HWSW Informatikai Kerekasztal: Nikon DSLR - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Nikon DSLR

#501 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 08. 15:58

Mostmár hivatalos, Nikon bejelentett két belépő szintű dslr-t április végére, ez persze egyértelműen a D50 és D70s.

link

#502 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 16:15

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 4:56

Teljesen egyetértek. Mindig ezt teszem:) Nem is biztos, hogy arról van szó, hogy rosszak a képeim, egyszerűen csak szeretném, ha mondjuk lenne egy arány (pl. 50 fotóból 1), amire azt mondanám, hogy na IGEN! Ez az arány most kissebb. És azt is szeretném levetkőzni, hogy tucatképeket csináljak. Azt gondolom, hogy ehhez kell a gyakorlat, meg egy kis művészi látásmód.

Ja! Hétvégén fotóztam rallyt. Hát most értettem meg, hogy miért is kell a sportriportereknek olyan gép, ami mondjuk 8-10 képet csinál másodpercenként. Meg miért is kell bazinagy optika. Viszont a D70 tárgykövető képességétől hanyattvágtam magam. Bokrok, emberek mögött száguldott az egyik kocsi. Tökéletesen éles, minden más elmosódott. Tényleg nagyon jó. Örülök ennek a gépnek.

Huhh. Már megint bő lére eresztettem.

Nézd meg ezt a weblapot: www.luminous-landscape.com
Amellett, hogy nagyon jó, hasznos dolgok vannak ott, sokat lehet tanulni az illetőtől, van egy cikk, a bangladesi fotós kirándulásáról. A pontos számokra nem emlékszem, de úgy rémlik, hogy olyan 15000 kép körül csinált a kiránduláson, és 85-öt tartott "elég jónak". A te arányod ehhez képest (1:50, 1:100) nagyon jónak számít. Kicsit több önbizalom :) !

Rallyt fotózni jó lehet, egy barátommal mi is megbeszéltük hogy tennénk ilyet, de egyelőre még nem jött össze. Leírhatnád mire kell különösen odafigyelni, mik a tapasztalataid. Állványt gondolom nincs hely/idő használni.

#503 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 16:17

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 14:58

Mostmár hivatalos, Nikon bejelentett két belépő szintű dslr-t április végére, ez persze egyértelműen a D50 és D70s.

link

Hát, örülök neki annyiban, hogy kezdenek elmozdulni a reális igények felé. Eddig nagyon úgy éreztem, hogy van egy D70, és amellett csak a félmilliós, de inkább milliós árú dolgok felé mennek. Ha ugyanez a szemléletváltás bekövetkezne a nikkor optikák terén is (nem fog), az nagyszerű lenne: jó minőségű amatőr középkategóriás objektívekre szerintem legalább akkora szükség van, mint a csúcsprofi üvegekre.

#504 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 16:39

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 17:17

jó minőségű amatőr középkategóriás objektívekre szerintem legalább akkora szükség van, mint a csúcsprofi üvegekre.

Jönni fog az is, ne aggódj. De itt igazából csak annyi hiányzik, hogy nincsen olcsó AF-S VR teleobi. Normál obinak ott a kit obi, prime-ok vannak olcsók és drágák is, bár néhol itt is hiányzik az AF-S VR.
Olcsó tele kategóriában ott a kétféle AF 70-300, középkategóriában ott az AF 80-200 f2.8, illetve van felette AF-S 70-200 VR, AF 80-400 VR, AF-S 200-400 VR és jópár prime. Szerintem 1-2 objektívvel "rendbe lehetne hozni" a kínálatot.

#505 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 08. 16:50

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 6:56

Ja! Hétvégén fotóztam rallyt. Hát most értettem meg, hogy miért is kell a sportriportereknek olyan gép, ami mondjuk 8-10 képet csinál másodpercenként. Meg miért is kell bazinagy optika.

Ezekben a "sportgépekben" nem a 8 kép másodpercenként a lényeg, bár ad egyfajta biztonságot, hanem sokkal inkább a nagyon rövid tükör kitakarási idő. Ügye amíg a tükör fel van csapva nem látsz semmit és az AF szenzor sem lát semmit. Sokkal-sokkal könnyebb mozgást követni egy ilyen géppel, mint a D70-nel.

Ami viszont nem tetszik a D70-ben az AF szenzorok száma és elhelyezkedése. Akció közben egyszerűen szinte lehetetlen úgy komponálni, hogy a kép jól nézzen ki (crop nélkül) és az legyen fókuszban amit akarok. Ilyen tekintetben is a D2-es sorozat nagyon-nagyon előrébb tart.

