosszú). Ezek 99,99%-a ilyen "great investment tips", "enlarge your penis", "hot babes for chat" tárgyú és hasonló szemetek. Tudod mindenhol minden regisztrációnál megadtam, és szépen belekerült minden szpemküldő címzettlistájába :( Már egész domaineket szűrtem ki, de mégse...

Amúgy 24 szerintem nem olyan vészes érte, persze ha belegondolok hogy ennyiért kapok egy jó kis memóriakártyát is hozzá, akkor már... :think:

#212 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 19:39

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 12:56

Köszi szépen a küldeményt. Az az e-mail címet tényleg nem olvasom, maximum egy hónapban egyszer-kétszer. Most is beléptem, és 294 új e-mailem volt (átlag tényleg napi olyan 70-80, pedig a spamszűrő listám már igen hosszú). Ezek 99,99%-a ilyen "great investment tips", "enlarge your penis", "hot babes for chat" tárgyú és hasonló szemetek. Tudod mindenhol minden regisztrációnál megadtam, és szépen belekerült minden szpemküldő címzettlistájába :( Már egész domaineket szűrtem ki, de mégse...

Amúgy 24 szerintem nem olyan vészes érte, persze ha belegondolok hogy ennyiért kapok egy jó kis memóriakártyát is hozzá, akkor már... :think:

#213 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 20:10

Tényleg nem drága, bár ha belegondolok, hogy Canonék photoshop elements-et adnak a géphez, így már igazán járhatna ingyen. Bár a NikonView ingyenes és nagyon jó kis progi, szóval befogom a számat :)

Spamet meg én is kapok bőven, ma elmentem ebédelni anyámékhoz, mire visszaértem jött 17 :(

Szerkesztette: saen 2005. 01. 22. 20:11 -kor

#214 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 21:43

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 19:10

Tényleg nem drága, bár ha belegondolok, hogy Canonék photoshop elements-et adnak a géphez, így már igazán járhatna ingyen. Bár a NikonView ingyenes és nagyon jó kis progi, szóval befogom a számat :)

Spamet meg én is kapok bőven, ma elmentem ebédelni anyámékhoz, mire visszaértem jött 17 :(

Nikon View? Nekem ilyen nem járt. Járt egy ilyen, hogy pictureproject, egy nikon photoshare, egy nikon capture control, és egy nikon capture editor. View nem. Le lehet tölteni?
A PS elements nem jönne rosszul.

Szerkesztette: lugosi 2005. 01. 22. 21:43 -kor

#215 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 22:09

NikonView-t le lehet tölteni ingyen, az ázsiai oldalról a legegyszerűbb.

Ezzel másolom a képeket a gépre, támogatja a kártyaolvasóról történő másolást is, szuper átnevezési és egyéb hasznos funkciói vannak már másolás közben és teljesen érti a NEF file-okat, képnézegetőnek sem rossz.

#216 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 22:43

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 21:09

NikonView-t le lehet tölteni ingyen, az ázsiai oldalról a legegyszerűbb.

Ezzel másolom a képeket a gépre, támogatja a kártyaolvasóról történő másolást is, szuper átnevezési és egyéb hasznos funkciói vannak már másolás közben és teljesen érti a NEF file-okat, képnézegetőnek sem rossz.

Akkor szerintem ez a Pictureproject leánykori neve. Nálam ez indul el automatikusan mikor betetszem a memóriakártyát az olvasóba, vagy kapcsolatot létesítek a D70 és a gép között. Azért az elements jobb lett volna. Nem azért, mert szükségem lenne egy ilyen tudású programra, bőven elvagyok a paint shop pro-val. Ezen utóbbi program egyedüli hiányossága, hogy csak csatornánkénti 8 bites (vagyis 24 bites) színmélységű képeket tud kezelni, a csatornánkénti 12 bites (összesen 36 bites), vagy netalántán csatornánkénti 16 bites (48 bites - ezt a filmszkennerem tudja) képekhez nem tud hozzászagolni. Na mondjuk csak ezért nem veszek meg egy photoshopot (aminek a trial verzióját már próbáltam, és egyszerűen nem vagyok kompatibilis ezzel a programmal - többször nekifutottam, nekem nem megy  :(  )

#217 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 22. 23:11

A PictureProject az egy gagyi program, felejtsd el nyugodtan és semmi köze a NikonViewhoz.

