Leghutesek - A kozelmult es a jelen # I. Osszefoglalok, tesztek...
Elküldve: 2004. 09. 04. 10:22
Passzív vízhűtés lépésenként, képekben
Elküldve: 2004. 09. 04. 11:48
Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2004. szept. 4., szombat - 11:22
Hát épp ez lenne a pláne benne - nézd meg a TR oldal árlistát - ezek USA kisker árak - az XP90 olcsóbb mint az SLK-900 - ha ez igaz...
Elküldve: 2004. 09. 04. 12:16
Idézet: tts - Dátum: 2004. szept. 4., szombat - 12:48
Vegulis, olcsobb az alu, mint a rez.
Elküldve: 2004. 09. 04. 13:03
Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2004. szept. 4., szombat - 13:16
Már írtam a cégnek - kíváncsi vagyok a válaszra.
Elküldve: 2004. 09. 05. 14:59
Elküldve: 2004. 09. 05. 15:26
Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2004. szept. 5., vasárnap - 15:59
Mekkor hangzavar lehet???
Elküldve: 2004. 09. 05. 18:45
Elküldve: 2004. 09. 06. 07:15
Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2004. szept. 5., vasárnap - 19:45
Áhh ilyen:
Idézet
Model: FFB0912EHE
Size: 92 x 92 x 38 (mm)
Bearing: Dual Ball Bearing System
Voltage: 12V
Speed: 4800 rpm
Air Flow: 110.18 CFM
Noise Level: 55 dBA
:Đ
Elküldve: 2004. 09. 07. 08:56
Idézet: Gabesz - Dátum: 2004. szept. 6., hétfő - 22:52
ööö DiMArS@N klíma, garanciával ?
Elküldve: 2004. 09. 07. 11:13
Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2004. szept. 7., kedd - 9:56
Az?
Elküldve: 2004. 09. 07. 11:49
na az is érdekes lehet...
Elküldve: 2004. 09. 07. 12:18
Idézet: Bird-Of-Prey - Dátum: 2004. szept. 7., kedd - 12:49
na az is érdekes lehet...
Off
Netán ismerős vagy ilyen területen?
Elküldve: 2004. 09. 11. 17:11
Mivel eddig is egy Thermalright hűtőt használtam (SP-94), kicsit összehasonlítgattam őket.
A tesztbe és a teszteredményekbe kéretik nem belekötni - aki bele akar valamibe kötni, kössön betonba inkább...
Szóval teszt: saját gépezet, Hot CPU Tester, Sandra Burn-in wizard , UT2004 használatával izzítottam a procikat átlagosan 30 percig, s a legmagasabb értékeket írtam ki. A legalacsonyabb értékek úgy 1 óra nyugi (csak kis tőtike, explorer) után lettek mérve. Hosszabb tesztelésnek nem láttam értelmét, igazából úgy 10 perc után semmi változás nem volt.
A gép: Gigabyte 8KNXP alaplap, P4-3.2 CPU (nyista tuning), Cooler Master Stacker ház elöl/hátul egy-egy 12cm-es ventivel, 2 HDD, 3 optikai cucc, Enermax 6 csatornás kijelző/ventiszabályzó panel, 400W Zalman táp, Zalman passzív hűtő a NB-en, Zalman hűtő OP1 segédlettel egy 9800Pro videokártyán. A házhűtő ventik és a Zalman OP1 minimális fordulatszámon mentek.
Sajnos kamerám nincs, így csak netes képeket tudok mutatni...
A hűtők:
SP-94
Erről korábban már írtam: nagy, brutál fullréz tömb 3 heatpipe segédlettel, kissé nehézkes szerelhetőséggel - alaplap kiszed, csavaroz, visszatesz - de így nagyon stabil rögzítéssel. A hűtőt egy Enermax 9 cm-es ventivel használtam.
A mérete: 95mm x 93mm x 48mm;
Tömege: 580 gramm. (Viszont ahogy írtam, a rögzítése miatt ez tutira nem fog leesni.)

