Nikon DSLR
Elküldve: 2005. 04. 08. 15:58
link
Elküldve: 2005. 04. 08. 16:15
Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 4:56
Ja! Hétvégén fotóztam rallyt. Hát most értettem meg, hogy miért is kell a sportriportereknek olyan gép, ami mondjuk 8-10 képet csinál másodpercenként. Meg miért is kell bazinagy optika. Viszont a D70 tárgykövető képességétől hanyattvágtam magam. Bokrok, emberek mögött száguldott az egyik kocsi. Tökéletesen éles, minden más elmosódott. Tényleg nagyon jó. Örülök ennek a gépnek.
Huhh. Már megint bő lére eresztettem.
Nézd meg ezt a weblapot: www.luminous-landscape.com
Amellett, hogy nagyon jó, hasznos dolgok vannak ott, sokat lehet tanulni az illetőtől, van egy cikk, a bangladesi fotós kirándulásáról. A pontos számokra nem emlékszem, de úgy rémlik, hogy olyan 15000 kép körül csinált a kiránduláson, és 85-öt tartott "elég jónak". A te arányod ehhez képest (1:50, 1:100) nagyon jónak számít. Kicsit több önbizalom
Rallyt fotózni jó lehet, egy barátommal mi is megbeszéltük hogy tennénk ilyet, de egyelőre még nem jött össze. Leírhatnád mire kell különösen odafigyelni, mik a tapasztalataid. Állványt gondolom nincs hely/idő használni.
Elküldve: 2005. 04. 08. 16:17
Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 14:58
link
Hát, örülök neki annyiban, hogy kezdenek elmozdulni a reális igények felé. Eddig nagyon úgy éreztem, hogy van egy D70, és amellett csak a félmilliós, de inkább milliós árú dolgok felé mennek. Ha ugyanez a szemléletváltás bekövetkezne a nikkor optikák terén is (nem fog), az nagyszerű lenne: jó minőségű amatőr középkategóriás objektívekre szerintem legalább akkora szükség van, mint a csúcsprofi üvegekre.
Elküldve: 2005. 04. 08. 16:39
Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 17:17
Jönni fog az is, ne aggódj. De itt igazából csak annyi hiányzik, hogy nincsen olcsó AF-S VR teleobi. Normál obinak ott a kit obi, prime-ok vannak olcsók és drágák is, bár néhol itt is hiányzik az AF-S VR.
Olcsó tele kategóriában ott a kétféle AF 70-300, középkategóriában ott az AF 80-200 f2.8, illetve van felette AF-S 70-200 VR, AF 80-400 VR, AF-S 200-400 VR és jópár prime. Szerintem 1-2 objektívvel "rendbe lehetne hozni" a kínálatot.
Elküldve: 2005. 04. 08. 16:50
Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 6:56
Ezekben a "sportgépekben" nem a 8 kép másodpercenként a lényeg, bár ad egyfajta biztonságot, hanem sokkal inkább a nagyon rövid tükör kitakarási idő. Ügye amíg a tükör fel van csapva nem látsz semmit és az AF szenzor sem lát semmit. Sokkal-sokkal könnyebb mozgást követni egy ilyen géppel, mint a D70-nel.
Ami viszont nem tetszik a D70-ben az AF szenzorok száma és elhelyezkedése. Akció közben egyszerűen szinte lehetetlen úgy komponálni, hogy a kép jól nézzen ki (crop nélkül) és az legyen fókuszban amit akarok. Ilyen tekintetben is a D2-es sorozat nagyon-nagyon előrébb tart.
Elküldve: 2005. 04. 09. 22:06
Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:36
Igazából már rájöttem, hogyha megváltoztatnék mindent a gépen amit szeretnék, akkor kb a D2x-et kapnám
Persze lehet ezzel is akciót fotózni, ezt a tegnapi meccsen hoztam össze. Nekem bejön

[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]
Elküldve: 2005. 04. 10. 10:02
Amúgy félre ne érts, valóban jó gép a D70, én most ott tartok, hogy minden "kézreáll" a használatakor, már kifejezetten kényelmetlennek éreznék egy más gyártó által tervezett dslr-t. Eltelt az az idő, amennyi alatt rájöttem a dolgaira. Eleinte furcsák, fakók voltak a színei, aztán az optimize image beállításoknál rátaláltam hogy hogy a jó nekem. És érdekes, újabban szinte teljesen hanyagolom a RAW formátumot, csak jpg-be fotózok. Úgy érzem, nem éri meg nekem a számítógép előtt ülve a RAW->jpg konverzió.