#506 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 20:36

Hát, ezért ez tényleg egy amatőr gép.

#507 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 09. 22:06

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 9., szombat - 21:36

Hát, ezért ez tényleg egy amatőr gép.

Igazából már rájöttem, hogyha megváltoztatnék mindent a gépen amit szeretnék, akkor kb a D2x-et kapnám :) Ez az álomgép nekem, bár tudom az is marad sajna. Ettől függetlenül nagyon szeretem a D70-et, sok tartalék van még benne, nem fogok unatkozni még pár évig az tuti.

Persze lehet ezzel is akciót fotózni, ezt a tegnapi meccsen hoztam össze. Nekem bejön :)

Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

#508 Felhasználó inaktív   lugosi 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 10:02

Nagyon jó kép. ISO 1600, ugye? Nem is látszik rajta zaj.

Amúgy félre ne érts, valóban jó gép a D70, én most ott tartok, hogy minden "kézreáll" a használatakor, már kifejezetten kényelmetlennek éreznék egy más gyártó által tervezett dslr-t. Eltelt az az idő, amennyi alatt rájöttem a dolgaira. Eleinte furcsák, fakók voltak a színei, aztán az optimize image beállításoknál rátaláltam hogy hogy a jó nekem. És érdekes, újabban szinte teljesen hanyagolom a RAW formátumot, csak jpg-be fotózok. Úgy érzem, nem éri meg nekem a számítógép előtt ülve a RAW->jpg konverzió.

#509 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 11:31

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 11:02

Nagyon jó kép. ISO 1600, ugye? Nem is látszik rajta zaj.

Amúgy félre ne érts, valóban jó gép a D70, én most ott tartok, hogy minden "kézreáll" a használatakor, már kifejezetten kényelmetlennek éreznék egy más gyártó által tervezett dslr-t. Eltelt az az idő, amennyi alatt rájöttem a dolgaira. Eleinte furcsák, fakók voltak a színei, aztán az optimize image beállításoknál rátaláltam hogy hogy a jó nekem. És érdekes, újabban szinte teljesen hanyagolom a RAW formátumot, csak jpg-be fotózok. Úgy érzem, nem éri meg nekem a számítógép előtt ülve a RAW->jpg konverzió.

Köszi, iso1600 természetesen. Kicsit alulexponálva, de utólag curves-szel rendberakva + kis neatimage + white balance helyrerakás és saturation növelés. Kb ennyi. Én kizárólag RAW-ban fotózom, bár most volt először, hogy sokkal jobb eredményt tudtam elérni curves-szel, mint expokorrekcióval. Érdemes tanulni az utómunkálatokat is rendesen, csodákat lehet tenni. A RAW-t én azért szeretem, mert fehéregyensúlyt utólag tudom állítani. A gép automatikája szerintem rendszeresen mellé mér, kicsit kékesek lesznek a képek alapban az esetek jelentős részében.

A kézreállás már nekem is megvan, múltkor egyszer nézegettem Alvaro 20D-jét, biztos jó kis gép az is, de hogy semmit nem találtam rajta az is tuti :)

#510 Felhasználó inaktív   Anubis 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2005. 04. 10. 13:01

Idézet: lugosi - Dátum: 2005. ápr. 8., péntek - 15:15

A pontos számokra nem emlékszem, de úgy rémlik, hogy olyan 15000 kép körül csinált a kiránduláson, és 85-öt tartott "elég jónak". A te arányod ehhez képest (1:50, 1:100) nagyon jónak számít. Kicsit több önbizalom :) !

Igen, tényleg sok fotót kell csinálni ahhoz, hogy 1-2 igazán jó kép legyen benne.
Pl: jó fényviszonyok, szép háttér, ha embert fotózik az ember, akkor egy érdekes, spontán mozdulat, grimasz, stb. mind szükséges a megfelelő végeredményhez. Mindezek együtt ritkán vannak. Szerintem ezért hálásabb talán bizonyos természetfotók készítése. Pl. elég "nehéz" délelőtti-délutáni napfényben mondjuk egy napraforgóról "rossz" fotót készíteni... Kisgyermek arcát már sokkal nehezebb "jól" lekapni: biztosítani kell az arc egyenletes megvilágítását (nekem a szórt napfény jön be leginkább), a szép hatású hátteret (szerintem a zöld, pl: napfény világította növényzet, vagy kékes pl: tó, folyó a legszebb) és a természetes nézését a fotóalanynak.

