HWSW Informatikai Kerekasztal: Amiga kezdőknek - HWSW Informatikai Kerekasztal

Ugrás a tartalomhoz

Mellékleteink: HUP | Gamekapocs

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.

Amiga kezdőknek Értékeld a témát: ***** 2 szavazás

#1921 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa
  • Csoport: Fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 29. 11:52

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 27., szombat - 21:25

Tovább teszteltem. A működő hdd segítségével újra particionáltam és formáztam. Újraindítás után a szűz formázott particiók is checksum errorossá válnak. Most akkor a kártya vagy az adapter hibás?  :confused:

Ha ilyen gyanud van, konnyu megoldani. Vegy mas tipusu kartyat es adaptert, majd kovetkezhet a probalgatas nevu tudomanyos modszer.
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1922 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa
  • Csoport: Alkalmi fórumtag

Elküldve: 2008. 09. 29. 14:22

Idézet: Reynolds - Dátum: 2008. szept. 29., hétfő - 11:50

A v37.300 a 2.05-os kickstartot jelenti.
Ennek korabbi valtozata volt a 37.175, amiben az alaplapi IDE buszt nem kezelte / ismerte fel a gép.
Ezek a verziok amiga 500+-ban, Amiga 600-ban es Amiga 3000(T)-ben voltak elérhetőek.
Az A1200-ket mar nem szereltek ilyen ROM-okkal.

Köszi!
Akkor a gép kizárva. Az adaptert kell letesztelnem. A mostanit visszaküldtem cserére. Igértek helyette újat. Azzal újrakezdem a tesztet. Mivel egyelőre csak 1db adapterem ill 1db kártyám van, csereberélni nem tudtam.  :up:

#1923 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 09. 29. 14:30

Idézet: Reynolds - Dátum: 2008. szept. 18., csütörtök - 6:20

...Ez a szokasos Early Startup menuben elerheto funkcio, egyebkent erdemes a gyakrabban hasznalt rendszerparticiot magasabb prioritasura allitani HDToolboxban es akkor csak nehanapjan kell menuben valogatni...

A HDToolbox-ban hol kell beállítani a prioritást. Természetesen azt sem találom. Az EarlySetup meg kényelmetlen minden alkalommal.  :respect:

#1924 Felhasználó inaktív   Reynolds 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 01. 06:25

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. szept. 29., hétfő - 15:30

A HDToolbox-ban hol kell beállítani a prioritást. Természetesen azt sem találom. Az EarlySetup meg kényelmetlen minden alkalommal.  :respect:

HDToolbox: Azt a funkciot kell kivalasztanod, ahol a particiokat tudod letrehozni. Ott ugyebar van egy szep hosszu vizszintes csik, ami jo esetben fel van osztva par reszre, attol fuggoen, hogy hany particiot csinaltal mikor a kezdet kezdeten belotted a vinyot. Itt van egy advanced options (v. hasonlo) gomb, ha kivalasztod, tudod megadni a boot prioritast, a puffermeretet es tarsait.
Reynolds/TBS
Amiga 4000T - The Beast / Amiga 4000D - The Beauty / Amiga CDTV / Amiga CD32 / Amiga 1200HD - The Unique / Amiga 500 - The Origin / Amiga 600 - The June Bug ;)

#1925 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 17. 20:12

Hi Skacok!

Nincs valakinek véletlenül egy eladó 1541(/II) drive-ja C-64-hez? Nem baj ha szép, jó, és olcsó is egyben...  :respect:
Üdv: Zolaash

Commodore Amiga 500@7,14Mhz :D + 2 Megz Fastram
Commodore Amiga 1200 + Blizzard 1230/IV + 32 Megz Ram

#1926 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 19:28

Sziasztok!
A múltkori checksum hibát a cf adapter okozta. Az új adapterrel tökéletesen működik.

Bár az amatőr kérdéseim meg csak szaporodnak. Próbálom beállítani a boot prioritást a HDToolbox segítségével. Kiválasztottam a partition drive gombot. Itt látom a 3 particiómat. EWbből az első 2 bootolható. Az advanced optionsra kattintva látok egy boot priority ablakot amiben egy 0 van. Hiába írom át egyre vagy bármire nem jegyzi meg. Mindkettő partición 0 marad. Meg tudnátok adni, hogy itt pontosan mit és hogyan kell átállítani?

Igazából a WDLoaddal sem boldogulok. Azt látom, hogy az AmigaSys4 alapból tartalmazza, de a használata nálam több mint ködös. Töltöttem le a WHDload oldaláról játék telepítőket is, de a telepítők rendszerint kérik a 2. lemezt. Hát azt honnan vegyek? Illetve indításkor kéri kikstartokat is. Ez ugyanaz a kikstart file amit pl az emulátor is igényel?

