HWSW Informatikai Kerekasztal: Windows VS. Linux - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Windows VS. Linux

#21 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 11. 13:38

Írj a Microfosnak, biztos válaszolnak.  :D  Ha jól tudom Vlan van, net tiltás van, de hogy egyszerű-e... Az biztos, hogy nem egy olyan nagy céget ismerek, ahol minden MS szoftvereken fut, kivéve a net (sávszél management, proxy, stb.)
Rendszergazda vagyok. Ha röhögni lát, mentsen!

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#22 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 13:48

Idézet: VKP - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 14:43

Írj a Microfosnak, biztos válaszolnak.  :D  Ha jól tudom Vlan van, net tiltás van, de hogy egyszerű-e... Az biztos, hogy nem egy olyan nagy céget ismerek, ahol minden MS szoftvereken fut, kivéve a net (sávszél management, proxy, stb.)

huszonvalahányadikán megyek Győrbe a Tisztaszoftver kampányt által tartandó MS előadásra. Ott rákérdezgetek. Ha nem tudják értelmesen elmagyarázni, akkor majd nyitok egy windows 2003 server topicot :)
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#23 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 14:05

Ha jól emlékszem volt vmi 2003-as topic... de miért akarod ennyire winfossal megoldani?

"De sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy Kecskemét külsőn fejedre esik egy bazi nagy sárga tehén."

#24 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 14:10

Idézet: VKP - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 15:10

Ha jól emlékszem volt vmi 2003-as topic... de miért akarod ennyire winfossal megoldani?

Mer most az intézmény amúgy is kap win2k3-at, szóval ingyen lesz ez is. Másrészt gondolom magyarul lesz, ami számomra nem hátrány. Harmadrészt meg linuxban sem vagyok annyira profi, és más se adott még kielégító választ (főként a sávszél. korlátra).
Összesen két dologra van szükség az életben WD-40 és szigetelőszalag. Ha nem mozdul pedig kellene: WD-40. Ha mozog pedig nem kellene: szigetelőszalag.

#25 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 14:35

Soproni:

1, Winben van-e sávszélesség korlátozás?

Nos, a Windows 2000 Server segítségével használhatunk különböző ISA szervereket. Ezekhez a szerverekhez háromféleképpen kapcsolódhat egy kliens:

a, SNAT (Secure NAT)
b, Tűzfal kliens
c, Proxy

Ezek az ISA szerverek könnyen lebonyoilítják a hálózat forgalmát, használatuk egyszerű, SZABÁLYOZHATJUK A SÁVSZÉLESSÉGET, felhasználói csoportokat hozhatunk létre, stb...

2, Egyszerű Net tiltás van-e?

Arra gondolsz, hogy egyszerűen hogy lehet disconnectelni a netet? Ha nem, javíts ki. De ha igen, akkor annyit kell csinálni mindössze, hogy vezérlőpult, hálózati kapcsolatok, majd letiltás. Ezután könnyedén engedélyezhetjük újra a netkapcsolatot.

3, VLAN van e Windowsban?

Virtuális hálózatokra gondolsz, ugye? Már hogyne lenne! Egyszerű switch-ek portjához akár több VLAN-t is kapcsolhatunk, ezeket külön beállíthatjuk.
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#26 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 14:46

Idézet: DEXTROSE - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 15:40

Soproni:

1, Winben van-e sávszélesség korlátozás?

Nos, a Windows 2000 Server segítségével használhatunk különböző ISA szervereket. Ezekhez a szerverekhez háromféleképpen kapcsolódhat egy kliens:

a, SNAT (Secure NAT)
b, Tűzfal kliens
c, Proxy

Ezek az ISA szerverek könnyen lebonyoilítják a hálózat forgalmát, használatuk egyszerű, SZABÁLYOZHATJUK A SÁVSZÉLESSÉGET, felhasználói csoportokat hozhatunk létre, stb...

2, Egyszerű Net tiltás van-e?

Arra gondolsz, hogy egyszerűen hogy lehet disconnectelni a netet? Ha nem, javíts ki. De ha igen, akkor annyit kell csinálni mindössze, hogy vezérlőpult, hálózati kapcsolatok, majd letiltás. Ezután könnyedén engedélyezhetjük újra a netkapcsolatot.

3, VLAN van e Windowsban?

Virtuális hálózatokra gondolsz, ugye? Már hogyne lenne! Egyszerű switch-ek portjához akár több VLAN-t is kapcsolhatunk, ezeket külön beállíthatjuk.

Kicsit konkretizálva a problémát... Egy iskoláról van szó, benne számtech termekkel. Így termenként kellene a sávszélesség és az nettiltás (pl 10.30.108.x -re) (és persze nem akarok termenként 1 hálókártyát a szerverbe)
VLAN: tudomásom szerint (és eddigi tapasztalatom szerint is) kevés, ha csak a switch (Hp Procuvre 2524) portjának adom meg, hogy ő több VLAN-ba tartozik. A gépnek is támogatnia kell a 802.1Q protokollt. Linux alá már utánanéztem... Kell a kernelbe egy 802.1Q support, valamint a vlan csomag. Ez utóbbinál a hálókártyához is hozzá kell konfigolni ID-k szerint, hogy melyik VLAN-ok tagja. Te csináltál már olyan win szervert, amely több VLAN tagja volt?

