HWSW Informatikai Kerekasztal: Hűtés, tápok... - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Hűtés, tápok... GeForce 6800 téma off hozzászólásai Értékeld a témát: -----

#41 Felhasználó inaktív   BigBear 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2004. 04. 17. 09:39

Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 16, péntek - 23:14

Srácok, fontos annak a PC-tápnak kapcsolóüzeműnek lennie? Asszem, az én következő tápegységem egy mondjuk 600W-os, házilag tekert trafóból (több leágazással a különféle feszeknek), és pár nagyteljesítményű diódából és feszstabból fog állni, amik 1-2 jó nagy hűtőbordára vannak szerelve. (Kb. mint az erősítőm tápja.) 20eFt-ból ki lehet hozni, 20 évig bírja a kiképzést, feszmegfutás kizárva, és passzív hűtés elég neki.

Jó kérdés. éppen most nézegettem egy-két igencsak antik tápot, amik nem kapcsolóüzeműek. Ezekkel nem is volt probléma soha, nem úgy mint a maiakkal...
42

#42 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 14:16

Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 16, péntek - 23:14

Srácok, fontos annak a PC-tápnak kapcsolóüzeműnek lennie? Asszem, az én következő tápegységem egy mondjuk 600W-os, házilag tekert trafóból (több leágazással a különféle feszeknek), és pár nagyteljesítményű diódából és feszstabból fog állni, amik 1-2 jó nagy hűtőbordára vannak szerelve. (Kb. mint az erősítőm tápja.) 20eFt-ból ki lehet hozni, 20 évig bírja a kiképzést, feszmegfutás kizárva, és passzív hűtés elég neki.

Nem fontos, csak mivel a hatásfoka a kapcsolóüzeműeknek a legjobb (persze a minőségieknek) ezért, ha még több villanyszámlát akarsz fizetni feleslegesen használhatsz olyat is... :)
A nagyobb disszipációból keletkező hőről nem is beszélve...

Szerkesztette: ThomasS31 2004. 04. 17. 14:18 -kor

#43 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 15:01

Idézet: ThomasS31 - Dátum: 2004. április 17, szombat - 13:16

Nem fontos, csak mivel a hatásfoka a kapcsolóüzeműeknek a legjobb (persze a minőségieknek) ezért, ha még több villanyszámlát akarsz fizetni feleslegesen használhatsz olyat is... :)

Mennyi lehet a különbség?

Idézet

A nagyobb disszipációból keletkező hőről nem is beszélve...

Hát, azért egy 500W-os PC táp is tud fűteni. Tiszta hajszárító. A fenti viszont inkább csak sugározza a hőt (a közvetlen környezetébe). És persze nem kell a PC-házban lennie.

Szerkesztette: Victor 2004. 04. 17. 15:04 -kor

#44 Felhasználó inaktív   faster 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 15:51

Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 16, péntek - 21:14

A sima fesz. stabilizátoros tápok hatásfoka rosszabb, mint a kapcsolóüzeműeké, ergo ugyanakkora teljesítménynél jobban melegedne.

#45 Felhasználó inaktív   Victor 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 16:17

Idézet: faster - Dátum: 2004. április 17, szombat - 14:51

A sima fesz. stabilizátoros tápok hatásfoka rosszabb, mint a kapcsolóüzeműeké, ergo ugyanakkora teljesítménynél jobban melegedne.

Egy szóval sem mondtam, hogy nem melegszik jobban. Nem az a lényeg. Hanem hogy nem 1-2 alkatrész melegszik rohadtul, hanem eloszlik a melegedés, és egy jó nagy hűtőborda elég hozzá, venti nélkül.

#46 Felhasználó inaktív   GI 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 16:25

Jól megtervezett elektronika és hűtés esetén nem lehet gond a melegedés.
Csak sajnos ez itt hiányzik :)
Gondolom főként a profitnövelő költésgcsökkentés miatt.