A D70-emet illetően: már egész jól "összebarátkoztunk", több "jó" képet is sikerült készítenem. Érdekes, hogy a korábban említett "alulexponálási hajlam" jó megvilágítás, pl. napfény esetén nem jelentkezik. Sikerült összahasonlítanom is a D70 képeit egy Panasonic DMZ-FZ10-el (tudom, nem ua. a kategória a kettő) készített képekkel ugyanazokról a témákról. A Pana képei is elég jók, de a D70-emé nagyságrendileg jobbak. A kb: kétszeres árat mindenképp megéri a D70, szerintem.

Objektívekről: Nekem is nagyon hiányzik egy jó minőségű (és elérhető árú) 70-300-as zoom obi. A meglévő AF Nikkor 70-300-asommal továbbra sem vagyok elégedett. A mélységélességgel még mindig problémáim vannak, és a kép minősége is gyengébb, mint a 18-70-esé. Hülyét kapok tőle, hogy pl. a lefotózott gólyahírnél a talaj borotvaéles, a kb: 5 cm-re "kiálló" virágszirom már életlen.... Sajnos ez a helyszínen ki sem derül, mert napfényben az lcd kijelző szinte semmire sem jó, pláne nem kismértékű életlenség felismerésére. A D70-en lévő mélységélesség ellenőrző gombot használja valaki? Ha, igen, hogy kell azzal megállapítani vmit is?

A hozzám hasonló "digitális fotózással ismerkedőknek" én is ajánlom, hogy némileg olvassanak utána a képek utófeldolgozásának, vmi szakkönyvben, vagy pl: Photoshop helpjében. A tanácsotoknak megfelelően én rászántam az időt: néhány klikkeléssel már igen jó képeket tudok kihozni a D70 raw-jaiból. Egyébként jó megvilágítás és "megfelelő színű" téma esetén szinte alig kell variálni. Én már biztosan nem fogok jpegben fotózni... Akinek van némi számítógépes vénája, annak ugyanezt ajánlom.

Színterek: A Picture Projektnél megtaláltam hogyan kell Adobe-ból sRGB-be konvertálni: Az Options/Colour Management bent a "Convert image(s) to sRGB..."-t be kell pipálni és a jpegek elég jól fognak hasonlítani az eredeti NEF-re.

Kár, hogy a neten publikált képeihez senki nem írja le, hogy mit állítgatott a fotóján utólag vmilyen progival. Pedig szerintem nincs azon semmi eltitkolni való.

#511 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 13:37

Idézet: Anubis - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 14:01

A D70-en lévő mélységélesség ellenőrző gombot használja valaki? Ha, igen, hogy kell azzal megállapítani vmit is?

Használom, hasznos szerintem. Amikor megnyomod a gombot akkor lerekeszeli az objektívet úgy, ahogy beállítottad és a mélységélesség pontosan olyan lesz mint a képen. Sajnos ilyenkor általában már elég sötét lesz a kereső, főleg ha nagyon szűk rekeszt használsz és sajnos az egyébként is kis keresőben nagyon kell figyelni, hogy tényleg észrevedd a lényeget.

#512 Felhasználó inaktív   Anubis 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 14:32

Idézet: saen - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 12:37

Sajnos ilyenkor általában már elég sötét lesz a kereső, főleg ha nagyon szűk rekeszt használsz és sajnos az egyébként is kis keresőben nagyon kell figyelni, hogy tényleg észrevedd a lényeget.

Hát, igen. Akkor jól gondoltam... Kipróbáltam a használatát, de az én szememnek ugyanolyan megállapíthatatlan volt a precíz élesség, mint napfényben az lcd-n.

Ezt még gyakorolnom kell...

#513 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:06

Idézet: Anubis - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 13:32

Hát, igen. Akkor jól gondoltam... Kipróbáltam a használatát, de az én szememnek ugyanolyan megállapíthatatlan volt a precíz élesség, mint napfényben az lcd-n.

Ezt még gyakorolnom kell...

Hát igen, a kereső nekem is kicsi a régi nikon slr-hez képest, meg kicsit sötétebb is.
De a mélységélesség ellenőrzés mindig jól jön. Akár sport, akár táj, akár portré, akár makró fotók esetén.
A nagy bánatom csak az, hogy a régi manuális optikákkal nem működik. Sajnos manuálisan nem működik.

