Igen, sajnos (ne haragudjatok érte) előttem szóló kollégáknak igazuk volt. Attól, hogy windows alatt látszólag minden megy (olyan rendszer NINCS, ahol minden megy, ez inkább hozzáállás kérdése!), attól még az nem jobb rendszer, de ha te beéred ennyivel, akkor sose fogsz érteni 1 oprendszerhez sem. Kattintani könnyű. A linuxnál pont az a lényeg, hogy rád bízzák, hogyan állítod be úgymond (repülőtársaság-hasonlat), bár a mai linuxok 1-re inkább windows-szerűek, de ez csak a verseny miatt van szerintem. Érdekes módon épp ezek a "csilivili" disztribúciók "rosszabbak"...

El sem hinnéd, hogy a többi sokkal egyszerűbb.
De ne várd, hogy a rendszer mindent megcsinál, mert akkor te minek vagy a gép előtt? Itt ez a filozófia. Viszont ha megismered 1 kicsit, megtanulod beállítani, sokkal többre fogod tudni használni, és érteni fogsz 1 géphez, meg magukhoz az oprendszerekhez.
Ha teszem azt leülnél teljesen tudatlanul 1 géphez windows elé, ugyanúgy szarban lennél... A megszokásnak nagy hatalma van. A kérdés, hogy ki tudsz-e alóla törni, építesz magadnak 1 világot, ami olyan, amilyenre akarod, vagy maradsz abban a világban amit építettek neked, olyanra, amilyenre akarták. A kérdés tehát az egyéniség kibontakozása. A windows REJT, a linux MUTAT, mint írtam. Ha nem érted, nem baj, talán jobb is. Nem idegeskedsz miatta, mert nem tudod, mit hagysz ki. (no, nem lelkizek)
Ja, még valami, ez szakmai lesz: gondold meg jól, mielőtt a linux hálózatkezelését becsmérled az első benyomások alapján, mert egyrészt csupán 1 gépről van szó (ha foglalkoztál volna már hálózattal...), másrészt pedig 1 olyan rendszerről alkotsz véleményt, ami a UNIX kisfia, és bárkit megkérdezel (nem engem, mert elfogult vagyok most már...), a UNIX-ot nem említik még csak 1 napon sem a windows-zal, nyilvánvalóan. Vagy megnézed a biztonsági kategóriákat, a nagyobb (tehát NAGYOBB) rendszereket, akkor... minek is írok ilyeneket... Hiszen nem meggyőzni akarlak.
"Hey Ripley, don't worry. Me and my squad of ultimate badasses will protect you! Check it out! Independently targeting particle beam phalanx. Vwap! Fry half a city with this puppy. We got tactical smart missiles, phase-plasma pulse rifles, RPGs, we got sonic electronic ball breakers! We got nukes, we got knives, sharp sticks..."