HWSW Informatikai Kerekasztal: Tv tuner kártya van amelyik jó? - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (133 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Tv tuner kártya van amelyik jó?

#1821 Felhasználó inaktív   Grillo 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2006. 04. 27. 23:28

Tud valaki olyan boltot, ahol lehet venni Hauppauge WINTV PVR250 -et? SZeretnék egy ilyet venni, de nem találok sehol.
Ja, és pesten kéne.

KÖsz
KomposztWC

#1822 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 28. 06:34

Idézet: wassermann - Dátum: 2006. ápr. 27., csütörtök - 19:23

Igazán csak azt írtam le, hogyan jeleníti meg egy korszerű LCD TV a váltott-soros képet. Bocs lehet, hogy az én hibám , de lusta vagyok és baromira nem érdekel elhiszitek-e vagy nem... szóval javaslom mégegyszer a  www.100fps.com olvasgatását. A lap alsó harmadánál található a BOB-eljárás leírása, innen másoltam nektek ki:

"Bob: 720x576->720x288 50 fps
Super fluid movie. Sharp picture. 100% deinterlaced movie. There won't be any interlaced lines left."

Bocs, de én a magam részéről a vitát lezártnak tekintem. Annyi jobb dolog van a végtelen vitánál, most épp az esőt szagolgatom...

Az általad említett www.100fps.com PC-re vonatkozik és semmi köze a broadcast területhez.
PC-n pedig bármilyen nem szabványos dolgot meg tudsz csinálni.
Broadcast területen egyedül a progressive HD szabványban létezik 50fps ami valójában 25fps rögzítés csak a kamera 2x játsza ki ugyanazt. De ez progressive rögzítés azaz 40ms-onként 1 mintavétel. A váltottsoros letapogatás 20ms-onként mintavételez és a visszajátszása 25fps (50félkép/sec)

Szóval hidd el, az általam és Nyunyu által írottakat.
Részemről én is befejeztem.

Ha esetleg szeretnéd megismerni a videózás (analóg és digitális technika) rejtelmeit akkor szívesen állok rendelkezésedre.  :)

Szerk:

"A félképes rögzítéskor egy képkocka (frame) két félképből (field) tevődik össze. A félképekben a valódi képnek csak minden 2. sora kerül rögzítésre a két félkép között fésűszerűen felváltva: innen a váltottsoros (interlaced) elnevezés (mintha 2 fésűt szembefordítva kapnánk meg a valódi képkockát, a frame-et). A két félkép között időbeli eltolódás van, PAL rendszernél 1/50s, azaz 20ms, NTSC-nél 1/60s.

2. ábra  50 félképes 25 frame/s videó rögzítése (PAL, DV, páros sor kezd - Even/Lower/Bottom Field First)
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

Jelölések: "A": páros sorok - első félkép | "B": páratlan sorok második félkép | "1": első frame | "2": második frame
Az ábrán jól látható, hogy ebben az esetben a kép rögzítése a páros sorokhoz tartozó félképpel (1A) kezdődik (a DV szabványnak megfelelően) és a páratlan sorokhoz tartozó félképpel (1B) folytatódik (a HDV-nél ez pl fordítva történik).
Egy DV képkockán belül az "A" jelű sorok alkotják az első félképet, és a "B" jelű sorok a második félképet.
PAL videójelnél 288-288 sorból épül fel egy-egy félkép képtartalma, NTSC-nél 240-ből. A maradék sorok (625–2x288) mérő- és teletext jeleket stb közvetítenek.

3. ábra  50 félképes, 25 fps videó lejátszása (PAL, DV, páros sor kezd - Even/Lower/Bottom Field First)
Kép
[ Kattints ide a teljes méretű képhez ]

A 3. ábrán jól láthatjuk, hogy minél nagyobb a képtartalom elmozdulása (3. és 4. félkép), annál "csíkosabb"-nak látjuk a váltottsoros képet, különösen progresszív megjelenítőn (LCD, számítógépes monitor) nézve.
(A valóságban az ábrázoltnál sokkal kisebb elmozdulások fordulnak csak elő -> a csíkosodás mértéke is sokkal kisebb.)

