Akkor jöjjön a várva-várt A520 modulátor S-Video kompatibilissé hekkelése:
S-Video az A520-ból
--------------------------------------------------------------------------------
Az A520 videó modulátort a Commodore gyártotta, annak érdekében, hogy lehetové tegye az Amiga képének TV-n való megjelenítését. Szabványos UHF RF kimenettel és szabványos kompozit videó kimenettel is rendelkezett. Sajnos pár korai kiadástól eltekintve az A520-nak kegyetlenül gyenge a videó minosége - alig jobb, mint a VHS! Szerencsére pár tartozék törlésével és némi átrendezéssel teljes sávszélességu S-Video jel csalogatható elo az A520-ból.
Miért S-Video?
Mivel egy kép többet mond ezer szónál, ezért csak egy pillantás az alábbi oszcilloszkópokra már biztosan meggyőz mindenkit. A felső két kép egy szabványos A520 használatával, míg az alsó kettő egy S-Video módosított A520 használatával készült. A bal felső képen egy színsáv jel látható. Érdemes megfigyelni a domborulást a színsáv jelek sarkaiban, akárcsak a világos részek felfutó széleit. Az A520-nál használt szín oszcillátor szóródása szintén nyilvánvaló, amint a nem színes területek vastagodott nyomain is látszik és különösképpen nyilvánvaló a szinkroncsúcsnál és az impulzus két végén. A jobb felső képen egy többszörös színszinkronvezérjel látható. Amint az látszik, a minőség gusztustalan. A színszóródás itt különösképpen megfigyelhető, mivel felnagyítottam a nyomot a könnyebb megfigyelhetőség érdekében. A jelben ezeken túl még vibrlás is észlelhető.
A bal alsó képen ismét egy színsáv jel látható, de ezúttal a módosított A520-ból nyertük ezt. Látható, hogy az összetett jel most két külön jelre bomlik fel a luminancia (világosság/fényjel) (B&W) van felül és a krominancia (színjel) alul. Látható, hogy nincs torzulás egyik jelben sem, és a színszóródás is megszűnt a luminancia részen. A vibrlás sokkal enyhébb, alig észrevehető a színszinkronjelben és a színsáv jelben. A jobb alsó sarokban található többszörös színszinkronvezérjel immár úgy néz ki ahogyan kell....szinte teljesen lapos jobbra 14Mhz-ig. Az alap A520-as ritkán érte el a 3MHz-et! Mellékesen megjegyzendő, hogy, habár a fenti mintákból nem látszik, a szinkronjel a helyes 0,3V-os szinten van. A szabványos A520 esetén kb. 3,5V-on állt. Persze nem említettem a fő okokat, nem feltétlenül az A520-hoz kapcsolódóak, amik miatt a kompozit videó annyira szörnyű.
Az egyik probléma ami az S-video moddolás első verziójinál jelentkezett, az a gyenge színtelitettség volt. Kis utánajárás során kiderült, hogy a Commodore tervezési hibás - az A520-ban használt MC1377-es színkódoló chipnek 1 voltos RGB jelre van szüksége a teljes telítettség eléréséhez. Az Amiga 0,7 voltos RGB jelet ad le, ami jó mivel a 0,3 voltos plusz szinkron impulzusokkal kijön a jó 1 voltos videó. Hogy ezt helyrehozzam úgy döntöttem, hogy megemelem az Amiga RGB jelét 1 voltra hogy megadjam a helyes szín szintet és ugyanakkor csökkentettem a lumininaciát az A520-ban ellensúlyozásként. Ez sajnos egy (egyszerű) módisítást igényel az Amiga-n ami egy nem szabványos RGB jel leadását eredményezi, ami fényesebb lesz mint kéne (az A520-on elvégzett módosítások ellensúlyozzák ezt). Természetesen ez a módosítás Amiga modellenként változik. Egyéb, az új módosítást érintő, változások közé sorolható a szín segédhordozó néhány paraméterén végrehatjtható változtatás lehetősége (ezáltal lehetővé téve a komponensek változtatását) és még néhány apró egyszerűsítés. Ezt az új verziót a közeljövőben közzéteszem, amint véglegesítettem. A jelenlegi verzióról a következőre való áttérés szintén könnyű lesz.