#1927 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 20:25

HDToolbox: Az Enter-t is nyomd meg, miután beírtad a prioritást. ;) Kicsit másképpen működnek az input box-ok, mint windows-on.
A WHDLoad telepítők eredeti telepítőlemezeket igényelnek. A különböző crack-elt, ill. trainer-rel ellátott lemezek többnyire nem jók; bár már régen indítottam ilyen installert, de úgy emlékszem, hogy csak a telepítéskor gond ez, ha már kész az install, akkor már többnyire a nem eredeti lemezek (image-i, .adf-jei) is megfelelnek, utóbbiban biztos vagyok (vagyis többnyire elég a nem eredeti image), mert több ilyen játékom van, előbbiben nem teljesen. A Kickstart az igen, pont az, ami az emulátornak is kell, vagyis az AMIGA500-asban található ROM. Az 1.3-as többnyire mindenhez megfelel.
Soha ne bízz olyanban, aki 5 napig vérzik és nem hal meg! :)

#1928 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 21. 21:30

Idézet: brd - Dátum: 2008. okt. 21., kedd - 20:25

HDToolbox: Az Enter-t is nyomd meg, miután beírtad a prioritást. ;) Kicsit másképpen működnek az input box-ok, mint windows-on.
A WHDLoad telepítők eredeti telepítőlemezeket igényelnek. A különböző crack-elt, ill. trainer-rel ellátott lemezek többnyire nem jók; bár már régen indítottam ilyen installert, de úgy emlékszem, hogy csak a telepítéskor gond ez, ha már kész az install, akkor már többnyire a nem eredeti lemezek (image-i, .adf-jei) is megfelelnek, utóbbiban biztos vagyok (vagyis többnyire elég a nem eredeti image), mert több ilyen játékom van, előbbiben nem teljesen. A Kickstart az igen, pont az, ami az emulátornak is kell, vagyis az AMIGA500-asban található ROM. Az 1.3-as többnyire mindenhez megfelel.

Köszi! Entert tényleg nem nyomtam.  :up:  Az elsődleges legyen 0 a másodlagos 1 ?
Majd csak átáll az agyam az amigára. A windows végérvényesen megfertőzött, de még küzdök.  ;)

#1929 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 22. 02:04

Nincs mit. ;) Prioritás: amelyiknek nagyobb, arról próbál indulni. Ennek olyan esetekben van jelentősége, ahol sok HDD cserélgetés van a gépben (a most benne lévő fix melett), és mondjuk nem akarja az ember, hogy egy másik HDD-ről induljon a gép, vagy egyszerűen csak hogy ne akarjon pl. floppyról indulni a gép. Vagyis beállítod mondjuk 100-ra és akkor a legtöbb esetben nem lesz gondod, a legtöbb HDD-n lévő partíciónak, és a floppy-meghajtó(k)nak kisebb lesz a prioritása. Kiegészítés: persze a "kétegérgombos" menüben, a boot előtt, bármikor kiválaszthatod, hogy honnan próbáljon indulni a gép.

Szerkesztette: brd 2008. 10. 22. 02:07 -kor

#1930 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 24. 09:57

Urak!

Tudom hogy nem Amiga, de itt talán tudja valaki a megoldást:
A kérdés az lenne, hogy ha egy 1541/II feje elállítódott ez eredeti pozícióból, azt vissza lehet-e (és ha igen, akkor hogyan?) állítani eredeti pozícióba? Mert nem nagyon műxik...  :mad:

#1931 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 24. 14:02

Idézet: Zolaash - Dátum: 2008. okt. 24., péntek - 9:57

Urak!

Tudom hogy nem Amiga, de itt talán tudja valaki a megoldást:
A kérdés az lenne, hogy ha egy 1541/II feje elállítódott ez eredeti pozícióból, azt vissza lehet-e (és ha igen, akkor hogyan?) állítani eredeti pozícióba? Mert nem nagyon műxik...  :mad:

Ha jól tudom a pozícionálást csak gyári körülmények között tudnák megcsinálni. De lehet, hogy meg lehet csinálni...  :cool: Én Bithunter fórumának a szervíz topikjábasn érdeklődnék. Ott van egy-két gyakorlott szervízes srác.

#1932 Felhasználó inaktív   gageszka 

• Törzsvendég
  • PipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 24. 14:51

tud valamki olyan programot apple mac osx alá amivel tudom futtatni virtuálisan az amiga os 4.0 op. rendszert?