XP-120
Nos, mikor a postán átvettem a csomagot, bizony az első gondolatom az volt, hogy átvertek, üres a csomag. (Bocs, tts
Aztán kibontás után kopp. Mármint az állam. Ugyanis óriási a mérete. Brutális. És szép, bár ez az SP-94-ről is elmondható. Nagy felület, 5 heatpipe.
Szóval vagy 1 órán át:
Azt vártam, hogy egyszerűbb lesz feltenni, de ez nem jött be. Igaz, a sima P4 kerethez illeszkedik, de szenvedős felrakni a hűtő mérete miatt, mivel a rögzítőkallantyúk a hűtő lamellái alatt vannak. Ezt se fogom sűrűn lekapni...
A hűtő az én alaplapomon belóg az első 2 memóriamodul-hely fölé. Ráadásul mivel "okosan" kiszedtem a memóriákat a gépből, a hűtő felrakása után már nemigen tudtam az első pár foglalatba visszatenni őket. Valszeg visszamentek volna, mert egyébként a hűtő jóval magasabb mint a memóriák, azaz azok elférnek alatta, annyira viszont nem magas, hogy simán be tudjam hajlítgatni a memeket felrakás után a hűtő alá. Legalábbis ehhez nem volt kedvem, nem akartam lezúzni semmit. (Felrakás közben úgyis lecsúszott a csavarnyúzó az egyik rögzítőfülről és akkorát koppantottam az egyik memfoglalaton, hogy azt hittem, szétszakad az egész. Szerencsére semmi baj nem történt.) Úgyhogy a 3. párba kerültek a memóriák, semmi gond. Majd legközelebb... Egyébként ezzel, hogy belóg a hűtő a memek fölé, szépen hűti is őket, ahogy némileg a NB-et is. De mindez ugye alaplaponként eltérő lehet, elrendezéstől függ.
A hűtő amúgy látszólag teljesen alu, de a gyártó szerint az alja réz, csak nikkelezett. Biztos...
Erre a hűtőre egy Papst 12cm-es venti került.
Mérete: 126mm x 140mm x 65mm (hát némileg nagyobbacska mint az SP-94
Tömege: 370 gramm (ezzel viszont messze nem tartozik a nehéz hűtők közé)

Csak, hogy látszódjon, mennyivel nagyobb az új hűtő - Trabant a bálnamerci mellett

Végül a teszteredmények.

Nem igazán lepődtem meg, a netes tesztek alapján valami hasonlót vártam.
Gyanítom, hogy magasabb fordulatszámon az SP-94 jobban teljesít mint az XP-120, de egyrészt az én ventijeim nem pörögtek többet, másrészt nekem a lényeg a csendes működés volt. Az nem volt kétséges, hogy - ahogy a régi SP-94 - úgy az új hűtő is bőven elég lesz a procimra.
Még azt azért hozzátenném, hogy lehetséges, hogy az SP-94 esetén egy-két fokot jelentett az, hogy némileg poros volt már a cucc - bár sztem ez tényleg max 1 vagy 2 fok lehet tiszta állapotban, ha jelent egyáltalán valamit, - de nem volt kedvem takarítgatni...
Szerkesztette: BigBear 2004. 09. 11. 17:19 -kor
Elküldve: 2004. 09. 11. 17:22
En is azt hittem, hogy a felhelyezes egyszerubb lesz, hat nem.
Tenyleg nehez objektiv tesztet csinalni, az en lapom is teljesen mast mutat idlere es terhelve, mint pl. a tied.
Azert az igy is jol latszik, hogy uahhoz a homerseklethez, egy "sima" alu hutonek tobb, mint 1000-rel kevesebb fordulat is eleg.
Elküldve: 2004. 09. 11. 17:55
Idézet: ^Sunrise^ - Dátum: 2004. szept. 11., szombat - 18:22
Ez igaz, de nem szabad elfelejteni, hogy azon 12cm-es, míg a kisebbiken "csak" 9 cm-es vanti pörög, s a nagyobb ugyanazon fordulatszámon jóval több levegőt szállít. (Illetve kisebb fordulaton hozza ugyanazt a légszállítási eredményt.)
