Sziasztok:
Végigolvastam a hozzászólásaitokat, egészen hasznos dolgokat találtam bennük, részben újakat, részben olyanokat, amik megerősítettek a saját tapasztalatokra alapozott következtetésekben.
Jómagam Coolpix 8400-ast használok már kb egy 1/2 éve, - bár tűnődtem a D70-en is - egészen jók a benyomásaim. A képeimet szinte kizárólag NEF (RAW) - ban készítem, aztán a Capture 4.2 verziójával igazítom meg. Mind színesben, mind fekete-fehérben egészen jól bevált, bár néhány dologban még el kéne egy kicsit mélyednem.
Ezzel kapcsolatban szeretnék némi támogatást kérni:
Többször átfutottam a színterekkel kapcsolatos hozzászólásokat, de nekem még kicsit zavaros a dolog. Össze tudná valaki röviden foglalni azt, hogy mi az eltérés a lényege az adobe és az srgb között? Pontosabban, a gyakorlatban melyiket érdemes használni? Ugyanis a közelmúltban kipróbáltam a photoshop-ot, és azon kívül hogy nem tetszett, még jól be is kavart, azaz amíg vissza nem telepítettem a Nikon Capture-t, a Nikon Viewert sem tudtam használni, mert egyes képeket nem volt hajlandó megnyitni. Szerintem a színterek beállításával lehetett gond, mert emlékezetem szerint mind a két progi érdeklődött a telepítéskor, hogy melyiket akarom használni, bár ebben már nem vagyok teljesen biztos.
Van-e jelentősége a különböző színterek használatának a fekete-fehér képek esetén? Az analóg gépeken cseperedett lelkemhez valahogy ezek állnak közel...
És még valami: Korábban szó esett a kártya típusokról is. CF-ben csak Sandisk-et használok, "prosztót" és Ultra II-t is, 1 GB mind a kettő. A kártyára írás sebességében (fényképező géppel) nem találtam eltérést. Viszont volt már negatív tapasztalatom Kingston-al, igaz hogy az SD kártya volt. A másik gépemnek (Minolta Dimage XI) elég szűk a kártyanyílása. Amikor először tettem be Kingston SD kártyát, akkor nem vettem észre, hogy a hátulján van valami vonalkódos matrica. Ez a matrica aztán valahogy felpöndörödött, és úgy beragadt a kártya a gépbe már az első használatnál, hogy bár működött, de kivenni már nem lehetett. Még jó, hogy a márkaszervízben kis jóindulattal megcsinálták garanciálisan (egy null a márkakereskedőknek

). Szóval javaslom, hogy aki Kingstont használ, vessen rá egy pillantást matrica ügyben.