#1933 Felhasználó inaktív   Zolaash 

• Tag
  • PipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 08:08

Idézet: sirszor - Dátum: 2008. okt. 24., péntek - 14:02

Ha jól tudom a pozícionálást csak gyári körülmények között tudnák megcsinálni. De lehet, hogy meg lehet csinálni...  :cool: Én Bithunter fórumának a szervíz topikjábasn érdeklődnék. Ott van egy-két gyakorlott szervízes srác.

Ettől féltem!  :mad:  Azért köszönöm!  :respect:

#1934 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 10:34

Hogy kell kiírni az internetről letöltött Wb lemezeket floppyra, hogy elinduljon? A letöltött lha-kat átraktam az amiga hdd-re, ott pedig simán felmásolva floppyra nem bootol be róla a gép. Már az is gyanús, hogy nem akart felférni az összes file egy floppyra. Ha jól gondolom nem elegendő a Filemasterrel átmásolni a fájlokat. Van erre valami speciális program?

Ha bemuntolom a pcfcia kártya olvasót, de sajna ezután sem akar pcmcia sloton keresztül cf kártyát olvasni akkor vélhetőleg túl új kártyaolvasóm van ugye? Gondolom itt is csak néhány régebbi típus jöhet szóba. Drivereket is letöltöttem, de nem segített.

Az amiga routeren keresztül hálózatba (internetre) köthető? Letöltöttem az AmiTCP programot. Ezen kívül kellhet még valami felhasználói program? Bongésző az talán van az AmigaSYS4-en.

#1935 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 12:57

Kitömöríted az lha-t (ez egy tömörített állomány, olyan, mint pl. a zip), aztán ezzel ki tudod írni az AMIGA-n floppyra (PC-n sehogyan sem, mert nem tudja a floppymeghajtó, ill. vezérlő fizikailag kezelni az AMIGÁ-s formátumot). Az ADF amúgy egy bin floppy image, byte-onként tartalmazza a floppy egész tartalmát.
A picimaci kártyaolvasóhoz nem tudok hozzászólni (ilyen eszköz hiányában), de a driver-ben nyilván le van írva, hogy milyen típusokkal kell működnie.
Igen, köthető. Böngészőből az IBrowse 2.4-et javaslom, bár előre szólok, hogy a mai oldalak többsége csöppet másképpen fog kinézni, mint egy mai, "normál" böngészőben, ugyanis nem kezel CSS-t (68k-s AMIGAOS-re tudtommal nincs olyan böngésző, ami kezelne).

#1936 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 18:39

Idézet: brd - Dátum: 2008. okt. 25., szombat - 12:57

Kitömöríted az lha-t (ez egy tömörített állomány, olyan, mint pl. a zip), aztán ezzel ki tudod írni az AMIGA-n floppyra (PC-n sehogyan sem, mert nem tudja a floppymeghajtó, ill. vezérlő fizikailag kezelni az AMIGÁ-s formátumot). Az ADF amúgy egy bin floppy image, byte-onként tartalmazza a floppy egész tartalmát.
A picimaci kártyaolvasóhoz nem tudok hozzászólni (ilyen eszköz hiányában), de a driver-ben nyilván le van írva, hogy milyen típusokkal kell működnie.
Igen, köthető. Böngészőből az IBrowse 2.4-et javaslom, bár előre szólok, hogy a mai oldalak többsége csöppet másképpen fog kinézni, mint egy mai, "normál" böngészőben, ugyanis nem kezel CSS-t (68k-s AMIGAOS-re tudtommal nincs olyan böngésző, ami kezelne).

Köszi az infókat.  :respect:
Persze amigán próübáltam floppyra írni. Nem adf formátumban volt hanem LHA-ban. Ezt kitömörítve másoltam a floppy lemezre, de nem akart felférni ill. be sem volt hajlandó bootolni a floppy ezután. Vagy csak elrontottam valamit?
Az adf-et is tudom az amigán belül megnyitni ill felmásolni igazi floppy lemezre?

Aki esetleg használt már pcmcia cf meghajtót attól kérdezném, hogy több részre particionált cf kártya is használható?

#1937 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 25. 18:42

Srácok ez nem az a kártya amit alapból lehetne memóriánik ill. adathordozónak is megformázni?
Bár manapság gondlolom már nem igazán használható.
http://www.vatera.hu/pcmcia_memoriakartya_...d_99918860.html

#1938 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 26. 06:33

Olvasd el még1x a hozzászólásomat. ;) Az "aztán ezzel ki tudod"-ben az "ezzel" az egy link, az ott található programmal tudod az ADF-et (gondolom ez volt az lha-ban) kiírni floppyra. Ha simán file-ként másolod rá, persze, hogy nem fog működni; az ADF-ben benne van minden, bootblock, az esetleges filerendszer, stb. Persze, hogy nem fér rá, mert a filerendszer is elfoglal helyet a floppy-n.