Elküldve: 2004. 09. 11. 18:14
A felrakás - mindenkinek - nem oktatás - csak tapasztalat. Azt hiszem végül is eddig én raktam fel a legtöbb XP-120-at kis hazánkban.
Először is, csavarhúzót, stb segédeszközöket messze elrakni.
Megpróbáljuk a hűtőt a helyére ültetni - látjuk esetleg mi zavar majd felrakásnál - utána mindent eltávolítunk az útjából - de erre mindenki rájött magától is.
Ha valami kétséges, hogy levegyük-e már szedhetjük is le, úgyis az lesz a vége.
Ha megteremtettük a kellő szabad teret, el kell döntenünk, melyik oldalt akasztjuk be először, ez az legyen amihez nehezebb most hozzáférni!
Akasszuk be az első két fület - csak nyugodtan biztosan beakad, ha egyszer sikerül, meglepődünk és úgy találjuk majd, hogy másodszor már sokkal könnyebb lesz.
Ha az első két fül korrektül beakadt, határozottan, de nem izomból a proci felületéhez illesztjük a hűtőfelületet - a procira koncentráljunk, ne a kampókra, ugyanis ha gondosan illesztjük a proci és a hűtő felületét - azt tapasztaljuk, hogy a rögzítő kampók pontosan ott vannak, ahol lenniük kell.
Most egy-egy nyomás az ujjunkkal, picit emlékezet az AMD kampó beakasztásához - le, majd enyhén oldalra és katt - kész is. Az utolsó már gyerekjáték.
Ha szabad kézzel nem megy, szerszámmal sem fog.
Csak nyugodtan - biztosan sikerül!
Remélem picit sikerül megkönnyítenem jövendő "sorstársaink" dolgát.
üdv - tts
Elküldve: 2004. 09. 11. 19:07
Idézet: tts - Dátum: 2004. szept. 11., szombat - 19:14
A felrakás - mindenkinek - nem oktatás - csak tapasztalat. Azt hiszem végül is eddig én raktam fel a legtöbb XP-120-at kis hazánkban.
Először is, csavarhúzót, stb segédeszközöket messze elrakni.
Megpróbáljuk a hűtőt a helyére ültetni - látjuk esetleg mi zavar majd felrakásnál - utána mindent eltávolítunk az útjából - de erre mindenki rájött magától is.
Ha valami kétséges, hogy levegyük-e már szedhetjük is le, úgyis az lesz a vége.
Ha megteremtettük a kellő szabad teret, el kell döntenünk, melyik oldalt akasztjuk be először, ez az legyen amihez nehezebb most hozzáférni!
Akasszuk be az első két fület - csak nyugodtan biztosan beakad, ha egyszer sikerül, meglepődünk és úgy találjuk majd, hogy másodszor már sokkal könnyebb lesz.
Ha az első két fül korrektül beakadt, határozottan, de nem izomból a proci felületéhez illesztjük a hűtőfelületet - a procira koncentráljunk, ne a kampókra, ugyanis ha gondosan illesztjük a proci és a hűtő felületét - azt tapasztaljuk, hogy a rögzítő kampók pontosan ott vannak, ahol lenniük kell.
Most egy-egy nyomás az ujjunkkal, picit emlékezet az AMD kampó beakasztásához - le, majd enyhén oldalra és katt - kész is. Az utolsó már gyerekjáték.
Ha szabad kézzel nem megy, szerszámmal sem fog.
Csak nyugodtan - biztosan sikerül!
Remélem picit sikerül megkönnyítenem jövendő "sorstársaink" dolgát.
üdv - tts
Ez így szép, de ha van vagy 0,5 cm-es rés, ahol bedughatom az ujjam, s aztán még le is kell nyomni az akasztót, akkor már nem annyira eccerűs. Mert itt ez a helyzet... No meg én valahogy nem szeretem féloldalasan feszíteni a hűtőt, még akkor se, ha ugye itt lesarkazásról szó sem lehet.
