nekem is fura sokszor meg most is, bizonyos szempontbol konnyebb lcd kereson manual modban beloni a fenyessegek, aztan hajra... persze az meg csal, de azert ebbol a szempontbol nem annyira rossz - csak a felbontasa
Nikon DSLR
Elküldve: 2005. 06. 21. 15:56
nekem is fura sokszor meg most is, bizonyos szempontbol konnyebb lcd kereson manual modban beloni a fenyessegek, aztan hajra... persze az meg csal, de azert ebbol a szempontbol nem annyira rossz - csak a felbontasa
May God have mercy on our dirty little hearts
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:14
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 14:23
Csak tudnám miért
[az expozíció kompenzáció nullán van]
Akkor erre próbálok valami okosat mondani
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:15
Idézet: alvaro - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 16:56
Vagy auto, vagy (amikor ezerrel sütött a nap) akkor sunny.
Még nem próbálkoztam kompenzálással.
Még gyakorolnom kell :Đ
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:21
Most már azért kezdem kapizsgálni, hogy milyen nagy tudású még egy ilyen szintű (mondjuk félprofi) SLR is.
Annak szintén örülök, hogy nem fókuszál félre
A színmelegségállításra tudtok mondani valamit?
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:27
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 16:21
Persze
És tényleg sokat kell tanulni, én egy 20D boldog tulajdonosa vagyok kb 1 hónapja, és még mindig ott tartok, hogy minden fotózás után rájövök egy újabb hibára, amit másképp kellett volna csinálni. De sebaj, majd belejövök
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:43
Idézet
A saturationt nyugodtan vedd vissza, nem az a megoldás. Vagyis az is, de azt inkább photoshopban csináld. Szóval amikor fotózól akkor egy lináris curve van a gépen beállítva, ami nem túl tetszetős és a filmekre sem ez a jellemző (ezért is fura sok mindenkinek, hogy olyan élettelenek a képek, nem ehhez vannak szokva). A fénymérés meg valóban úgy van belőve, hogy próbáljon minél több csúcsfényt megtartani. A megoldás a problémára az a curves parancs helyes használatának megtanulása, ezzel egy gyors mozdulattal helyreállítható a megfelelő kontraszt, az árnyékos részekből további részletek csalogathatóak elő. Rengeteget tud dobni a képeken ez, bár az elején tőlem nagyon idegen volt a dolog, nehezen értettem meg, hogy hogyan működik. Először egyébként érdemes egy nagyon enyhe S kanyarral próbálkozni, de mondjuk témától függően ez erősen változhat. Amikor ez kész van akkor utána lehet még egy kis saturationt rátenni meg unsharp maskot és kb kész is a kép, kb egy perces utómunkával.
Idézet
Rockwell bácsi oldalának olvasgatásának az abbahagyását javaslom, rengeteg csúsztatás és így félrevezető info van abban amit ír. Sokkal inkább Thom Hogan-t javaslom:
weboldala
Dpreview-n a hozzászólásai
Idézet
Csak tudnám miért
Javaslom inkább az A és M módok gyakori használatát
Szerkesztette: saen 2005. 06. 21. 16:45 -kor
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:43
Idézet: GP#2 - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:27
Nem lehet mindig
Megnézném azt a fanatikus embert, akit egy nyaralás összes képének megdolgozása után következő nyáron is végig RAW-ba fotóz :Đ
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:45
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:21
Ha a fehéregyensúlyra gondolsz akkor azt természetesen pontosan be kell lőni. Tapasztalataim szerint a gép automata módban abszolút alkalmatlan nagy százalékban eltalálni a helyes értéket ezért inkább állítsd be magad. Én még nem tartok ott, hogy a helyszínen ránézésre meg tudjam mondani a helyes értéket, ezért inkább NEF-et használok és utólag állítom be a Capture-ben.
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:46
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:43
Megnézném azt a fanatikus embert, akit egy nyaralás összes képének megdolgozása után következő nyáron is végig RAW-ba fotóz :Đ
De, lehet
Egyébként én csak a jó képeket dolgozom meg a gyengéket a DEL gombbal jelölöm meg
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:48
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:43
Georgo, ha jól emlékszem, Te is szemeztél a 28-75/2.8-as Tamronnal? Ma megkaptam a drágaságom, hétvégén alaposan fel fogom avatni, ha érdekel, linkelek teljes méretű utófeldolgozás nélküli képeket.
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:55
Idézet: Thrawn - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:48
Iiiigen! Arra kíváncsi vagyok.
