Nikon DSLR
Elküldve: 2005. 03. 18. 16:59
WizzAir-el megyek, megnéztem a honlapot, a hátizsák pont jól van méretezve:).
De sajnos csak pár napra megyek. Londonnal kapcsolatos kérdésem, hogy ha bemegyek egy pubba, vagy egyéb társasági helyre, akkor vajon mennyire fogják rossz szemmel nézni, ha fotózok? Mennyire közvetlenek az emberek?
Egyébként azt hittem, hogy nem lehet semmi sem az ember nyakában/ölében repülés közben, csak ha már elérte a gép az utazó magasságot.
"A puszta kézre most csinálnak vaskesztyűt:)" Hát igen sok mindennel lehet ölni. De én nem akarok:)
A látszatát sem akarom kelteni, ezért a bicsak megy a poggyászba. De a fő cuccok maradnak nálam és a zsákomban.
Elküldve: 2005. 03. 18. 22:01
Elküldve: 2005. 03. 19. 02:16
Új vagyok a fórumban... kacérkodom egy D70 megvételével (jelenleg F80 rendszerem van), de kezd gyanússág válni a dolog, hogy nem minden optkámat fogom tudni használni az új digit izével...
Nem tudtok egy listát / elérhetőséget, ahol utánanézhetnék, mi időtálló ebben a konstellációban ?
Annyit már kiderítettem, hogy vehetek új vakut, de vajon az i-TTL-es vakuk képesek mondjuk együttműködni TTL vakuként az F80-al ?
Köszönöm.
Kadosa
Elküldve: 2005. 03. 19. 06:36
Mind az SB-800 és mind az SB-600 támogatja az I-TTL-t, D-TTL-t és TTL-t, nem kell aggódni.
Elküldve: 2005. 03. 19. 06:48
Idézet: KKadosa - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 1:16
Új vagyok a fórumban... kacérkodom egy D70 megvételével (jelenleg F80 rendszerem van), de kezd gyanússág válni a dolog, hogy nem minden optkámat fogom tudni használni az új digit izével...
Nem tudtok egy listát / elérhetőséget, ahol utánanézhetnék, mi időtálló ebben a konstellációban ?
Annyit már kiderítettem, hogy vehetek új vakut, de vajon az i-TTL-es vakuk képesek mondjuk együttműködni TTL vakuként az F80-al ?
Köszönöm.
Kadosa
Helló!
Vaku ügyben nem tudok mit mondani, de nekem egy elég jó ttl soligor vakum nem hajlandó semmilyen módban fotózni a D70-el.
Objektívek viszont! Azt leszámítva, hogy hogy a huszonX éves manuális objektívekkel nem mér fényt, semmi gond. Én úgy tudom, hogy az F80-as összes objektívje menni fog vele.
De nézd meg ezt.
Meg ezt is, ha érdekel.
De a lényeg, hogy: "Az APS rendszerű Pronea 600i géphez három IX-Nikkor objektívet készítettek, 20-60, 24-70 és 60-180 mm gyújtótávolságokkal. Bár az objektív foglalat a majd' negyvenéves F-bajonett, ez a három objektív azonban csak a kisebb méretű APS formátumot rajzolja ki, tehát csak a Proneához használhatók. A "normál" Nikkorok viszont használhatóak az APS kamerához."
Elküldve: 2005. 03. 19. 17:31
Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 7:48
A TTL vakuk biztosan nem fognak működni egyetlen digitális gépen sem a következő ok miatt. A filmes gépekben a vaku mérte a fényt exponálás közben is méghozzá úgy, hogy a filmről visszaverődött fényt mérte. A CCD-ről viszont nem igazán verődik vissza fény, vagyis nagyon kevés így kénytelenek voltak új vaku technikát kifejleszteni. Tudtommal ez nemcsak Nikonra érvényes.
Elküldve: 2005. 03. 19. 19:39
Amúgy ha ha meg is veszed a D70-et, az F80-at el ne add, jó gép az ahhoz. Mellesleg azonnal átállnál a D70-re, mert az F80 vázára építették.