Egyébként a leírása is kisméretű csavarnyúzóval mondja a felrakást, szerintem pont emiatt és azzal megy is. Csak nekem először nem sikerült rendesen bedugnom a kampóban levő kis lyukba a csnyúzó fejét, ezért csúszott ki és csattant a memóriafoglalaton...
Amúgy az én módszerem itt is és régebben AMD prociknál is: alaplap kint, semmi benn csak a proci. Hűtő pontosan ráilleszt, egyik tenyérrel lenyom és úgy tart, másik kézzel egy kis csnyúzó beakaszt a fülön levő erre kiképzett pöcökbe, lukba, ami van, majd szépen finoman beakaszt. Ha rendesen csinálja az ember, a csnyúzó nem is csúszhat ki, sarkazásveszély nincs (AMD) mert egyik kézzel szépen tartja az ember a hűtőt, s tök simán felrakható így minden hűtő. Legalábbis eddig - most már úgy 10 éve - mindig így csináltam. (Az extrém felrakási módszerű hűtőket illetve a kézzel beakaszthatókat kivéve ugye.)
Szerkesztette: BigBear 2004. 09. 11. 19:24 -kor
Elküldve: 2004. 09. 11. 19:30
Idézet: BigBear - Dátum: 2004. szept. 11., szombat - 20:07
Egyébként a leírása is kisméretű csavarnyúzóval mondja a felrakást, szerintem pont emiatt és azzal megy is. Csak nekem először nem sikerült rendesen bedugnom a kampóban levő kis lyukba a csnyúzó fejét, ezért csúszott ki és csattant a memóriafoglalaton...
Amúgy az én módszerem itt is és régebben AMD prociknál is: alaplap kint, semmi benn csak a proci. Hűtő pontosan ráilleszt, egyik tenyérrel lenyom és úgy tart, másik kézzel egy kis csnyúzó beakaszt a fülön levő erre kiképzett pöcökbe, lukba, ami van, majd szépen finoman beakaszt. Ha rendesen csinálja az ember, a csnyúzó nem is csúszhat ki, sarkazásveszély nincs (AMD) mert egyik kézzel szépen tartja az ember a hűtőt, s tök simán felrakható így minden hűtő. Legalábbis eddig - most már úgy 10 éve - mindig így csináltam. (Az extrém felrakási módszerű hűtőket illetve a kézzel beakaszthatókat kivéve ugye.)
Ahány ház annyi szokás - én a HT-101 levételekor kétszer egymás után úgy beleb..tam az alaplapba a csavarhúzót, hogy a másodiknál azt hittem kinyiffan - de kibírta - fasza gép az ABIT!
A fentiek miatt XP-120 ügyben én maradok a csupasz kéz megoldásnál ameddig csak lehetséges.
Elküldve: 2004. 09. 11. 19:37
Idézet: tts - Dátum: 2004. szept. 11., szombat - 20:30
A fentiek miatt XP-120 ügyben én maradok a csupasz kéz megoldásnál ameddig csak lehetséges.
Nem vagyok ám gecc.
Amúgy természetes: én is jobb szeretem a kézi megoldást, de ahol nem férnek el az ujjaim, vagy izombrutál az akasztó, ott sajna marad a csnyúzó. Azzal sincs gond, ha figyel az ember. Persze - ahogy legutóbb nekem is sikerült - hibázni sajna mindig lehet és hibázik is az ember.
No, mindegy, a lényeg, hogy minden ok, gyönyörűen szuperál meg minden.
Jójezza Papst venti is. Jó ötlet volt tőled, köszi!
(Mondjuk én csak 6-700 és 1400 közt tudom tekergetni, de 1000 alatt elkezd sikítani az Enermax panel, így inkább csak 1000-1400-ig megy.)
Szerkesztette: BigBear 2004. 09. 11. 19:38 -kor

Súgó
A téma zárva.