Elküldve: 2005. 04. 10. 11:31
Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 11:02
Amúgy félre ne érts, valóban jó gép a D70, én most ott tartok, hogy minden "kézreáll" a használatakor, már kifejezetten kényelmetlennek éreznék egy más gyártó által tervezett dslr-t. Eltelt az az idő, amennyi alatt rájöttem a dolgaira. Eleinte furcsák, fakók voltak a színei, aztán az optimize image beállításoknál rátaláltam hogy hogy a jó nekem. És érdekes, újabban szinte teljesen hanyagolom a RAW formátumot, csak jpg-be fotózok. Úgy érzem, nem éri meg nekem a számítógép előtt ülve a RAW->jpg konverzió.
Köszi, iso1600 természetesen. Kicsit alulexponálva, de utólag curves-szel rendberakva + kis neatimage + white balance helyrerakás és saturation növelés. Kb ennyi. Én kizárólag RAW-ban fotózom, bár most volt először, hogy sokkal jobb eredményt tudtam elérni curves-szel, mint expokorrekcióval. Érdemes tanulni az utómunkálatokat is rendesen, csodákat lehet tenni. A RAW-t én azért szeretem, mert fehéregyensúlyt utólag tudom állítani. A gép automatikája szerintem rendszeresen mellé mér, kicsit kékesek lesznek a képek alapban az esetek jelentős részében.
A kézreállás már nekem is megvan, múltkor egyszer nézegettem Alvaro 20D-jét, biztos jó kis gép az is, de hogy semmit nem találtam rajta az is tuti
Elküldve: 2005. 04. 10. 13:01
Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 15:15
Igen, tényleg sok fotót kell csinálni ahhoz, hogy 1-2 igazán jó kép legyen benne.
Pl: jó fényviszonyok, szép háttér, ha embert fotózik az ember, akkor egy érdekes, spontán mozdulat, grimasz, stb. mind szükséges a megfelelő végeredményhez. Mindezek együtt ritkán vannak. Szerintem ezért hálásabb talán bizonyos természetfotók készítése. Pl. elég "nehéz" délelőtti-délutáni napfényben mondjuk egy napraforgóról "rossz" fotót készíteni... Kisgyermek arcát már sokkal nehezebb "jól" lekapni: biztosítani kell az arc egyenletes megvilágítását (nekem a szórt napfény jön be leginkább), a szép hatású hátteret (szerintem a zöld, pl: napfény világította növényzet, vagy kékes pl: tó, folyó a legszebb) és a természetes nézését a fotóalanynak.
A D70-emet illetően: már egész jól "összebarátkoztunk", több "jó" képet is sikerült készítenem. Érdekes, hogy a korábban említett "alulexponálási hajlam" jó megvilágítás, pl. napfény esetén nem jelentkezik. Sikerült összahasonlítanom is a D70 képeit egy Panasonic DMZ-FZ10-el (tudom, nem ua. a kategória a kettő) készített képekkel ugyanazokról a témákról. A Pana képei is elég jók, de a D70-emé nagyságrendileg jobbak. A kb: kétszeres árat mindenképp megéri a D70, szerintem.
Objektívekről: Nekem is nagyon hiányzik egy jó minőségű (és elérhető árú) 70-300-as zoom obi. A meglévő AF Nikkor 70-300-asommal továbbra sem vagyok elégedett. A mélységélességgel még mindig problémáim vannak, és a kép minősége is gyengébb, mint a 18-70-esé. Hülyét kapok tőle, hogy pl. a lefotózott gólyahírnél a talaj borotvaéles, a kb: 5 cm-re "kiálló" virágszirom már életlen.... Sajnos ez a helyszínen ki sem derül, mert napfényben az lcd kijelző szinte semmire sem jó, pláne nem kismértékű életlenség felismerésére. A D70-en lévő mélységélesség ellenőrző gombot használja valaki? Ha, igen, hogy kell azzal megállapítani vmit is?
A hozzám hasonló "digitális fotózással ismerkedőknek" én is ajánlom, hogy némileg olvassanak utána a képek utófeldolgozásának, vmi szakkönyvben, vagy pl: Photoshop helpjében. A tanácsotoknak megfelelően én rászántam az időt: néhány klikkeléssel már igen jó képeket tudok kihozni a D70 raw-jaiból. Egyébként jó megvilágítás és "megfelelő színű" téma esetén szinte alig kell variálni. Én már biztosan nem fogok jpegben fotózni... Akinek van némi számítógépes vénája, annak ugyanezt ajánlom.
Színterek: A Picture Projektnél megtaláltam hogyan kell Adobe-ból sRGB-be konvertálni: Az Options/Colour Management bent a "Convert image(s) to sRGB..."-t be kell pipálni és a jpegek elég jól fognak hasonlítani az eredeti NEF-re.
Kár, hogy a neten publikált képeihez senki nem írja le, hogy mit állítgatott a fotóján utólag vmilyen progival. Pedig szerintem nincs azon semmi eltitkolni való.