Hétfő reggel arra ébredtem, hogy nem éri meg nekem a 20D+Tamron combo a nettó 360-at, ha Nikon D70 van (normális objekívvel (18-70)) nettó 188-ért. MAjdnem a duplája
Elküldve: 2005. 06. 21. 16:57
Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:53
link
Köszönöm
Nagyon jó kis gép ez, azt hiszem sok örömöm lesz benne
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:11
http://www.digitalkb...70/tone_curves/
http://www.digitalkb.com/nikon_d70/tone_cu...ownload_libary/
http://fotogenetic.d.../downloads.html
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:13
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:18
Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:13
idézem magamat: "..de ha valaki pl egy teljes nyaralást nem akar raw-ban végigfotózni és utólag szöszölni 1000 képpel, az nyugodtan menthet jpeg-be egy jó "pont and shoot" görbével."
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:40
Idézet: zZsOlTi - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 18:18
Én meg akkor elmagyarázom
Letöltöd a nef file-okat a gépre, kiválasztod a batch menüpontot, beállítod, hogy minden képre alkalmazza a beállítást (meg akár mást is), konvertálja és mentse a képeket jpeg-be. Megnyomod a start gombot és elmész kicsomagolni/aludni/csajozni vagy amit akarsz. Visszajössz később a géphez és megvannak a képek ahogy szeretted volna + néhány jobb képet meg egyénileg is módosíthatsz ha van kedved.
Elküldve: 2005. 06. 21. 17:56
Idézet: saen - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 17:40
Letöltöd a nef file-okat a gépre, kiválasztod a batch menüpontot, beállítod, hogy minden képre alkalmazza a beállítást (meg akár mást is), konvertálja és mentse a képeket jpeg-be. Megnyomod a start gombot és elmész kicsomagolni/aludni/csajozni vagy amit akarsz. Visszajössz később a géphez és megvannak a képek ahogy szeretted volna + néhány jobb képet meg egyénileg is módosíthatsz ha van kedved.
Rossznak magyarázod, mert tisztában vagyok a lehetőségekkel, da akkor én is elmagyarázom mégegszer, hogy mit akartam mondani, bolddal kiemelem a lényeget: Ha valaki NEM AKAR raw-ba fotózni, mert sokáig nyaral és kevés a mem kártyája, vagy mert a jpeg a kevence, meg nem akar utólag 1 percet sem konvertálgatni, mert pl nincs is meg nek ia nikon capture, vagy csak nincs kedve hozzá stb. akkor jobb eredményeket érhet el egy jó custom görbével, mint az eredetivel, és viheti a memóriakártyát vagy a válogatott képeket egyből "előhívatni", akár mindenféle utólagos feldolgozás nélkül. Na.
Egyébként én rawba fotózok, mégis használom az sReala görbét, és ha akarom -ahogy Te is mondtad- utólag teszek rá másikat, vagy finomítom "kézzel". Ez a lehetőségem megmarad akkor is, ha használom a görbét, innentől meg nem értem, hogy miért ne használjam, mi szól ellene?
Elküldve: 2005. 06. 21. 18:02
Idézet: Georgo a dékán - Dátum: 2005. jún. 21., kedd - 15:23
Még egyelőre leginkább P vagy A módban fényképezem, de valahogy a legnagyobb napsütésben is sötét képeket készítek így
Csak tudnám miért
Aszt hiszem egy idöben vettük a gépet. Szinte szorol szora ezek a problemák, melyeket én is tapasztaltam. Vagy én vagyok nagyon gáz, vagy nem olyan egyszerü mint hittem. Fotozni Linhoff Techmikával és Hasselbladdal tanultam, de ez régen volt, s vlszinü örültek, ha be sem jártam az orákra, így nem maradt meg sok a tanultakbol. Coolpix után a D70 kicsit ötörvényü a számomra.
Ezen kívül segítség!!!!!
A Nikon View jó tapasztalatai után, feltelepítettem a Nicon Capture-t. Kiváncsi voltam, jobb e mint a Photoshop RAW importja. Mivel a PS-t igencsak ismerem, az NC nem jelentett, revelációt. Az viszont igen, hogy fejbe lötte a PS RAW import pluginjét. A PS teljesen elbutult az NC istallálása után. Ez nagyon idegesit, mivel lejár a triál, aztán nézhetek. A PS-be visszatettem a régi plugint és ekkor ért az igazi meglepetés. Nem a plugint irta felül, hanem a programba szakértett bele. Ez nagyon idegesít, mivel nekem a PS keresi a kenyeret. Tapasztaltatok hasonlót?
Elküldve: 2005. 06. 21. 18:03

Súgó
A téma zárva.