Tehát, ha a váltottsoros felvételünk mozgást ábrázol vagy a kamera mozog, a két félkép sohasem "rakható össze" egy teljesen egész, ún. "progresszív" képpé, amint ez a 3. ábrán jól megfigyelhető. Számítógépes videószerkesztéskor ezért látjuk a számítógép monitorán (ami függetlenül attól, hogy hagyományos katódsugárcsöves monitor vagy LCD, minden esetben progresszív képkiolvasású) "csíkosnak" pl DV kameránk képét 100% méretű megjelenítéskor.
"

Szerkesztette: wpepi 2006. 04. 28. 07:26 -kor

#1823 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 28. 09:23

Kössz WPEPI, jók a képek, de miattam tényleg nem kell, mert értem a váltottsoros és a progresszív közötti különbséget és a különböző eltéréseket az NTSC és a PAL között.... de kössz!

#1824 Felhasználó inaktív   VINIKOR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 29. 01:44

Tehát  váltottsoros ( UPC kábéltv) forrásból származó jelet melyik tuner fogja TFT monitor számára legjobb képminőségben átalakítani? Remélem jól fogalmazok.
Szolgálati közlemény:                                Konfig leírasa a Profilban található

#1825 Felhasználó inaktív   Santoska 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2006. 04. 29. 08:36

Sziasztok,
milyen kártyával tudnék TV ből és vhs ről filmeket rögziteni?
A legolcsobb megoldás érdekelne csak , mert home videokat akarok archiválni.
Valaki megtenné hogy konkrét ötletekkel áll elő? Ár, márka, video minőség, stb...
Nem értek a témához egyenlőre sajnos!
Előre is köszi mindent!

#1826 Felhasználó inaktív   Dr. Evil 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 29. 08:40

Idézet: Grillo - Dátum: 2006. ápr. 28., péntek - 0:28

Hauppauge WINTV PVR250 -et? SZeretnék egy ilyet venni

Miért pont 250-es kell? A 150-es újabb, fejlettebb, jobb. És kevesebb kütyü is van rajta -> kevésbé melegszik.

Először volt vala a 250, és annak turbózott változata, a 350 (FM+MPEG2 dekóder), aztán lett a 150, mindkettő helyett. Újabb csipszet, fejlettebb képességek (előszűrők), olcsóbb.

#1827 Felhasználó inaktív   wpepi 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 29. 12:44

Idézet: VINIKOR - Dátum: 2006. ápr. 29., szombat - 2:44

Tehát  váltottsoros ( UPC kábéltv) forrásból származó jelet melyik tuner fogja TFT monitor számára legjobb képminőségben átalakítani? Remélem jól fogalmazok.

Az interlace forrás a tuner szempontjából lényegtelen mivel az LCD/plazma TV-k esetében külön processzor végzi a deinterlace-t valamint a HD megjelenítőknél a felskálázást.
Ha PC-s tunerre gondoltál akkor ott sem számít maga a tuner mivel a deinterlace-t a TV programnak kell tudnia. Ezekben a programokban meg van jobb és rosszabb egyaránt. Továbbá mivel a deinterlace milyensége nem csak a használt eljárástól függ hanem a processzor terhelhetőségétől is ezért nem árt a gyors proci sem ha nagyobb felbontásban teljes képernyőn szeretnél TV-t nézni PC-n.

#1828 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 29. 18:10

Még egy megjegyzés, remélem jól tudom:
a PC-ken a TV-műsor megjelenítéséért az újabb tunerkártyák esetében, már a telepített DirectX grafikus meghajtó motor és a videókártya felelős. Emiatt az újabb Tunerkártyák dobozán fel is tüntetik, hogy milyen DirectX verziónak kell meglennie.
Másik dolog, hogy mivel a PC-monitorok magasabb képfrissítéssel dolgoznak, a deinterlace és az átskálázás feladatán kívül, a - közbenső, egyébként nem létező - átmeneti képkockák kreálása is a szoftver vagy a DirectX meghajtó és a videókártya feladata.

#1829 Felhasználó inaktív   VINIKOR 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 30. 16:05

PC-s TV-tuner képminőségénél számít, hogy digitális vagy analóg csatlakozású a TFT? A válaszidő ha minél kisebb az jelent érzékelhető javulást? UPC-s kábeltv / PC-s tv-tuner /  12ms-os TFT-ről van szól.