Nem kell biztonsági tényező, éppen akkora kell, amekkorát kiszámoltunk...
Az egész meg mehet a 30% tűrésű remix ellenállásokból.  :)

Az biztos, ha magam raknék össze egy kapcsüzemű tápot, vagy az első pillanatban elhalna, mert valami hibás, vagy örökéletű lenne. :)
Én álltalában "picit" túl szoktam méretezni néhány dolgot. Biztos ami biztos alapon. :D
-sata és az ata a számítógép rákja, megállíthatatlanul terjed tovább, elpusztítva környezetét
-ha mondják, hogy SCSI, akkor rávágom, hogy adattárolás
-ha mondják, hogy S/ATA, akkor rávágom, hogy CRC és bad sector

#47 Felhasználó inaktív   NetTom 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 19:59

Ha átlagosan nézzük akkor kb:

A hagyományos: 40-50% hatásfokú
A kapcsolóüzemű: 70-80% hatásfokú

De minőségi esetben drága és jól megtervezett termékek esetén lehet:

A hagyományos: 60-70 %
A kapcsolóüzemű: 90% vagy jobb...

Szal dönts el megéri e... természetesen a fő veszteség a disszípáció mindkét esetben.

Egyébként PC energetika iránt érdeklődőknek itt egy kis angol olvasnivaló, ha bírják a nyelvet... :)

http://www.energystar.gov/ia/partners/prod...upplyreport.pdf

Szerkesztette: ThomasS31 2004. 04. 17. 20:00 -kor

#48 Felhasználó inaktív   Olympia 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 20:19

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. április 16, péntek - 9:30

Mutass már nekem légyszi egy képet a passzív Zalman tápodról! Kíváncsi vagyok rá!

Ezt én is szívesen megnézném...

#49 Felhasználó inaktív   Zollka 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 17. 21:29

Idézet: Lufinyul - Dátum: 2004. április 15, csütörtök - 13:04

Igen létezik is ilyen, sőt házilag is megoldható csak macerás! Gyárilag a legnagyobb vízhűtéses táp szintén csak 300w-os jelenleg  :)

Ez így nem igaz...

3 termék is van ami a 400W-ot átlépi:

http://www.watercooling.de/catalog/product...products_id=473

http://www.watercool.at/catalog/product_in...products_id/280

http://www.watercool.at/catalog/product_in...products_id/242

#50 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 11:24

Idézet: Zollka - Dátum: 2004. április 17, szombat - 20:29

:respect:  Régebben még nem találtam, de látom már vannak.  :respect:

Az Enermax tetszik  :up:

Szerkesztette: Lufinyul 2004. 04. 18. 11:27 -kor

#51 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 11:29

Idézet: Victor - Dátum: 2004. április 17, szombat - 17:17

Egy szóval sem mondtam, hogy nem melegszik jobban. Nem az a lényeg. Hanem hogy nem 1-2 alkatrész melegszik rohadtul, hanem eloszlik a melegedés, és egy jó nagy hűtőborda elég hozzá, venti nélkül.

Azért azt se hagyd figyelmen kívül, hogy míg a kapcsolótápok 25..25kHz-en ketyegnek, a "mezei" toroid-trafós tápnál ennél ugye jóval alacsonyabb frekit kapnak, amit ha ekkora áramokon simítani akarsz, irgalmatlan méretű elektrolit kondenzátorok (is) kellenek! Ez baromi drága és nagyon nagy helyet foglal el! Folyamatosan tartani a 25...30 Ampert nem túl egyszerű feladat.

Nagyon nagy lenne, nagyon nehéz lenne, nagyon drága lenne. Gondolkodtam ezen én is, de akkoriban még a 386-os procikat nyüstöltük otthon. :)
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#52 Felhasználó inaktív   Mono 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 18. 11:36

Arról nem is beszélve, hogy érdemes figyelembe venni, hogy a trafó közel üresjárási leadott feszültsége, ill. egy komolyabban terhelt esetben közötti különbség általában nagyobb, mint amennyi tűrést megadnak az ATX specifikációban. Magyarán ha nem szabályozod, akkor áganként szerintem a ±1..3V fesz. ingadozás a legnagyobb jóindulattal is előfordulhat. Erre gondoltál :think:
Adjon az Isten, szebb jövőt!