Elküldve: 2005. 04. 10. 13:37
Idézet: Anubis - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 14:01
Használom, hasznos szerintem. Amikor megnyomod a gombot akkor lerekeszeli az objektívet úgy, ahogy beállítottad és a mélységélesség pontosan olyan lesz mint a képen. Sajnos ilyenkor általában már elég sötét lesz a kereső, főleg ha nagyon szűk rekeszt használsz és sajnos az egyébként is kis keresőben nagyon kell figyelni, hogy tényleg észrevedd a lényeget.
Elküldve: 2005. 04. 10. 14:32
Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 12:37
Hát, igen. Akkor jól gondoltam... Kipróbáltam a használatát, de az én szememnek ugyanolyan megállapíthatatlan volt a precíz élesség, mint napfényben az lcd-n.
Ezt még gyakorolnom kell...
Elküldve: 2005. 04. 10. 19:06
Idézet: Anubis - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 13:32
Ezt még gyakorolnom kell...
Hát igen, a kereső nekem is kicsi a régi nikon slr-hez képest, meg kicsit sötétebb is.
De a mélységélesség ellenőrzés mindig jól jön. Akár sport, akár táj, akár portré, akár makró fotók esetén.
A nagy bánatom csak az, hogy a régi manuális optikákkal nem működik. Sajnos manuálisan nem működik.
Arról van valamelyőtöknek infója, hogy a Bulb módot hogyan lehet kihasználni? Múlt hét végén akartam csillagokkal a háttérben fotózni egy tornyot, de a Bulb nem rögzíthető - ha felengeded, akkor elsütötte és kész. Vagy lehet hogy csak én nem tudtam hogy hogyan kell:(
Kézzel lenyomva meg csak 3 percet bírtam és a manfrotto állvány ellenére is kicsit mozdult a kép:(
A régi géppel és manuális távkioldóval ez nem volt gond. Az egyetlen tippem, hogy mikor lenyomom az exponáló gombot, akkor valamit benyomok mellé. Vagy átragasztom valamilyen ragasztószalaggal. (De az meg a kétfokozatú gomb miatt gondolom kivitelezhetetlen)
Na mindegy. Please help me!
Elküldve: 2005. 04. 10. 19:46
Elküldve: 2005. 04. 10. 19:57
Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 20:06
De a mélységélesség ellenőrzés mindig jól jön. Akár sport, akár táj, akár portré, akár makró fotók esetén.
A nagy bánatom csak az, hogy a régi manuális optikákkal nem működik. Sajnos manuálisan nem működik.
Arról van valamelyőtöknek infója, hogy a Bulb módot hogyan lehet kihasználni? Múlt hét végén akartam csillagokkal a háttérben fotózni egy tornyot, de a Bulb nem rögzíthető - ha felengeded, akkor elsütötte és kész. Vagy lehet hogy csak én nem tudtam hogy hogyan kell:(
Kézzel lenyomva meg csak 3 percet bírtam és a manfrotto állvány ellenére is kicsit mozdult a kép:(
A régi géppel és manuális távkioldóval ez nem volt gond. Az egyetlen tippem, hogy mikor lenyomom az exponáló gombot, akkor valamit benyomok mellé. Vagy átragasztom valamilyen ragasztószalaggal. (De az meg a kétfokozatú gomb miatt gondolom kivitelezhetetlen)
Na mindegy. Please help me!
300D vezetékes távkioldóján a gombot teljesen lenyomott állapotában előre lehet tolni, ekkor rögzül. Expozíciós idő lejártával visszahúzni, ekkor felugrik és vége az expozíciónak. D70-hez van esetleg ilyen távkioldó?
Elküldve: 2005. 04. 10. 20:31
Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 20:57
D70-hez csak infra, D70S-hez lesz kábeles is.
Szerkesztette: saen 2005. 04. 10. 20:31 -kor
Elküldve: 2005. 04. 11. 06:57
De ez csak vicc volt. A kioldó elég hasznos cucc, csak nem akartam még befektetni rá.
Elküldve: 2005. 04. 11. 09:35
Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 7:57
De ez csak vicc volt. A kioldó elég hasznos cucc, csak nem akartam még befektetni rá.
Hát ez az, hogy olyan drága, külön befektetést igényel.
Elküldve: 2005. 04. 11. 12:22
Nikon ML-L3 infra távkioldó
Ár 5990,- Ft
Jellemzõk: Infra távkioldó A Nikon D70-hez, F65, F75-höz, Coolpix 8400, és 8800-hoz,
illetve a Nikon Lite Touch zoom sorozat
több tagjához.
Ha tényleg ennyi az ára, akkor megveszem. Egyébként még várok vele.

Súgó
A téma zárva.