Photoshop-ot meg érdemes beszerezni és megtanulni, nagyon jó kis progi, fogalmazhatunk úgy, hogy a legjobb képszerkesztő program a piacon. Ráadásul szépen összedolgozik a NikonCapture-rel. Persze ne számíts arra, hogy kapásból csodákat fogsz művelni, tényleg nem egyszerű. Nekem már az alapok talán mennek, de nagyon komplex dolgokra még nem vagyok képes és már egy ideje próbálkozom.

#218 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 23. 08:00

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 22., szombat - 22:11

A PictureProject az egy gagyi program, felejtsd el nyugodtan és semmi köze a NikonViewhoz.

Photoshop-ot meg érdemes beszerezni és megtanulni, nagyon jó kis progi, fogalmazhatunk úgy, hogy a legjobb képszerkesztő program a piacon. Ráadásul szépen összedolgozik a NikonCapture-rel. Persze ne számíts arra, hogy kapásból csodákat fogsz művelni, tényleg nem egyszerű. Nekem már az alapok talán mennek, de nagyon komplex dolgokra még nem vagyok képes és már egy ideje próbálkozom.

Na akkor ez kitolás hogy nekem nem járt a Nikonview. Utána is járok a neten. Most regisztráltam a terméket a nikon weboldalon, és azt írták hogy köszönik, és akkor most ingyen letölthetem a nikon fotoshare nevű alkalmazást. Kár, hogy (1) ezt adták is hozzá cd-n és még el se indítottam, (2) már rég használok ilyen célra (katalógus és képküldés) egy másik - szintén ingyenes - progit, a photoshop album starter editiont. Szóval köszönöm, letöltöttem a fotoshare-t, de annyi.

Na nézem ezt a view-t mert mostmár izgat.

Egy kérdés tényleg: úgy vettem észre, ha raw-ban fotózok, a képek következetesen alexpósok. Persze a raw feldolgozóval ez nem gond, de nálad is így van?

#219 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 23. 08:08

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. jan. 23., vasárnap - 9:00

Egy kérdés tényleg: úgy vettem észre, ha raw-ban fotózok, a képek következetesen alexpósok. Persze a raw feldolgozóval ez nem gond, de nálad is így van?

Ez nem igazából alulexpo, hanem a fénymérése a gépnek erőteljesen próbálja megőrizni a világos részeken is a részleteket. Ugyanis egy picit alulexponált képből utólag elő lehet csalogatni a részleteket a sötétebb részekből is, mégha kiégetsz bizonyos részeket akkor ott már nem lehet mit csinálni, elveszett az info. Szerintem ez jól van így, de persze én is használok pozitív expozíció korrekciót amikor úgy gondolom. Pl a legújabb amit "felfedeztem", hogy portrénál rámérek spottal az arcra és ott +1 f-stopot rárakva az arc jól lesz exponálva, igaz a környezet meg nagyon meglepő is lehet, szóval figyelni kell.

#220 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 01. 23. 08:56

Idézet: saen - Dátum: 2005. jan. 23., vasárnap - 7:08

Ez nem igazából alulexpo, hanem a fénymérése a gépnek erőteljesen próbálja megőrizni a világos részeken is a részleteket. Ugyanis egy picit alulexponált képből utólag elő lehet csalogatni a részleteket a sötétebb részekből is, mégha kiégetsz bizonyos részeket akkor ott már nem lehet mit csinálni, elveszett az info. Szerintem ez jól van így, de persze én is használok pozitív expozíció korrekciót amikor úgy gondolom. Pl a legújabb amit "felfedeztem", hogy portrénál rámérek spottal az arcra és ott +1 f-stopot rárakva az arc jól lesz exponálva, igaz a környezet meg nagyon meglepő is lehet, szóval figyelni kell.

Érdekes amit írsz, az alexpónál, én is így vettem észre (curves vagy Digital DDE használatával minden megoldható).
Sikerült letöltenem ezt a progit, de nem volt egyszerű. A nikon mo-nál nem volt, az usa-ból és az ázsiai oldalról nem tölthettem le, mert európai product numberem van. Végül azt hiszem az angol site-ról jött le, rejtély hogy a magyaron miért nincs fenn...

szerk:
Jó kis program ez a view! A NEF fileok nézegetésére sokkal gyorsabb, mint a capture editor. Köszönöm hogy ajánlottad.

Szerkesztette: lugosi 2005. 01. 23. 09:14 -kor

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.