Szerkesztette: 1soproni 2004. 04. 11. 14:48 -kor

#27 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 15:03

Szólal:

"Idézet 
3, Bizonyos driverek nincsennek is hozzá"

Válaszol rá:

"hát, kérem minőségi cuccokat kell használni"

Erre én válaszolok:

Ebből az következik, hogy a trident 512k vagy a vanta m64 egy minőségi cucc (mivel van hozzá driver)....
Laptop / C2D 5550 / 2Gb / 160Gb / X3100 / Intel 965 / XP SP3

#28 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 15:10

Remélem mind két tábor igényeit kielégítettem...

#29 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 15:17

Idézet: droland - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 16:15

Akkor minek irogatsz ide?  :think:

#30 Felhasználó inaktív   Warrior 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 17:51

Mert van, ahol számít a hozzászólások száma.  :offtopic:

Vannak olyan témák, amik előreláthatólag rövid életűek, de azért van 1-2 olyan is, ahol túljut a téma a holtponton... Reméljük a legjobbakat. És jó lenne, ha születnének építő hozzászólások is, még abban az esetben is, ha a téma kicsit flémes. Azért lehet ide jó dolgokat is írni. Meg kellene próbálni. Ezért van a fórum.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."

#31 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 18:19

Idézet: droland - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 16:08

Szólal:

"Idézet 
3, Bizonyos driverek nincsennek is hozzá"

Válaszol rá:

"hát, kérem minőségi cuccokat kell használni"

Erre én válaszolok:

Ebből az következik, hogy a trident 512k vagy a vanta m64 egy minőségi cucc (mivel van hozzá driver)....

na meg az elterjedt, olcsóbb cuccokat (pl. s3 virge. a maga idejében majdnem minden irodai gépbe olyat tettek...)
MikroVPS | Xen VPS | OpenVZ VPS | SSD VPS

#32 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 18:23

Idézet: VKP - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 14:07

Kínaiul? inkább angolul.... egy partícióra ne nagyon akarj linuxot... minden linux install readme/howto/manual úgy kezdi, hogy kell egy linux és egy linux swap partíció.

Ha meg nem beszélni inglis, akkor rakj fel UHU-t. Az magyar.
A másik:

VALAKI ZÁRJA BE A TOPICOT MERT NINCS ÉRTELME!

Köszönöm! :D

hát, nemtom, én mikor az első linuxomat telepítettem (zmak linux), akkor szépen utánaolvasgattam, és arra jutottam, hogy pq-val lefeleztem a win partícióját, majd linux telepítőben megmondtam neki, hogy az van, ossza be magának. nem volt olyan bonyolult  :rolleyes:

aztán mikor más disztribekkel ismerkedtem, ugyanerre jutottam, pl. mandrake mindent elmagyaráz jó szájbarágósan.

első linux disztribnek meg nem a slackware ajánlott telepítés szempontkából, bár ha már vki használt kicsit mélyebben pq-t, vagy vmi hasonló partícionáló progit, és kicsit ért is hozzá, nem nagy ördöngőség

#33 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 18:25

Idézet: droland - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 16:15

rakj fel BeOS-t!
és megerősödsz az előbbi kijelentéseid igazában!

#34 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 19:52

Én csak azt nem értem, hogy miért kell állandóan windows/linux, amd/intel, és nvidia/ati vitákat indítani.
Mindegyiknek megvan az előnye és a hátránya is. Én pl. itthon xp-t használok, de a szervereimen linux fut. Megvagyok mind a kettővel és nem köpködöm egyiket sem.
Miért nem lehet normálisan élni egymás mellett?

#35 Felhasználó inaktív   tigga 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 22:19

Idézet: 1soproni - Dátum: 2004. április 10, szombat - 21:23

Winben van sávszélesség korlátozás (mondjuk a windows server 2003-ban)?
Egyszerű net tiltás? VLAN?
Ezek csak kérdések voltak, mert tényleg nem tudom.

Amúgy meg nagy érv a linux mellett, hogy ingyen van (és esetleg nem kell rettegni a BSA-tól)

Igen van :)
szakértek hozzá csak most nem jut eszembe...

#36 Felhasználó inaktív   1soproni 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 11. 22:25

Idézet: tigga - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 23:24

Igen van :)

Köszönöm a kimerítő válaszod...
Mi van? Vasárnap? Vagy ingyen a linux? Vagy VLAN? Vagy mindenre "Igen, van" a válasz? :think:

#37 Felhasználó inaktív   droland 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 00:28

Idézet: charlie - Dátum: 2004. április 11, vasárnap - 19:30

rakj fel BeOS-t!
és megerősödsz az előbbi kijelentéseid igazában!