--------------------------------------------------------------------------------
Hogyan csináljuk - lépésről lépésre
Először is szükség van egy szabványos PAL A520-ra. Még kell egy S-video kompatibilis monitor vagy VCR. Ezek hiányában nincs értelme az egésznek. Előre is elnézést azoktól akik NTSC szabványt használó országban élnek - én Ausztráliában lakom és sosem láttam NTSC A520-ast. Ezek a módosítások lehet, hogy nem működnek NTSC szabványú eszközön. Annyit viszont tudok, hogy az MC1377-es IC 20-as tűje le van földelve az NTSC-n, erre egy forrasztó csomó van a NYÁK-on. Másfelől meg úgy értettem, hogy az NTSC A520 teljesen eltérő módon kezeli az Amiga és a szín segédfrekvencia szinkronizálását. Én mindenesetre megpróbáltam kicserélni a 4,43 MHz-es kristályt egy 3,5MHz-esre, de nem jártam sikerrel. Mindössze csak a fekete-fehér jött össze. Az oszcillátor áramköre nem működött. Jó tudni, hogy az S-video-ra való átalakítás működésképtelenné teszi az RF modulátort és persze nem lehet S-Video jelet sugározni egy szabványos RF hordozóra. A már létező kompozit kimeneti csatlakozóból Y vagy luminancia kimenet lesz. A már létező audio bemenetből C, vagy szín kimenet lesz.

[
Kattints ide a teljes méretű képhez ]
A módosítandó részek színes kerettel vannak jelölve. A vörös keretek a továbbiakban szükségtelen elemeket jelölnek és egyszerűen eltávolítandóak. A sárga keretek vagy változtatott, vagy hozzáadott részeket jelölnek. Ellenőrizd a NYÁK-on található szitanyomott meghatározésokat..
1:- Távolítsd el a C1-t és az L1-t (lehet, hogy már nincsenek is ott).
2:- Távolítsd el a következőket: K2 (a tekercs), C8, C13, C20, C21, C24, R6, R8, R15, R16, R19.
3:- Távolítsd el a K1-t (a késleltetővonal) és helyezz egy 470 ohm-os ellenállást a 2-es és 3-as tűk közé.
4:- Helyezz egy 0,1 uF-os kondezátort az IC 10-es tűje és a földelés köze (a NYÁK alatt).
5:- Távolítsd el a C18-t és helyettesítsd egy 330 ohm-os ellenállással.
5:- Vágd a NYÁK áramkörét a Q1 tranzisztor aljáig (B) (kereszttel jelölve a NYÁK alját ábrázoló képen).
6:- Az IC 13-as tűjét kösd össze egy drót segítségével a most már elszigetelt Q1-es tranzisztor aljával (B) (a NYÁK alján).
7:- Vágd el az audio bemenethez vezető drótot (a modulátor védőlemezén belül - a képen piros négyzettel jelölve).
8:- A most már elszigetelt audio talapzatot kösd össze a fehér aljzat legbaloldalibb tűjével (V jelzésű - a képen sárga négyzettel jelölve).
9:- Távolítsd el az R14-est és helyettesítsd egy biztosítóbetéttel.
10:- Vágj egy nyomot az IC 8-as tűjéig (a képen kereszttel jelölve a NYÁK alján).
11:- Az IC 8-as tűjét és az előzőleg K1 3-as tűjét kösd össze egy dróttal (itt most a 470 ohm-os ellenállás van - lásd a 3. lépést).
12:- Cseréld az R7-et 180 ohm-ra.
13:- Távolítsd el a C4-t, R20-t, R13-t, és cseréld ki mindegyiket egy drót összekötőre.
14:- Cseréld az R11-t 1K-ra.
15:- Tegyél egy 220 ohm-os ellenállást az előzőleg üres R18-as pozicióra.
16:- Tegyél egy 1M ellenállást az IC 17-es tűjéről +12 voltra (a NYÁK alján).
17:- Távolítsd el az R5-t (ha van) és helyettesítsd egy 2,2M-es ellenállással.
18:- Tegyél egy 470K-s ellenállást az 14-19 tűire (a NYÁK alján).
19:- Tegyél egy 220uF kondenzátort az elozoleg K2-es 3-as és 4-es tűjére. Pozitív láb a 4-es tűre.
20:- Tegyél egy 390 ohm-os ellenállást az IC 9-es tűje és az előzőleg K1-es 1-es tűje közé (NYÁK alja).
Szükséged lesz egy 2 RCA dugasszal ellátott S-video kábelre az új A520-hoz.
Örök hála a fordításért Szász Attilának!

Thanx, Szaszati!