Elküldve: 2005. 03. 19. 19:57
Szerk: bár így közben rájöttem, hogy lehet a kézikönyvre gondoltál, az természetesen nincs fennt.
Szerkesztette: saen 2005. 03. 19. 20:01 -kor
Elküldve: 2005. 03. 19. 20:09
Idézet: saen - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 18:57
Szerk: bár így közben rájöttem, hogy lehet a kézikönyvre gondoltál, az természetesen nincs fennt.
Igen, a kézikönyvre gondoltam. Az fent van a Super-é vagy 6-8 nyelven.
Amúgy továbbra is nagy kérdésem, hogy a régi, de dönthető fejes Carena automata vakum bántaná-e a D70-et a talpfeszültségével, vagy nem? Mert az F65-nek semmi baja nem lett tőle, vajon a D70 is bírná?
Elküldve: 2005. 03. 19. 21:10
Idézet: lugosi - Dátum: 2005. márc. 19., szombat - 21:09
Mérj talpponti feszültséget. A nikon vakucsatlakozó 250V-ot bír a kézikönyv szerint. De létezik hozzá átalakító is. Meg lehet házilag is barkácsolni. Az indexen már sokszor volt róla szó. (utoljára talán a vakus topicban)
Elküldve: 2005. 03. 20. 10:41
kettő nappal ezelőtt vége sikeült hozájutnom a GÉPhez, igen csak így nagybetűvel GÉP nekem negyon bejön, bár még csak az ismerkedési fázisban vagyunk.
Egyébiránt mindenkinek közönöm a vásárlási tanácsokat, végül is a "hazait" forrást válaztottam, kártyából pedig egy 512-es ultra II-e lett. Kicsi melepett, de a kártyára 10 esztendő garit válaltak.
Sajna kell még hozzá 1-2 dolog, mint pl.: teleobjektív, makro objektív, táska, memóriakártya (ez ssoha nem elég), vaku, stb...
Elküldve: 2005. 03. 20. 15:31
Elküldve: 2005. 03. 25. 19:17
Elküldve: 2005. 03. 25. 19:28
Elküldve: 2005. 03. 26. 20:33
Idézet: warfare - Dátum: 2005. márc. 25., péntek - 19:17
Lowepro Nova 4 AW ~15.500 Ft.
Elküldve: 2005. 03. 27. 14:30
Elküldve: 2005. 03. 28. 19:55
Nekem kb: 3 hete van D70-em DX18-70-es objektívvel és Kingston Elite pro 512 MB-s kártyával.
Az alábbiak a tapasztalataim:
-a Kingston memória kártyával nekem semmi gondom nem volt (eddig)
-a gép igenis többnyire alulexponál, ami egy típushiba. Az, hogy ez direkt így van, egy humbug szöveg, mert cikis lenne beismerni, hogy a Nikonék is elszúrhatnak olyan alapvető dolgot, mint a precíz exponálás. Miért mondom ezt? Mert spot fénymérés esetén is alulexponál és a szükséges kb: +0,7 EV korrekció után sem lesznek "kiégett" részek a képen. Amúgy meg, ha tényleg szándékos lenne a Nikon részéről, akkor a setupban kéne 1 ilyen opciónak lennie: "helyes expozíció prioritás" vs. "részletek védelme prioritás". Aztán a kedves felhasználó eldöntené, hogy számára mi a fontosabb.
-ugyan működik a gép más Nikon objektívekkel is, de nem nagyon említik sehol, hogy a mélységélesség csökkenése miatt ilyenkor nagyon meg lehet szívni.
-RAW file-on nem tud egyik mellékelt szoftver sem "red-eye" korrekciót végezni....
-JPEG file-on meg nem tud egyik mellékelt szoftver sem moire csökkentést végezni....
-farmert, vászon dzsekit viselő alakok oltári moire-sek lesznek a képeken.
-a gép képszámlálója raw esetében kb: felét mutatja a ténylegesen készíthető képeknek (állítólag a tömörítetlen NEF file méretével kalkulál, de szerintem ez is típushiba...)