És mit fogok vele csinálni miután felraktam itthonra desktopnak?

#38 Felhasználó inaktív   Dextrose 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 01:46

Ezt írta Soproni1: Te csináltál már olyan win szervert, amely több VLAN tagja volt?

Nem, nem csináltam. Én úgy tudom, hogy ugyan a VLAN-os támogatások a kernelben nem találhatók meg a Windows alapú operációs rendszerekben, hanem csak a szerverváltozataiban.

Elmondom, miért találtam olyan bonyolultnak már a Linux telepítését. Hozzájutottam egy gyári SuSe Linux 8.2-es Desktop változatához. Természetesen magyar nyelvű volt. És ugye, elindult a telepítés. Namost hiába magyar nyelvű volt; szépen kiírta balra hogy mit kell tenni, nekem akkor is magas volt, hogy most akkor melyik partícióra milyen filerendszert lehet rakni, melyik milyen, ha új partíciót hozok létre a Linuxal, akkor letörli-e a vinyón lévő adatokat, stb. És ezek nekem máig mind nyitott kérdések. És miért? Mert nem találtam eddig olyan fasza írást, olyan jó szájbarágósat, ami leírná, hogy namost hogyisvanez. Biztos hogy ugyan ez le van írva, de a Linuxnak má annyi változata van, hogy én nem találok konkrétan ehhez a változathoz ilyen írást. Egyébként Windows mellé akartam (és akarnám máig) felrakni. Olvastam Linux dokumentációkat, de mindig vannak olyan kérdéseim, melyek ugyan kis jelentéktelen kérsések, de addig nem merem felrakni, amíg nem tudom meg a választ. (például, hogy Linux telepítése közben amikor új partíciók kellenek a Linuxnak, letörli -e a vinyón lévő adatokat? És hogy nem- e ajánlatos Linux telepítése előtt ilyen esetben csinálni egy jó kis töredezettség mentesítést?)

Mégvalami: soproni 1. A számtech termes dologgal kapcsolatban kérdezted, hogy ööö...egy adott IP címre vonatkozóan akarsz nettiltást csináln. Annál az ISA szerveres példánál maradva természetesen lehetőség van erre is. De még egyszerűbb, ha kihúzod a falból a dugóját.  ;)  ;)  ;)
Intel Core i7-8700K | 64GB Kingston HyperX Predator DDR4 3000MHz | 500GB PCIe SSD + 3000GB 7200RPM | ASUS MAXIMUS X CODE Z370 | nVidia GTX Ti 1080 8GB GDDR5X | NZXT S340 | Seasonic Platinum Prime 650W 80+ Platinum

paranormal.hu

#39 Felhasználó inaktív   VKP 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 07:23

Namármost. "Hozzájutottál" egy fizetős oprendszerhez. Ha úgy jutottál hozzá, hogy megvetted, akkor ugye kapsz hozzá supportot. :D  Ha meg "találtad" valahol, akkor miért panaszkodsz? A nagy disztribeknek van fizetős változata, amihez jár support. Egyébként meg van rengeteg fórum, meg kereső, biztosan találsz a problémádra megoldást.

#40 Felhasználó inaktív   charlie 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 12. 07:52

Idézet: droland - Dátum: 2004. április 12, hétfő - 1:33

És mit fogok vele csinálni miután felraktam itthonra desktopnak?

amit csak akarsz :)

kezdjük: nincs 1000 éves visszafelé kompatibilitás, ezért gyors és kicsi a kernele, valódoi plug and play (ezt úgy kell venni, hogy ha berakod tökmás gépbe azonnal indul, nem kell ujraindítgatni, ha van driver használja, ha nincs akkor meg elég bemásolnod, és a következő ujrainduláskor már megy is) gyors boot (nekem egy cel800-ason 15 másodperc alatt feláll a komplett rendszer!), valódi többprocesszoros támogatás oprendszerszintetn, és ezt úgy, hogy a programoknak nem kell támogatniuk, mert azt a kernel elintézi. a be fájlrendszere vetekszik a raiserfs-el, ami ráadásul késöbb született meg. naplózó fájlrendszer sokbites, akárhány gigát lehet veszteség nélkül egybepartícionálni stb... multimédiás dolgokban verhetetlen.

hátrány: sok a támogatatlan hardwer (a szarabb/ritkább cuccok, de pl a geforceokhoz (tudomásom szerint) a 3-astól nincsdrv, bár vesával lehet akármekkora felbontást varázsolni. érteni kell a dolgokhoz és nem csak kattintgatni (bár ez nem biztos, hogy hátrány. végülis majdnem minden nem ms oprendszerbe így van ez)

ajánlom próbáld ki ezt: BeOS HE (magyar kiadás) ftp://ftp.beos.hu/pu...ojects/install/
fóruma: forum.beos.hu ; http://forum.beos.hu...73&forum=10

Téma megosztása:

• (8 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.