Arról van valamelyőtöknek infója, hogy a Bulb módot hogyan lehet kihasználni? Múlt hét végén akartam csillagokkal a háttérben fotózni egy tornyot, de a Bulb nem rögzíthető - ha felengeded, akkor elsütötte és kész. Vagy lehet hogy csak én nem tudtam hogy hogyan kell:(
Kézzel lenyomva meg csak 3 percet bírtam és a manfrotto állvány ellenére is kicsit mozdult a kép:(
A régi géppel és manuális távkioldóval ez nem volt gond. Az egyetlen tippem, hogy mikor lenyomom az exponáló gombot, akkor valamit benyomok mellé. Vagy átragasztom valamilyen ragasztószalaggal. (De az meg a kétfokozatú gomb miatt gondolom kivitelezhetetlen)
Na mindegy. Please help me!

#514 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:46

Bulb-ot még csak távirányítóval próbáltam, első gomblenyomáskor elkezd exponálni, ha mégegyszer lenyomod abbahagyja.

#515 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 19:57

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 20:06

Hát igen, a kereső nekem is kicsi a régi nikon slr-hez képest, meg kicsit sötétebb is.
De a mélységélesség ellenőrzés mindig jól jön. Akár sport, akár táj, akár portré, akár makró fotók esetén.
A nagy bánatom csak az, hogy a régi manuális optikákkal nem működik. Sajnos manuálisan nem működik.

Arról van valamelyőtöknek infója, hogy a Bulb módot hogyan lehet kihasználni? Múlt hét végén akartam csillagokkal a háttérben fotózni egy tornyot, de a Bulb nem rögzíthető - ha felengeded, akkor elsütötte és kész. Vagy lehet hogy csak én nem tudtam hogy hogyan kell:(
Kézzel lenyomva meg csak 3 percet bírtam és a manfrotto állvány ellenére is kicsit mozdult a kép:(
A régi géppel és manuális távkioldóval ez nem volt gond. Az egyetlen tippem, hogy mikor lenyomom az exponáló gombot, akkor valamit benyomok mellé. Vagy átragasztom valamilyen ragasztószalaggal. (De az meg a kétfokozatú gomb miatt gondolom kivitelezhetetlen)
Na mindegy. Please help me!

300D vezetékes távkioldóján a gombot teljesen lenyomott állapotában előre lehet tolni, ekkor rögzül. Expozíciós idő lejártával visszahúzni, ekkor felugrik és vége az expozíciónak. D70-hez van esetleg ilyen távkioldó?
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#516 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 10. 20:31

Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. ápr. 10., vasárnap - 20:57

D70-hez van esetleg ilyen távkioldó?

D70-hez csak infra, D70S-hez lesz kábeles is.

Szerkesztette: saen 2005. 04. 10. 20:31 -kor

#517 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 06:57

Hát akkor kell vennem egy távkioldót. Köszi! Bár reméltem, hogy a vázon is megoldható valahogy. De hát akkor hogy adna el a nikon annyi  kioldót a gépekhez?:)
De ez csak vicc volt. A kioldó elég hasznos cucc, csak nem akartam még befektetni rá.

#518 Felhasználó inaktív   Thrawn 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 09:35

Idézet: Arakhtahr - Dátum: 2005. ápr. 11., hétfő - 7:57

Hát akkor kell vennem egy távkioldót. Köszi! Bár reméltem, hogy a vázon is megoldható valahogy. De hát akkor hogy adna el a nikon annyi  kioldót a gépekhez?:)
De ez csak vicc volt. A kioldó elég hasznos cucc, csak nem akartam még befektetni rá.

Hát ez az, hogy olyan drága, külön befektetést igényel. :omg:  Nem tudom, Nikonéknál mi a helyzet, de a Canon galád módon különböző távkioldókat gyárt az egyes típusokhoz, 300D távkioldóját véletlenül sem tudom a 20D-vel használni, mert ugye ott a sajátja, vegyem meg azt (is). :reklamacio:
S minthogy az egész galaktikában nem találtak értékesebbet, mint az értelem, mindenütt segítették fölvirradni. Ők lettek a csillagmező földművesei; vetettek, s néha arattak is. És néha, egykedvűen, gyomlálni is kényszerültek.

#519 Felhasználó inaktív   Arakhtahr 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 12:22

Most találtam ezt.

Nikon ML-L3 infra távkioldó
Ár 5990,- Ft
Jellemzõk:  Infra távkioldó A Nikon D70-hez, F65, F75-höz, Coolpix 8400, és 8800-hoz,
illetve a Nikon Lite Touch zoom sorozat
több tagjához.

Ha tényleg ennyi az ára, akkor megveszem. Egyébként még várok vele.

#520 Felhasználó inaktív   saen 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2005. 04. 11. 16:00

Ez az, és az ár is stimmelhet.

Téma megosztása:

• (145 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 24
  • 25