Szerkesztette: VINIKOR 2006. 04. 30. 16:12 -kor

Szolgálati közlemény:                                Konfig leírasa a Profilban található

#1830 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 04. 30. 17:10

Ugyanazok a minőségi jellemzők számítanak mint egyébként (minél alacsonyabb válaszidő, magasabb kontraszt, digitális csatlakoztatás).
Legfeljebb még annyi, előnyösebb a 75Hz, mint a TFT-kre alapban beállított 60Hz. Ez abból adódik, hogy a deinterlace eljárás után keletkező videó-folyam a monitor felé 25kép/s. 75Hz-re beállított frissítésnél minden képkocka pont 3 frissítésnyi ideig lesz a PC-monitoron. A gépnek nem kell köztes kockákat kreálnia, nem fog a megjelenített videó "pumpálni".

Szerkesztette: wassermann 2006. 04. 30. 17:12 -kor

#1831 Felhasználó inaktív   kutyuska 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 01. 13:30

Sziasztok!
Találkozott már valaki a Leadtek Winfast DTV2000 H analóg/DVB-T tunerjával.
Esetleges tapasztalatok?
Config 1 :Abit NF-M2 nView, AMD X2 3600+ @2400 Mhz(most még )   2*1024 MB KingMax Mars DDR2 800, DELL 196P ,2x Samsung 250 Gb SATA-II és 160 Gb HDD, Chieftec 360W DF,  LG GSA-4040B supermulti, WinFast DTV2000H,
Config 2: AsRock K8NF4G-SATA2, Sempron 2800+@2000Mhz (250*8 ), 1 Gb KingMax DDR 400, Samsung 80 Gb, LG 16* DVD-ROM, LG1510S

#1832 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 01. 15:24

Nekem egy Terratec Hybrid USB van, ami szintén analóg- és DVB-T-vevő egyben. A lényeg, hogy itthonról a DVB-T nem megy mert "takarásban" vagyunk, így csak az analóg részét tudom UPC-kábelre kötve használni.

#1833 Felhasználó inaktív   OssianFan 

• Újonc
  • Pipa
  • Blog megtekintése

Elküldve: 2006. 05. 01. 20:18

Szevasztok!
Van egy Philips tv tuner kártyám, január elején vásároltam 15ezer forintért, tökéletes állapotban van, van hozzá távirányító, lehet rádiót hallgatni rajta, van teletext is rajta. Szerintetek kb mennyiért tudnám eladni?

#1834 Felhasználó inaktív   kekeckukac 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 03:59

Idézet: wassermann - Dátum: 2006. máj. 1., hétfő - 14:24

Nekem egy Terratec Hybrid USB van, ami szintén analóg- és DVB-T-vevő egyben. A lényeg, hogy itthonról a DVB-T nem megy mert "takarásban" vagyunk, így csak az analóg részét tudom UPC-kábelre kötve használni.

Szerinntem próbáld ki nyugodtan a DVB részét...az jogy takarásban vagy nem gond mert ennél az adásnál a  "szellemkép" még segít is.Minél több helyről kapja meg az adatokat annál jobb...
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

#1835 Felhasználó inaktív   wassermann 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 10:17

Idézet: kekeckukac - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 2:59

Szerinntem próbáld ki nyugodtan a DVB részét...

Próbáltam már, de túl nagy (hegy) a takarás így a hozzá adott botantennával nem talált semmit. Az asztali gépet meg nem vinném el, inkább kerítek egy notebook-ot kölcsön és azzal kipróbálom.

#1836 Felhasználó inaktív   Simy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 19:57

Hali
Kérdésem az lenne, hogy van-e most olyan tv.tuner, amellyel egyidőben menő 2 adást egyszerre egy gépen felvehetek?
Valamint melyik típusú kártyákkal lehet teljesen elfoadható (TV-minőségű) felvételeket rögzíteni?
Köszi!
Üdv.
Korán keltem. Hol az arany???

#1837 Felhasználó inaktív   FleetCommand 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 02. 20:15

Idézet: Simy - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 20:57

Hali
Kérdésem az lenne, hogy van-e most olyan tv.tuner, amellyel egyidőben menő 2 adást egyszerre egy gépen felvehetek?
Valamint melyik típusú kártyákkal lehet teljesen elfoadható (TV-minőségű) felvételeket rögzíteni?
Köszi!
Üdv.