-gyakorlatilag minden raw file-t utólag jelentősen korrigálni kell valamilyen szoftverrel (többnyire a JPEG-eket is, csak kisebb mértékben és ilyenkor beszűkülnek a lehetőségek)
-ADOBE színtér használatának én kevés értelmét látom, mert pl: a Capture Editorral szinte tökéletesre korrigált kép semmilyen más program által megjelenítve, vagy kinyomtatva sem lesz közelítőleg sem olyan, mint az Capture Editorban (sőt, már a Capture Editor nyomtatási kép funkciója is másképp jeleníti meg). Kísérlet: a korrigált file-t el kell menteni legjobb minőségű JPEG-ben, vagy TIFF-ben megnyitni Capture Editorban -> minden rendbenlévőnek tűnik, megnyitni bármely más progival -> egész más színek...
-némi gyakorlás után a Capture Editorral tényleg szép fotókat lehet varázsolni a raw fileokból
-JPEG-ben -szerintem- a lényegesen rosszabb minőségű kép és az elvesző korrekciós lehetőségek miatt nem érdemes fotózni, csak esetleg kritikus memóriahiány esetén
-Nikonéknál nincs még EU-csatlakozás, ha nem magyarországi "hivatalos" Nikon márkakereskedéstől veszed a gépet, akkor a magyar nyelvű útmutatóért 30 eFt-ot akarnak elkérni a Nikon Magyarország Kft-nél (nevetséges nem? amúgy az útmutató nélkül is minden funkció leírását meg lehet találni a neten, pl: review-kban, meg rá is lehet jönni, nem olyan komplikált gép az)
-a pozitív dolgokat nem írom le, mert az minden "reklám" anyagban benne van.
Elküldve: 2005. 03. 28. 20:31
Idézet
Valójában a részletek védelme prioritást használ a gép (ahogy te fogalmaztál), ez teljesen szándékos. Az általad említett helyes expozíció prioritás pedig van a gépben, úgy hívják, hogy expozíciókorrekció. Egyébként szerintem csak azért tűnnek neked alulexponáltnak a képek, mert filmhez vagy szokva. Ott kívánatos az enyhe túlexponálás + ott a laborba leadott képeidet a gép általában automatán javítja és valójában nem is tudod pontosan, hogy a régi géped hogyan exponált.
Idézet
Idézet
Érdekes, többezer kép után nekem egyedül egy szunyoghálón produkált moire-t.
Idézet
Ez az összes eddigi Nikon DSLR-re jellemző. Egyetértek, hogy jobb lenne ha az igazat mutatná, de egy kis gyakorlattal így is meg tudod állapítani a helyes értéket. Nem egy nagy dolog.
Idézet
A hiba a többi programban van, a gépeden a szinterek nincsenek rendesen beállítva és valószínűleg nem olvassa ki a file-ból a helyes színteret és ráerölteti az sRGB-t hibásan. Ez nem a D70 hibája.
Idézet
A gépben sok paraméterben állíthatod, hogy milyen legyen a jpeg, ráadásul még curve-öket is tölthetsz fel. Ezekkel az eszközökkel közel olyan jó eredményeket lehet elérni, mint nef-ben fotózva, csak tudd, hogy mit csinálsz. Rengeteg utómunkát lehet így megspórolni és szerintem semmi baj a jpeggel.
Elküldve: 2005. 03. 29. 12:36
Nekem kb 10 hónapja van D70-esem, és abszolút meg vagyok vele elégedve.
Két kérdésem van: mit tudtok az aku élettartamáról? mert mintha már gyengülne...
A másik (sürgősebb): elvesztettem az akutöltőt, honnan lehet beszerezni?
Elküldve: 2005. 03. 29. 17:44
Új töltőt bármelyik boltban hoznak neked ahol magát a d70-et is meg tudod venni. Létezik olyan verzió is amivel kettő (?) elemet is tudsz egyszerre tölteni.

Súgó
A téma zárva.