#1939 Felhasználó inaktív   sirszor 

• Újonc
  • Pipa

Elküldve: 2008. 10. 26. 10:42

Idézet: brd - Dátum: 2008. okt. 26., vasárnap - 6:33

Olvasd el még1x a hozzászólásomat. ;) Az "aztán ezzel ki tudod"-ben az "ezzel" az egy link, az ott található programmal tudod az ADF-et (gondolom ez volt az lha-ban) kiírni floppyra. Ha simán file-ként másolod rá, persze, hogy nem fog működni; az ADF-ben benne van minden, bootblock, az esetleges filerendszer, stb. Persze, hogy nem fér rá, mert a filerendszer is elfoglal helyet a floppy-n.

Köszönöm! Nem láttam. Bocsánat.  :cool:

Még mielőtt a sok hülye kérdésem miatt kitiltotok a fórumról kérdeznék ismét. Sajnos a WB kézikönyv semmit nem ér.  :mad:
- A Ram disk az pontosan mire jó a WB-n belül? Oda milyen fájlokat kell vagy lehet (ha lehet egyátalán) másolni?
-Az ikonok cserélhetők wb-n belül?
-Lehet egy ikonhoz utólag szerkeszteni a .info fájlt? Itt gondolok a program elérési útjára stb. Egy mappához lehet utólag ikont is készíteni?
-Amigán mik a leggyakoribb kiterjesztések? Futtatható fájlok stb.

#1940 Felhasználó inaktív   brd 

• Senior tag
  • PipaPipaPipaPipa

Elküldve: 2008. 10. 26. 19:10

A Ram Disk az pont az, ami a neve. ;) A központi memóriából elfoglal egy részt, és ezt háttértárként láttatja, rendes filerendszer van rajta, te is másolhatsz oda bármit. Általában arra használja az ember, ha valamit ki akar tömöríteni gyorsan, mondjuk egy installhoz, mert ugye értelemszerűen gyorsabb, mint a fizikai háttértároló. Az elfoglalt rész mindig pont akkora, amennyi adat van rajta. Alapbeállítások esetén ezen a "lemezen" vannak (ill. ide másolódnak) a környezeti beállítások (env: assing), a T: nevű temp könyvtár, ill. a clipboard (clips:) egy része is.
Az ikonok, igen, cserélhetőek. A gépeden használt programtól függően vannak/lehetnek alapértelmezett ikonok, ezek a RAM: nevű, fentebb tárgyalt meghajtóra kerülnek általában a boot közben, a startup-sequence(ben indított program) által. #?.icon (a #? egy pattern, PC-n az ennek megfelelő * néven fut) néven vannak elnevezve (a grafikus felületen pesze nem látod ezeket a file-okat, file-kezelő kell hozzá, mert a WB elrejti, és az ikon megjelenítéséhez használja fel), és a WB-ben is ilyen file-ok (a könyvtárakban amit látsz #?.icon néven) tartalmazzák a grafikus felületen megjelenő grafikát, ill. a programhoz társított egyes beállításokat, amelyet a WB, Information nevű menüpontjával tudsz megnézni. Szerkeszteni pl. Iconian, Iconedit és hasonló programokkal lehet őket. Igen, könyvtárhoz is ugyanígy kapcsolhatsz ikont (a könyvtár mellé, könyvtárneve.icon néven elmentett, drawer típusú icon lesz a jó) A fentebb linkelt oldalon keress rá mondjuk az "icon edit" szavakra, biztos lesz néhány program. Van néhány programcsomag, ami az alapértelmezett (vagy az általa ismert) programok ikonjait lecseréli szebbekre, pl. MagicWB.
AMIGÁ-n nem igazán számít a file kiterjesztése (nem is kell, hogy legyen kiterjesztése) a filetípus meghatározásakor; a futtatható file-oknak egy kritériuma van, az "e" (Execute) flag-nek beállítva kell lennie (alapból minden file-on be van, pl. ha létrehozol egy újat), meg esetleg az s kell batchfile-okhoz, de anélkül is indíthatóak, ez utóbbi inkább csak jelzésértékű, ill. ha be van állítva, akkor simán meghívva is indíthatóak, pl. parancssorból, nem kell az execute nevű parancs eléjük.

Szerkesztette: brd 2008. 10. 26. 19:12 -kor

Téma megosztása:

• (162 Oldal)
  • +
  • « Első
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • Utolsó »
  • Nem indíthatsz témát.
  • A téma zárva.