Két külön adást csak két külön tunerrel tudsz rögzíteni. A minőség pedig erősen függ a bejövő jeltől, így, ha jók a kábeleid/csatlakozóid, elég jó minőséget lehet kihozni bármelyikkel. Persze célszerű a "rendesebb" kártyák közül választani (Pinnacle, Hauppauge, Leadtek (?)..), azok közül is a stereo/távirányítós modelleket.
Konfig: AMD Phenom II X4 955, Gigabyte 970A-UD3, Corsair Dominator DDR3 8-8-8-24 8 GiB (2x4), Gigabyte Radeon GV-R9270XOC-2GD 2 GiB DDR5, NEC MultiSync EA222WMe monitor, Samsung SH-222AL/RSMS DVD-író, Thermaltake Armor A60 ház, FSP Aurum 600W táp, Logitech C510 webcam, Windows 10 Pro en_US x64, WASD V2 billentyűzet (Cherry MX Green), SteelSeries Rival 300 egér, SteelSeries Siberia V2 White headset

#1838 Felhasználó inaktív   Simy 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2006. 05. 03. 10:01

Idézet: FleetCommand - Dátum: 2006. máj. 2., kedd - 21:15

Két külön adást csak két külön tunerrel tudsz rögzíteni. A minőség pedig erősen függ a bejövő jeltől, így, ha jók a kábeleid/csatlakozóid, elég jó minőséget lehet kihozni bármelyikkel. Persze célszerű a "rendesebb" kártyák közül választani (Pinnacle, Hauppauge, Leadtek (?)..), azok közül is a stereo/távirányítós modelleket.

Köszi a választ...

Akkor konkrétan: Pinnacle System PCTV Pro vagy Hauppauge WinTV-PVR-xxx???
És ha Hauppauge, akkor abból miért 10 rugóval több a 350-es, mint a 150-es?
És miért olcsóbb 20 rugóval a Pinnacle??? Nincs benne hardveres tömörítő, vagy mi?
Korán keltem. Hol az arany???

#1839 Felhasználó inaktív   FleetCommand 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 03. 18:32

A PCTV Pro-ban nincs hardveres tömörítő (de ha Pinnacle-t választasz, nézz újabb modelleket, PCTV Stereo-t, vagy az i-s modellek közül válassz, ugyanis a későbbiek folyamán a támogatás szempontjából fontos lehet). A PVR350-ben van MPEG2 dekóder is hardveres, nem csak enkóder (habár annak a plusz chipnek hasznát analóg kártyánál nem igazán látom). Azon kívül, ha jól tudom, a PVR350-en van plusz kimenet is. A Hauppauge modelleiből a WinTV FM az, ami szoftveres kártya (és sztereo), a PVR-ek hardveres tömörítővel rendelkeznek, ez felvételkor kényelmes lehet, ha van rá felesleges pénzed :)
Konfig: AMD Phenom II X4 955, Gigabyte 970A-UD3, Corsair Dominator DDR3 8-8-8-24 8 GiB (2x4), Gigabyte Radeon GV-R9270XOC-2GD 2 GiB DDR5, NEC MultiSync EA222WMe monitor, Samsung SH-222AL/RSMS DVD-író, Thermaltake Armor A60 ház, FSP Aurum 600W táp, Logitech C510 webcam, Windows 10 Pro en_US x64, WASD V2 billentyűzet (Cherry MX Green), SteelSeries Rival 300 egér, SteelSeries Siberia V2 White headset

#1840 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2006. 05. 03. 20:32

Nem csak akkor, ha "felesleges" pénze van.
A Hauppauge HVR modelljei pl. hibrid tunerek, DVB+analóg kivitelben.
A HVR1300-as kártya (gyak. mint a PVR150, csak itt van pluszban DVB-T is) segítségével még nem fordult elő, hogy 10% felett lett volna a prociterhelésem felvételkor. Mpeg2, átlag 6-8000 Kbps mellett szoktam felvenni az anyagokat. Ez azért nem rossz.  ;)

Az egyetlen problémám vele az, hogy sajnos a saját szoftverében nem tudok freki szerint hozzáadni tv csatornákat, csak csatornánként lehet. Auto keresés mellett meg a felét nem találja meg az adóknak. Finomhangolás ugyan van, de kissé kényelmetlen így egyenként, kézzel végigmenni az összes csatornán.  :(

Bár őszintén szólva ha tehetném, akkor lecserélném egy külsőre. (Ugyanilyenre, csak külsőben. Valahogy azokat kényelmesebb kezelni szerintem, meg könnyebb hurcolászni ha kell.)

Szerkesztette: BigBear 2006. 05. 03. 20:37 -kor

42

Téma megosztása:

• (133 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 90
  • 91
  • 92
  • 93
  • 94
  • Utolsó »