#53 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa
  • Csoport: Stábtag

Elküldve: 2004. 04. 19. 09:27

Jajj...:D :D :D LineárPCtáp, ez nagyon LOLLL! :D :D
Azért nagyon nem lesújtó a helyzet, A 80%hatásfokú PCtápon, a táp hátuljára helyezett, oda még elférő, nagyobb felületű hűtőborda minden további nélkül elviszi a keletkező hőt. Egy irdatlan lassú ventivel megfejelve szvsz 500W-os táp felett is tökéletes. Csak meg kéne tervezni. Ehhez itt-ott nagyobb teljesítményű alkatrészek kellenek (passzív alaktrészek főleg), mert passzív hűtéssel ezek a tápon belül többet kell elviseljenek. A létező verzió 50k körül van, ugye nem kell részletezni, hogy miért...Nem, nem a tervezési és aluköltség miatt!
Semmi nehéz nincsen benne. A 20kHz az egyetlen sarkalatos dolog és a nagy áramok. A többi rutin és fantázia.
A kapcsolótáp a több alkatrész miatt elvileg nem lehet megbízhatóbb, hiszen több hibalehetőség van benne, mint a lineártápban, bár hidd el, egy szabályzott, védett lineártáp ekkora áramokra bőven tartalmaz alkatrészt...Szóval ez se egyértelmű...Jó dolog ám a kapcsolóüzem, sokkal kézbentarthatóbb megoldás az alkatrészek méretezése szempontjából! Egy minőségi kapcstáppal sosincs gond tervezett élettartama alatt. Nekem otthon egy 15éves megy még mindíg (olyan 600W-os a kicsike, egy fénymásolót táplált, olyan, mint a kerek erdő-sűrű), az ipar is sok ilyet használ, szóval a kása nem olyan foirró.
A tápventik letekergetését tessék nagyon meggondolni. SOk táp NEM tartalmaz hővédelmet, vagy nem a megfelelő helyen (vagyis a hűtőbordán), így  a lassú venti miatt könnyen hőmegfutás lehet a vége!!! Hogy erre senki sem gondol...
A melegről meg annyit, hogy egy táp, ha meleg a hűtőfelülete, az nem feltétlenül életveszélyes neki. Egy dióda elvisel akár 150 fokot is, a tranzisztorok 120-at biztosan, tartósan a 100-110 fok a zárórétegen (kb. 90-100 fokos borda) abszolút nem probléma! Nem lesz tőle rövidebb a félvezető élettartama! Egy 80 fokos borda abszolút egészséges dolog és benne van a pillanatnyi tüskék okozta hősokk is. A kondiknak már nem annyira jó a meleg, de egy minőségi, 105 fokos kondi simán bírja  a 70-80 fokot maga körül, tartósan is.
Victor, nézz utána alaposan, mi miért melegszik...Egy lineártápban is a szabályzóelemek a legmelegebbek és ekkora áramoknál az egyenirányítók is, tehát ugyanaz, mint  kapcsolóüzemben.
Privát helyett email van.
Segíts nekünk, hogy segíthessünk másokon!
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#54 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 09:37

A mókolgatással kapcsolatban csak annyit, hogy az érintésvédelemre mindennél jobban kell figyelni! Az egyik oldalon közkézen forgó vizeshűtésnél például ez egy nagyon súlyos hiányosság!  A kezed és az egyenirányított 230 (kb. 310-320V) között egy marha vékony szilikonszármazék van mindössze!!
Ami ugyan elég szokott lenni, de közel sem kettős érintésvédelmi szigetelés..
(Holnap délelőtt úgysem jó neki, mert nem engedem ki az ágyamból... Tündérvirág)

#55 Felhasználó inaktív   c0rn 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 11:21

Idézet: turho - Dátum: 2004. április 16, péntek - 6:32

Mivel alapesetben a cpu hűtője hűti pl. azt is.
Nekem is vízhűtésem van. Passzív.

van szivattyú a rendszerben??

#56 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Hozzászólás ikon  Elküldve: 2004. 04. 19. 11:24

Idézet: c0rn - Dátum: 2004. április 19, hétfő - 12:21

van szivattyú a rendszerben??

:D  :D Helyes!

#57 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 19. 20:31

Idézet: Olympia - Dátum: 2004. április 17, szombat - 19:19

Ezt én is szívesen megnézném...

Azt hiszem nem fogjuk látni T2K passzív Zalman tápját  :D Ilyenkor bezzeg behúzza fülét farkát, és inkább elvonul mintsem beismerje hogy tévedett, a szememben .... ember az ilyen!  :down:

Szerkesztette: Lufinyul 2004. 04. 19. 20:34 -kor

#58 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 07:16

Nem, T2K nem húzza be fülét-farkát, sokkal egyszerűbb: Szarik rá:-). Egyébiránt miért ne lehetne a zalmannak passzív hűtésű tápja? Az, hogy itthon nincs ilyen, nem csoda. Ha a gyártó honlapján sincs ilyen, na akkor már majdnem csoda.. :D
Nézd, ő más világban él, nem éppen az angol lovagi erények tükrében, így nézd el neki, más kultúra hatásai érik. Embert valószínű nem ölt még, tehát így elfogadható olyannak, amilyen.

#59 Felhasználó inaktív   Lufinyul 

• Őstag
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 07:41

Idézet: didyman - Dátum: 2004. április 20, kedd - 6:16

Nem, T2K nem húzza be fülét-farkát, sokkal egyszerűbb: Szarik rá:-). Egyébiránt miért ne lehetne a zalmannak passzív hűtésű tápja? Az, hogy itthon nincs ilyen, nem csoda. Ha a gyártó honlapján sincs ilyen, na akkor már majdnem csoda.. :D
Nézd, ő más világban él, nem éppen az angol lovagi erények tükrében, így nézd el neki, más kultúra hatásai érik. Embert valószínű nem ölt még, tehát így elfogadható olyannak, amilyen.

Már ne is haragudj de ha elvárja mástól hogy normálisan viselkedjen vele szemben akkor az a minimum hogy ő is megadja a tiszteletet a másiknak. Ez helytől független élhet akár az Antarktiszon is!
Nem tudom ezt elfogadni, mert ez a fórum is egy közösség és azzal hogy írogat ide ő is tag és el kell fogadnia az úgynevezett íratlan szabályokat is stb... nem akarom ragozni.
Kár hogy nem találkozhatom vele élőben.

Szerkesztette: Lufinyul 2004. 04. 20. 07:43 -kor

#60 Felhasználó inaktív   didyman 

• Tápszag-értő
  • PipaPipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2004. 04. 20. 07:51

Mert, ha élőben találkoznál, akkor változna valami? Szerinted meg tudnád változtatni? Ha ezekre nem a válasz, teljesen felesleges és csak azt tudom mondani: Idegeskedni annyi, mint mások hülyesége miatt saját magadat büntetni.
Javíts ki, ha tévedek, de nekem nem tűnik ki a beszólásaiból, hogy nagyon elvárná másoktól az őt meg( vagy nem)illető tiszteletet.
Számára a tisztelet mást is jelenthet, mint Neked. Az Antartktisz éppen jó példa erre, ott mások a szokások ezen a téren. Nem védem őt elszántan, mert semmi közöm hozzá, és nem is haragszom :) , de fogadd el őt ilyennek. Mert változtatni nem tudsz. Ha nem értesz vele egyet, nem olvasod el a hozzászólásait, ez a te választásod. A közösség így ítélhet itt. A mod meg törölhet :) .

Téma megosztása:

• (4 Oldal)
  • +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

1 felhasználó olvassa ezt a témát.
0 felhasználó, 1 vendég, 0 anonim felhasználó